EV aastapäeva paraad 2010

Reklaamid ette ning kajastused tagantjärele. Aga paluks et ikka militaarasjadega seotult...
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

Vaatsin ka oma noriva pilguga (TV-st). Laias laastus ok ju - mu arust läheb ikka aasta-aastalt paremaks küll.

Meeste samm natuke parem, tehnika valik etem... Miski ime läbi nad vist õnnestus sinna nuditud platsile isegi ära mahutada :D

Kui midagi norida, siis käte hoog / vehkimine üldiselt halb - ei tea, kas korraldajad tõesti ei mõika, et ilma korraliku kätehoota pole ka korralikku (loe: hoogsat) sammu :dont_know:

"Kommentaarimine" muidugi nadivõitu endiselt - eriti seal mingi telekommentaator oma suisa lapsiku jutuga :oops: Õigus on siin ühel eespool kirjutanul, et ärgu toppigu jummala teemavõõrad inimesed omi uitmõtteid platsil seisvate MEESTE pähe - tulemus on alati naljakas :lol: :lol:

P.S. praegu kargas pähe, et Rene BRUS oleks vist ideaalne vend paraadi kommenteerima... Järsku annab seda ideed isegi läbi tõugata - järgmiseks paraadiks siis :twisted:
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Arnold
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Arnold »

eriti seal mingi telekommentaator oma suisa lapsiku jutuga
See on rahvusringhäälingu "koolkond" - selle vastu ei saa! Isegi Brüsselisse saadeti Treufelti asemele mingi takkus kana :evil:
Kasutaja avatar
soesilm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas soesilm »

Ma tean ka asju mis kehvasti aga ... keegi peab teie negatiivset kaussi kallutama. 8) TV vahenduse põhjal siis:
Esiteks ei pannud ma olulisi faktivigu tähele. 122mm 22km kaugusele oli, aga see ei tule vist viletsast teadmisest. Nimed ja andmed tulid küll nagu peast ja see mis peast räägiti ei olnud üldse mitte kehvad teadmised. Rahunege, ma räägin keskmisest kaitseväelasest! Isegi kui me rivistaks selle foorumi taibud ritta, kas nad suudaks kommentaatori kohal selliseid andmeid vuristada? Pigem on probleem selles, et jutu stsenaariumi võiks ju ette kirjutada (põhiandmetes). Samas lööb reaalne paraadi tempo ja ERR kommentaatori tegevus selle stsenaariumi uppi ja siis tuleb ikka improviseerida.
Põhiline kiitus kommentaatoritele aga hoopis muu eest. Reservvarmee on olemas-, meie suudame-, 2h okupatsioon on naeruväärne jne jutt oli sisu poolest väga hea. Siin foorumis näeb ka liiga tihti: kui nii oleks nagu mina ütlen, siis me alles teeks aga praegu on sitt ja sõnnik. Paraad pidi ju paari kuu taguste hinnangute kohaselt üldse läbi kukkuma. Kukkus või?
Olemasoleva vigu leiame me vilunult, aga tugevad küljed? Kuidagi moodi peame selle viletsusega ju hakkama saama. Ja siis on vaja olemasoleva tugevusi leida.
Töölis-talurahva armee kohta hinne 4.
allatah
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas allatah »

Vaatasin kohapeal paraadi vabaduse kellade juurest. Silma hakkas esimese asjana see, et KL oli selle sinise seina taga. Ilmselt suudeti TVs seda oskusliku nurgavalikuga pehmendada, aga kohapeal tundus see ikka imelik. Üldiselt oli aga päris kena, igal juhul kartsin, et ta nii hästi välja ei kuku.
Kõlarid olid ainult natuke nõrgavõitu ja üldises suminas oli Laaneotsa kõnet tsuti raske kuulda.

Tehnika poolelt oleks ju võinud leida 2 või 4 töökorras BTRi. Siis oleks ikkagi rohkem masinaid ja uhkem pilt.

Üks laps küsis oma isalt: "Miks laevu ei ole?" :D

Kui Pasid kahekesi kõrvuti inimeste juurest mööda sõitsid (peale pöörangut), oli kuulda, et rahvamass jäi märksa vaiksemaks. Oleks tankid olnud...

Hiljem tehnikale lähemale jõudes nägin meeskondade silmis õudu, kui nad jäid alla massilisele igast suunast tulevale rünnakule. Üritati kaitsta kahureid, rünnati veokit. Mindi veokit tühjaks tegema, rünnati kahurit...
Alguses vist ei tahetud lapsi kastidesse lasta, aga hiljem platsile tagasijõudes oli neid juba igal pool.

