Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Some kirjutas: 30 Sept, 2025 10:52 Mis mind huvitama paneb siis, mis asi selles 75% sealihakonservis ülejäänud 25% võiks moodustada, sinna ju peale liha ja soola nagu muud vaja polegi? Vast akf Fucs ja Rebane11 oskavad saladuse paljastada.
Koduküla konservi tegijad muidugi täiega eksitasid nimetusega - õige olnuks "Searasv kerge lihalisandiga".
Kodumaine tootja selles osas ausam, nimeks "hautatud sealihaga konserv". Esimesel pilgul saab aru, et liha seal väga ei leidu.
Pilt
Mina ei osta nende kodumaiste tootjate konserve juba mõnda aega - varem ostsin neid Maximas müüdud Nostalgia konvserve (Läti), nüüd ostan Pikoki konserve Lidlist.

Meil on ikka see tase masendavalt alla lastud, loodetavalt Lidli konkurents paneb meie lihatööstused liigutama.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Jaanus2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Jaanus2 »

Mõned mõtted ka - Ameerikas, Austraalias ja mujal, kus metssiga ei ole looduslik liik, ollakse nendega ka hädas. Võivad olla ka kunagi metsistunud kodusead, aga välimuselt ja kommetelt metssigadest ei erine kuigivõrd, samasugused karvased. Kahjulik võõrliik ühesõnaga. Ja seal nad ei vaeva end nende ükshaaval püssiga laskmisega. Ehitatakse suur ümmargune traatvõrgust aedik, millepeale omakoda ülevalt kukutatakse võrk, mis on eemalt juhitav. See jääb esialgu ülesse, aedikusse pannakse sõõta ja sead võivad seal söömas käia. Kui sead on aedikuga harjunud, siis ühel hetkel kukub karja peale võrk või aedik sulgub ja terve kari on korraga käes (neid aedikuid on netis näha mitmeid - näit. https://www.youtube.com/playlist?list=P ... L9rLPQLsk3). Nii saaks Eesti ka vajadusel kiiresti metssigadest puhtaks, tulevad ise kokku, isegi otsima ei pea neid. Et nad söötmise peale tulevad, sellega on ka meie jahimehed nõus aga kõik käigu ikka sportlikult püssiga ja söödaplatsil pole üldse ilus lasta. Kahju, et vibuga lasta ei lubata, oleks veelgi sportlikum.
Huntidest Soomaal ka. Seal on olukord ligilähedane sellele, mis oli suuremas osas Eestis 18.-19. sajandil - palju puutumatut loodust ja hunte. Kuidas siis karja peeti? Karjane oli karjaga kogu aeg kaasas, ööseks aeti kari lauta - ikka huntide pärast. Kui öösel pidi väljas hoidma, valvati samuti lõkketule ääres. Hundikahjust täiesti ikka ei pääsetud. Kas neil lihaveisekasvatajatel oli öine karjane? Muidugi mitte, see teeb asja ju kalliks. Kas olid suured eritõugu valvekoerad? Ka ei olnud juttu. Juttu oli ainult, et oli proovitud viie traadiga aeda ja see hunti ei pidanud. Hunt on paraku tark loom, sööb liha ja seda, keda kergemini kätte saab. Lihaveise vasikas on ükskõik mis metsloomaga (isegi kui neid peaks olema) nagu kindlas putkas pakutav kiirtoit - mine ja söö. Teist otsi taga ja pole kindel, kas kätte ka saad. Lahendus oleks kaitsealalt (!) hundid ära küttida, aga sellest ei pruugi isegi kasu olla, sellise suure valveta veisekarja peale tuleksid nad kaugemalt juurde. Täiesti tavalised tervemõistuslikud taimetoitlasteks mittehakanud hundid, mitte mingid erilised nuhtlusisendid. Enne võiks siiski ka valvekoeri proovida, mujal hundirikastes piirkondades on neist kasu olnud, meil nad ajalooliselt kasutuses olnud ei ole - meie karjakoerad olid tavalised väikesed talukoerad, kes hundi vastu ei saanud. Sobib rohkem nutu ja hala teemasse.
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Fucs »

Some kirjutas: 30 Sept, 2025 13:09 Tahtsingi uurida, et kas oled Minu sarjast proovinud Premium ja De Luxe variante?
https://www.militaar.net/phpBB2/viewtop ... 28#p620628

Kogu see "Minu" tootemargi all müüdav lihakonservindus meenutab teatud kogemusi...

