4. leht 9-st

Postitatud: 11 Jaan, 2009 22:13
Postitas Gfreak
täisteramillegist ongi ta valmistet.

võidupeol mina enam näkileiba ei tarvita, sest peo ajaks on mul tast juba kindlasti siiber. :lol:

minu kõhu jaoks on kuivik etem.

tegelt peaks ka kuskile sissima minema millalgi.

Postitatud: 12 Jaan, 2009 2:11
Postitas Heiks
Minu looduse/metsakogemsued järgmised:
1. alkolholi võib tarvitada minimaalselt alles siis kui päev lõppenud ja magamiskotti poetud - siis on lonks konjakit omal kohal, muul ajal raiskab resursse, st lihtsalt külma käes võtmine teeb olemise pikas perspektiivis veel külmemaks
2. Üks parimaid metsamehi sõpru on Primus Multifuel - teeb toidu soojaks ükskõik millise põleva vedelikuga - piiritusest diisli ja masuudini.
http://www.youtube.com/watch?v=F99MCtbGOLk
3. Igasugused kiirsupid, näkileivad, lihakonservid, lahustuvad kohvid ja muu selline maitsevad pärast metsas/tundras müttamist jms suurt energiakulutamist hoopis paremini kui peale kodus arvuti taga kohvilürpimist. :-)

Postitatud: 12 Jaan, 2009 8:41
Postitas Madis22
Pisikese lõkke tegemise oskust ei saa ka kuidagi ületähtsustada. Varem või hiljem saab igasugune kaasaskantav kütus otsa ja kui siis sooja toidu valmistamiseks teha lõke, mille põletamiseks pool väiksemat metsa kulub, siis tuleb peagi toidu valmimist relvaga tagama asuda.

Postitatud: 12 Jaan, 2009 17:54
Postitas Gfreak
kui ma kunagi lõkke ÜLDSE põlema saan, siis enamus kordi on ta väike :)

Postitatud: 12 Jaan, 2009 19:01
Postitas Juhani Putkinen
Madis22 kirjutas:Pisikese lõkke tegemise oskust ei saa ka kuidagi ületähtsustada.
Õige.

On suhteliselt lihtne teha suur lõke - või vähemalt lõke mis teeb hirmsasti suitsu.

Seda väikese lõkke, mis teeb vähe suitsu, tegemist on vaja harjutada rahuajal.

Postitatud: 16 Jaan, 2009 22:51
Postitas sven
Korraks läks siin toiduaine teemas jutt ka alkoholi peale - arvan ka siis siin midagi.

Et korralik siisisõda maha pidada, peab sisse olema tuhandeid, et mitte öelda kümmneid tuhandeid üle Eesti. Ei ole mõeldav, et kümned tuhanded Eesti mehed saavad sellises ekstreemses olukorras hakkama ilma alkoholita. Selle puudusest võib moraal hakata nii alla käima, et see sissivärk laguneb laiali mõne nädalaga. Selle paratamatu asjaga tuleb arvestada.
Piiritus on ilma riigi maksudeta väga odav toode. Kasutus aga väga mitmekesine: meditsiinis, priimuse kütuseks, sisse juues :sooja hoidmiseks, stressi maandamiseks, seltskonna elu elavdamiseks-inimeste lähendamiseks.
Alternatiiviks oleks samaka ajamine metsas.Varuda aparaadid ja tooraine.

Teine toiduainete alla kuuluv asi on tubakas. Ilma selleta lähevad nikotiinisõltlased juba mõne päevaga hulluks, mida soodustab lisaks lahingstress.
Tubakale peab veelgi tõsisemalt mõtlema, kui alkoholile. See on srateegiline kaup ja ütleme nii, et sõja pidamise juures lausa võtmeküsimus, tähtsuselt võrdne toidu ja laskemoonaga.

Muide ka Wehrmacht, vallutades idaalasid tegi neil aladel kohe põlluharijatega põllumajandussaaduste kõrval ka tubakakasvatuslepinguid ja need mehed läksid mopi alla alles viimases järjekorras - nii tähtsaks peeti seda teemat.

Postitatud: 17 Jaan, 2009 9:11
Postitas Juhani Putkinen
sven kirjutas:Piiritus on ilma riigi maksudeta väga odav toode. Kasutus aga väga mitmekesine: meditsiinis, priimuse kütuseks
Piiritus on tõesti tähtis kaup.

Ka kiletatult kaardilt jooniste maha pesemiseks.

