Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Nostalgijat mõtlete? Kui läti keel suus siis siit veel saab:
https://220.lv/lv/partikas-preces/bakal ... d=27239471
Hakkliha 73%, seanahk 12%, joogivesi, sibul, keedusool . Toode võib sisaldada allergeene: sellerit.
Seakamar on ok, see teeb kallerdise želatiini asemel.
https://220.lv/lv/partikas-preces/bakal ... d=27239471
Hakkliha 73%, seanahk 12%, joogivesi, sibul, keedusool . Toode võib sisaldada allergeene: sellerit.
Seakamar on ok, see teeb kallerdise želatiini asemel.
-
- Liige
- Postitusi: 280
- Liitunud: 26 Apr, 2020 17:06
- Kontakt:
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
krossipart kirjutas: ↑29 Sept, 2025 14:37Olen nõus ja meie pere ei osta-söö ühtegi moosi-siirupit-konservi lihtsalt laadalt või kuulutuse peale.(visake silm peale internetis hoidistajate jms kuulutustele) Nad ei tea ise ka mida purki pistavad..Kapten Trumm kirjutas: ↑29 Sept, 2025 14:05 Mul oli kunagi üks kõva jahimehest kolleeg, kes pakkus oma üritusel seda ja toda - ja pärast järgmine 24 tundi sain sinasõbraks WC potiga, ühtpidi ja teistpidi - ehk see stuff teatud tingimustel pole nii ohutu midagi, isegi katkuta![]()
![]()
![]()
Mingi hetk tagasi esitasin küsimuse toidumürgistuste osas Eestis.. Ja vastuseid hakkab tulema..![]()
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Ilma nitritita valmis lihatooteid üldiselt ei tehta.
Keegi kodus vbl aretab midagi, kuigi kahtlen, sest nitrit on üldiselt kohustuslik lisaaine ja seda juba väga ammustest aegadest peale.
Kui mõni toode on üliroosa siis on sellega liiale mindud.. või kurat teab mida liha asemel kasutatud, mis sedaviisi reageerib ja värvub...
No on veel üks variant, kui mõni toode on hirmus roosa - sinna on pandud nt peedimahla vms mis sellist värvi annab.
Keegi kodus vbl aretab midagi, kuigi kahtlen, sest nitrit on üldiselt kohustuslik lisaaine ja seda juba väga ammustest aegadest peale.
Kehtib, nagu ka muude ainete puhul reegel, et ei tohi üle pingutada kogustega.Nitriteid kasutatakse eeskätt lihatoodetes, sest neil on mikroorganismide kasvu pärssiv mõju. Lisaks säilitamisele annab nende kasutamine aga lihatoodetele ka harjumuspärase roosaka värvuse ja iseloomulikud maitseomadused.
Kahjuks võivad nitrititest tekkida toiduainetes kantserogeensed ühendid. Sellele vaatamata on nitritite kasutamine lubatud, sest antibakteriaalset toimet peetakse olulisemaks kui kahjulike ühendite tekke ohtu.
https://omamaitse.delfi.ee/artikkel/792 ... ti-valtida
Kui mõni toode on üliroosa siis on sellega liiale mindud.. või kurat teab mida liha asemel kasutatud, mis sedaviisi reageerib ja värvub...

No on veel üks variant, kui mõni toode on hirmus roosa - sinna on pandud nt peedimahla vms mis sellist värvi annab.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Musta kalamarja näolAMvA kirjutas: ↑30 Sept, 2025 14:41Ma nii karm ei oleks. Iga lihatoode on vajalik mingiks asjaks. Kõik lihatooted võib-olla valmistatud väga kvaliteetselt. Alati ei ole aega teha midagi värskest lihast ja ka tavalised liharoad ei säili väga kaua, eriti kui ei ole võimalust neid jahedas hoida. Seega on minu jaoks kõik lihatooted võrdsed, kõik sõltub lihtsalt kvaliteedist.AndresTy kirjutas: ↑30 Sept, 2025 14:32Konservid sarjast Premium ja DeLux...kõlab naljakalt. Ses mõttes, et konserv on juba oma olemuselt asukohaga toiduainete vääritute otsa lähedal. Kui näiteks selline paralleel kanda automaailma, siis oleks võinud nõukaaegsetele IŽ-i mootoriga "invaliidikärudel" ka mõnele modifikatsioonile SuperLux nimeks panna (näiteks sellisele eriväljaandele, kus oli võimalus kargud kinnitada katusele).
Musta kalamarja konservi kohta sai ei ütle ju, et see on toiduahela vääritute otsas?![]()
on tegemist presevi, mitte konserviga. Kui inimeste maailmast võrdlus võtta, siis nagu uks on preservatiiv ja teine on konservatiiv. Preservatiiv on igal juhul etem!
Imekaunis! Raha eest teen kõike, mida härrad soovivad...
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Et liha konserv on nagu hädatapp, aga vürtsikilud preservina delikatess. Seda pean silmas
Imekaunis! Raha eest teen kõike, mida härrad soovivad...
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Oleneb. Ahjuliha on väga hea. Praetud triibuliha väga hea. Shaslõkk/barbeque on ka väga hea. Aga siiski tavaline värk. Igapäev võid omale kontori kohvikus mingi suvaka guljassi tellida..
Garaazi all sõpradega viina juua ja sinna kõrvale sugulase autoklaavitud /metsea/kodusealihatükid leiva ja sibula viiluga on aga delikatess. Sellist istumist tuleb ette aastas ainult paar/kolm korda.
Tartu lõunakeskuse ees on mingi lihamüügi putka. Eeldan, et Vasula oma. Neil on müügis ka väga hea maitsega sealihakonserv. Tekstuur on nagu on, aga maitse kompenseerib seda. Maksapasteet on ka ok.


Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Mul just tegu käib, stafülokokk on kutu, botulistidele pean veel 20 minutit hagu andma. Seega klaavis, 4 minutit 120 kraadiga kuumutan. Nitrit soola 10 g /kilole lisasin ka, see valmissegu ja selline mille maitset ei tunne.
Eelmise partii poolest seast alla poole jäi konserviks, ülejäänud vaakumisse ja sügavkülma praetükkide (need ju taisemad) ja hakklihana. Siis tegin tükilihast. Aga neiud ju, nii peeneks kui peki lõikasin, ikka prepareeriti välja. Paar karpi tegin hakkligaga, need lõigati silma pilgutamata leivale ja oli hea. Seekord siis jälle pool siga, aga seekord kõik konservi, seega taisemat rohkem. Aga ajasin läbi jämeda sõelaga hakklihamasinast läbi (praegu siis veerand, homme teine klaavitäis). Jääb ära see sonkimine. Aga jah, palju parem kui poe oma.
Poe omadest pidasin lugu vaid Rannarootsi veiseligakonservist. Kuni tundsin maitsevahet, sinna ka oli ilmunud kanamass. Sealiha konserv oli neilgi mage, rasvane ja kanamassiga.
Ma penskar, peaksin olema hinnatundlik, aga rämpsu ei kannata. Pigem söön vähem, aga olgu korralik. Seda Nõo Kraakovit kunagi ostsin, aga seal ka juhtus midagi. Nüüd poe vorstitooteid ostan väga harva, parem ostan tüki liha teen ise midagi.
Eelmise partii poolest seast alla poole jäi konserviks, ülejäänud vaakumisse ja sügavkülma praetükkide (need ju taisemad) ja hakklihana. Siis tegin tükilihast. Aga neiud ju, nii peeneks kui peki lõikasin, ikka prepareeriti välja. Paar karpi tegin hakkligaga, need lõigati silma pilgutamata leivale ja oli hea. Seekord siis jälle pool siga, aga seekord kõik konservi, seega taisemat rohkem. Aga ajasin läbi jämeda sõelaga hakklihamasinast läbi (praegu siis veerand, homme teine klaavitäis). Jääb ära see sonkimine. Aga jah, palju parem kui poe oma.
Poe omadest pidasin lugu vaid Rannarootsi veiseligakonservist. Kuni tundsin maitsevahet, sinna ka oli ilmunud kanamass. Sealiha konserv oli neilgi mage, rasvane ja kanamassiga.
Ma penskar, peaksin olema hinnatundlik, aga rämpsu ei kannata. Pigem söön vähem, aga olgu korralik. Seda Nõo Kraakovit kunagi ostsin, aga seal ka juhtus midagi. Nüüd poe vorstitooteid ostan väga harva, parem ostan tüki liha teen ise midagi.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Lätlased suutsid seekord positiivselt üllatada. https://barbora.ee/toode/sealiha-omas-mahlas-rgk-325-g
Sisukorra järgi eriti miskit loota polnud. Sealiha 44%, seakamar ja kanalihamass.
Tegelikkuses täiesti lihamaitseline, lihamoodi ja lihavärvi käntsakas karbis laiutamas, servades klaar ja maitsev kallerdis, lusikatäis searasva ühes servas. Viimasel ajal poes nähtuist odavaim, kilohind alla kuus viiekümne, A1000-s oli vist miski ale ka. Hinna-kvaliteedi suhte poolest väga korralik asi. Maitsestatud mõõdukalt, koos kartulipudru ja küüslaugukastmega ei osanud miskit juurde tahtagi. Säästukonserviks super värk. Rezekne lihakombinaadi toodang.
Sisukorra järgi eriti miskit loota polnud. Sealiha 44%, seakamar ja kanalihamass.
Tegelikkuses täiesti lihamaitseline, lihamoodi ja lihavärvi käntsakas karbis laiutamas, servades klaar ja maitsev kallerdis, lusikatäis searasva ühes servas. Viimasel ajal poes nähtuist odavaim, kilohind alla kuus viiekümne, A1000-s oli vist miski ale ka. Hinna-kvaliteedi suhte poolest väga korralik asi. Maitsestatud mõõdukalt, koos kartulipudru ja küüslaugukastmega ei osanud miskit juurde tahtagi. Säästukonserviks super värk. Rezekne lihakombinaadi toodang.
Kui Teile paistab, et see on nii, siis see ongi nii - Teile paistab.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Koostis on küll paras rämps
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Seda minagi. Võrdluses eelmise 75% lihaga, karbil olev info ei maksa suurt miskit...
Kui Teile paistab, et see on nii, siis see ongi nii - Teile paistab.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Raskel ajal, kärab küll 

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Rasva neli korda vähem kui selles eelmises mida ostsid, muidugi tundub parem 

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Asi ei ole isegi mitte liha koguses vaid selles muus sodis mis seal on: hüdrolüüsitud taimne proteiin, säilistusained, paksendajad jne
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Kuna pakendil on koostisosad nende sisalduse kahanevas järjekorras, siis minu arust on selle konservi võlusõna kolmas komponent, mis selle maitsvaks ja ka tahkeks teeb. Maitseained-tugevdajad muidugi lisaks.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Sotsiaalmeediasse on ilmunud pildid uutest (?) konservidest Tallinna Kaubamaja Toidumaailmas. Sebrakonserv ja kängurukonserv, mõlemad maksavad 13.49 karp. Keegi siit proovinud juba?
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot] ja 5 külalist