No nii. Aega läks, aga asja sai. Vaatasin lõpuks ilusasti netist ära selle paraadi ülekande. Kohal käia ega telekast vaadata polnud seoses ühiskondlike ülesannetega võimalik.
http://uudised.err.ee/index.php?0&popup=video&id=23791
Mainiks nüüd poolstiihilises korras järjest ära plussid ja miinused, mis natukegi teritatud silmale ette jäid.
NB! Eesmärk pole mitte materdada, vaid juhtida
heast tahtest tähelepanu ning foorumlaste silmaringi arendada. Poleks paha, kui vigadest ka õpitaks.
Nõrganärvilistel palun mitte lugeda!
1) Presidendi tervitusmarss vs liikumine. Presidendi tervitusmarss oli minu mäletamist mööda enne sõda takti võrra aeglasem nagu normaalne marss. Nüüd on tsipa "turbot juurde pandud" ja seetõttu ei saa selle järgi tavapärast u 120-sammulist taktsammu astuda. On nagu selline leinamarsi kiirusega u 80 sammu minutis või siis saaks marssida u 160 sammu minutis, mis on tsirkus.
Igatahes see sammumine seal rivi ees paraadil ülevaatuse ajal oli paras segadus. President lihtsalt liikus ja siis KL ülem üritas harjumuspärast 120-sammulist käia. Vaatepilt vilets.
Hr Meri sai tegelikult minumeelest sellele 60-sammulisele taktile hästi pihta. Vahetas ka sammu vist kord, et muusika bassi taktis käia.
Võiks kaaluda selle marsitakti normaliseerimist ja see lahendaks tobeda situatsiooni, milleks tuleb seffidel õppida spetsiaalset marsisammu.
2) Tervitusele vastamine. Vahipataljon vastas praktiliselt nii nagu õige on, ehk 2 "tõmbega" "tervist - härra-president!", kaitseliitlased vastasid aga vene-nõuka stiilis haukudes "tervist - härra - president". Seda oli küll natuke valus kuulata.
Lõpus oli miski väike segadus kodutütarde õnnitlemisega. Oleks ära ununenud. Orkestril vast ka pisuke hämming.
3) Lätlased oleks võinud saata oma jaunsardzelasi ka meie Noorkotkastele seltsiks. Seal vist vähe tõsisem organisatsioon, kui meie lasteaed. Sai jälle kuuldud lätlaste kuulsat tervitusvastust ("Plast-mass"), kuulmata jäi aga see teine kuulus vastus ("Plekist-tass"). Mitte paha pärast.
4) Rivis jäi silma kuidagi ülemäära nihelemist ja sügelemist. Võiks suuta end ikka distsiplineerida natuke. Kes suudab rivis seistes vaimselt-füüsiliselt vastu panna, suudab üldiselt ka maastikul viletsates oludes! Muidugi saan aru, et näiteks 15 kg granaadiheitjaga kehv seista seal, aga sellest eraldi.
Ise ei näinud, kuid kuulu järele olla miskis rühmas isegi veepudel rivis ringi käinud, mis on mulle senikuulmatu juhus. Kuuldavaste oli ka eelmisel õhtul õlletelki praktiseeritud.
5) Huvitav oli see koht, kus president enne kõnet asjalikult mikrofoni kohendas. Ju siis sai parem.
6) Tulede äraviimine. Siin oli minu arvates väike rivitegevuslik vastuolu. Esmalt anti "tuledele-vaat" ja alles siis käsklused pööramiseks ning liikumiseks. Lipu ettetoomisega, mis on praktiliselt samane tseremoniaalne talitus, võrreldes oleks pidanud esmalt antama tuleviijatele "Parem-pool!" ja siis "Tuled ära viia, tuledele - vaat!" mispeale oleks pidanud alustama orkester.