Muuseas siin foorumis räägiti ka D30 lahti- ja kokkupakkimise aegadest. Küsisin ühe meeskonnaliikme käest ja ta ütles, et üle kahe minuti ei kavatse nad viimase lasu tegemisest enam paigal olla. Siis on juba masinal käik sees ning juht hakkab sidurit libistama.

On seda paraadi võimalik ka internetist näha? ETV kodukal seda ei leia, kas tuleb alles 24h pärast?

Seda ei saa samuti mainimata jätta, et koju minnes oli päikese toimel mõnes kohas juba veetilkasid kuulda, kuigi ilm.ee näitab Tallinnas veel -6

Head Vabariigi aastapäeva ja ka kõike muud mõnusat!
Riigi kaitse on liiga tähtis asi, et seda teistele usaldada.
Arnold
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Arnold »

Vaevalt siin keegi võttis kritiseerida kommentaatorite faktiteadmisi - mina ei oskakski - ja palju neid fakte siis ikka esitati!? Rohkem selline õlleklaasi taga lobisemine. Tanki Ants peab kõne - kommentaatoril kohe midagi kõne analüüsi teemal targutada! Lihtsalt selline ebaadekvaatne ja meeleolu pärssiv mullitamine. Peab üldse kaks inimest suhteliselt lühikese ürituse taustaks kogu aeg plärama?
P.S. Telepildis paistis, et kõik ei mahtunud platsile rivistuma. Tänaval saab ju liikluse kinni panna nagu varemgi, aga tekitatud auk ei ole just liitev element :?
Kasutaja avatar
oleeg
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas oleeg »

Isand Soesilm! Tõid foorumisse uue vaatenurga ja see on igati tervitatav! :write:
Samas - mõtiskleme pisut!
Esiteks ei pannud ma olulisi faktivigu tähele.
Hmm. Eks neid jutupaunikuid ole siingi aastate jooksul läbi võetud... Ja tilkuv vesi uuristab ka kivisse augu.
Isegi kui me rivistaks selle foorumi taibud ritta, kas nad suudaks kommentaatori kohal selliseid andmeid vuristada?

Vaatame pisut teise nurga alt. Kas on vaja? Või äkki siiski mitte ?
Pigem on probleem selles, et jutu stsenaariumi võiks ju ette kirjutada (põhiandmetes). Samas lööb reaalne paraadi tempo ja ERR kommentaatori tegevus selle stsenaariumi uppi ja siis tuleb ikka improviseerida.
Ei noh, OM-i ajal on suusatajate järjekird ette kindlaks määratud ja mehed loevad paberilt ?
Põhiline kiitus kommentaatoritele aga hoopis muu eest. Reservvarmee on olemas-, meie suudame-, 2h okupatsioon on naeruväärne jne jutt oli sisu poolest väga hea.

Nõus, kuid...

Arnold, sunnik, loed mõtteid või ? Jah, olen Arnoldiga nõus:
Tanki Ants peab kõne - kommentaatoril kohe midagi kõne analüüsi teemal targutada! Lihtsalt selline ebaadekvaatne ja meeleolu pärssiv mullitamine. Peab üldse kaks inimest suhteliselt lühikese ürituse taustaks kogu aeg plärama?
Seega: arenguruumi on.

Soesilma antud hindega paraadile olen päri, telekommentaariumile paneks 2+.

PS. Ilm on ilus, paraad õnnestus ja pool päeva on alles ees :write:

terv
o
Kasutaja avatar
hummel
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas hummel »

Mul on plaan kirjutada tüüpiline pikk arvustus, aga hetkel ei viitsi. Võimalik, et muudan seda sama posti hiljem.