Ma ostsin ammu väga hea kiletatud Eesti seinakaardi 1:200 000 Regiolt (eri kõrgused värvidega). Võtsin selle oma üleriigilisele õppusele juhtstaapi kaasa (olin palunud kaasa võtta piiritust kaardi puhastamiseks). No, joonistasime kaardi peale taktilisi tingmärke veekindlate viltpliiatsidega ja üks kord tuli vajadus ära pesta - poistel polnudki õiget piiritust kaasas, vaid mingit white spirit lahustit. Sellega kaardit puhtaks ei saanudki.

Postitatud: 17 Jaan, 2009 14:52
Postitas Juhani Putkinen
Vee tagasi selle kuuma joogi juurde.

Käisin pakase käes jalutamas pikemat aega - väheses riietuses, et ei higistaks - külmetasin ennast natukese. Tegin endale kuuma lihapuljongi - oli suurepärane.

Ma ei tea kas Eestis üldse sellist kasutatakse, aga arvan, et sellist on vähemalt suurematest markettidest (nagu Prisma) saada.

Soome keeles selle paki küljes on "Lihaliemivalmiste". Need on väiksed kuubikud - ca. 3*2*1 cm. pakitud alumiiniumfooliosse. Ühest sellisest kuubikust saa pool liitrit jooki. Neid samu kuubikuid kasutatakse ka erinevate söökite valmistamisel.

Postitatud: 17 Jaan, 2009 15:15
Postitas Shiim
Juhani Putkinen kirjutas: Ma ei tea kas Eestis üldse sellist kasutatakse, aga arvan, et sellist on vähemalt suurematest markettidest (nagu Prisma) saada.

Puljongikuubikuid ikka müüakse. Isegi joogiautomaatidest saab puljongit, nii et tundmatu see jook kindlasti pole.

Postitatud: 17 Jaan, 2009 18:21
Postitas sven
Puljong on väga hea asi. Toitev, maitsev. Eriti seenepuljong.

Aga räägiks väikesest ohust seoses puljongiga. Nimelt võib liigne puljongi tarbimine põhjustada liigeste põletikku, ei saa enam kõndida.
Tõstab kusihappe taset veres, kristallid ladestuvad liigestes ja tulemuseks äge põletik. Haiguse nimi on podagra - vanasti oli aadlimeeste haigus.
Kui mõni heas toitumuses eesti mees tuleb metsa sissima ja ta seal kuude kaupa on pakisupi ja puljongikuubikute peal, siis ta läheb varsti paiste.

Kuum toit

Postitatud: 17 Jaan, 2009 18:58
Postitas UR
Hea reegel on kord ööpäevas korralik soe toit.
Vötaksin kaasa köike, milles ei ole vett: kiirnuudlid, kuivikud, pähklipulber, puljongipulber, riis, sokolaad jms. Eriliselt lähevad hinda piimapulbrit sisaldavad kakao joogid, samuti lahustuv kohv. Hea lahustuv kohv pooleks hea kakaoga metsas ja tunned end hetkeks taas inimesena.
Pöhimötteliselt ma ei lähe kodust välja metsa kustutama, politseiel abiks vöi kaitseliidu yle yhepäevasele yritusele ilma 24h kuivtoidupakita, mudel nr 1 "Ise tegin".

Kui palju see multifueli survetsistern kaalub? Senini olen pidanud Primust parimaks, aga selline vöib olla päris hea, kui ta raske pole. Korralikus matkapoes on ka pisike, 15 cm körge, läbimööt 20 cm gaasipriimus, mida olen kasutanud puht mugavusest, kuid sellise gaasi saadavus kriitilisemas seisukorras ... mnjahh kaheldav.

Piirituse käitlemise jätaks aint meedikutele. Inimesed vöivad olla kergemas vöi raskemas moraalse shoki seisus ja sel hetkel alko vöib ostutuda liigseks. Magamiskotis lonks konjakit on igayhe oma asi rohkem, aga rahuaja öppusel ka see on möttetu risk. Kui see mees läheb telgi ahju kohendama vöi pertoolium lambiga jamama, vöi kasvöi peldikusse, ja temaga sel miskitki juhtub, mis toob kaasa mingisugusegi uurimuse, muutub asi väga kiirelt väga jamaks. Reaalses olukorras on asi muidugi teine, teised tegurid.

