Uued tuuled idarindel: Tiger I, Leningradi all 1942 sügis

Militaartehnika mudelitest. Tehnoloogiad ning mõõtkavad ei ole piiratud.
Vasta
Kasutaja avatar
vaoinas
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas vaoinas »

Tänan heade sõnade ja kaasaelamise eest.

Kuigi mulle jääb natuke arusaamatuks jutt eriti kõrgest tasemest ja saavutatud uudsest kvaliteediklassist. Mudelialal pean ma end siiski diletandiks ja selle vau-efekti saavutan ka küllaltki lihtsate ja labaste võtetega. Pole ju nagu midagi erilist.
... ärge jamage!
Luugid balansist täitsa väljas, vadake mida tanki torm ja tank, luukide liikumise peale all teevad!
Vibratsioon on teemalehele edasi kandunud, .... varsti kukub arvuti ka laualt maha.
Alkoholilembese inimesena pean ma tõdema heameelt, et on veel entusiastlikke kodanike, kes peavad oma kohuseks Eesti vastavat statistilist näitajat Tšehhi omast kõrgemale viia.

Ei taha öelda, et "Ära enam peale võta!" - võta ikka! Ja võta homme ka.

Kristjan
Kasutaja avatar
vaoinas
Liige
Kontakt:

Terv

Kuna paljudel kaaskannatajatel on mõnetine pelgus metallsöövituste jootmise ees (ja minu arvates üsna põhjendamatult), siis arvasin, et tutvustan seda töömeetodit ühe Tiigri varustuskasti peal pisut lähemalt ja üksikasjalisemalt. Eriti, et tegu ei ole tegelikult keeruliste operatsioonidega ja minu arvates on ka vaeva ja närvikulu võrreldes liimimisega palju vähem.

Jooteliite eelis on see, et kui Tsüaanakrülaatliimiga (superliim rahvakeeli) jääb metalldetail üsna rabe (eriti, kui tegu on suuremate juhtumitega), siis jootmisel on metalldetailid peaaegu, et tankikindlad. Neid saab üsna kartmatult viili ja liivapaberiga viimistleda, kartmata, et liitekohad lahti rebenevad.

Mingeid ulmetööriistu ei ole vaja - mina kasutan jootekolbi, mille hind jääb kindlasti alla saja krooni. Jootetina ning jootevedelik on ka esimesest suvalisest poest hangitud ning ei maksa palju. Tina ja kolbi vajadust mõistavad kõik, jootevedelik parandab tina nakkuvust joodetava pinnaga ning muudab tina voolavamaks. Kampoliga pole etse joota proovinud - ilmselt oleks see keerukam, kui vedelikku kasutades.

Pilt

Alustuseks lõigakem detail raamist välja ja viimistlegem liivapaberiga servad:

Pilt

Esimese asjana, niikaua kuni detail on veel tasapinnaline, eelistan mina ära painutada hinged. Hiljem on seda keerukas teha.

Pilt

Kui hingedel olev luuk vm. detail on plaanis liikuvaks jätta, siis soovitan hingede otsad jootes fikseerida. (Kui hinge aas jookseb tina täis, siis selle saab hiljem seest tühjaks puurida. Kuna tina on messingist pehmem, siis hingeaasa inimlikult käitudes puurimisega kindlasti ära ei saa lõhkuda):

Pilt

PS: viimistledes tasub traat hingeaasades hoida, vastasel korral võib kerge viili või sõrmevääratusega hinge ära lömastada. Samuti, kui hing ei ole päris õigele positsioonile jäänud ning seda tuleb siis kas üles, või alla painutada.

Seejärel võib asuda detaili enda kallale. Antud juhul kasutasin ma painutamiseks karbis leiduvat plastikdetaili:

Pilt

Üldiselt soovitan detail liitekohale painutada nii, et ta vabalt end õiges asendis hoiab (st. ei ole pinge all) ning alles seejärel tinaga kallale minna. Pikemat liidet võib joota järk-järgult, või siis liite ots tinaga kinni fikseerida ja alles seejärel liidet keskelt kinnitama asuda.

