Kapten Trumm kirjutas:
Mulle näib (lihtsalt näib, võib-olla valesti näib), et Eestis tegeletakse kole palju nende kaheks jaotamise ja ebameeldiva(ma) poole tõrvamisega.
Taoline maailmakäsitlus on omane kommunistlikule propagandale, kus maailm jaotati rahuarmastavateks sotsialismimaadeks ning verejanulisteks kapitalismimaadeks.
Olin tol perioodil vist piisavalt vana juba, et mitmeidki asju tänases poliitikas vaadates hakkab dejavu tunne tekkima. Kahjuks.
Mulle meenutab kogu kompott nn. "koolikiusajate" fenomeni, millega haakub otseselt ka "masside psühholoogia"
(vt. Gustave Le Bon "Hulkade psühholoogia" / "Rahvaste psühholoogia ja mass").
On keegi teistest natuke tugevam, või tugevamana näiv tegelane kellest kujuneb n.ö autoriteet.
Nõrgemad vahivad sellisele alt üles ja tahaksid olla samasugused kõvad tegelased, või vähemalt kuuluda sellisega ühte leeri ja kindlasti mitte vastasleeri. Muidu võib sinust saada selle "autoriteedi" ja tema kamba peksupoiss. Nii siis käib see "autoriteet" mööda koolimaja koridori käed taskus ringi ja jagab kuklalakse neile, kes talle millegipärast ei meeldi, või lihtsalt niisama, et oma autoriteetsust tugevdada. Kuigi paljud kambajõmmid saavad aru, et see "autoriteet" teeb tihti asju, mida ei saaks tolereerida, siis hoitakse mokk maas ja tehakse samu asju, et mitte ennast kambast väljaheidetuna ja vastasleeris n.ö. kiusamise objektina ühel hetkel leida.
Ja selline "autoriteet" lammutab süüdimatult oma kamba vaikival toel nii kaua, kuniks ei teki teist võrdväärset autoriteeti, kes "konkurentsi" pakuks, või kuniks tema teod ei muutu ka kambajõmmidele juba täiesti vastuvõetamatuteks, ning kamp laguneb ja ta üksi jääb, ning hääbub. Tihti saavad sellistest endistest "autoriteetidest" siis peksupoisid, keda mõnuga tümitatakse ka endiste kambajõmmide poolt, sest jõud käib nüüd üle ja on julgust.
Sellisel kambal on üks oluline edasiviiv kandepind, mida nimetatakse ka kambavaimuks. Kamp on "masside" minimudel ja "indiviidi käitumine massis" on tavaliselt kardinaalselt midagi muud, kui indiviidi käitumine väljaspool masse.
Riikide tasandil vahivad "väiksemad" tihti suu ammuli "suuremate" poole ja seepärast nad jäävadki aegade lõpuni ka ise väikesteks. "Suur" ei tähenda alati mitte ainult rahvaarvu ja hallatavat territooriumi.
Meil on aastakümneid vahitud suu ammuli oma erinevate "iidolite" ja "autoriteetide" poole piiride taga. Tihti neid ka pimedalt kummardades ja kambavaimu üleval hoides kooris "hosianna"-t lauldes.
On erinevatel perioodidel vahitud nii NSVLiidu, Venemaa, Saksamaa, USA (jne), kui EU poole. Tahetakse olla "autoriteetidega" ühes kambas ja vältida paaniliselt vastasleeri sattumast. Tahetakse olla ükskõik kelle poolel, peaasi, et mitte peksupoiste poolel. Ja vahel on see soov nii tugev, ning kuulumine massi hakkab mõjutama ka käitumist selles massis vastavalt, et unustatakse omaenese mina, isiksus, põhimõtted ja vaated. Mõned nimetavad seda ka "peavooluks". Ja ei saa eitada, et see "autoriteetide" poolt produtseeritav "peavool" ongi ka osadele see "mina, minu põhimõtted ja vaated". Kuid mitte kõikidele. Ja iseküsimus on, kas nende põhimõtete ja vaadeteni on jõutud ise oma peaga mõeldes, või on tegemist "üle võetud" (vahel ka pealesurutud) põhimõtete ja vaadetega, mis on "masside psüholoogiast" tulenev tagajärg.
Lihtsalt mõtted.