Mis kohe silma-kõrva jäi...
1) Viru patt ja KL tervitasid vene-nõukapäraselt 3-taktilisena, teised väeosad tervitasid eestipäraselt originaalselt 2-taktiliselt.
2) Kommenteerimistekst peaks olema ikka sellisel väga olulisel ja suure vaatajaskonnaga promoüritusel praktiliselt sõna-sõnalt läbi vaadatud ja võimalike rumalate vigade suhtes üle vaadatud. Vaadake juutuubist vene paraade ehk kuulake, kuidas seal on tekst ette valmistatud. http://www.youtube.com/watch?v=u5i5s6T0tNY
Ja oluline on siis ka intonatsioon ning hääle kõla ja ilmekus. Paraad ikkagi propagandaüritus.
Ja ei ole seal terminoloogias vms midagi nii raketiteadust, et normaalne kommenteerija-ohvitser ei suudaks end kursis pidada. Siiski kommentaar natuke parem, kui eelmisel korral.
3) Kin-ltn (ta nimetas end küll kin) Laaneotsa kõne oli järjekordselt parim. Ma ei tea, kas ja kes need kõned kirjutab või redigeerib, kuid need on lihtsalt kuulama panevad ja huvitavad.
4) Tehnika, kui leivanumber. Ma ei tea, kas sattus nii, kuid praktiliselt iga jumala kord, kui masinaid vastava nurga alt näitas, oli joondumine strateegilise sirge peal järjekordselt paigast ära, mis on lubamatu. Ilmselt ei viitsitud juhte drillida.
122mm DAF-idel ei olnud seekord aga viitsitud vedukite tente pealt ära võtta (KL oli seda teinud). Ka 120mm MP kohta sama jutt. 122mm haubitsa meeste jutte 1-2 minutiga ärasõidust on niisamajutt, sest see pole tehniliselt võimalik. Aga sinna olid pandud meeskonnaks (ka näituserelvale kahjuks) tagalamehed, kes selle (ega ka muude haubitsate) relva õpet eriti polegi saanud. Jutt 22km laskekaugusest on ebakorrektne, sest tegemist on gaasigeneraatoriga haruldase mürsu omadustega, mida peaks olema vaid horvaatidel ja hiinlastel. Aga tegelik loetakse ikka 15,3 km normaalmürsuga. Teavitusteenistus on isegi tta-tahvlid valede numbritega tootnud. Huvitav on küll, et lasketabel saab juba enne 15 km lihtsalt läbi.
KL vennad olid end autodel suveniirlippudega ehtinud, kuid ebaühtlaselt ja see on ebasobiv.
5) Peaks katsuma üle vaadata veel, kuid mõõgavõtted tehti minuarust eri liputoimkondade võrdluses ebaühtlaselt, kui paraad marsile käsutati.
Kasutaja avatar
soesilm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas soesilm »

Ühes teemas kutsuti üles mitte kommenteerima Venemaa möla meie aastapäeva aadressil. Ma toetan.
Lemet pani sinisilmadele lugemiseks lingi: http://rus.postimees.ee/?id=229067&com=1 ja soovitas + / - suhet pärast pidupäeva kokku arvutada. Ma toetan.
Aga ma soovitan ka samal lingil asuvaid kommentaare võrrelda meie enda omadega siin :P
Kasutaja avatar
oleeg
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas oleeg »

Aga ma soovitan ka samal lingil asuvaid kommentaare võrrelda meie enda omadega siin...
Neid lugedes tekkis küsimus: kas lugeda sedda tüüpi ilminguid osaks propagandasõjast või lihtsalt laste lollusteks ?

terv
o
paul
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas paul »

Venekeelse postiljoni komme loen homme, aga minu kõrval seisnud ~30ndates venelane oma lapsega kommenteeris küll (kui tehnikat mööda ja üle peade voorima hakkas) toimuvat häälitsustega "Oppaaa", "Vot eta krasiivaja" etc. Täitsa südamest, kusjuures.

Pakun, et suveniirlipukestest ja tentidest läheb keskmisele inimesele rohkem korda absurdum, et kaitseliitlased tolle sinise seina taga seisid ning see, et toimuva pealtvaatamine võimalikult keerukaks oli tehtud.
Kasutaja avatar
hummel
Liige
Kontakt:

Mis tentidesse ja lipukestesse puutub, siis pealtvaatajad jah on enamus sellised, kes väga ei habla, mis toimub. See aga ei tähenda veel, et vormikandjad ei peaks oma tööd igal sammul (eriti rahva ees esinedes) võimalikult korrektselt tegema.

Ei lähe üldse teemasse, aga minuarvates ei ole kohane vene Postimehe ja meie sõnavõtte siiski võrrelda või vähemalt võrdsustada.
Kui sealne kriblamine on ajendatud vene šovinismist ja eestlaste alavääristamise eesmärgist, siis vähemalt minupoolsed (eks ka teistel foorumlastel, ma eeldan) sõnavõtud on tõugatud vastupidiselt sügavast murest ja soovist, et meie asi kunagi paraneks või areneks. Ja vesi uuristab ka augu kivisse.

