Martin Herem kirjutas:Sa Trumm valisid omale mugava punkti "üliõpilaste tahe" ja ongi kõik? Kui see oleks lahendatav, siis võiks ju kogu ajateenistuse 2a peale venitada. Oleks väljaõpe parem ja valmidus suurem ... on ühiskond selleks valmis? Või on see väga palju erinev meedikute nädalate pikkusest "jalaväestamisest"?
Ma rääkisin veel a) väljaõpetajate ressursist ja b)ebaefektiivsest väljaõppest, kui sellele ei järgne praktikat ... kas see oli mõistetav?
Vaata on siiski erinevad asjad.
Arstiõpe kestab meil mitu aastat? Kuus? Oma kulukuselt on see eriti kulukate erialade tabeli tipus.
Kes maksab? Eesti maksumaksja. Maksumaksja nõuab täna (riigi kujul), et KSK lõpetaja peab sõlmima kui mitme aastase tegevteenistuslepingu?
Jõudsime juba ligemale. Taolistel kulukatel, maksumaksja raha eest õpetatavatel aladel on ka täielik moraalne õigus seada tingimusi.
Nagunii kühveldab omajagu kalli raha eest koolitatud meedikuid siit Soome tööle, las siis lähevad, aga pool aastat teevad seda või toda.
Mina nt ei arva, et ühiskond ei mõistaks, kui arstid (võib-olla veel mingi eriala) tööks kaasa nt ohvitseri kvalifikatsiooni.
Arvan, et omaaegsed sõjalised kateedrid ülikoolidest kaotati enneaegselt.
mõni näide? Gruusias juhtus vastupidine. Mina arvan, et Mustamäe või Maarjamäe on palju vähem tõenäoline sihtmärk, kui Kanepi või Tudu kandis telkidest ja konteineritest välihospitalid.
Aga hea küll. Ma võin rahuliku südamega öelda, et järgmise 10 aasta jooksul ei ole kavas arendada välihospidali, mis asukohaga Aegviidus või Kohilas suudaks asendada tänaseid tsiviilhaiglaid
Aga Süüria? Inimõiguslased kisavad juba mõnda aega, et vene lennuvägi sihib teadlikult haiglaid.
Üksasi veel - riigi "suur plaan".
Kui "suur plaan" ei sisalda telklinnakuid Kohilas, siis peab suur plaan sisaldama haiglavõrgu (rahuaegse vajaduse järgi) optimeerimise katkijätmise, maakonnakeskustes statsionaarse ravivõime alleshoidmise (passiivne kaitsemeede: hajutamine), pidevalt EL rahadega tehtavate haiglakorpuste ehitamise põhimõttel "2 korrust maapeale 1 korrus maa alla" jne jne jne.
Aga "suur plaan", mis ei sisalda ei telke ega eespool nimetatud asju, on tõenäoliselt kehva plaan.
Selle nimetus oleks "ohu eiramine".
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.