7) Paraadmarsi alustamise kohapealt võiks natuke vähem jäljendada Vene-nõukogude malli. Ma vaatasin spetsiaalselt üle 9. mai Moskva paraadi ja need nn "7 käsklust" tunduvadki sealt kopeeritud olevat. Natuke vahetunud järjekorras on ainult. Eks väeosades tehakse ka hommikuti paraadrivistusi ja seal selliseid pikki käsklusi küll ei anta. Piisaks umbes nii: "Paraad - marsile; Liinurid - joonele; Rühmade kaupa (kas sedagi vaja oleks); Paraad parem - pool; Esimene rühm taktsammu - marss!" Milleks seda nn "joondumist" ja "rühmade kaugust" vaja sinna veel öelda? Muud käsklused on aga tarvilikud konkreetseks tegevuseks ja ühtlustamiseks.
Mulle ei istunud, et kommentaatorid jutustasid samal ajal miskit ajalookohast juttu, kui neid siiski väga tähtsaid käsklusi anti. Üldse peaks olema varakult välja valitud ja kirja pandud, kus täpselt vahele rääkida ja mida. Paha kuulata seda improvisatsiooni. Sellele vihjasin ka talvel. Kommenteerijad peaks ka ise peaproovil osalema ja kommenteerimist harjutama. Paraad on riigikaitsele väga vastustusrikas ettevõtmine ja avaliku propaganda oluline osa! Kuulake, kuivõrd asjatundlikult ja läbimõeldult kommenteeritakse sedasama 9. mai paraadi. Naabrite juures oleks tv programmidirektor ilmselt kinga saanud sellise improviseeringu peale nii tähtsal üritusel.
Liinurid olid püüdlikud, kuid ühel oli vist kiivri vooder reguleerimata ja kiiver liiga suur.
Kas paraadi rivistaja peaks ka ise kõige ees marssima, on hea küsimus. Väeosades seda minuteada ei tehta. Moskvas 9. mai paraadil muidu tehakse.
8 ) Südant soojendas kurioosne asjaolu, et mõned liputoimkonnad kippusid marssima valvelsammu ajal täistallaga, ehk õigemat traditsioonilist valvelsammu.
9) C-G -ga ja kuulipildujatega inimeste marssima saatmine ei ole minu arvates eriti intelligentne temp. Nimelt rikub ühtlast rivi. Kohapeal seistes on granaadiheitja väga raske ja paneb kõikuma-nihelema, mis rivi välimust rikub. Marssides aga ilma automaadita (oleks see ka raskuseks...) käivad mõlemad käed, mis torkab samuti rivi rikkuvalt silma. Torutassijad viimaseks jätta, siis jälle oleks vist kp toru tt-mehe näos. KL rivis praktiseeritakse "huvitavat" rivistust, kus eesmine viirg-rida on nihkes. Suhteliselt nõme riviline väljanägemine. Raske leida 1 mees/JÜ veel rühma. Panin tähele, et piirivalvuritele see rivi ei istunud ja nad marssisid täielikult joondudes, äärmine koht tühjana.
10) Autodega joondumine on vähemalt sama keeruline, kui jalgrivis joondumine. Vajab harjutamist, aga on võimalik. Pildile kippus ka vigu jääma (eriti Tartu omad). Ei meeldinud mulle, et kohe peale tribüüni eest möödumist allüksuse ülem istmele potsatas. Oleks kannatanud oodata see 100 m, kui platsilt ära saab?
Miinipildujate juures meeldis mulle asjaolu, et need olid pandud MB U 416 kasti, sest see ongi reaalsus ja pole nad nii vanad midagi. Samas masinad ilusti üle värvitud (loomulikult kustutet ka "arusaamatu" MLC märk!). MP-rühmas on 3 relva, mis tähendab, et 2 paari välja ei tule. Paaritu arvu väljatoomine oli minu arvates samuti viga - 2 oleks küll olnud. Kui aga 3, siis esimene rida pigem täisrida või ühekaupa. 3. masin oleks saanud ka eraldi relvata masin olla, sest rühmas peaks lisaks relva kandemasinatele tegelikult ka üks lisamasin olema (arvutajad, mõõdistajad, lisamoon).
TT oli sõitma pandud G-mersudega. Ei tea, kas KL-is on olemas ka G-mersud?