Siis see "2 tunni teema". :?
Ütlen ausalt, et olen kahtleval arvamusel meie tegeliku reageerimisvõime ja lahinguvalmiduse osas, kui mingi jama tõesti peaks juhtuma. Selles ei süüdista ma aga puuduvaid tanke, lennukeid (mitte, et ma nende vajaduses kahtleksin) ega muid resursse, vaid lihtsat enese julgeoleku alast huvipuudust/tegevusetust Kaitseväes.
2 tunniga loomulikult kõigest hoolimata Eestit ära vallutada puhtfüüsiliselt ei saa, kuid 2 päeva oleks praeguse seisuga see optimaalne aeg küll, et kogu rahuaja riigikaitsele kabelimats anda ja nurjata 75% ulatuses sõjaaja koosseisule üleminek. Kui veel rääkida numbrist "2", siis ilmselt oleks see näiteks piisav tundide arv, millega 76. õhudessantdiviis, 25. motolaskurbrigaad, 9. suurtükiväebrigaad ning 24. raketibrigaad suudaksid end näiteks homme lahinguvalmis seada ja linnakutest välja sõita.
Kasutaja avatar
rax6
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas rax6 »

hummel
) Viru patt ja KL tervitasid vene-nõukapäraselt 3-taktilisena, teised väeosad tervitasid eestipäraselt originaalselt 2-taktiliselt.

:) sellisel juhul tervitasid ÕIETI ainult Viru ja KL. See mitme taktiliselt tervitakse, ööldakse ülevalt poolt ja see aasta oli konkreetne käsk "Kindralit ja presitenti tervitakse 3 taktiliselt"
Kasutaja avatar
speedsta
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas speedsta »

Pilt
Kui on probleem, tõmba lõuga
Kasutaja avatar
hummel
Liige
Kontakt:

See mitme taktiliselt tervitakse, ööldakse ülevalt poolt ja see aasta oli konkreetne käsk...
Käske võib anda igasuguseid. Uues terminoloogias on "keelatud käsk", "tühine käsk" jms. Üks käsuliik on vist juristidel puudu jäänud: **** käsk. :)
Jah-käske võib anda igasuguseid, aga see ei tähenda veel, et 2-taktilisena tervitamine ei oleks eestipärane ning et 3-taktiline poleks venepärane. See eestipärane tuleneb ennesõjaaegsest tavast, kus tervitati 2-taktilisena. Tõsi küll - tervitus kõlas hästi lühidalt ja sõna "härra" "söödi" praktiliselt ära, aga siiski on 3-taktiline "haukumine" märgatavalt võõrapärasem ja küllap see kaitseväkke nõuka armeest üle toodi. Kes kahtleb, võib end ju harida ja vaadata silmaringi laiendavat materjali: http://www.youtube.com/watch?v=sDS7qg0y6H8 . Kusagil 5. minuti kandis peaks vastav tegevus toimuma.
Aga huvitav muidugi, et vastava käsku korral siis nii innukalt vett tõmmati.
paul
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas paul »

hummel kirjutas:
See mitme taktiliselt tervitakse, ööldakse ülevalt poolt ja see aasta oli konkreetne käsk...
Käske võib anda igasuguseid. Uues terminoloogias on "keelatud käsk", "tühine käsk" jms. Üks käsuliik on vist juristidel puudu jäänud: **** käsk. :)
Jah-käske võib anda igasuguseid, aga see ei tähenda veel, et 2-taktilisena tervitamine ei oleks eestipärane ning et 3-taktiline poleks venepärane. See eestipärane tuleneb ennesõjaaegsest tavast, kus tervitati 2-taktilisena. Tõsi küll - tervitus kõlas hästi lühidalt ja sõna "härra" "söödi" praktiliselt ära, aga siiski on 3-taktiline "haukumine" märgatavalt võõrapärasem ja küllap see kaitseväkke nõuka armeest üle toodi. Kes kahtleb, võib end ju harida ja vaadata silmaringi laiendavat materjali: http://www.youtube.com/watch?v=sDS7qg0y6H8 . Kusagil 5. minuti kandis peaks vastav tegevus toimuma.
Aga huvitav muidugi, et vastava käsku korral siis nii innukalt vett tõmmati.
Kui kuulata nt 6:40, siis kas tollal üldse too "härra" vahele tuli?
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline