277. leht 323-st
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 21 Nov, 2024 15:23
Postitas Kriku
Kilo Tango kirjutas: ↑21 Nov, 2024 15:22Grükeemiline indeks on sama.
Kõigi suhkrute glükeemiline indeks on sama?
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 21 Nov, 2024 15:32
Postitas Kilo Tango
Kriku kirjutas: ↑21 Nov, 2024 15:23
Kilo Tango kirjutas: ↑21 Nov, 2024 15:22Grükeemiline indeks on sama.
Kõigi suhkrute glükeemiline indeks on sama?
EI ole. Leidsin mingise tabeli:
Glükoos (viinamarjasuhkur): 100
Maltoos (odralinnased): 105
Keskmine GI (55–69)
Valge suhkur (sahharoos): 65–70
Pruun suhkur: 65–70
Must melass: 55
Kookospalmisuhkur: 54–55
Fruktoos (puuviljasuhkur): 20–25
Laktoos (piimasuhkur): 46
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 21 Nov, 2024 15:33
Postitas Fucs
Rebane11 kirjutas: ↑20 Nov, 2024 21:17
Täna sai siis alustatud uut projekti - sardelle. Tegelikult oli plaanis verivorst, aga kuna minu piigad ahjus tehtud tangupudru peale kaapisid Hesburgerisse, nii et vaibad kortsus, siis verivorst jääb ootama tulevikku. Püüan oma mainet taastada, noh. Schwartenblock podiseb pliidil, homme siis tõe hetk.

- Rebane vorstivabrik.png (375.75 KiB) Vaadatud 659 korda
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 21 Nov, 2024 17:44
Postitas ahto42
Kilo Tango kirjutas: ↑21 Nov, 2024 15:22
ahto42 kirjutas: ↑21 Nov, 2024 13:19
...
Mu postituse mõte oligi ju, et koosisosades lisatud suhkrut ei ole. Kõik mis on, on loomulik süsivesik.
Üldiselt püüan enda menüüs vältida lisatud suhkruid niipalju kui võimalik. Et suhkrulaksu saada, on õun ja banaan.
See on nüüd juba mingit sorti narrus. Suhkur on suhkur. Mingit vahet ei ole, kas see on lisatud või tekkinud kuidagi toidu valmistamise käigus vms. Grükeemiline indeks on sama. Oluline on kiudainete ja süskarite osakaal. Väide "loomulik süsivesik" kehtib muide ka suhkru kohta (Euroopas eraldatud suhkrupeedist enamasti).
Sesmõttes et suhkur on energiaallikas ja kui seda sissesöödud energiat ära ei kuluta(pigem istuv töö), siis juhtub teadagi mis. Et las organism ise sünteesib juurde kui vaja mingil hetkel vaja, st et näeks natuke vaeva. Ärge nüüd mõelge, et ma ekstreem olen, küpsis ja saiake ikka meeldivad mõnikord, ja mis kõige hullem, töö lähedale avatakse varsti Rõngu Pagari osakond.
Et natukenegi mingit tasakaalu leida, siis kui vähegi võimalik, püüan lisatuid suhkruid vältida. Enesepete, aga millessegi peab ju uskuma

.
Kunagi keemiaõpetaja rääkis, et organismil on alkoholist üpris lihtne omale vajalikku energiat sünteesida, sealt ehk ka need füüsilised sõltuvused, et mitte midagi muud alla ei lähe, sest organism ei oska peale alko mitte midagi tahke toiduga teha.
Seepärast bockimeestel/naistel peale selle ostukorvis eriti midagi muud ei näe?

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 21 Nov, 2024 18:24
Postitas Rebane11
Soh, saab puhata. Laar sardelle(pigem vorste) valmis. On narkootilise toimega - 2 junni keerasin kohe soojalt hinge alla, kolmanda üle käib siseheitlus. Hea, aga eks nad peavad korralikult jahtuma ja laagerduma veidi.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 21 Nov, 2024 18:46
Postitas Some
ahto42 kirjutas: ↑21 Nov, 2024 17:44
Sesmõttes et suhkur on energiaallikas ja kui seda sissesöödud energiat ära ei kuluta(pigem istuv töö), siis juhtub teadagi mis. Et las organism ise sünteesib juurde kui vaja mingil hetkel vaja, st et näeks natuke vaeva.
Organism ise süsivesikuid sünteesida ei oska. Maksal on küll ca 150gr glükogeeni varu veresuhkru taseme ühtlustamiseks aga kui see otsa saab siis hakkab valgust ja pekist ketoone sünteesima. Aga nood pole enam süsivesikud vaid pigem atsetoon. Paraku jah, närvi- ja ajurakud muud kasutada ei oska kui süsivesikuid ja ketoone. Süsivesikuid on vaja aga piikide vältimiseks siis võimalikult madala GI-ga. Võib kiireid süsivesikuid ka aga siis mitte rohkem kui 1gr tunnis.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 21 Nov, 2024 18:59
Postitas nukkel
Ahto kuradi raske saab sul olema, päevas vähemalt üks kord käid seal pagari poes.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 21 Nov, 2024 19:35
Postitas Kriku
Some kirjutas: ↑21 Nov, 2024 18:46Organism ise süsivesikuid sünteesida ei oska.
Glükoos ei ole süsivesik?
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 21 Nov, 2024 19:44
Postitas Fucs
Rebane11 kirjutas: ↑21 Nov, 2024 18:24
Soh, saab puhata. Laar sardelle(pigem vorste) valmis. On narkootilise toimega - 2 junni keerasin kohe soojalt hinge alla, kolmanda üle käib siseheitlus. Hea, aga eks nad peavad korralikult jahtuma ja laagerduma veidi.

