Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
Peeter
Liige
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Peeter »

Some kirjutas: 29 Sept, 2025 13:32
Riik korraldas suunatud pakkumistega hanke metsseakonservide kokkuostuks eesmärgiga võidelda seakatku levikuga. Hanke võitsid AS Rannarootsi Lihatööstus, AS Linnamäe Lihatööstus ja Saare Uluk OÜ. Kokku tellitakse hanke võitjatelt kuni pool miljonit 240-grammist metsseakonservi summas 1 674 000 eurot.
Tegelikult Frank Kutteri lihatööstus ju tühi, koos kõrvaloleva seafarmiga. Ma suunaks haigustunnusteta kodusead sinna konserveerimiseks. Kui mõnel ootel oleval seal nakkustunnused välja löövad, eks nood hävitataks. Territooriumi saaks isoleerida ja kõik mis territooriumilt väljub steriliseerida.
Ma seda silmas pidasingi, kui kirjutasin, et need, kes võitsid hanke, võitsidki lihtsalt hanke ja nad ei pruugi seda hanketoodet üldsegi endi tootmistes teha. Keegi onlihtsalt allhankija. Kus ja kuidas ja mida tegema hakatakse on juba hoopis teine teema ja selleks sobiks praegu väga hästi see FK tööstus.

P.S. Olen muideks ostnud täiesti algusest lõpuni eestikeelsete kirjadega Rannarootsi mingit poolsuitsuvorsti, millel oli ainult üks väike eripära- ovaali sees oli tootjaks tähis LV. Müügiesindaja kaupluses ütles ainult- võimatu.
AMvA
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas AMvA »

Lõppude lõpuks mis vahet seal on, kus see vorst on tehtud?
Kui järgitakse kaubmärgi omaniku retsepti, siis on see alati täpselt seesama toode
Peeter
Liige
Kontakt:

Rebane11 kirjutas: 29 Sept, 2025 19:53
Kapten Trumm kirjutas: 29 Sept, 2025 14:05 Mul oli kunagi üks kõva jahimehest kolleeg, kes pakkus oma üritusel seda ja toda - ja pärast järgmine 24 tundi sain sinasõbraks WC potiga, ühtpidi ja teistpidi - ehk see stuff teatud tingimustel pole nii ohutu midagi, isegi katkuta :shock:
Eks tegijaid on erinevaid. Kolasin vahepeal jahimeeste foorumit pidi, et kogemusi ja mõtteid saada konservi tegemiseks. Seal nii mõnelgi paari nädala pärast purgid pallikujuliseks muutunud. Aga ikka lahtises potis ja piisab 2 tunnist kuumutamisest küll. Ma talvel tegin 3 laari potis siis ikka 5-6 tundi podisesid. Möödunud nädal sai juba autoklaavis tehtud, homme alustan suuremat laari. Vast selle ajaga see katk taandub. Minu jaoks kriitiline see, et mida kuradit nad sinna konservidesse ajavad? Tänagi lappasin poes hunniku läbi. Sealihakonserv - kanamass. Loomalihakonserv- kanamass jne, jne. Kanaliha konservi koostist ei taibanud vaadata, huvitav millega seda lahjendatakse?
15 aastat tagasi maandusin cito-mandliopile. Meditsiin tegi ruttu selgeks, et mina olen see, kellega ja kellel ei lähe see värk nüüd lihtsalt. Kui mõni krõbistab juba järgmine päev friikaid, siis mina alles kolmandal nädalal sain hakata midagi kõvemat mäluma ja neelama. Praktiliselt kakspoolnädalat lututasin ainult püreelaadset. Lai valik pasteete ja võideid jmt sai kõik läbi lututatud. Proovige aga järgi, et võtate mingi sellise asja ja lututate ta ära. Hullult tahtsin midagigi singilist või muud taolistki. Novat ja siis kõige markantsem asi oli mingi singivõie- ainuke, mis oli, see oligi maitseelamus. Kui "elamus on läinud", siis jääbki suhu selle mandi jääkväärtus- mingi kahtlase väärtusega suus mitte just eriti hästi sulav rasvalaadne ollus, ja siis kui ükskord see ollus siiski laguneb, siis jääb alles mõnus lusikatäis kõigeehtsamat kondipuru.... Kui terve kõriga määrisid seda leiva peale ja läks mäludes lõnksti alla ja mitte midagi ei tundnud peale maitseelamuse, ja kiitsid veel takka kah, siis haige kõriga võttis selle sodi lututamine ja nägemine söögiisu kohe ära.... see kondipuru oli haiges suus nagu pool lusikat mingit teravamat kiviklibu.
Viimati muutis Peeter, 30 Sept, 2025 12:31, muudetud 3 korda kokku.
isonts
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas isonts »

Kuna minu lemmik konservitootja otsustas liha asemel karpi panna mingit lihmaitselist pudi siis tuli leida uus "lemmik" kelle konservist leiaks mingitki liha tekstuuri. Leidsingi Lidlist hinna ja kvaliteedi poolest sobivama. Tekstuur ok, aga kahjuks suht mage värk. Tuleb endal vürtsi ja soola juurde panna:

Pilt
Pilt

Ma prooviks võtsin letilt neilt kõik erinevad konservid. Enamus oli tekstuurilt ok, aga minu jaks suht magedad.
Peeter
Liige
Kontakt:

AMvA kirjutas: 30 Sept, 2025 11:33 Lõppude lõpuks mis vahet seal on, kus see vorst on tehtud?
Kui järgitakse kaubmärgi omaniku retsepti, siis on see alati täpselt seesama toode
Kusjuures ma olin ka üllatunud, et miks müügiesindaja niimoodi leili läks. Tegemist oli sel kevadel-suvel ostetud Linnamäe "uudis"-Krakoviga. Raidus ainult, et Eestis müüdavad eestikeelsete kirjadega asjad tehakse ainult Eestis. Pärast asjaolude selgitamist ikkagi tunnistas, et esimesed partiid tehti Lätis. Valisin just Nõo Krakovile vaheldust ja leidsin mingi kirjaga "uudis" selle Linnamäe Krakovi, vaatasin, et mis asi see veel selline ja mida seal sees kah, ja siis märkasingi, et ovaalis LV. Ostsin prooviks ära, hind oli kah hea ja mina rahul, kannatas süüa küll, maitses küll ja julgen soovitada kah (vähemalt toda lätlase-partiid). Ja tõesti- ei saagi aru, miks müügiesindaja nii ootamatult sellest leili läks.
AMvA
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas AMvA »

isonts kirjutas: 30 Sept, 2025 11:39 Kuna minu lemmik konservitootja otsustas liha asemel karpi panna mingit lihmaitselist pudi siis tuli leida uus "lemmik" kelle konservist leiaks mingitki liha tekstuuri. Leidsingi Lidlist hinna ja kvaliteedi poolest sobivama. Tekstuur ok, aga kahjuks suht mage värk. Tuleb endal vürtsi ja soola juurde panna:

Ma prooviks võtsin letilt neilt kõik erinevad konservid. Enamus oli tekstuurilt ok, aga minu jaks suht magedad.
Nendel on veel lausa 98% sealiha konserv olemas. Aga suht magedad ja. Kuid maitseaineid saab õnneks ise juurde panna, konservi sisse pandud rämpsu on palju raskem eraldada.
Kahjuks leidsin ainult rumeenia kirjadega pildi, aga sam asja on ka meil saada
Pilt
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Fucs »

