Terv
Kuna paljudel kaaskannatajatel on mõnetine pelgus metallsöövituste jootmise ees (ja minu arvates üsna põhjendamatult), siis arvasin, et tutvustan seda töömeetodit ühe Tiigri varustuskasti peal pisut lähemalt ja üksikasjalisemalt. Eriti, et tegu ei ole tegelikult keeruliste operatsioonidega ja minu arvates on ka vaeva ja närvikulu võrreldes liimimisega palju vähem.
Jooteliite eelis on see, et kui Tsüaanakrülaatliimiga (superliim rahvakeeli) jääb metalldetail üsna rabe (eriti, kui tegu on suuremate juhtumitega), siis jootmisel on metalldetailid peaaegu, et tankikindlad. Neid saab üsna kartmatult viili ja liivapaberiga viimistleda, kartmata, et liitekohad lahti rebenevad.
Mingeid ulmetööriistu ei ole vaja - mina kasutan jootekolbi, mille hind jääb kindlasti alla saja krooni. Jootetina ning jootevedelik on ka esimesest suvalisest poest hangitud ning ei maksa palju. Tina ja kolbi vajadust mõistavad kõik, jootevedelik parandab tina nakkuvust joodetava pinnaga ning muudab tina voolavamaks. Kampoliga pole etse joota proovinud - ilmselt oleks see keerukam, kui vedelikku kasutades.
Alustuseks lõigakem detail raamist välja ja viimistlegem liivapaberiga servad:
Esimese asjana, niikaua kuni detail on veel tasapinnaline, eelistan mina ära painutada hinged. Hiljem on seda keerukas teha.
Kui hingedel olev luuk vm. detail on plaanis liikuvaks jätta, siis soovitan hingede otsad jootes fikseerida. (Kui hinge aas jookseb tina täis, siis selle saab hiljem seest tühjaks puurida. Kuna tina on messingist pehmem, siis hingeaasa inimlikult käitudes puurimisega kindlasti ära ei saa lõhkuda):
PS: viimistledes tasub traat hingeaasades hoida, vastasel korral võib kerge viili või sõrmevääratusega hinge ära lömastada. Samuti, kui hing ei ole päris õigele positsioonile jäänud ning seda tuleb siis kas üles, või alla painutada.
Seejärel võib asuda detaili enda kallale. Antud juhul kasutasin ma painutamiseks karbis leiduvat plastikdetaili:
Üldiselt soovitan detail liitekohale painutada nii, et ta vabalt end õiges asendis hoiab (st. ei ole pinge all) ning alles seejärel tinaga kallale minna. Pikemat liidet võib joota järk-järgult, või siis liite ots tinaga kinni fikseerida ja alles seejärel liidet keskelt kinnitama asuda.
PS: Soovitan, kui on võimalik, jootmisega toimetada sellelt poolelt, kust viimistleda kergem on - antud juhul jootsin ma kõik kasti servad väljast kokku:
Viimistlemata näeb tulemus päris äkane välja, kuid kuna tegu on võrdlemisi tugeva asjaga, saab selle kallal julgelt viili ja liivapaberiga toimetada. Hetk nühkimist ja tulemus on hoopis midagi muud:
Jätkub...