302. leht 331-st

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 27 Juul, 2025 19:10
Postitas Sho
Kanaliha polnud üldse näha, see oli ilmselt kanamassina. Sealiha oli helvestena. Praetult sulas mingiks känkraks.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 27 Juul, 2025 19:17
Postitas retti
Võib olla et lätlased sigade katku (mis inimesele külge ei hakka) kartuses sead parem ja ennem purki panevad ja odava hinnaga maha müüvad et mitte sigu kümnete tuhandete kaupa auku ajada.
Ps mina ei praadinud vaid tegin kartulivormi

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 27 Juul, 2025 19:18
Postitas krossipart
Sho kirjutas: 27 Juul, 2025 19:10 Kanaliha polnud üldse näha, see oli ilmselt kanamassina. Sealiha oli helvestena. Praetult sulas mingiks känkraks.
Said proovitud ja vastasid oma esialgsele küsimusele ise... :D

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 27 Juul, 2025 19:20
Postitas Sho
Nujah, aga vahest niimoodi peabki olema.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 27 Juul, 2025 19:21
Postitas krossipart
retti kirjutas: 27 Juul, 2025 19:17 Võib olla et lätlased sigade katku (mis inimesele külge ei hakka) kartuses sead parem ja ennem purki panevad ja odava hinnaga maha müüvad et mitte sigu kümnete tuhandete kaupa auku ajada.
Ps mina ei praadinud vaid tegin kartulivormi
Keeda s***a või prae.. S**t jääb s*itaks isegi kartulipudru sisse peidetuna... :dont_know:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 27 Juul, 2025 19:28
Postitas Some
Sõltub kui hinnatundlik sa oled… Soodsalt saab häid konserve Poolast allergo.pl tellides, Eestis tuleb konservi koostist vaadata. Enamasti miskid väiketootjad, kes müüvad OTTidel, FB gruppides või turul. Ketipoodides saadaolevatest vōib vaadata Linnamäe tooteid vōi siis Minu Premium lihakonserve. Müügil Coopis ja Prismas. https://www.prismamarket.ee/toode/premi ... 3144004010
Aga jah, Eestis maksab korralik konserv päris palju. Tegelikult lihakonservide teemal siinsamas palju arutatud, otsing abiks.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 27 Juul, 2025 19:32
Postitas Sho
Ainuke lihakonserv, millega ma väga rahule jäin, oli nôukaajal pisike Ungari plekktoos kas ubade vôi hernestega tomatikastmes, millesse oli lisatud pisike tükike ehtsat kanafileed. Kôik oli defitsiit ja delikatess. Sellist ostaks küll veel.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 27 Juul, 2025 19:43
Postitas Some
Ok, proovi siis Matsimoka lihakonservi ja anna tagasisidet. Mis nõukaaja maitseid puudutab, siis tollal viisid juba suht keskpärased tooted keele alla - sest taustsüsteemiks palju jama.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 27 Juul, 2025 20:59
Postitas AMvA
Some kirjutas: 27 Juul, 2025 19:28 Sõltub kui hinnatundlik sa oled… Soodsalt saab häid konserve Poolast allergo.pl tellides, Eestis tuleb konservi koostist vaadata. Enamasti miskid väiketootjad, kes müüvad OTTidel, FB gruppides või turul. Ketipoodides saadaolevatest vōib vaadata Linnamäe tooteid vōi siis Minu Premium lihakonserve. Müügil Coopis ja Prismas. https://www.prismamarket.ee/toode/premi ... 3144004010
Aga jah, Eestis maksab korralik konserv päris palju. Tegelikult lihakonservide teemal siinsamas palju arutatud, otsing abiks.
Parima hinna-kvaliteedi suhtega konserv on vist siiani Lidli oma.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 27 Juul, 2025 22:51
Postitas Some
Jah, proovisin ka Lidli konservi ja tundus ok (lugeda koostist, neil eri kvaliteediga tooteid). Lollikindel variant on ise konserve teha, täpselt oma maitse järgi. Võib teha supipotis, kiirkeetjas või autoklaavis, erinevus on säilivusajas ja pisut ka maitses. Retsepte leiab interneeduses aga võib ka ise leiutada.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 28 Juul, 2025 7:52
Postitas Walter2
Nädalavahetusel leidsime maal aidast 90-ndatel siia hädaabiga tulnud Corned Beef konserve. Ühe tegime prooviks lahti ja täiesti söödav - oli siis ja on ka praegu. Peal kiri et säilib ka troopilistes tingimustes :D .