Ma olen enamuse meil müüdavatest lihakonservidest aja jooksul ära proovinud ja üldistatult julgen põrutada, et Läti konservid on enamuses pask.
Söödav on nt VIVAT Kana kintsuliha vürtsidega.
Kalakonserve olen ka Läti omasid omajagu proovinud ja seal pole pilt parem, kuigi võib leida üksikuid pärleid.
Ja see, et on toodetud Lätis peaks olema pakendilt alati leitav kas EAN (GTIN) koodi esimese osa järgi (Läti on 475) või kui EAN kood on antud kohalikule maaletoojale (Eesti kood on 474), siis muul viisil eraldi.
KODUKÜLA Hautatud sealiha 250g (EO)
EAN: 4742835011009

Toote koostisosad/kirjeldus:
Sealiha 75%, joogivesi, sool, must pipar, stabilisaatorid E451i, E452i, E407, lõhna- ja maitsetugevdaja E621, antioksüdant E301, säilitusaine E250.

Tootjamaa: Läti
Siin on Eesti EAN/GTIN
Information about the company that licenced this GTIN
Company Name Mobec AS
Address Kurekivi tee, 2 Rae vald, Harju maakond 75306, Estonia
Website https://www.mobec.ee
License Key 474283501
License Type GS1 Company Prefix
Global Location Number (GLN) 4742835010002
Licensing GS1 Member Organisation GS1 Estonia

Licence information was provided by GS1 Estonia and was last updated on 28 Jan 2025.
https://www.gs1.org/services/verified-b ... 2835011009
Kas GTIN-koodi järgi saab teada kauba päritolumaa?

Ei, see ei ole võimalik. Riigiprefiksi järgi vöötkoodis on võimalik aru saada, millises riigis on GS1 organisatsioon vastava kauba registreerinud.Toode ise võib olla valmistatud mis tahes maailma riigis. Näiteks saab välja tuua meie oma poodides müüdavad tooted/kaubad. Neil on küll peale märgitud prefiks 474, kuid see ei tähenda, et need tooted/kaubad oleksid valmistatud Eestis. Lihtsalt tarnija/maaletooja on registreerinud EAN-koodi Eesti registris.
http://triipkood.eu/kkk/
Toidu päritolu märkimine.

Toidu müügipakendil esitatakse TOIDU päritoluriik või lähtekoht:
• kui selle puudumine võib tarbijat eksitada;
• teatud toidugruppide puhul.
Toidu müügipakendil esitatakse TOIDU PÕHIKOOSTISOSA päritoluriik või lähtekoht:
• kui toidu päritoluriik või lähtekoht on märgitud ja see ei ole sama mis toidu põhikoostisosal.

Toidu päritolu esitamise üldine põhimõte on, et antav teave ei tohi tarbijat eksitada.

Eksitamisvõimaluse hindamisel tuleb arvestada tervikut: kogu pakendi märgistust, kaubamärke, logosid ja pilte ning ka toote turustamise aega. Kui toidu pakendil olevast ettevõtja nimest, logost, piltidest, lipuvärvidest vms võib saada eksitava ettekujutuse toote päritolu kohta, tuleb toidu tegelik päritoluriik või lähtekoht esitada nii selgelt, et ei tekiks segaduse ohtu. Näiteks juhul, kui toidu pakendil olev kaubamärk loob ettekujutuse Eesti tootest, kuid toode ei ole Eestis valmistatud, tuleb märgistusele lisada toote tegelik päritoluriik.

Toidu päritoluriigiks peetakse riiki või territooriumit, kus toit on toodetud või töödeldud/valmistatud. Toit, mille tootmise, töötlemise või valmistamisega on seotud rohkem kui üks riik või territoorium, loetakse pärinevaks sellest riigist või sellelt territooriumilt, kus toimus selle toidu viimane oluline majanduslikult põhjendatud töötlemine või toiming, mille tulemusena valmis uus toode või mis oli tähtis valmistamisetapp.

Töötlemata toidu (värske liha, kala, seened, marjad, köögiviljad jne) puhul on päritoluriigiks riik, kus toit on toodetud/kasvatatud, ja teiste toitude puhul on päritoluriigiks riik, kus toit on töödeldud või valmistatud. Esitada tuleb riigi või lähtekoha nimi.