PS: Soovitan, kui on võimalik, jootmisega toimetada sellelt poolelt, kust viimistleda kergem on - antud juhul jootsin ma kõik kasti servad väljast kokku:

Pilt

Pilt

Pilt

Viimistlemata näeb tulemus päris äkane välja, kuid kuna tegu on võrdlemisi tugeva asjaga, saab selle kallal julgelt viili ja liivapaberiga toimetada. Hetk nühkimist ja tulemus on hoopis midagi muud:

Pilt

Pilt

Jätkub...
Kasutaja avatar
vaoinas
Liige
Kontakt:

Seejärel põhimõtteliselt sama asi kaanega:

Pilt

Pilt

Pilt

Ning kui suuremad jubinad on koos, võib pisemate kallale asuda. Üldiselt soovitan ma alustada suurematest detailidest ja liikuda sealt väiksemate poole. Vastupidi toimetades võib väike detail hiljem kuumusega lahti sulada ja kurat teab kuhu plehku panna.

Kaanel olev kinnituskeel:

Pilt

Seejärel kastil olev klamber, millest natuke pikemalt. Aber on klambri koostamise teinud lihtsaks: Läbi klambrialuse ja kastiseina on tehtud kaks auku, millesse kinnitub U-kujuline aas.

Pilt

Kõigepealt panin selle kuivalt kokku - aasast läbistasin traadi, et aas õigele kaugusele ulatuks:

Pilt

Seejärel surudes sõrme kogu sellele kupatusele painutasin U kujulise aasa otsad kastis sees vastu kasti seina maha. Seejärel eraldasin traadi ja ujutasin nii seest, kui väljast kogu kupatuse üle jootevedelikuga. Siis jootsin küllaltki rohke tinaga mahapööratud U otsad kasti seest kinni. Kuna jootevedelik vedeldab suurepäraselt tina, siis imbus see läbi aukude kasti seinas ka väljapoole klambrialuse alla ning kinnitas ühtlasi ka selle:

Pilt

Siis asusin kinnituskronsteinide kallale:

Pilt
Pilt

PS: Kui tina liiga palju saab, siis üleliigse võib jootekolviga kuhugile esileulatuvama serva peale lükata, kust teda siis hea ära viilida on. Kui Tina ei taha hästi voolata ja vedelduda detaili peal, siis lisagem ohtralt jootevedelikku ja läheb jälle

PS-2: sellistel esileulatuvatel detailidel, kus murdekoht on soonega märgitud, võiks peale kinnitamist ja õige nurga alla painutamist murdekoha tinaga täis joota. See välistab selle, et see hiljem siia-sinna töllerdama hakkab ja lõpuks üldse ära murdub.

Kui kõik on toredasti, siis jällegi vidin pasast puhtaks:

Pilt

Lõpuks kinnitan liimi abil väiksemad detailid, nagu poldipead ja klambri ülejäänud osad ja valmis ta ongi:

Pilt

Pilt

See oli nüüd konkreetse detaili näitel. Muidugi on iga söövituskomplekt erinev ja võimalused asjade koostamisel on erinevad. Üldiselt soovitan enne iga detaili koostamist korra hästi läbi mõelda ja instruktsioonilt targu veel järele vaadata, kuidas ta sinna külge ikka saab. Ise olen vahel kärsitult nii mõnegi rumala vea teinud, mida hiljem väga parandada enam ei anna.

Suuremad valmisdetailid peaks Fairylahuse sees hiljem üle loputama - jootevedelik on pisut rasvane ja värv ei pruugi sinna külge muidu hästi kinni jääda.

Loodan, et oli abiks.
Kristjan
Joss Metsast
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Joss Metsast »

Väga kena ja ülevaatlik protsessi kirjeldus. Super, oleks selliseid vaid rohkem.
Ühe märkuse julgeks siiski teha, peenemate detailide huvides tuleks kogu see pind mis räbustiga kokku puutub kenasti piiritusega puhtaks pesta. Võibolla aitab ka fairy, tõesti ei tea , piiritus on kindlapeale minek. Asi on nimelt selles et enamus räbusteid on parasjagu söövitava omadusega ja kipuvad näituseks trükiplaadi radu päris mõnuga järama.
Kampoli piirituslahusega jootes seda muret ei ole, küll aga tuleb siis eelnevalt pinnad päris puhtaks saada. Räbustiga on oluliselt lihtsam.

Levar
Kasutaja avatar
FW Anton
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas FW Anton »

Kui seda vaatad, siis võtab igasugu mudeli tegemise isu ära. Milline k..,p! Annan au tegijale!
Anton - horridoo!
Kasutaja avatar
vaoinas
Liige
Kontakt:

Kui seda vaatad, siis võtab igasugu mudeli tegemise isu ära. Milline k..,p!
No Kurat!

Ma just üritangi siin näidata, et... et kuramuse lihtne on.
Mind valdab kummaline hämmastus... See, mis Urmas teeb, on sageli k..p, aga mina ju ei ole nii haige. See on kerge asi... ainult paar tundi... tegelikult ka.
Kasutaja avatar
calico
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas calico »

vot see oli nüüd tõesti üks vajalik peatükk kunagi ilmuvas esimeses eestikeelses mudeliehhituse öppikust alggajaille tubli töö!
https://www.youtube.com/@Rihosk76 Üks vähestest Eesti mudelikanalitest Youtubes 8)
Kasutaja avatar
scout22b
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas scout22b »

Päris kõva tase! Aga post oli väga informatiivne, olen kah mõelnud selle peale, et jootmist proovida. :D Sina tegid selle nõnda lihtsaks, eks näis kui ükspäev proovin, kas ta sunnik siis tegelikult kah sama lihtne on?

Paavo
Fortes fortuna adjuvat
Kasutaja avatar
Hertsog
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Hertsog »

jootmisetöö on kõva. kolb on endalgi kodus, aga kuumaks pole veel julgenud ajada. küsimus aga etside painutamise kohta: kas kasutad mingit nö "etsi pinki/matti" või läheb kõik vaba käega... nimelt siin pean endaga nõu, ka soetada endale see painutuspink või mitte.
Pilt

https://www.facebook.com/panzerwerke

Bitte kommen sie in nach käsikaudu, aber vorsicht: esikus on dunkel ja tulistatakse !
fossiil
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas fossiil »

Jootmisetöö on kõva tõesti, vahel kasutan isegi, kuna osades kohtades jääb liitepind nii kribu, et liimiga pannes lööb väikesegi painde/nihke/juhusliku näperdamise peale lahti.
Lisaksin ühe mõtte: kui joota mõnd pikka detaili - näiteks porilaua servale vinklit - siis ei ole mõtet kogu pikkuses õmblust teha, aitab kui otsad kinni ja keskelt iga paari sentimeetri järelt jupike, ülejäänud liitekoha vahele võib "superliimi" lubada. Jootekoht hoiab tugevalt ja liimil on ainult täitev otstarve, plussiks on see, et pole vaja täies pikkuses tina ülejääke puhastada.
Kolb on sul 30 vatine, ise kasutan 40 vatist (no ei olnud hetkel, kui vaja, võtta), kuumuse reguleerimiseks on mul kokku aretatud valguse regulaator ja pistikupesa - üsna mugav parajat temperatuuri hoida.

Aga fotosessiooni eest maksimaalpunktid - hariv ja õpetlik!

Urmas.
von manstein
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas von manstein »

Kirjatüki autori tagasihoidlikust laadist ei tohi end uinutada lasta.
Tegu on ju väga proffessionaalsete töövõtetega. Kõvasti üle keskmise mudelisti taseme.

Ei saa sugugi nõustuda, et:
mudeliehhituse öppikust alggajaille
Säherduse tegevuse jaoks peab ikka kõvasti loomupärast andekust olema.
andrusan
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas andrusan »

Aplaus vaoinale!
Äkki saaks teha mingi alateema "tööjuhised" vms. Kardan, et aasta pärast võib olla seda teemat raske leida(palju uusi asju tuleb peale).
Kindlasti lisandub aja jooksul meile palatikaaslasi ja siis on ka neil võimalus mudelipisikust kergemini nakatuda.
Tervitused
Kasutaja avatar
Blitzkrieg
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Blitzkrieg »

Olen nõus et sellise SUPER õppematerjali jaoks oleks eraldi teema. Vastavalt kuidas keegi viitsib mida õpetada :) . Isegi plastiku liimimise head nipid võiksid olla ära toodud sest olen saanud väga head infot suulisel teel ja ka kui näpuga näidatakse et osta just see liim sest sellega on seda asja just kõige parem teha. Pildid oleks ka hea toodetest ülesse panna sest siison poes või netis ka hea kohe ülesse leida et tegemist ikka selle öige tootega. Pildistamise teema võiks muidugi eraldi olla.

Tegin siis teema valmis ka juba, mis siin ikka rääkida pikalt. :)

niisiis NIPID JA NÕKSUD ootab postitusi :)
Kasutaja avatar
vaoinas
Liige
Kontakt:

Nii

Algul arvasin, et enne aasta lõppu saab ehk esimese värvigi selga, kuid muud tegemised tahtsivad oma ja selle aastanumbri sees ei saa vististi materjaliosagagi täielikult maha. Kuigi teha on veel vaid pisiasjad.

Kõigepealt värvisin ära torni sisemuse. Selle kajastamisega jään paraku napiks, kuna liimisin katuse üsna innukalt peale ja pildi tegemine tuli alles hiljem meelde. Seejärel luukide alumised pooled ning ka need hingede külge kinni:

Pilt

Pilt

Pilt

Siis veel viimased detailid, millest suuremad:

Esiteks mingi kummaline toru Tiigri paremal küljel tagumises servas. Toru otstarvet ma ei mõistnud, ei aidanud ka Dragoni juhend selles osas mitte kuidagi. Fotod aga näitasid selle selget olemasolu. Pika otsimise peale leidsin restidest siiski vajaliku detaili üles. See aga ei rahuldanud mind, ning pakkusin ise välja õhukesest messinglehest valmistatud omapoolse variandi:

Pilt

Pilt

Toru ehitamine ei läinud muidugi libedalt, peaaegu oleks teise peaaegu valminuna suisa pooleks murdnud, kuid järgnevate tossugranaatide kõrval oli see kökimöki.

Tossugranaate valmistades õppisin ma kahte asja:
- Esiteks karbis olevad plastvariandid on nii lihtsustatud, et neid ei tõuse käsi küll mudeli külge panema.
- Teiseks etsidest valmistades on need nii kuradi peenikesed ja keerulised, et vaenlasele ei soovitaks ka selliste koostamist. Ühe poole olen siiski praeguseks valmis saanud - see koosneb valdavalt pisidetailidest, mistap ei hakanud jootekolbi üldse käima tõmbamagi, vaid piirdusin ainult liimiga:

Pilt

Pilt

Teise poole valmistamiseks kogun alles julgust. Siis antenn, veel paar pisividinat ja ongi värvimiseks olemas.

Kristjan
von manstein
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas von manstein »

No karp on ikka täiega lahti..

Mida värki?
Kirstude plekist kronsteinid ka keevitusega torni küljes.
Rääkimata granaadikimbu juhtmerägastikust..

Ehh, kas hakkad ikka värvima? Järsku läheb peeti?

Vähemalt sama hea oleks vaadata värvimata kujul. Ehk täiuslikult valmisehitatud mudelinäidis.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 10 külalist