Mul on plaan kirjutada tüüpiline pikk arvustus, aga hetkel ei viitsi. Võimalik, et muudan seda sama posti hiljem.
Mis kohe silma-kõrva jäi...
1) Viru patt ja KL tervitasid vene-nõukapäraselt 3-taktilisena, teised väeosad tervitasid eestipäraselt originaalselt 2-taktiliselt.
2) Kommenteerimistekst peaks olema ikka sellisel väga olulisel ja suure vaatajaskonnaga promoüritusel praktiliselt sõna-sõnalt läbi vaadatud ja võimalike rumalate vigade suhtes üle vaadatud. Vaadake juutuubist vene paraade ehk kuulake, kuidas seal on tekst ette valmistatud.
http://www.youtube.com/watch?v=u5i5s6T0tNY
Ja oluline on siis ka intonatsioon ning hääle kõla ja ilmekus. Paraad ikkagi propagandaüritus.
Ja ei ole seal terminoloogias vms midagi nii raketiteadust, et normaalne kommenteerija-ohvitser ei suudaks end kursis pidada. Siiski kommentaar natuke parem, kui eelmisel korral.
3) Kin-ltn (ta nimetas end küll kin) Laaneotsa kõne oli järjekordselt parim. Ma ei tea, kas ja kes need kõned kirjutab või redigeerib, kuid need on lihtsalt kuulama panevad ja huvitavad.
4) Tehnika, kui leivanumber. Ma ei tea, kas sattus nii, kuid praktiliselt iga jumala kord, kui masinaid vastava nurga alt näitas, oli joondumine strateegilise sirge peal järjekordselt paigast ära, mis on lubamatu. Ilmselt ei viitsitud juhte drillida.
122mm DAF-idel ei olnud seekord aga viitsitud vedukite tente pealt ära võtta (KL oli seda teinud). Ka 120mm MP kohta sama jutt. 122mm haubitsa meeste jutte 1-2 minutiga ärasõidust on niisamajutt, sest see pole tehniliselt võimalik. Aga sinna olid pandud meeskonnaks (ka näituserelvale kahjuks) tagalamehed, kes selle (ega ka muude haubitsate) relva õpet eriti polegi saanud. Jutt 22km laskekaugusest on ebakorrektne, sest tegemist on gaasigeneraatoriga haruldase mürsu omadustega, mida peaks olema vaid horvaatidel ja hiinlastel. Aga tegelik loetakse ikka 15,3 km normaalmürsuga. Teavitusteenistus on isegi tta-tahvlid valede numbritega tootnud. Huvitav on küll, et lasketabel saab juba enne 15 km lihtsalt läbi.
KL vennad olid end autodel suveniirlippudega ehtinud, kuid ebaühtlaselt ja see on ebasobiv.
5) Peaks katsuma üle vaadata veel, kuid mõõgavõtted tehti minuarust eri liputoimkondade võrdluses ebaühtlaselt, kui paraad marsile käsutati.