330. leht 331-st
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 31 Okt, 2025 15:49
Postitas krossipart
***Kui teemasse tulla, siis ostke allahinnatud leiba, lõigake ribadeks, veeretage soolas ja küüslaugupurus ja praadige õliga - saab täpselt needsamad ülehinnatud "leivakesed".
***Huvitav mis oleks sama koguse leivakesekeste kodusel teel valmistamise omahind? Kas tuleb ikka soodsam kui poest osta?
Tulen teemasse ja mu külapoes on lausa 75% allahindlusega võimalik osta leiba-saia.. Oletame, et algne kg hind oli 1 eur näiteks.. Lihtne arvutus, mis hinnaga ostsite. Edasi soola hind+küüslaugupuru hind. Pritsite õliga jms (kasutangi sellist retsepti). Õliprits oli hinnaga 3.50, õli 1eur liiter... Ja ahju.. Lisandub küttepuude hind...
Mul on võimalus seanahka vedada, ehk tapamajast notsu nahka saada suht tasuta, mille maitseõlis fritüürin...
Re: Nutt ja hala
Postitatud: 31 Okt, 2025 17:56
Postitas tsivi_list
Rebane11 kirjutas: ↑31 Okt, 2025 14:09
Suur kohuke on seega kohu.
Ja suur raasuke on raas.
Re: Nutt ja hala
Postitatud: 31 Okt, 2025 18:14
Postitas avrnbr
tsivi_list kirjutas: ↑31 Okt, 2025 17:56
Ja suur raasuke on raas.
No mina olen elus suurt
Raasukest näinud ja raasu ei meenutanud mitte üks raas.
Kentsakas jutt ilmselt tundub, aga täpsustada ka ei kannata, vähemalt avalikult mitte.

Re: Nutt ja hala
Postitatud: 31 Okt, 2025 19:46
Postitas krossipart
avrnbr kirjutas: ↑31 Okt, 2025 18:14
tsivi_list kirjutas: ↑31 Okt, 2025 17:56
Ja suur raasuke on raas.
No mina olen elus suurt
Raasukest näinud ja raasu ei meenutanud mitte üks raas.
Kentsakas jutt ilmselt tundub, aga täpsustada ka ei kannata, vähemalt avalikult mitte.
Ok lugesin ja mõistsin et teemad naljanurk-igavikulised ütlemised ja toiduteemad väheke sassis..

Re: Nutt ja hala
Postitatud: 01 Nov, 2025 11:18
Postitas AndresTy
Jaanus2 kirjutas: ↑31 Okt, 2025 9:20
Leivake, saiake, pealuu sees on ajuke... Vanasti oli moskva sai, täna on saiake, sest vene keeles on bulotška ja ega eesti keeles saa ometi teisiti olla.
Vanasti olid laatadel peremeestele head hobuste hinnad, täna on meil hinnad hobustele, autodele jne., sest vene keeles on tšenõ na ja ega siis eesti keeles saa teisiti olla.
Kui teemasse tulla, siis ostke allahinnatud leiba, lõigake ribadeks, veeretage soolas ja küüslaugupurus ja praadige õliga - saab täpselt needsamad ülehinnatud "leivakesed".
Sellist Eestit, kus kus kasutatakse sellist koledat russitsismi nagu: saiake, mina küll kaitsma ei hakka! Surmanuhtlus tuleks taastada!
Re: Nutt ja hala
Postitatud: 02 Nov, 2025 12:00
Postitas Peeter
AndresTy kirjutas: ↑01 Nov, 2025 11:18
Jaanus2 kirjutas: ↑31 Okt, 2025 9:20
Leivake, saiake, pealuu sees on ajuke... Vanasti oli moskva sai, täna on saiake, sest vene keeles on bulotška ja ega eesti keeles saa ometi teisiti olla.
Vanasti olid laatadel peremeestele head hobuste hinnad, täna on meil hinnad hobustele, autodele jne., sest vene keeles on tšenõ na ja ega siis eesti keeles saa teisiti olla.
Kui teemasse tulla, siis ostke allahinnatud leiba, lõigake ribadeks, veeretage soolas ja küüslaugupurus ja praadige õliga - saab täpselt needsamad ülehinnatud "leivakesed".
Sellist Eestit, kus kus kasutatakse sellist koledat russitsismi nagu: saiake, mina küll kaitsma ei hakka! Surmanuhtlus tuleks taastada!
Ja-jaaaa, ja siis tuleb järgmine ja hakkab seletama, kuidas tema küll ei kavatse hakata kaitsma raudteejaama või muud raudteeobjekti. Vat kui kutsutaks rongijaama või rongiteed valvama, siis oleks kohe iseasi! Kohvikus Moskva saiake ei sobi, aga vat Dallase saiake sobib küll.
Železnaja doroga, želznodorožnõi vokzal versus trainstation. Vedurijuhi nimetame ümber rongijuhiks, või parem siis juba kohe veel pehmomaks- rongionu või siis ka rongitädi.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 02 Nov, 2025 12:05
Postitas Madis Reivik
A mul on küsimus tartlastele. Kuskohas Alo TV playlist on ?
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 02 Nov, 2025 18:31
Postitas Peeter
Oli jälle juttu Tartumaa ümbruse jahimeestega. Juttu ka sigadest. Metssigadest. Ütles, et siin meiekandis on mets metsseast tühi. Et (kas) varsti läheb punasesse raamatusse....
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 02 Nov, 2025 20:47
Postitas ostius
Eks see sõltub jahipiirkonnast. Meil jälle on metssigu nii et ei jaksa ära küttida. Aga põtru pole, sest karud on vasikad nahka pannud. Mis järelduse me sellest teeme? Rohujuuretasandi põhjal suurt pilti ei näe.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 07 Nov, 2025 7:51
Postitas Kriku
Juba ligi kümme aastat tagasi klassifitseeris Maailma Terviseorganisatsiooni rahvusvaheline vähiuurimiskeskus (IARC) töödeldud liha 1. rühma kantserogeeniks. See asetab selle ohtlikkuselt samasse kategooriasse tubaka ja asbestiga. Sellest ajast saadik on valitsustele avaldatud survet, et nad keelustaksid kantserogeensed säilitusained, mida kasutatakse laialdaselt näiteks peekonis ja singis. Neid aineid, nitriteid, lisatakse liha värske ja roosa välimuse säilitamiseks ning maitse parandamiseks. Nüüd aga seostatakse neid kemikaale ainuüksi Inglismaal kümnete tuhandete vähijuhtumitega aastas.
Oht peitub selles, kuidas nitritid organismis toimivad. Pärast söömist muutuvad need ühenditeks, mida nimetatakse nitrosoamiinideks. Need on tugevad vähitekitajad, mis kahjustavad meie DNA-d – geneetilist koodi, mis kontrollib rakkude kasvu. Nitrosoamiinid võivad kinnituda DNA külge, moonutades selle struktuuri. Sellised kahjustused põhjustavad geneetilisi vigu, mis ajapikku kuhjuvad ja lasevad rakkudel kontrollimatult jaguneda, moodustades kasvajaid, eriti just soolestikus. Lisaks panevad need ained rakud stressi alla, soodustades vähi teket ja levikut.
Ekspertide hinnangul on nitritid viimase kümne aasta jooksul põhjustanud Suurbritannias umbes 54 000 soolevähi juhtumit. Alates IARC-i otsusest 2015. aastal on teaduslik üksmeel selle seose osas vaid kindlamaks muutunud.
Vastusena on Euroopa Liit juba karmistanud eeskirju ja vähendanud nitritite lubatud taset töödeldud lihas. Toidutootjad, kes on keeldude vastu, väidavad, et kui jätta nitritid kasutamata, võib see muuta toidu ohtlikumaks, sest nii suureneb bakteriaalse saastumise oht. Paljud teadlased ja toiduohutuse eksperdid sellega aga ei nõustu. Nende sõnul on tänapäevaste hügieenistandardite juures täiesti võimalik toota ohutut liha ka ilma nitrititeta. Euroopa tootjad müüvad juba laialdaselt nitritivabu lihatooteid ja aastakümneid ei ole nendega seostatud ühtegi toidumürgituse puhangut. See seab tööstuse väited tõsise kahtluse alla.
https://tervis.postimees.ee/8356738/tea ... arettidele
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 07 Nov, 2025 16:29
Postitas wolfgang
"sinu armastatud hommikune peekonivõileib ..." Peekonis ei ei ole mingeid nitriteid, kui jutt just mingist "toorusitsu" vms. läbipaistvatest, vaakumpakendi, peekoniviiludest ei käi. Huvitav, et (punane)liha(!) kuulutatakse kantserogeenseks, aga nitriteid müüakse toiduainetetööstustele edasi.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 07 Nov, 2025 16:32
Postitas Kriku
wolfgang kirjutas: ↑07 Nov, 2025 16:29Peekonis ei ei ole mingeid nitriteid, kui jutt just mingist "toorusitsu" vms. läbipaistvatest, vaakumpakendi, peekoniviiludest ei käi.
Ju käib.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 08 Nov, 2025 16:26
Postitas krossipart
Mahedat õhtut ja mõtteainet..
Mingil ajal kirjutasin teemal mida eraisikud müüvad.. Fbs jms kohtades.. Nö. kodus valmistatud - "konserveeritud" moosid.. Mis seened jms..Kuidas ja mis tingimustel on valmistatud me ju reaalselt ei tea...
https://www.ohtuleht.ee/1143456/kas-aeg ... narvimurki
PS! Kindlasti meenuvad vanaema moosipurgid, kus kaaneke maha ja hallitus lusikaga maha.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 08 Nov, 2025 16:48
Postitas Some
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 08 Nov, 2025 17:21
Postitas Rebane11
krossipart kirjutas: ↑08 Nov, 2025 16:26
Mahedat õhtut ja mõtteainet..
Mingil ajal kirjutasin teemal mida eraisikud müüvad.. Fbs jms kohtades.. Nö. kodus valmistatud - "konserveeritud" moosid.. Mis seened jms..Kuidas ja mis tingimustel on valmistatud me ju reaalselt ei tea...
https://www.ohtuleht.ee/1143456/kas-aeg ... narvimurki
PS! Kindlasti meenuvad vanaema moosipurgid, kus kaaneke maha ja hallitus lusikaga maha.
Eks vaatluse, haistmise ja maitsmisega saab palju selgeks. Sel aastal polnud meie kandis erilist seeneaastat, aga varem mu seenelisest abikaasa müüs mitmel aastal tuntud restoranile konserveeritud seeni. Pani kunagi naljaviluks mõned purgid Ostasse üles, osteti ära, prooviti ja katsetati ning osteti kõik ära. Eks ta usalduse asi on.