Töötlemiseks ei peeta toidu pakendamist, sorteerimist, puhastamist, jahutamist, koorimist, viilutamist, hakkimist, peenestamist, jahvatamist, tükeldamist, külmutamist, sulatamist või muud vähetähtsat käsitlemist, sest need ei muuda toitu olulisel määral. Vähetähtis käsitlemine (näiteks marjade külmutamine, ürtide kuivatamine, juustu viilutamine ja pakendamine) ei muuda toote päritoluriiki. Kui põllumajandustoodete sellist vähetähtsat käsitlemist tehakse teises riigis, peetakse põllumajandustoote päritoluriigiks ikkagi riiki, kus see on algul toodetud. Lihatoodete (näiteks vorstid, singid) puhul on päritoluriigiks riik, kus lihatoode on valmistatud.....

https://toiduteave.ee/margistamine/paritolu-markimine/
Konkreetne konserv siis...

Toote koostisosad/kirjeldus:
Sealiha 75%,
joogivesi,
sool, must pipar,
stabilisaatorid:
E451i (Naatriumtrifosfaat, kasutatakse niiskust säilitava/siduva ainena, stabilisaatorina ja emulgaatorina),
E452i, (Naatriumheksametafosfaat, kasutatav liha- ja kalatoodete kvaliteedi parandajana, võib parandada lihatoodete veepidavust/siduvust).
E407, (karrageen, merevetikatest saadav želeeriv aine)
lõhna- ja maitsetugevdaja E621 (Naatrimuglutamaat, ei vaja kommentaare)
antioksüdant E301, (Naatriumaskorbaat, kasutatakse antioksüdandina ja happesuse regulaatorina)
säilitusaine E250 (Naatriumnitrit, vajalik igale lihatootele, annab värvuse ja pikema säilivuse)

Ehk siis - 75% sealiha (ei tasu unustada, et "liha" all mõistetakse väga laia spektrit, odavkonservi ei lähe kindlasti karbonaad ega filee)
pakun puusalt ca 3% maitseained (sool, pipar)
Ca 20% on vesi, mis on segatud lihaga ja aetud karrageeniga "paksuks" (E407) ja selle tarbeks liha vett siduvaks (E451i; E452i)
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Fucs »

AMvA kirjutas: 30 Sept, 2025 12:02
isonts kirjutas: 30 Sept, 2025 11:39 Kuna minu lemmik konservitootja otsustas liha asemel karpi panna mingit lihmaitselist pudi siis tuli leida uus "lemmik" kelle konservist leiaks mingitki liha tekstuuri. Leidsingi Lidlist hinna ja kvaliteedi poolest sobivama. Tekstuur ok, aga kahjuks suht mage värk. Tuleb endal vürtsi ja soola juurde panna:

Nendel on veel lausa 98% sealiha konserv olemas. Aga suht magedad ja. Kuid maitseaineid saab õnneks ise juurde panna, konservi sisse pandud rämpsu on palju raskem eraldada.
ma tegin neist Pikok konservidest väikse ülevaate siin kunagi
https://www.militaar.net/phpBB2/viewtop ... 09#p813309
Peeter
Liige
Kontakt:

Trehvasin täna hommikul produktidevarumise eesmärgil osalema toidupoekülastuses transporditöölisena. Mul lubati "vabalt võtta" ja sain siis ajalehti-ajakirju lapata. Õhtulehes on selle suure seatapu artikkel. Lugesin, alguses diagonaalis, edasi juba kohe reakaupa. Eile ise ar(v)utasin loetud andmete pealt, et see 500 000 konservi on nii noh ca 125 tonni valmistoodangut. Et sigu pidi meil metsas 27 000 prognoosi järgi olema ja küttimise limiit olevat nüüd seoses selle kokkuostuga tõstetud 20 000 sea peale. Ja nagu jutt oli- konservid peavad olema jahihooaja lõpuks, mingi ca veebruari lõpuks, hankijale üle antud. Et mingine väga-väga meelevaldne arvutus ütleb, et ehk siis mingi 4 kuuga kuni 5000 metssiga kavatseks riik jahimeeste käest läbi konservivabrikantide turult kokku ära osta.
Nüüd sellest ÕL artiklist. Lugesin poes artiklist, et Lõuna-Eesti jahimeeste seltsi(de) mingite alade kõneisik seal rääkis, et "aga lõunas on siga metsast läinud". Et tühi olevat. (P.S.Ka minu augustikuiseil lõkkeõhtuil Tartu ümbruse jahimeestega käis läbi teema, et "mets on hõre"; millest ka siin kirjutasin). Et igatsugu tehnilised jahipiirangud on kaotatud ja söödapiirangud kehtestatud jne ja toimus suurem küttimine ja nüüd on mets lõunas tühi. Artiklis olid ka mingid numbrid toodud, et kus siin lõuna maakonnas on üldse nüüd 27 ja kus 35 (vmt) siga kütitud. Ütlevad seal, et kitsed on niigi hõredaks välja kütitud, ja kui nüüd siga kah enam metsas pole, siis on hundid kohevarsti õue peal süüa otsimas. (Jälle P.S. vahepala: just oli AK-s või krst-s-kus ETV-s just suurem lugu ja teema, et Soomaal ei kannata enam pudulojust pidada, et hundid "jahtimata" ja mets söögist temale tühi ja siis Soomaal kari läheb hundisöödaks järjest...) Kogu selle seajandi asjus oli neil jahimeestel kaks erinevat seisukohta. a) Siga läheb sinna, kus parem/kergem elada, ehk siis siga olevat põhja läinud. Teine teooria omakorda jällegi ütlevat, et põhjas seal kitsam, (metsad täis?, jahimehed kes kommenteeriks?) ja just peaks siis siga alla lõunasse tulema, kui siin rohkem metsas ruumi. Et ametlik (prognoos-)statistika olevat, et kevadeks oli 7000 siga metsas alles ja nüüd sügiseks jälle arvestslikult 27 000 ja sellest algselt pidi 10 000 limiit olema, aga nüüd siis tõsteti 20 000-le. Kas siis on siga metsas või ei ole? Jahimehed ütlevad, et kui nüüd tahetakse selline kogus välja küttida, siis läheb tasakaal paigast. Kas lõpuks jääb veel limiit küttimata ja jahimeestel tööstusele sead müümata ja hange metsaseaga täitmatagi ehk veel?
Viimati muutis Peeter, 30 Sept, 2025 13:01, muudetud 3 korda kokku.
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Fucs »

Metssiga võib suvel kohata niisketes leht- ja segametsades, talvel tiheda alustaimestikuga kuusikutes.

Metssea arvukuses on 2014 aastal Eestisse jõudnud sigade Aafrika katku (SAK) tõttu toimunud väga suured muutused. Kui 2014 ja 2015 aasta küündis metssea asurkonna talvine suurus kindlasti üle 30 000 isendi, siis 2018. aasta alguseks langes arvukus 5-6 korda. Koos katku laialdasema leviku taandumisega pöördus arvukus taas kiirele tõusule ning 2021. aasta alguseks küündis jahihooaja järgne asurkonna suurus juba 12 000-13 000 isendi tasemele. Koos arvukuse kasvuga on metssigu viimastel aastatel taas ka oluliselt intensiivsemalt kütitud. Möödunud 2024. jahihooajal kütiti Eestis kokku 15 546 metssiga ning jahihooaja lõppedes ulatus metssea asurkonna suurus ligi 18 500 isendi tasemel. Sigade Aafrika katku (SAK) viiruse levik metssigade seas on selgelt laienenud. Viiruspositiivseid metssigu on viimase aasta jooksul tuvastatud kümnes Mandri-Eesti maakonnas. Oht viiruse laiemaks levikuks ja nakkusjuhtumite arvu oluliseks kasvuks on suur.
https://keskkonnaportaal.ee/et/soralist ... -kuttimine
.
Metssiga stat.png
Metssiga stat.png (22.79 KiB) Vaadatud 191 korda
Keskkonnaagentuur soovitanud Mandri- Eestis küttida kokku vähemalt 12 700 metssiga. Väga kõrge metssea asustustihedusega Saare maakonnas soovitasime arvukuse langetamiseks küttida vähemalt 4 200 ja Hiiumaal 1 100 metssiga