Kunagi tulid meie poodidesse müügile Läti 525 grammised lihakonservid tootemargi "Nostalgia" all.
Hautatud sealiha, hautatud loomaliha ja vürtsikas kanakints
PiltPiltPilt
Valmistaja/tootja SIA Vilattrans

Sealiha oli talutav aga mitte midagi väga head, loomaliha natuke parem ja kanakints oli päris hea.
Sai neid pikema vaheajaga vahel võetud.
Siis ühel hetkel aegu hiljem muutus sealihakonserv kohutavaks, loomalihakonserv talutavaks ja kanakints oli endiselt hea.
Ilmselt jagas ka muu rahvas minu subjektiivset arvamust ja need sealiha ja loomaliha konservid seisid riiulitel, keegi neid eriti enam ei tarbinud.

Siis kadusid need "Nostalgia" tooteseeria konservid ja ühtäkki ilmusid "Vivat" tootesarjas samasugused 525 grammised Läti konservid Sealiha deLux, Loomaliha deLux ja kanakints deLux
PiltPiltPilt

Ja ülla-ülla, valmistaja seesama Läti SIA Vilattrans
Jälle olid alguses siga ja loom üsna söödavad (keskmised) ning kanakints päris hea.
Tänaseks on "toode jälle edasi arenenud" ja IMHO söödav neist on üksnes kanakints.

Nüüd vaadates neid "Minu" samasuguses 525 grammistes karpides lihakonservtooteid on seal jälle
Sealiha DeLux, Loomaliha DeLux ja Kanaliha DeLux... enam tootjat välja ei loe kusagilt, on ainult "Läti", aga no mulle tundub, et sama tootja, sest sisu on maitselt üsna sarnane... ja ka kg hind ühes ja samas klassis eelmistega... ainult etiketid ja tooteseeria nimetused muutuvad...

Tõele au andes ei ole neis konservides tõesti üldiselt lisatud igasugust täiteaineid jm paska, mis sinna kuuluma ei peaks AGA kvaliteedi langus (ja/või pidev muutus) tuleneb IMHO ilmselt toormest, millest neid konserve tehakse. Sealt tuleb neil ka erisus alati kanaliha konservide osas, sest seal on konservi topitud terved kanakints(ud) koos luudega ja see tagab ka normaalse maitse ning koostise kvaliteedi.

P.S.
Kogu eelnev hinnang on antud minu isiklikust maitsemeelest ja maitseeelistustest lähtuvalt ja inimeste maitseeelistused on erinevad.
AMvA
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas AMvA »

Kui vaadata selle firma SIA Vilattrans kogu toodangut, siis ma ei katsuks neid isegi kepiga. Kõik sellised kahtlase sisuga.
https://foodbank.lv/en/category/canned-meat/
AndresTy
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas AndresTy »

Some kirjutas: 30 Sept, 2025 13:09 Tahtsingi uurida, et kas oled Minu sarjast proovinud Premium ja De Luxe variante?
Konservid sarjast Premium ja DeLux...kõlab naljakalt. Ses mõttes, et konserv on juba oma olemuselt asukohaga toiduainete vääritute otsa lähedal. Kui näiteks selline paralleel kanda automaailma, siis oleks võinud nõukaaegsetele IŽ-i mootoriga "invaliidikärudel" ka mõnele modifikatsioonile SuperLux nimeks panna (näiteks sellisele eriväljaandele, kus oli võimalus kargud kinnitada katusele).
Imekaunis! Raha eest teen kõike, mida härrad soovivad...
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Kui vaadata selle firma SIA Vilattrans kogu toodangut, siis ma ei katsuks neid isegi kepiga. Kõik sellised kahtlase sisuga.
https://foodbank.lv/en/category/canned-meat/
Ju nad on siis (lollide tarbijate survel) "arenenud", kui need 525g purgid veel korralikud olid, maksis see purk 3-5 eurot. See 5 eurone variant oli ilma igasugu keemiata, ainult sealiha, vesi, maitseained. Need 3 eurosed sisaldasid E250 (naatriumnitrit vist).

