271. leht 323-st

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 05 Nov, 2024 23:00
Postitas Fucs
Rebane11 kirjutas: Teise partii tegin siis üldse praeahi - keedupott- praeahi.
Vot, väga huvitav!
Kuidas jäi?
Ega poe krakovid pole ka osad suitsuahju näinudki.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 05 Nov, 2024 23:12
Postitas Rebane11
Maitselt jäi hea,mahlane aga minu jaoks veidi rasvane. Eks ma üritasin, tükke teha ei võinud ju, seda rasva kuidagi peita. Kui tükke pole lubatud, siis vähemalt pool ettenähtud rasvast koerale.
Nojah, mis ma virisen,esimene kord, hea et kõik koerale ei saanud. Tegemise ajal käis pidevalt köögi akna taga ja nägu läiks iga korraga lootusrikkamaks. Aga tutkit.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 06 Nov, 2024 0:01
Postitas Rebane11
Ma algseks katsetuseks planeeritud lihast poole tegin viimasel hetkel konservideks, harjutatud asi, need said head.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 06 Nov, 2024 1:03
Postitas olavsu1
minu üks retsept on selline

klaas sõmerat riisi (tegelikult sobib igasugune riis).
hawaii pata. (olen kasutanud erinevaid riisiga patasid).
pakk kanahakliha või veise hakkliha, olenevalt kätte juhtunud patast.


Riis keema, ca 20 minutit, kui saavutab al dente siis kurnata vesi välja. Võiks jääda sõmeraks.
Kanahakliha teise potti ja helepruuniks praadida (just niipalju, et pole toores), 1 liiter vett otsa, tasasel tulel keema ja hawaii pata pakisisu potti, ca 20min aegajalt segades keeta, kuni kõik komponendid pehmed.
lõpuks kogu kupatus kokkusegada.
Roog olemas.
Seni on olnud nii et kõik kasutatud potid, pannid, taldrikud lakutakse filigraanselt puhtaks, midagi ei jää järele.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 06 Nov, 2024 1:12
Postitas Rebane11
Ma tegin omajagu keetmisi, et saavutada seda, et riis pehme, vesi kadunud. Ei oska kurnamisega seotud juhtumeid kommenteerida. Kurnamisel üldse eesti keeles selline kehva maik?
Mis ei tohiks võtta himu poovida ja katsetada. Kogemus on asi...

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 06 Nov, 2024 2:42
Postitas Turist 47
..... Suurt kivist suitsuahju saab edukalt lihakäntsa suitsetamiseks kasutada, vorstide jaoks aretan midagi paindlikumat, grill küttekehaks ja puust kast kõrvale tabureti otsa
Lihtsalt, üks võimalik võimalus....

Kasutatud külmik. Hea kui on kahe osaline - all sügavkülm, üleval tavaline külmkamber.
Küttekehaks ülemise osa põhja paarisajavatine elektripliit. Kui minimalistlikult teha, siis läbi külmiku seina "torgata" paar temperatuuri näidikut, tagamaks õige ja ühtlase temp visuaalne kontroll.
Suitsu tagab miski "tünnike", kus hõõgub õige asi. 10 + eurine akvaariumi õhupump pumpab/surub suitsuse õhu külmiku alumisse (endisesse sügavkülma) kambrisse.
Võimaliku kondentsi ja tahma eraldamiseks tuleb suitsutorule(Ø umbes 1 toll) miski kolmikuga, kaanega klaaspurk vahele panna ja tehtud.
Ja külmiku alumise / ülemise osa vahele tekitada ca. 100ne auk. Üleliigne suits lahkub lekkivate ukse tihendite kaudu.
Ei termotöötluseks, aga vorsti / kala külmsuitsutamiseks toimib.
Suitsetamist võiks/peaks alustama siis kui kapi ja toote temp on õige ja kõik, k.a vorst, kala, jne. on ideaalselt kuiv.
Arvamus - Umbes 35kraadi C, minimaalse niiskusega tagab hea tulemuse.
Valid romulast visuaalselt normaalse taaskasutuseks külmiku(tasuta). Pumba ostad(?). Tunnike nokitsemist. Ja tehtud.
Endale tundus lihtsaim lahendus. Katsetamisel osutus ka toimivaks lahenduseks.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 06 Nov, 2024 3:00
Postitas Rebane11
Mul endal ka 2 kahekambrilist külmikut utiliseerimata, aga olen peljanud seda plasti nende sees.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 06 Nov, 2024 8:54
Postitas mart2
Suitsuahjuks sobib hästi immutamata servatud laudadest topeltseinaga kast. Üks luuk küljele ja laudadest eemaldatav kaas peal.
Kui küttekolle teha 1,5 kaugemale ning suits tuua toruga ahju allosasse. (Ideaalne oleks asukoht mingil kallakul - näiteks kraaviperv)
Kui kasti põhjas on kiht suuremaid maakive, siis need ühtlustavad temperatuuri ja püüavad tahmaosakesi.