https://keskkonnaportaal.ee/sites/defau ... E_2025.pdf
Seal on metssea arvukuse tabelid ka makonniti ja jahipiirkonniti
AMvA
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas AMvA »

Fucs kirjutas: 30 Sept, 2025 12:18 Ma olen enamuse meil müüdavatest lihakonservidest aja jooksul ära proovinud ja üldistatult julgen põrutada, et Läti konservid on enamuses pask.
Söödav on nt VIVAT Kana kintsuliha vürtsidega.
Kalakonserve olen ka Läti omasid omajagu proovinud ja seal pole pilt parem, kuigi võib leida üksikuid pärleid.
Sprotid on lätlstel küll üle prahi. Meie omad ei pääse isegi lähedale.
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Fucs »

AMvA kirjutas: 30 Sept, 2025 12:42 Sprotid on lätlstel küll üle prahi. Meie omad ei pääse isegi lähedale.
Jah, peab paika :D
Tipus on tootjad: SIA "Gamma-A", "Rigas licis", SIA "Sabiedriba IMS" ja "AS Brivais Vilnis"
Lätis toodetud "Minu" kaubamärgi tooted on osad norm, osad natuke viletsamad.
Walter2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Walter2 »

https://www.rimi.ee/epood/ee/tooted/lih ... /p/4003258
Eestis ''toodetud'' lõunanaabrite toodang.. :lol:
Elu on liiga lühike et raisata seda lollide peale tõestamaks et nad on lollid /道德经 (Dàodéjīng)/
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
Kasutaja avatar
Some
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Some »

Tahtsingi uurida, et kas oled Minu sarjast proovinud Premium ja De Luxe variante?
Kirjelduse järgi tundub, et Premium suurelt hakitud sealiha, De Luxe hakklihast aga mõlemad tunduvad koostiselt ok. 85% sealiha ja sool. Nende 250gr hautatud sealiha on kujunduselt sama aga nagu hoopis teisest ooperist - 61% liha, siis mehaaniliselt kondistatud kanaliha jne... Nagu meie Frank Potter.

Enda personaalne lemmik on Matsimoka konserv. Aga seda pole alati saada. Sir Loin vist oli ka hea, ei mäleta enam hästi aga see niivõrd kõrge kilohinnaga ja maitselt nii hea kui Matsimoka oma ei ole, nii et pole ostnud. Hinnalt-kvaliteedilt muidugi Poola konservid. Suuremat kogust ja valikut tahta siis tellin Allegro.pl-is aga pisut leiab juba kohalikust kaubandusvõrgust ka. Mul mulje, et klaaspurkidesse tehaksegi suuretükilist konservi, seal ju visuaalne pool oluline.
Sporttidest - kas Eestis enam sprotitööstust ongi?
AMvA
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas AMvA »

Walter2 kirjutas: 30 Sept, 2025 12:59 https://www.rimi.ee/epood/ee/tooted/lih ... /p/4003258
Eestis ''toodetud'' lõunanaabrite toodang.. :lol:
Need on küll lätis toodetud, aga palju viletsamad, kui nende originaaltoodang
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot] ja 5 külalist