Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
Kasutaja avatar
Some
Liige
Postitusi: 4856
Liitunud: 11 Aug, 2008 9:25
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Some »

Nostalgijat mõtlete? Kui läti keel suus siis siit veel saab:
https://220.lv/lv/partikas-preces/bakal ... d=27239471
Hakkliha 73%, seanahk 12%, joogivesi, sibul, keedusool . Toode võib sisaldada allergeene: sellerit.

Seakamar on ok, see teeb kallerdise želatiini asemel.
krossipart
Liige
Postitusi: 280
Liitunud: 26 Apr, 2020 17:06
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas krossipart »

krossipart kirjutas: 29 Sept, 2025 14:37
Kapten Trumm kirjutas: 29 Sept, 2025 14:05 Mul oli kunagi üks kõva jahimehest kolleeg, kes pakkus oma üritusel seda ja toda - ja pärast järgmine 24 tundi sain sinasõbraks WC potiga, ühtpidi ja teistpidi - ehk see stuff teatud tingimustel pole nii ohutu midagi, isegi katkuta :shock:
Olen nõus ja meie pere ei osta-söö ühtegi moosi-siirupit-konservi lihtsalt laadalt või kuulutuse peale.(visake silm peale internetis hoidistajate jms kuulutustele) Nad ei tea ise ka mida purki pistavad.. :dont_know: :?
Mingi hetk tagasi esitasin küsimuse toidumürgistuste osas Eestis.. Ja vastuseid hakkab tulema.. :)
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 16648
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Fucs »

Ilma nitritita valmis lihatooteid üldiselt ei tehta.
Keegi kodus vbl aretab midagi, kuigi kahtlen, sest nitrit on üldiselt kohustuslik lisaaine ja seda juba väga ammustest aegadest peale.
Nitriteid kasutatakse eeskätt lihatoodetes, sest neil on mikroorganismide kasvu pärssiv mõju. Lisaks säilitamisele annab nende kasutamine aga lihatoodetele ka harjumuspärase roosaka värvuse ja iseloomulikud maitseomadused.

Kahjuks võivad nitrititest tekkida toiduainetes kantserogeensed ühendid. Sellele vaatamata on nitritite kasutamine lubatud, sest antibakteriaalset toimet peetakse olulisemaks kui kahjulike ühendite tekke ohtu.
https://omamaitse.delfi.ee/artikkel/792 ... ti-valtida
Kehtib, nagu ka muude ainete puhul reegel, et ei tohi üle pingutada kogustega.
Kui mõni toode on üliroosa siis on sellega liiale mindud.. või kurat teab mida liha asemel kasutatud, mis sedaviisi reageerib ja värvub... :twisted:
No on veel üks variant, kui mõni toode on hirmus roosa - sinna on pandud nt peedimahla vms mis sellist värvi annab.
AndresTy
Liige
Postitusi: 1406
Liitunud: 07 Mär, 2019 13:27
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas AndresTy »

AMvA kirjutas: 30 Sept, 2025 14:41
AndresTy kirjutas: 30 Sept, 2025 14:32
Some kirjutas: 30 Sept, 2025 13:09 Tahtsingi uurida, et kas oled Minu sarjast proovinud Premium ja De Luxe variante?
Konservid sarjast Premium ja DeLux...kõlab naljakalt. Ses mõttes, et konserv on juba oma olemuselt asukohaga toiduainete vääritute otsa lähedal. Kui näiteks selline paralleel kanda automaailma, siis oleks võinud nõukaaegsetele IŽ-i mootoriga "invaliidikärudel" ka mõnele modifikatsioonile SuperLux nimeks panna (näiteks sellisele eriväljaandele, kus oli võimalus kargud kinnitada katusele).
Ma nii karm ei oleks. Iga lihatoode on vajalik mingiks asjaks. Kõik lihatooted võib-olla valmistatud väga kvaliteetselt. Alati ei ole aega teha midagi värskest lihast ja ka tavalised liharoad ei säili väga kaua, eriti kui ei ole võimalust neid jahedas hoida. Seega on minu jaoks kõik lihatooted võrdsed, kõik sõltub lihtsalt kvaliteedist.
Musta kalamarja konservi kohta sai ei ütle ju, et see on toiduahela vääritute otsas? :P
Musta kalamarja näol
on tegemist presevi, mitte konserviga. Kui inimeste maailmast võrdlus võtta, siis nagu uks on preservatiiv ja teine on konservatiiv. Preservatiiv on igal juhul etem!
Imekaunis! Raha eest teen kõike, mida härrad soovivad...
AndresTy
Liige
Postitusi: 1406
Liitunud: 07 Mär, 2019 13:27
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas AndresTy »

Et liha konserv on nagu hädatapp, aga vürtsikilud preservina delikatess. Seda pean silmas
Imekaunis! Raha eest teen kõike, mida härrad soovivad...
isonts
Liige
Postitusi: 1303
Liitunud: 06 Aug, 2004 13:48
Asukoht: Võru
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas isonts »

AndresTy kirjutas: 30 Sept, 2025 16:25 Et liha konserv on nagu hädatapp, aga vürtsikilud preservina delikatess. Seda pean silmas
Oleneb. Ahjuliha on väga hea. Praetud triibuliha väga hea. Shaslõkk/barbeque on ka väga hea. Aga siiski tavaline värk. Igapäev võid omale kontori kohvikus mingi suvaka guljassi tellida..
Garaazi all sõpradega viina juua ja sinna kõrvale sugulase autoklaavitud /metsea/kodusealihatükid leiva ja sibula viiluga on aga delikatess. Sellist istumist tuleb ette aastas ainult paar/kolm korda.

Tartu lõunakeskuse ees on mingi lihamüügi putka. Eeldan, et Vasula oma. Neil on müügis ka väga hea maitsega sealihakonserv. Tekstuur on nagu on, aga maitse kompenseerib seda. Maksapasteet on ka ok.
Pilt
Pilt
Rebane11
Liige
Postitusi: 2037
Liitunud: 10 Mär, 2021 20:15
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Rebane11 »

Mul just tegu käib, stafülokokk on kutu, botulistidele pean veel 20 minutit hagu andma. Seega klaavis, 4 minutit 120 kraadiga kuumutan. Nitrit soola 10 g /kilole lisasin ka, see valmissegu ja selline mille maitset ei tunne.
Eelmise partii poolest seast alla poole jäi konserviks, ülejäänud vaakumisse ja sügavkülma praetükkide (need ju taisemad) ja hakklihana. Siis tegin tükilihast. Aga neiud ju, nii peeneks kui peki lõikasin, ikka prepareeriti välja. Paar karpi tegin hakkligaga, need lõigati silma pilgutamata leivale ja oli hea. Seekord siis jälle pool siga, aga seekord kõik konservi, seega taisemat rohkem. Aga ajasin läbi jämeda sõelaga hakklihamasinast läbi (praegu siis veerand, homme teine klaavitäis). Jääb ära see sonkimine. Aga jah, palju parem kui poe oma.
Poe omadest pidasin lugu vaid Rannarootsi veiseligakonservist. Kuni tundsin maitsevahet, sinna ka oli ilmunud kanamass. Sealiha konserv oli neilgi mage, rasvane ja kanamassiga.
Ma penskar, peaksin olema hinnatundlik, aga rämpsu ei kannata. Pigem söön vähem, aga olgu korralik. Seda Nõo Kraakovit kunagi ostsin, aga seal ka juhtus midagi. Nüüd poe vorstitooteid ostan väga harva, parem ostan tüki liha teen ise midagi.
Kasutaja avatar
isakene
Liige
Postitusi: 1405
Liitunud: 29 Jaan, 2009 1:04
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas isakene »

Lätlased suutsid seekord positiivselt üllatada. https://barbora.ee/toode/sealiha-omas-mahlas-rgk-325-g
Sisukorra järgi eriti miskit loota polnud. Sealiha 44%, seakamar ja kanalihamass.
Tegelikkuses täiesti lihamaitseline, lihamoodi ja lihavärvi käntsakas karbis laiutamas, servades klaar ja maitsev kallerdis, lusikatäis searasva ühes servas. Viimasel ajal poes nähtuist odavaim, kilohind alla kuus viiekümne, A1000-s oli vist miski ale ka. Hinna-kvaliteedi suhte poolest väga korralik asi. Maitsestatud mõõdukalt, koos kartulipudru ja küüslaugukastmega ei osanud miskit juurde tahtagi. Säästukonserviks super värk. Rezekne lihakombinaadi toodang.
Kui Teile paistab, et see on nii, siis see ongi nii - Teile paistab.
AMvA
Liige
Postitusi: 5166
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas AMvA »

Koostis on küll paras rämps
Kasutaja avatar
isakene
Liige
Postitusi: 1405
Liitunud: 29 Jaan, 2009 1:04
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas isakene »

AMvA kirjutas: 02 Okt, 2025 21:09 Koostis on küll paras rämps
Seda minagi. Võrdluses eelmise 75% lihaga, karbil olev info ei maksa suurt miskit...
Kui Teile paistab, et see on nii, siis see ongi nii - Teile paistab.
nukkel
Liige
Postitusi: 1679
Liitunud: 30 Aug, 2014 15:03
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas nukkel »

Raskel ajal, kärab küll :D
Kasutaja avatar
Some
Liige
Postitusi: 4856
Liitunud: 11 Aug, 2008 9:25
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Some »

Rasva neli korda vähem kui selles eelmises mida ostsid, muidugi tundub parem ;)
AMvA
Liige
Postitusi: 5166
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas AMvA »

isakene kirjutas: 02 Okt, 2025 22:14
AMvA kirjutas: 02 Okt, 2025 21:09 Koostis on küll paras rämps
Seda minagi. Võrdluses eelmise 75% lihaga, karbil olev info ei maksa suurt miskit...
Asi ei ole isegi mitte liha koguses vaid selles muus sodis mis seal on: hüdrolüüsitud taimne proteiin, säilistusained, paksendajad jne
erkilo
Uudistaja
Postitusi: 24
Liitunud: 12 Mär, 2022 11:34
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas erkilo »

AMvA kirjutas: 03 Okt, 2025 9:14
isakene kirjutas: 02 Okt, 2025 22:14
AMvA kirjutas: 02 Okt, 2025 21:09 Koostis on küll paras rämps
Seda minagi. Võrdluses eelmise 75% lihaga, karbil olev info ei maksa suurt miskit...
Asi ei ole isegi mitte liha koguses vaid selles muus sodis mis seal on: hüdrolüüsitud taimne proteiin, säilistusained, paksendajad jne
Kuna pakendil on koostisosad nende sisalduse kahanevas järjekorras, siis minu arust on selle konservi võlusõna kolmas komponent, mis selle maitsvaks ja ka tahkeks teeb. Maitseained-tugevdajad muidugi lisaks.
Kasutaja avatar
Sander17
Liige
Postitusi: 662
Liitunud: 18 Aug, 2024 10:06
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Sander17 »

Sotsiaalmeediasse on ilmunud pildid uutest (?) konservidest Tallinna Kaubamaja Toidumaailmas. Sebrakonserv ja kängurukonserv, mõlemad maksavad 13.49 karp. Keegi siit proovinud juba?
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot] ja 5 külalist