Et tarbija on loll ja ostab paljuski odava hinna järgi, seda näitab ka kodumaiste lihakonservide sisu. Enamasti on seal mingi halli värvi möga, mis liha meenutab vaid kaudselt. Eks see Nostalgia sari oli üks hea kavatsus, mis läks nagu alati. Tarbija lihtsalt ei osta 3-5 eurost kvaliteetset konservi, vaid ostab 1,5 tapajäätmete konservi, kui sedagi. Valges ilmas on lihakonserv üldse asi, mida toidupoes harva kohtab.
Siis ühel hetkel aegu hiljem muutus sealihakonserv kohutavaks, loomalihakonserv talutavaks ja kanakints oli endiselt hea.
Ilmselt jagas ka muu rahvas minu subjektiivset arvamust ja need sealiha ja loomaliha konservid seisid riiulitel, keegi neid eriti enam ei tarbinud.
Sisu ratsiti odavamaks, et seda kannataks kasumlikult alla 2 euro müüa. Pole eriline ekspert vaja olla, et 525g lihakonserv alla 2 eurot purk ei saagi muust kui tapajääkidest koosneda. Ka Lidli Pikok 240 grammised sealihakonservid maksavad 2+ eurot tükist.
Ses mõttes, et konserv on juba oma olemuselt asukohaga toiduainete vääritute otsa lähedal.
Proovi mõnda kvaliteetset konservi vahelduseks.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
AMvA
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas AMvA »

AndresTy kirjutas: 30 Sept, 2025 14:32
Konservid sarjast Premium ja DeLux...kõlab naljakalt. Ses mõttes, et konserv on juba oma olemuselt asukohaga toiduainete vääritute otsa lähedal. Kui näiteks selline paralleel kanda automaailma, siis oleks võinud nõukaaegsetele IŽ-i mootoriga "invaliidikärudel" ka mõnele modifikatsioonile SuperLux nimeks panna (näiteks sellisele eriväljaandele, kus oli võimalus kargud kinnitada katusele).
Ma nii karm ei oleks. Iga lihatoode on vajalik mingiks asjaks. Kõik lihatooted võib-olla valmistatud väga kvaliteetselt. Alati ei ole aega teha midagi värskest lihast ja ka tavalised liharoad ei säili väga kaua, eriti kui ei ole võimalust neid jahedas hoida. Seega on minu jaoks kõik lihatooted võrdsed, kõik sõltub lihtsalt kvaliteedist.
Musta kalamarja konservi kohta sai ei ütle ju, et see on toiduahela vääritute otsas? :P
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Need "Nostalgia" sirbi ja vasaraga konservid, kui nad Maximates mõni aasta tagasi müüki tulid, olid üsna samaväärsed nende Lidli lihakonservidega.
Ilmselt siis "tarbija rääkis" ja Maxima külastajal pole finantsi nii kallite konservide ostmiseks, nemad ostavad neid 1,50 maksvaid tont teab millest tehtud asju. Ja näputäis matka-, militaar jne fänne pole piisav, et taoliste konservide tootmist ülal pidada.

Sestap tehtu otsus nagu paljude muude asjadega - teeme sama purgi sisse saastakonservi ja laseme hinna keskmise Maxima kliendi jaoks talutavaks. Ja kui pettus tarbija jaoks ilmsiks tuli, siis vahetati kähku etiketti ja jätkati sama "ärimudeli" järgi.
Kasutaja avatar
Some
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Some »