Postitatud: 17 Jaan, 2009 20:48
Postitas Kapten Trumm
Shiim kirjutas:
Juhani Putkinen kirjutas: Ma ei tea kas Eestis üldse sellist kasutatakse, aga arvan, et sellist on vähemalt suurematest markettidest (nagu Prisma) saada.
Puljongikuubikuid ikka müüakse. Isegi joogiautomaatidest saab puljongit, nii et tundmatu see jook kindlasti pole.
Seda dialoogi lugedes meenub episood Ivan Orava raamatust, kus väliseestlane tuli 90ndate hakul USA-st oma esiisade maad vaatama ja näitas Oravale - näe, see on vorrszt. Meil Ämmmeerrikas süüakse seda. Teie vist sõide vahepeal ainult männikäbisid :lol:

(peidetud iroonia - küll meil maarjamaal on asjad ikka keskaja tasemel) :wink:

Postitatud: 17 Jaan, 2009 21:36
Postitas Juhani Putkinen
Kapten Trumm kirjutas:
Shiim kirjutas:
Juhani Putkinen kirjutas: Ma ei tea kas Eestis üldse sellist kasutatakse, aga arvan, et sellist on vähemalt suurematest markettidest (nagu Prisma) saada.
Puljongikuubikuid ikka müüakse. Isegi joogiautomaatidest saab puljongit, nii et tundmatu see jook kindlasti pole.
Seda dialoogi lugedes meenub episood Ivan Orava raamatust, kus väliseestlane tuli 90ndate hakul USA-st oma esiisade maad vaatama ja näitas Oravale - näe, see on vorrszt. Meil Ämmmeerrikas süüakse seda. Teie vist sõide vahepeal ainult männikäbisid :lol:

(peidetud iroonia - küll meil maarjamaal on asjad ikka keskaja tasemel) :wink:
Ma pole kuidagi tahtnud midagi halvasti öelda. Meie söögikultuurides on ikka suuri erinevusi. Näiteks minule poleks kunagi varem tulnud meelde, et leiba võiks süüa ka ilma võita - nagu Eestis on kombeks.

Soomes ei üldiselt kasutada majoneesi - aga Eestis kasutatakse väga laialdaselt.

Eestis tarvitatakse hapukapsast - isegi mulgikapsast - Soomes üldiselt mitte.

Ma pole kunagi näinud, et Soomes süüakse tatraputru - aga paistab, et see isegi meeldib paljudele eestlastele.

Postitatud: 17 Jaan, 2009 21:45
Postitas Shiim
Juhani Putkinen kirjutas:
Kapten Trumm kirjutas:
Shiim kirjutas: Puljongikuubikuid ikka müüakse. Isegi joogiautomaatidest saab puljongit, nii et tundmatu see jook kindlasti pole.
Seda dialoogi lugedes meenub episood Ivan Orava raamatust, kus väliseestlane tuli 90ndate hakul USA-st oma esiisade maad vaatama ja näitas Oravale - näe, see on vorrszt. Meil Ämmmeerrikas süüakse seda. Teie vist sõide vahepeal ainult männikäbisid :lol:

(peidetud iroonia - küll meil maarjamaal on asjad ikka keskaja tasemel) :wink:
Ma pole kuidagi tahtnud midagi halvasti öelda. Meie söögikultuurides on ikka suuri erinevusi. Näiteks minule poleks kunagi varem tulnud meelde, et leiba võiks süüa ka ilma võita - nagu Eestis on kombeks.

Soomes ei üldiselt kasutada majoneesi - aga Eestis kasutatakse väga laialdaselt.

Eestis tarvitatakse hapukapsast - isegi mulgikapsast - Soomes üldiselt mitte.

Ma pole kunagi näinud, et Soomes süüakse tatraputru - aga paistab, et see isegi meeldib paljudele eestlastele.
Täpselt-täpselt. Soomes ei tunta vist ka hapukoort. Samas armastatakse seal näiteks lagritsat, mis paljudele eestlastele tundub olevat söömiskõlbmatu kraam. Maitsemeeled on erinevad ja seepärast oli see puljongiküsimus täiesti asjakohane. Seda enam, et tegu on suhteliselt soolase lobiga.

Postitatud: 17 Jaan, 2009 22:40
Postitas LeBon
Lagrits lagritsaks aga tõeline müstika minu jaoks on see, kuidas soomlased küll lagritsaviina juua suudavad? :o
Mis puljongisse puutub, siis minu arust on pisikestes purgikestes müüdav puljongipulber märksa maitsvam kui puljong kuubikute kujul.