11) Ei puutu siia teemasse (kui ainult paraad huvitab, jätke lõik vahele), kuid vastavalt määrustikule ei saa tankitõrjejagu koosneda meeskondadest, sest meeskond on jao paralleelnimetus (nagu patarei=kompanii). Jaost väiksem üksus on pooljagu või siis ka grupp. Meeskond ongi jagu, mis teenindab relvasüsteemi või ka muud seadet (väliköök näiteks). Kui jaos on aga 2 relvasüsteemi, siis neid peaks teenindama kas grupid või pooljaod. Aga see on kõrgemate struktuurikabinetimeistrite plokk.
Kommentaator pani veel lõpliku pirni: "Tankitõrjejaos on meekonnas 8 meest."
12) NKK salli teema jäi ikka mulle teadmata. Ainus vale samm, mis märkasin, oli ühel kodutütrel esireas. Muidu minu arvates käidi kogu aja head sammu ja ka bass õige jala alla.
13) Vahipati rühmast oli saanud edukalt "kompanii". Iseasi, et teadustuses mainiti, et kohal pole mitte sõjaväepolitsei, vaid hoopis aukompanii. Minuteada aukompaniid enam eraldi ei olegi ja see võiks kommentaatoritel teada olla. Eksin?
14) Tehnikast. Hää, et R44 on "plusse" nagu vaatluse teostamine vms. Miinipilduja pluss oleks siis, et temaga saab miinidega lasta. Kas Gripenid ja Tornadod on püüdurhävitajad, oskab
Kapten Trumm öelda. Sisu XA-180 -netel olid külgedele jäetud roostes rattaketid, aga vb nii ka huvitav. Õhutõrjeautol oleks kannatanud haakekonksu kinni panna. Kas 155mm haubits on "raske", pole ametilkult kindlaks määratud, kuid üldiselt on Eesti suurtkiväes õpetatud, et tegemist on "keskmisega" ja raskete torude kaliibrid on alates 175 mm.
"Sel suvel algab Õhutõrjepataljonis õhutõrjeraketisüsteemide Milan, mis äsja soetati, väljaõpe".

! Esiteks peaks olema teada, et suveti toimub 75% kaitseväes SBK ja mingit asjalikumat väljaõpet ei tehta. Jah, teenistust need suvel alustavad, kes kunagi talvel süsteemi õppima hakkavad, aga päris otseselt ei saa nii väita, et suvel algab selle õpe. Teiseks - maailm on rikastunud "uue" õhutõrjesüsteemiga... Milan !
15) Mulle meeldis, et KL-is on hakatud tegema koondorkestrit. 60 mängijat - ikka tase ka tegelikult. Ma arvan, et tuleks rohkem kaasata eri malevate parimaid mängijaid ja sellest saaks veel tõsisem ettevõte. Paha poleks neile ka korralikud tavavormid anda. Dirigente oleks võinud paraadi ajal ka rohkem näidata-tutvustada, sest nende töö on asja juures ka väga kaalukas.
Silma riivab inglisepärane trummarite käevehkimine, mis Eesti rivilisse tradistiooni üldse ei sobi. Euroopas on 2 rivilist põhikoolkonda: preisi ja inglise. Eesti rivi on kujunenud tsaarivene oma baasil, mis omakorda tuleneb preisi rivist, kuhu see inglisepärane sirgete kätega ette vehkimine ei kuulu mitte. Preisipäraselt peaks parem käsi vist käima koos pulkadega rinna ette nagu valvelsammul ja vasak hoidma trummi.
16) Ilm oli ilus ja kaitseliitlastel olid seekord ka kiivrikatted. Positiivne. Jõgeva linna ülistati seal vahepeal. Eriti algul. Mulle kohe taustaks meelestus "Ärapanijas" välja mõeldud uus tunnuslause Jõgevamaale: "Jõgeva - jõgevate maa"
17) Kvj ja ministri kurjast näoilmest tundus mulle, et nagu päris rahul ei olnud, aga mine tea.
Samas näiteks mainitud asjade ärahoidmine poleks olnud eriti suur ettevõtmine vastavate käskude, kogemuse ja hoolikuse korral.
Igatahes kõigile lugejatele ja paraadil osalenutele tagantjärele häid pühi ning edu ja jaksu tulevikuks minugi poolt!