Ussisõnad 2023

Vasta
London Bridge
Liige
Kontakt:

Re: Reservõppused ja lisaõppekogunemised

Postitus Postitas London Bridge »

Neljandaks langeb allüksuste õppe põhiraskus jao- ja rühmaülematele.
Mul tekkisid mõned konstruktiivsed küsimused, mida ma loodan, et ma võin siin esitada ilma oma toetust maakaitsele ning laiapindsele riigikaitsele kahtluse alla seadmata.

Kui kõik need jao- ja rühmaülemad on pärit nii-öelda külmast reservist, kellel võib ajateenistusest olla möödas juba 10 aastat ning kordusõppustest viis, kus nende varasem SA ametikoht võis olla midagi muud kui kergejalaväelane, siis kas see väljaõpe ei või kukkuda välja mitte väga ebatasene? Et jaod ja rühmad, kus on vanad skaudid ja luurehundid, nemad saavad maakaitse ootustega kindlasti hästi hakkama, kuid jaod, kus eesotsas on endised tagala seerud, sest tagalastruktuurides ongi ju kahepulgalisi mõnevõrra rohkem, nende tase jääks tõenäoliselt esimestele alla. Ehk siis küsimus oleks, et kas ja kuidas on mõeldud maakaitse üksuste järgnevale väljaõppele ning õppustele? Ma olen kindel, et mõned üksused vajaksid natuke rohkem kruusis solgutamist, et nad värvi hakkaksid andma ning keeduveest lõpuks tee saaks.
My fair lady.
Martin Herem
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Martin Herem »

Kõik õige. Kõik JÜd ja RÜd ei pruugi esimese hooga rahuldaval tasemel olla.
Mõni tuleb ka välja vahetada võib olla.
Järgmistel aastatel pöörame ülemate õpetamisele kindlasti tähelepanu.

Aga ma ei näe mingit põhjust seda kõike pikemalt ette valmistada ja tänast õppust näiteks järgmisesse aastasse lükata. Järgmine aasta saame me nüüd juba järgmise sammu teha.
Pealegi ... igal õhtul mängivad mehed ja naised üle Eesti korv-, jalg-,võrkpalli, hokit vms. Mitte ühtegi treenerit pole. Nad ise treenivad end. Ja nädalavahetusel osalevad erinevates liigades. Miks me sõdimisega nii ei tee? Eriti veel kui "nädalavahetuse liigamäng" lausa vältimatu võib olla?
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

Sõdurid leidsid Väo karjäärist poolpõlenud laiba: https://elu24.postimees.ee/7850088/foto ... n-kuldkell
Mudakoon
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Mudakoon »

Huvitav, kes oli see kodanik , kes operatiivselt ELU 24- ja teavitas? :)
See kes peale korralikku kaklust veel rusikatega vehib ,on tõenäoliselt võitja.....
mongol
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas mongol »

Martin Herem kirjutas: 07 Sept, 2023 11:16 Kõik õige. Kõik JÜd ja RÜd ei pruugi esimese hooga rahuldaval tasemel olla.
Mõni tuleb ka välja vahetada võib olla.
Järgmistel aastatel pöörame ülemate õpetamisele kindlasti tähelepanu.

Aga ma ei näe mingit põhjust seda kõike pikemalt ette valmistada ja tänast õppust näiteks järgmisesse aastasse lükata. Järgmine aasta saame me nüüd juba järgmise sammu teha.
Saan ma aru, et isegi need mehed, kes Ussisõnade tulemusel Kaitseliitu ei astu, on plaanis siiski täiendõppe eesmärgil uuesti lähiaastatel välja kutsuda? See oleks hea järgmiste oskuste ja kokkuharjutamiste jaoks, ei jää Ussimunavärk ühekordseks..
professional retard
Martin Herem
Liige
Kontakt:

- eelmise aasta märtsis eraldas VV maakaitse suurendamiseks raha. Terve aasta on RKIK hankinud, TVJ planeerinud, KRA koos KLiga määranud inimesi ametikohtadele ning ülejäänud KL (MKRid) ja KV kogu tegevuse ettevalmistanud. Nüüd on kulminatsioonina üks kuu õppust ja meil on 10 000 SA struktuuris juures. Minu arvates pole paha arendus.
Mongol - see on samaväärne SA üksus nagu 23 või 13 pataljon.
Kõik need üksused millega Harju, Tallinn või Rapla tegeleb, on selle maleva üksused SA-l. Nüüd ja igavesti :)

KV plaani järgi (ja nii me täna kalkuleerime) käib edaspidi iga "ussisõdalasest" JÜ või RÜ kord aastas õppekogunemisel (1-2 päeva) ja 1/3 üksustest igal aastal. Veidi isegi imestan, et see küsimusi tekitab. Ma olen seda rääkinud riigimeedias, sotsmeedias, KL malevates, nõupidamistel ... üle aasta juba.
Martin Herem
Liige
Kontakt:

Mudakoon kirjutas: 07 Sept, 2023 13:08 Huvitav, kes oli see kodanik , kes operatiivselt ELU 24- ja teavitas? :)
... mis on meie ühiskonnas tavapärane ja ... piinlik, kuid ... inimlik.
mongol
Liige
Kontakt:

Martin Herem kirjutas: 07 Sept, 2023 22:11 Veidi isegi imestan, et see küsimusi tekitab. Ma olen seda rääkinud riigimeedias, sotsmeedias, KL malevates, nõupidamistel ... üle aasta juba.
Vat pole riigimeediat jälginud, nõupidamistele ei kvalifitseeru ja KL malevates pole minusuguste mongoliteni see sõnum jõudnud.
Vähemalt militaar.net'ist saab infot :)
professional retard
Leo
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Leo »