Esimest sellist nägin Järvseljas praktikal 80-ndate algul tudengiprojektina ning ise olen ka hiljem ehitanud. Töötab ja odav.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 06 Nov, 2024 9:16
Postitas AMvA
olavsu1 kirjutas: 06 Nov, 2024 1:03 minu üks retsept on selline

klaas sõmerat riisi (tegelikult sobib igasugune riis).
hawaii pata. (olen kasutanud erinevaid riisiga patasid).
pakk kanahakliha või veise hakkliha, olenevalt kätte juhtunud patast.


Riis keema, ca 20 minutit, kui saavutab al dente siis kurnata vesi välja. Võiks jääda sõmeraks.
Kanahakliha teise potti ja helepruuniks praadida (just niipalju, et pole toores), 1 liiter vett otsa, tasasel tulel keema ja hawaii pata pakisisu potti, ca 20min aegajalt segades keeta, kuni kõik komponendid pehmed.
lõpuks kogu kupatus kokkusegada.
Roog olemas.
Seni on olnud nii et kõik kasutatud potid, pannid, taldrikud lakutakse filigraanselt puhtaks, midagi ei jää järele.
Sa paned riisile riisi veel juurde? Minu meelest on need pajad piisavalt riisi täis.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 06 Nov, 2024 10:18
Postitas olavsu1
AMvA kirjutas: 06 Nov, 2024 9:16
olavsu1 kirjutas: 06 Nov, 2024 1:03 minu üks retsept on selline

klaas sõmerat riisi (tegelikult sobib igasugune riis).
hawaii pata. (olen kasutanud erinevaid riisiga patasid).
pakk kanahakliha või veise hakkliha, olenevalt kätte juhtunud patast.


Riis keema, ca 20 minutit, kui saavutab al dente siis kurnata vesi välja. Võiks jääda sõmeraks.
Kanahakliha teise potti ja helepruuniks praadida (just niipalju, et pole toores), 1 liiter vett otsa, tasasel tulel keema ja hawaii pata pakisisu potti, ca 20min aegajalt segades keeta, kuni kõik komponendid pehmed.
lõpuks kogu kupatus kokkusegada.
Roog olemas.
Seni on olnud nii et kõik kasutatud potid, pannid, taldrikud lakutakse filigraanselt puhtaks, midagi ei jää järele.
Sa paned riisile riisi veel juurde? Minu meelest on need pajad piisavalt riisi täis.
need patad ükinda on haledalt väike kogus.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 06 Nov, 2024 10:28
Postitas AMvA
olavsu1 kirjutas: 06 Nov, 2024 10:18
AMvA kirjutas: 06 Nov, 2024 9:16
olavsu1 kirjutas: 06 Nov, 2024 1:03 minu üks retsept on selline

klaas sõmerat riisi (tegelikult sobib igasugune riis).
hawaii pata. (olen kasutanud erinevaid riisiga patasid).
pakk kanahakliha või veise hakkliha, olenevalt kätte juhtunud patast.


Riis keema, ca 20 minutit, kui saavutab al dente siis kurnata vesi välja. Võiks jääda sõmeraks.
Kanahakliha teise potti ja helepruuniks praadida (just niipalju, et pole toores), 1 liiter vett otsa, tasasel tulel keema ja hawaii pata pakisisu potti, ca 20min aegajalt segades keeta, kuni kõik komponendid pehmed.
lõpuks kogu kupatus kokkusegada.
Roog olemas.
Seni on olnud nii et kõik kasutatud potid, pannid, taldrikud lakutakse filigraanselt puhtaks, midagi ei jää järele.
Sa paned riisile riisi veel juurde? Minu meelest on need pajad piisavalt riisi täis.
need patad ükinda on haledalt väike kogus.
Ühele mehele piisab :D

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 06 Nov, 2024 11:28
Postitas wolfgang
Plovi tegemise kohta on YT vist kõige rohkem videosid üldse. Tüüpiline on, turkenstani rahvastel, suhe 1:1:1:1 so. kilo liha(soovitaks lamba või veise, kui kasutada siga siis algset rasvaine kogust kõvasti vähendada), kilo sibulat, kilo porgandit, kilo riisi. Mu meelest on selline suhe liiga riisine ja olen kasutand pigem 1:1:1:0,5. A riisi valik on siin kõige tähtsam, eeldusel et eesmärgiks on saada sõmer riis. Ma olen vaadand, et aurutatud riisid lähevad kõige vähem pudruks. Kindlasti peab olema pestud ja leotatud. Keskaasia plovi tomat, ükskõik mis kujul, ei käi. Ka ei käi sinna hmeli-suneli. Sool, pipar küüslauk, köömned, valikulised tšillikaunad, rosinad, barbariss, kikerherned jms..

Kui kõik välja tuleb, riis sõmer jääb siis pannakse 12 liitrine kazaan pintslisse nagu niuhti. Inimesed, kes lambaliha ei söö võtavad viis portsu ja kui ise paja äärde pääsed on põhjas vaid küüslaugud.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 06 Nov, 2024 11:54
Postitas Rebane11
wolfgang kirjutas: 06 Nov, 2024 11:28 Plovi tegemise kohta on YT vist kõige rohkem videosid üldse. Tüüpiline on, turkenstani rahvastel, suhe 1:1:1:1 so. kilo liha(soovitaks lamba või veise, kui kasutada siga siis algset rasvaine kogust kõvasti vähendada), kilo sibulat, kilo porgandit, kilo riisi. Mu meelest on selline suhe liiga riisine ja olen kasutand pigem 1:1:1:0,5. A riisi valik on siin kõige tähtsam, eeldusel et eesmärgiks on saada sõmer riis. Ma olen vaadand, et aurutatud riisid lähevad kõige vähem pudruks. Kindlasti peab olema pestud ja leotatud. Keskaasia plovi tomat, ükskõik mis kujul, ei käi. Ka ei käi sinna hmeli-suneli. Sool, pipar küüslauk, köömned, valikulised tšillikaunad, rosinad, barbariss, kikerherned jms..

Kui kõik välja tuleb, riis sõmer jääb siis pannakse 12 liitrine kazaan pintslisse nagu niuhti. Inimesed, kes lambaliha ei söö võtavad viis portsu ja kui ise paja äärde pääsed on põhjas vaid küüslaugud.
Ma olen peale liha pruunistamist hinnanud rasva kogust ja lihtsalt kulbiga välja tõstnud liigse. Aga kõik riisid mul pikateralised, jääb kenasti sõmer.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 06 Nov, 2024 12:08
Postitas AMvA
wolfgang kirjutas: 06 Nov, 2024 11:28 Plovi tegemise kohta on YT vist kõige rohkem videosid üldse. Tüüpiline on, turkenstani rahvastel, suhe 1:1:1:1 so. kilo liha(soovitaks lamba või veise, kui kasutada siga siis algset rasvaine kogust kõvasti vähendada), kilo sibulat, kilo porgandit, kilo riisi. Mu meelest on selline suhe liiga riisine ja olen kasutand pigem 1:1:1:0,5. A riisi valik on siin kõige tähtsam, eeldusel et eesmärgiks on saada sõmer riis. Ma olen vaadand, et aurutatud riisid lähevad kõige vähem pudruks. Kindlasti peab olema pestud ja leotatud. Keskaasia plovi tomat, ükskõik mis kujul, ei käi. Ka ei käi sinna hmeli-suneli. Sool, pipar küüslauk, köömned, valikulised tšillikaunad, rosinad, barbariss, kikerherned jms..

Kui kõik välja tuleb, riis sõmer jääb siis pannakse 12 liitrine kazaan pintslisse nagu niuhti. Inimesed, kes lambaliha ei söö võtavad viis portsu ja kui ise paja äärde pääsed on põhjas vaid küüslaugud.
Ma olen söönud Uzbekistanis oma silmade all kazanis valmistatud ehtsat pilaffi ja peale seda ei üritagi seda ise teha ega söö ka kohalikes kohtades tehtut. See oli ikka võrratult hea.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 06 Nov, 2024 12:19
Postitas Rebane11
mart2 kirjutas: 06 Nov, 2024 8:54 Suitsuahjuks sobib hästi immutamata servatud laudadest topeltseinaga kast. Üks luuk küljele ja laudadest eemaldatav kaas peal.
Kui küttekolle teha 1,5 kaugemale ning suits tuua toruga ahju allosasse. (Ideaalne oleks asukoht mingil kallakul - näiteks kraaviperv)
Kui kasti põhjas on kiht suuremaid maakive, siis need ühtlustavad temperatuuri ja püüavad tahmaosakesi.

Esimest sellist nägin Järvseljas praktikal 80-ndate algul tudengiprojektina ning ise olen ka hiljem ehitanud. Töötab ja odav.
Mul aastaid vedelenud hunnik õhukesi haavalaudu, punn ühendusega. Sauna remondist jäid üle. Nüüd lähevad käiku. Maakivid jäävad mängust välja, mobiilsust on vaja - sandi ilmaga saaksin ukse ees ka toimetada. Ja maakividega kivimürakas mul juba on. Kerget kasti ja kerget suitsu on vaja.