- võiku1.png (181.45 KiB) Vaadatud 1283 korda
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 21 Nov, 2024 20:07
Postitas Some
Kriku kirjutas: ↑21 Nov, 2024 19:35
Some kirjutas: ↑21 Nov, 2024 18:46Organism ise süsivesikuid sünteesida ei oska.
Glükoos ei ole süsivesik?
On ikka. Pean vist sõnu sööma, protsessi nimi on glükoneogenees.
https://et.wikipedia.org/wiki/N%C3%A4lgimine
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 21 Nov, 2024 20:21
Postitas Rebane11
Fucs kirjutas: ↑21 Nov, 2024 19:44
Rebane11 kirjutas: ↑21 Nov, 2024 18:24
Soh, saab puhata. Laar sardelle(pigem vorste) valmis. On narkootilise toimega - 2 junni keerasin kohe soojalt hinge alla, kolmanda üle käib siseheitlus. Hea, aga eks nad peavad korralikult jahtuma ja laagerduma veidi.
võiku1.png
Leiba ikka veidi õhem viil.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 22 Nov, 2024 8:15
Postitas Kriku
Just - ja kõige muu kraami veres ringlevaks glükoosiks ümber töötamise kiirust näitabki glükeemiline indeks.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 22 Nov, 2024 11:11
Postitas Peeter
Täitsa pekkis, kus seda teemat lugedes sülg jooksma hakkab ja midagi kohe head-paremat haugata tahaks...

Tublid poisid! Kui degusteerijat vaja peaks olema, siis võimalusel ja vajadusel võin tulla appi!
P.S. Aga selle võiku juures jah, ära sa leivaga liialda! Leib ju püha värk, tuleb hoida!
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 23 Nov, 2024 1:56
Postitas Sho
maksipoiss kirjutas: ↑11 Okt, 2024 6:16
Mine proovi Valga Voorimehe Pubi oma. Seal viitsivad selle lihatüki ikka korralikult peeneks taguda ja küpsetada nii et ei olegi kuiv tallanahk. Ja kvaliteet ei ole muutunud oma 4 aastat kindlasti.
Istutasin selle môtte Valka sattumise puhuks paika. Aga nüüd hakkasin kahtlema. Viimased kaks peent restorani ja kohvikut pakkusid shnitsli pähe mingit vastikut nuustikut sidekudedest ja kôôlustest. Ja selle Voorimehe Pubi lehel on samuti öeldud, et nad teevad shnitslit hoopis karbonaadist. Tekivad ôigustatud kôhklused, et tegemist vôib olla hoopis kaelakarbonaadi, mitte shnitsliga.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 23 Nov, 2024 5:15
Postitas Manurhin
Rebane11 kirjutas: ↑21 Nov, 2024 18:24
Soh, saab puhata. Laar sardelle(pigem vorste) valmis. On narkootilise toimega
Ma olen kuulnud küll kanepivõist ja kanepiküpsistest, aga tõesti - mis oleks, kui õige verivorstidele lisaks vorstirohule paraja jao seda va rohelist sisse jahvataks?
Gorba kuiva seaduse ajal tehti huvitavaid asju: sült viinaga, tarretis Vana Tallinnaga ja tiigripiim e. kondenspiim viina või veel parem, puhta piiritusega. Maitse järgi kangust ära arvata oli üsna võimatu ja nii võis juhtuda, et mõni vägagi ontlik prouake kaanis sedasi eneselegi teadmata päris korraliku promilli sisse ega saanud sellest enne aru, kui lauast püsti tahtis tõusta. Ja kui veel välja värske õhu kätte läks...