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 28 Juul, 2025 9:33
Postitas retti
Sho kirjutas: 27 Juul, 2025 19:32 Ainuke lihakonserv, millega ma väga rahule jäin, oli nôukaajal pisike Ungari plekktoos kas ubade vôi hernestega tomatikastmes, millesse oli lisatud pisike tükike ehtsat kanafileed. Kôik oli defitsiit ja delikatess. Sellist ostaks küll veel.
Parim nõukaaja lihakonserv oli ilma paberetiketita 5 kaupa õlipaberisse pakituna.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 28 Juul, 2025 12:17
Postitas OLAVI
Sho kirjutas: 27 Juul, 2025 19:32 Ainuke lihakonserv, millega ma väga rahule jäin, oli nôukaajal pisike Ungari plekktoos kas ubade vôi hernestega tomatikastmes, millesse oli lisatud pisike tükike ehtsat kanafileed.
Kôik oli defitsiit ja delikatess. Sellist ostaks küll veel.
Tühi kõht on küll "parim kokk" aga pisikest kanalihatükki vegankonservis, oli vist ka tollel ajal raske lihakonserviks nimetada?

Lihakonservi nimetuse all müüdavatel toodetel on kaks tehnoloogiliselt erinevat gruppi, kus ühtedes on "vorstisisu (pudru) karbis" ja teistes on säilinud lihakiududega (liha tükid karbis).

Kui rääkida toiduvarudest "kitsasteks aegadeks", mis peaks lisaks energeetilisele enerigavarule vähendama "tühja kõhu tunnet", siis peaks varuks eelistama lihatükkidega konserve, kus on säilinud liha kiud.
Vorstipudru ja sammuti kartulikrõpsud lagunevad maos ruttu ja liiguvad edasi soolde, kus seedimine küll jätkub aga tühi magu nõuab pidevalt uut kütust peale ning "rikub tuju".

On erinevaid õpetusi, et kuidas oma organismile vajalik (maitsev ja vajalik ei ole sünonüümid) toiduaine leida aga selle raamatu toitumise osas on päris hea lihtne kirjeldus.
https://www.google.com/search?newwindow ... 99&dpr=1.5 Pilt

Toitumise alast huvitavat leiab ka Mihkel Zilmer, meditsiinidoktor, meditsiinilise biokeemia professor raamatutest ja raadiosaadetest.
https://www.google.com/search?q=Normaal ... client=img
Haiguse ennetus tema kodulehelt:
https://rajacas.com/category/kasulik/

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 28 Juul, 2025 12:21
Postitas Kapten Trumm
Kui rääkida toiduvarudest "kitsasteks aegadeks", mis peaks lisaks energeetilisele enerigavarule vähendama "tühja kõhu tunnet", siis peaks varuks eelistama lihatükkidega konserve, kus on säilinud liha kiud.
Vorstipudru ja sammuti kartulikrõpsud lagunevad maos ruttu ja liiguvad edasi soolde, kus seedimine küll jätkub aga tühi magu nõuab pidevalt uut kütust peale ning "rikub tuju".
Vorstis on liha pahatihti vähevõitu.
Võtmesõna on rohke valgu sisaldus. Valgu lagunedamine on kehale vaevaline ja võtab aega. Kuid arvestada tuleb, et valgurohke toit nõuab ka rohkem vett.

Hommikul süüa peekonit praemunaga omab täiesti loogikat, näljatunnet ei teki enne õhtut ja see vähendab söömistungi, mis täna hästi kättesaadavate kalorite tingimustes toob tavaliselt kaasa liigsöömise ja ümaraks mineku.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 28 Juul, 2025 19:49
Postitas krossipart
retti kirjutas: 28 Juul, 2025 9:33
Sho kirjutas: 27 Juul, 2025 19:32 Ainuke lihakonserv, millega ma väga rahule jäin, oli nôukaajal pisike Ungari plekktoos kas ubade vôi hernestega tomatikastmes, millesse oli lisatud pisike tükike ehtsat kanafileed. Kôik oli defitsiit ja delikatess. Sellist ostaks küll veel.
Parim nõukaaja lihakonserv oli ilma paberetiketita 5 kaupa õlipaberisse pakituna.
Lugemist:
https://www.err.ee/1609756014/metsseali ... oudlust-on