Sellest peaks ikka tehnikafoorumis kirjutav inimene ise aru saama, milliste näitajatega valjukas pelgalt informatiivse kõne edastamiseks sobib, ja millest mingilgi tasemel lisaks ka muusikat kuulata kannatab. Nii kvaliteedi (sagedusdiapasoon), kui helirõhu mõistes. (see muusika kuulamise jutt on jälle väga subjektiivne jutt, kes kuidas kuulab).
Millist raadiosagedust ja millega kuulata?
Re: Millist raadiosagedust kuulata?
-
- Liige
- Kontakt:
Re: Millist raadiosagedust ja millega kuulata?
See ümberehitamine tehti ikka alles hiljem et üldse kuulata UKV-d. Muidu oleks see täitsa vakka. Mõned raadiod said alles hiljuti lastud ümber teha. Rikkumisest asi kaugel. Keegi raadiosse auke ei puuri.TTT kirjutas: ↑22 Apr, 2024 9:59 Mis paganama pärast teha vene raadio ringi lääne FM sagedusele? Seal kus soome jaamad kostsid, pidas iga ennast austav kodanik vajalikuks osta lääne makkraadio, nende puudust küll ei olnud. Teha vene raadio ringi ja kaotada kohalikud eesti jaamad? Ja seal kus soome jaamad ei "tulnud", milleks seal üldse jännata, rikkuda raadio ära?![]()
Hoopis aktiivsemalt ehitati konvertereid, mis peksis lääne raadiosse 163MHz sagedust ja see muutus kahesageduslikuks, kus skaalal kohalikud ja soome jaamad korraga.![]()
Sai ka ostetud 95a kallis kasettmakk-raadio, aga sitaga pole midagi teha, sest patareid õgib tühjaks samal päeval!
Nojah, erinevad maailmad ja arusaamad 

-
- Liige
- Kontakt:
Re: Millist raadiosagedust kuulata?
Ma ikka lootsin, et meie kõigi alade professor vastab sellele küsimusele.Peeter kirjutas: ↑22 Apr, 2024 11:54Sellest peaks ikka tehnikafoorumis kirjutav inimene ise aru saama, milliste näitajatega valjukas pelgalt informatiivse kõne edastamiseks sobib, ja millest mingilgi tasemel lisaks ka muusikat kuulata kannatab. Nii kvaliteedi (sagedusdiapasoon), kui helirõhu mõistes. (see muusika kuulamise jutt on jälle väga subjektiivne jutt, kes kuidas kuulab).
Üldiselt on kõik sellised seadmed kõne jaoks. Aga väita väga konkreetselt, et antud seade on kõne edastamise seade on ikka tase. Ma tean ainult ühte firmat, mis toodab selles suurusklassis korralikku audiot edastavaid asju ja see on Tivoli Audio, aga selle hinnaklass on enamusele liig mis liig.
Aga siin valmistutakse sõjaks ja Tivoli aparaatidega pole sõjaajal midagi peale hakata - päikesepatareid pole, vänta pole, lampi mis SOS-i genereeriks pole, taskusse ei mahu ja enamjaolt tahavad need pistikut seinas. Tivoli riistad teevad head häält ja muusika ongi see milleks need tehtud on. Meie krapp on siiski info vastuvõtuks mida tavaliselt kõne kujul edastatakse.
Kui UPS või garanteeritud toite allikas olemas siis pole vänta ja päikesepaterid vajagi. Lampi, mis SOS genereeriks võib ise klõpsutada, kui Morse tähestik selge on. Kusjuures paljude jaoks ei ole ja ses vaates see SOS vilgutamine ei pruugi mingit lisaväärtust luua. Pigem loeb tuuneri tundlikus, mis Tivolil ,jällegi, võib kaunis hea olla.
Mul on katlamajas Sony STR2800, millele puuduvad nii vänt, kui päikesepatarei, aga saab toite samast grupist, mis katel ja teised soojasõlme seadmed, ning võib mängima jääda, kui voolu pole - UPS on vahel 72Ah akuga. Muidugi voolu võtab see palju, aga tuuner on hoopis teisest klassist, kui, näiteks elutoa Harman-Kardonil, niiet tegelt võiks isegi hädaolukorras kasutamist kaaluda, kuigi seks puhuks on mul Sangean MMR88DAB, vända ja päiksepatareiga, koos lambiga, mis SOS genereerib. Samas Sangeanil puudub kesklaine, mis Sonyl olemas, aga on DAB. Lisaks kipuvad autodes raadiod olema, mis võivad ka päris head olla ja ei sõltu samuti võrgupingest. Võib olla ka telefonis ning, kui järele mõelda siis ripuvad konksu otsas ühed kõrvaklapid, mille sees on ka raadio. Vist vaid FM, aga ma ei imestaks, kui ka AM. Niiet, mida kasutada sõltub olukorrast ja absoluutselt õiget vastust pole. Nagu ikka. Aga tuumaplahvatuse EMP järgeselt on kõik see prügimäe kaup ja riilulist tuleb üles otsida teos nimega "Raadio See On Imelihtne" ja hakata käepärastest materjalidest raadiot ja toiteallikat kokku panema.
Mul on katlamajas Sony STR2800, millele puuduvad nii vänt, kui päikesepatarei, aga saab toite samast grupist, mis katel ja teised soojasõlme seadmed, ning võib mängima jääda, kui voolu pole - UPS on vahel 72Ah akuga. Muidugi voolu võtab see palju, aga tuuner on hoopis teisest klassist, kui, näiteks elutoa Harman-Kardonil, niiet tegelt võiks isegi hädaolukorras kasutamist kaaluda, kuigi seks puhuks on mul Sangean MMR88DAB, vända ja päiksepatareiga, koos lambiga, mis SOS genereerib. Samas Sangeanil puudub kesklaine, mis Sonyl olemas, aga on DAB. Lisaks kipuvad autodes raadiod olema, mis võivad ka päris head olla ja ei sõltu samuti võrgupingest. Võib olla ka telefonis ning, kui järele mõelda siis ripuvad konksu otsas ühed kõrvaklapid, mille sees on ka raadio. Vist vaid FM, aga ma ei imestaks, kui ka AM. Niiet, mida kasutada sõltub olukorrast ja absoluutselt õiget vastust pole. Nagu ikka. Aga tuumaplahvatuse EMP järgeselt on kõik see prügimäe kaup ja riilulist tuleb üles otsida teos nimega "Raadio See On Imelihtne" ja hakata käepärastest materjalidest raadiot ja toiteallikat kokku panema.
Tasub juba aegsasti selgeks teha, misasi on foxhole radio. Selle kokkupanekuks peaks igast majapidamisest materjali leidma. Toiteallikat ka ei vaja. Iseasi, kas sellega tänapäeval meie oludes midagi kuulda on. Kuskil USA-s või Aussis, kus kesklainejaamu veel on, seal küll.

Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
A tegelt võiks mingi kesklaine hädaabi jaam Eestil töös olla küll, ma arvan. Levib kaugele, peaks piisama ühest antennist, et Eesti ära katta - kulud ei tohiks väga suured olla. Heli kvaliteet on muidugi suht kehv, aga audiofiilid ei kuula raadiot niigi ja ei pea muusikat üldse laskma. Näiteks võiks "Raadioteater" 24/7 tulla või Eesti kirjandusklassika, sekka ER uudised, tekiks kodanikel harjumus seda kuulata ja jääb sagedus meelde. Ja kui mingi jama siis saakski sealt vajalikke teateid levitada.
Raadioteatrit kuulan ma ikka mulle endale sobival ajal internetist (podcastina). Jube ebamugav kui asjaajamiste pärast midagi kuulamata jääks. Aga hädaraadiona oleks kesklaine abiks küll, eriti kui miski kergelt meeldejääv sagedus panna.
mikms sa seda arvad?
aga mitut raadiosaatjat vaja oleks?
Ja mis sa pakud, kui suured need kulud oleksd? Lisaks paku kohe ka, kui suurt väljundvõimsust vaja oleks ning kui palju see elektrit nõuab
Et oleks üks lisakanal, kust SHTF olukorras infot saada. Et ei peaks vaid voldikute peale lootmamikms sa seda arvad?

Tõenäoliselt suurusjärk madalamad, kui mõne olol jaama kulud, kuna nt. ei ole vaja toimetust/saatejuhte/valvuritädisid palgal hoida. Puusalt vastavalt, mõni kilowatt, et Eesti katta ja korda 3?Ja mis sa pakud, kui suured need kulud oleksd? Lisaks paku kohe ka, kui suurt väljundvõimsust vaja oleks ning kui palju see elektrit nõuab
Kas hetkel kasutatav teavitussüsteem on odavam? Levib üle vabariigi territooriumi ilma aukudeta?
Tallinna Vikerraadio 3 meetri laineala saatja on 20KW.
Kavastus asuv ainukene Eestis asuv ringhäälingu kesklaine saatja on 200KW kuid minuarust jooksevad nad elektri(=raha) kokkuhoiu eesmärgil 100KWga.
Kuigi nüüd vist võib euroopas juba vabu sagedusi tekkima hakata, mõni aasta tagasi oli nendega kitas käes.
Tegelikult ei pea see jaam üldse 24/7 kiirgama. Kükitab kuskil masti otsas ja kui SHTF aktiveeritakse. Soetuskulud pluss hooldus. Põhiline, et elanikkond teaks sagedust kuhu jama korral ühenduda. Kui midagi juhtuks praegu siis jälgiksin suvalist ERRi raadiojaama.
Ma arvan, et akf smr võiks nüüd teha lühikokkuvõtte, mida sellise kesklainesaatja tekitamine ja pidamine maksma läheb.
(Üht-teist lugenud võhikuna kahtlustan, et saatja väljundvõimsus peaks olema suurusjärgus 100 kW, mitte mõni kW. Ja ma ei tea üldsegi, kui suur sellise saatja kasutegur on).
(Vabandust, juba vastati).
Kremli troll.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: alfa hotel ja 2 külalist