Nitrit peaks ära hoidma rasvhappe oksüdeerumise, st konserv peaks kauem säilima. Lisaks vist veel bakterivastane toime. Vist aitas botulismi vastu ka?
Aga konserveerimine kui selline pole paha. Konserv on täpselt nii hea kui see mida sa sinna sisse paned. Kahtlustan, et akf Rebane11 konservid tulevad oluliselt maitsvamad kui AS Maag omad.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Some kirjutas: 30 Sept, 2025 14:50 Nitrit peaks ära hoidma rasvhappe oksüdeerumise, st konserv peaks kauem säilima. Lisaks vist veel bakterivastane toime. Vist aitas botulismi vastu ka?
Aga konserveerimine kui selline pole paha. Konserv on täpselt nii hea kui see mida sa sinna sisse paned. Kahtlustan, et akf Rebane11 konservid tulevad oluliselt maitsvamad kui AS Maag omad.
Eks selle keemia lisamise üks küsimus on energiakulu - ilma keemiata konservi tuleb kauem ja/või kõrgemal temperatuuril streriliseerida, see tähendab suuremat energiakulu ja lõppkokkuvõttes maksumust.

Tundub, et konserviostja mainsream osteb rõõmsalt tapajäätmeid, peaaasi, et odav oleks. Ja neid kvaliteetseid asju ostab väike vähemus, mis annab nii vähe käivet, et neile ekstra toota pole mõtet.

Nende kunagiste heade Läti Nostaliga ja Lidlis olevate Pikoki konservide erinevus on ehk selles, et esimesel ei õnnestunud hõivata piisavalt suurt turgu (nende turustuskanal oli peamiselt Maxima 6M elankuga Baltikumis). Lidli kett aga on palju suurema turuga ja paljude riikide peale kokku tuleb ehk kriitiline mass kvaliteetse konservi ostjaid, et tasub seda tootmist käigus pidada. Lidli süsteem on ju globaalne üritus ja turg on mitu suurusjärku suurem, seal võib nishiostjaid kokku kümneid miljoneid olla.
Viimati muutis Kapten Trumm, 30 Sept, 2025 15:06, muudetud 1 kord kokku.
AMvA
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas AMvA »

Kapten Trumm kirjutas: 30 Sept, 2025 15:00
Some kirjutas: 30 Sept, 2025 14:50 Nitrit peaks ära hoidma rasvhappe oksüdeerumise, st konserv peaks kauem säilima. Lisaks vist veel bakterivastane toime. Vist aitas botulismi vastu ka?
Eks selle keemia lisamise üks küsimus on energiakulu - ilma keemiata konservi tuleb kauem ja/või kõrgemal temperatuuril streriliseerida, see tähendab suuremat energiakulu ja lõppkokkuvõttes maksumust.

Tundub, et konserviostja mainsream osteb rõõmsalt tapajäätmeid, peaaasi, et odav oleks. Ja neid kvaliteetseid asju ostab väike vähemus, mis annab nii vähe käivet, et neile ekstra toota pole mõtet.
Ega toiduaine säilimise juures ainult steriliseerimine ei loe. Keemilised ühendid hakkavad ikka mingi aja peale lagunema, steriliseeri kui palju tahad.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Ma lihtsalt konstanteerin, et 5 eurot 525g purgi eest olen söönud konservi, kus polnud ühtegi "keemiat" sees. Ise ma seletaks seda kallist hinda sellega, et selle steriliseerimisega oli rohkem vaeva nähtud ehk raha kulutatud.
AMvA
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas AMvA »

Kapten Trumm kirjutas: 30 Sept, 2025 15:07 Ma lihtsalt konstanteerin, et 5 eurot 525g purgi eest olen söönud konservi, kus polnud ühtegi "keemiat" sees. Ise ma seletaks seda kallist hinda sellega, et selle steriliseerimisega oli rohkem vaeva nähtud ehk raha kulutatud.
Kahjuks vist hetkel ei ole võimalik leida selle imekonservi koostise kohta infot?
AMvA
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas AMvA »

Kapten Trumm kirjutas: 30 Sept, 2025 15:07 Ma lihtsalt konstanteerin, et 5 eurot 525g purgi eest olen söönud konservi, kus polnud ühtegi "keemiat" sees. Ise ma seletaks seda kallist hinda sellega, et selle steriliseerimisega oli rohkem vaeva nähtud ehk raha kulutatud.
Sa võid muuseas oma lemmikonservi ikka süüa, ei mingeid säilitusaineid peale soola
https://coophaapsalu.ee/toode/sealiha-de-lux-525g/
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 6 külalist