Need plaanid tunduvad päris huvitavad, et kolmandik käib iga aasta väljas harjutamas. Ehk siis on oodata igal aastal kümne tuhande osalejaga õppuseid?
Kasutaja avatar
Juhani Putkinen
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Juhani Putkinen »

Leo kirjutas: 08 Sept, 2023 13:24 Need plaanid tunduvad päris huvitavad, et kolmandik käib iga aasta väljas harjutamas. Ehk siis on oodata igal aastal kümne tuhande osalejaga õppuseid?
Ûksused ei pea tingimata olema korraga metsas. Võiks olla isegi roteeruvalt nii, et esiteks oleks ühe MKR alal kevadel, teise suvel, kolmanda sügisel ja neljanda talvel. Järgmisel aastal vahetuks. Seega tasapisi üksus harjutaks kõikidel neljal aasta-ajal.
Martin Herem
Liige
Kontakt:

15 000 aastas on tegelikult plaan ja enam vähem nii nagu Juhani kirjeldas. See on muidugi palju rohkem kui ainult Maakaitse. Kuid ütleme, et kogu Maakaitse 20 000st võiks 7 000 küll aastas korra nii 5 päeva õppekogunemisel käia. Kaitseliitlased nende hulgas.
Mongol - ma käisin sellest isegi malevas rääkimas jaanuaris-veebruaris. Päris mitukümmend inimest oli kohal.
Enam lähemale ma "mongolitele" mitte kuidagi ei jõua ... kui nad ise sammu vastu ei tee.
mongol
Liige
Kontakt:

Martin Herem kirjutas: 08 Sept, 2023 15:29 Mongol - ma käisin sellest isegi malevas rääkimas jaanuaris-veebruaris. Päris mitukümmend inimest oli kohal.
Enam lähemale ma "mongolitele" mitte kuidagi ei jõua ... kui nad ise sammu vastu ei tee.
Andestust, kui summeeritud tööaeg ja muud tegemised ei luba kohale jõuda. Ma ei riski öelda, aga võisin sel ajal mingit väljaõpet kuskil läbi viia, tööpäeva õhtuti on see üpris tavaline. Igastahes sain täna sarnase sõnumi edasiste plaanide kohta ka ringkonnaülemalt, kui ta maastikul ühte üksust külastas, mille juures ma ka sattusin hõljuma.

Nii et lõpuks jõuab ka ignorantidele sõnum ikkagi kohale :)
professional retard
Saturn
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Saturn »

Olles varem käinud kolmel RÕK-il, siis Ussisõnad olid pika puuga parimad. Viimastel päevadel vaatasime nii jao kui ka rühmaga tagasi õppusele ja reaalselt keegi ei leidnud miinuseid. Eks eelnevad RÕK-id ja nende intensiivsus suuresti oleneb ka ametikohast. Rääkides teiste ussisõdalastega, siis läbiv teema oli, et keegi ei viitsi tsiviilist nädalaks või kaheks tulla metsa passima ja selles mõttes Ussisõnad erinesidki - päevad olid tegevust ja õppimist täist. Ma tõesti usun, et peale seda nädalat olen ma parem sõdur. Kiitus ja pai kõigile instruktoritele.
Võib tunduda eduraporöörlusega, aga tõesti meeldis see õppus ja praegu tundub, et suurem osa rühmast liitub ka Kaitseliiduga.
Sokkel666
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Sokkel666 »

Saturn kirjutas: 09 Sept, 2023 8:05 Olles varem käinud kolmel RÕK-il, siis Ussisõnad olid pika puuga parimad. Viimastel päevadel vaatasime nii jao kui ka rühmaga tagasi õppusele ja reaalselt keegi ei leidnud miinuseid. Eks eelnevad RÕK-id ja nende intensiivsus suuresti oleneb ka ametikohast. Rääkides teiste ussisõdalastega, siis läbiv teema oli, et keegi ei viitsi tsiviilist nädalaks või kaheks tulla metsa passima ja selles mõttes Ussisõnad erinesidki - päevad olid tegevust ja õppimist täist. Ma tõesti usun, et peale seda nädalat olen ma parem sõdur. Kiitus ja pai kõigile instruktoritele.
Võib tunduda eduraporöörlusega, aga tõesti meeldis see õppus ja praegu tundub, et suurem osa rühmast liitub ka Kaitseliiduga.
Nõustun eeskõnelejaga...Jäin väga rahule ja igav tõesti ei olnud...iga päev olid huvitavad tunnid ja tegevust täis.Viimane päev oli 24h olukord peal metsas ja sai ka telkmantli all magatud.
Kiidan korraldust!
ElrikThunderson
Liige
Kontakt:

Re: Ussisõnad 2023

Postitus Postitas ElrikThunderson »

Osalesin nö "teiselt poolt" instruktorina. Ma ei ole näinud motiveeritumat kampa võitlejaid kui need reservväelased kellega koos sai Ussisõnadel oldud. Ülihea kamraadlikku suhtumisega tegid silmad ette paljudele kaitseliitlastele.

Eriline tunnustus reservist tulnud RÜ-dele, RV-dele ja JÜ-dele, kes vajasid vaid aegajalt veidike abi ning takkatorkimist, et asjad saaks tehtud ning ülesanded sooritatud.

Üldiselt jättis üritus hea mulje, kõige meeldejäävam stseen oli neljapäevane varahommik kuskil 0400 paiku kui RSOM alal hommikujahedas udus liikusid minust pidevalt mööda lõppematud kolonnid võitlejaid oma transpordialale väljasõiduks.

Edu teistele maakaitseringkondadele jätkuvateks Ussisõnadeks!
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline