Eks need või öelda, kes ise kohal olnud on, et ikka sellest mida nad ise näinud ja kogenud. Ja mida maksavad kuitahes tõsiteaduslikud dispuudid, kui ikka oma silmaga nähtu vägagi üheselt arusaadav.Aga ma jätkuvalt kordan-kordan oma palvet. Millele tugineb sinu väide, et ANA on ka täna nö "senini demonstreerimas oma suhtelist kõlbmatust"?
Kui siin EKV-ga võrdlema hakata, siis ANA puhul tuleb arvestada tõsiasjadega, missugused Eestis kohe kuidagi märku ei anna. Ei saa võrrelda võrreldamatuid.
Esiteks on kogu ANA palgaline ja sinna minnakse reeglina tõepoolest vaid raha teenima. Afganistanis, kus mingit tööotsa omada on oi-oi kui kõva sõna, pole see põrmugi tähtsusetu asjaolu. Seega, mida ka loendamatud näited toetavad, piisab kellestki, kes üle maksab, ja lõppnud on ka lojaalsus. Teiseks - seltskond, kellest see armee komplekteeritud on, on reeglina ilma igasuguse hariduse ja harituseta. Hea, kui oma nime oskavad kuidagi paberilt veerida, kui sedagi. Sageli ei saada isegi mitte aru, et Afganistan just-kui riik on, millise sõdurid nad olema peaksid. Mis vahet, kust raha saada? Kas ANA-s, või mõne kohaliku sõjapealiku käest.
Kunagi, kui ühte ANA baasi sattusime, oli võimalus nende väljaõpet kõrvalt jälgida. Ma olin sõnatu ja vahtisin jahmunult kogu seda teatrit. Piltlikult öeldes, käis näiteks nende riviõpe laadis "heinad-õled". Ja kogu muu värk sama moodi.
Ja Karsai tahab taolise Armeega (!??) riiki mängima hakata?

Üldpilt igatages on, et - seljaaju tasemel mõtlemisvõimega metslaste kari. Vene kroonus omal ajal käis sellise seltskonna kohta kõnekäänd, et mägedest kinni püütud ja vormi topitud.
Meil ju tavatsetakse küll öelda, et - pole halbu alluvaid, on halvad ülemad, kuid ... Ei tee seal ka head ohvitserid imetegusid, arvan ma. On ka nende seas asjalikke ohvitsere, kuid - ega ikka laussitast saia ei tee. Küpseta ja sega seda millega tahad, aga - kui ikka ei saa, siis ei saa. Ilmvõimatut pole lihtsalt võimalik teha. Usun, et isegi välisinstruktorid ei tee selle karjaga imet. Ja eks selle imekeetmisega seal praegu tegeldaksegi, kuid - seni tulutult.
P.S.
Just nende nn. sõjameeste lojaalsus on see, mis ANA-le põntsu paneb. Väljaõpe on juba sekundaarne (õigemini, selle efektiivsus), esmasest tulenev. Ja annaks jumal, et just selle komponendi (lojaalsus ja selle igakülgne kujundamine) praegune alahindamine EKV-s (kus lojaalsust võetakse just-kui enesestmõistetavana, millise saavutamiseks ei pea sentigi kulutama) ka meil kunagi selleks Achilleuse kannaks ei osutuks, kus rauda on küll kõrist saati, kuid ...