ruger kirjutas: ↑23 Okt, 2023 19:46
Juhani Putkinen kirjutas: ↑23 Okt, 2023 13:12
ruger kirjutas: ↑23 Okt, 2023 12:41
tee äärde miini panemine peab väga täpne olema
M14 külgmiin umbes 25 m teest kaugemal, see kaugus pole kriitiline. Orientiiri suhtes täpselt ja ka täpselt suunatud. Paigutamisel pole vaja kasutada sidevahendeid. Mul on oma meetod kuidas see kõik toimub.
Ma ei mõtle selle kauguse peale vaid see, et info, mis tuleb, peab olema õigeaegne, et jõuaks miinid ära panna. Kui kolonne katavad kopterid ja droonid siis see, mis ca 30-40 minutit või ka rohkem enne kolonni ees teepeal toimub, on vastasele nähtav online. Enne seda pandud, peab olema väga kindel, et vastane just selle tee kaudu tuleb. Loomulikult saab ka ette arvata aga rünnak kolonnile tähendab seda, et kogu ümbruskond lennatakse üle droonide poolt. Igasugune liikumine rünnaku kohale võetakse mitmest suunast kinni ja saadetakse üksused vastu võimalikele taganemisteedele. See, et paneme miini tore-aga kuhu-kust see info tuleb? Kordineeritud rünnakud on vaja regulaaride ja sisside-VGR-ide poolt. Seda siis oleneb ajalisest mõõtest, mis olukord on. Hetkel on arutelu all ainult vastase poolt okupeeritud aladel tegutsemine. Üleminekuajast, kus samaaegselt võivad ka omad üksused liikuda, pole siin veel räägitud. Info võimekus reaalajas on vajalik ning oluline. Loomulikult on miinid väga vajalikud. Samuti võib Securechat olla võimalus.
Väga hea kommentaar akf Ruger - aitäh.
Ma püüdsin juba -90 aastatel ehitada üleriigilist sidevõrku (nagu Kaitseliidu ülem minult jaanipäeva 1992 paiku palus). Muidugi mitte üksinda vaid KLPS G6ga. Ehitasime mingi aja minu Soomest saadud annetuste ja minu rahakoti pealt. Siis läksime Kaitseministeeriumi esitama oma plaanid ja paluma raha materjalide jaoks - töö teeksime "tasuta". Kaitseministeerium vastas: "maksame taotletud mahus". Nii ehitasimegi üleriigilise sõjalise sidevõrgu - veelgi olemas täiendatuna.
Siis pidasime minu üleriigilisi õppuseid mitu korda - kaasatud KLPS, KJPS, kõik malevad ja väeosad. Oli üleriigiline juhtimispunkt kuhu laekus selle üleriigilise võrgu kaudu info ja millest anti malevatele ja väeosadele käske näiteks varitsuste tegemiseks ja kaitseliini valmistamiseks Tallinna kaitsmiseks (et oleks platsdarm kuhu meile saab tulla appi). Üleriigilise juhtimispunkti asukohta vahetati tihti, et seda ei saaks lihtsalt hävitada.
Info tõesti liikus. Kuhu oli saadud varitsus tööks valmis. Millised kaotused vaenlasele tekkis. Milline vaenlase kolonn sõitis edasi. Jälle vastavalt olukorrale uued käsud uute varitsuste teostamiseks, et Tallinnani ei jõuaks vaenlase kolonnidest mitte midagi.
Minu õppustel isegi lahingute ajal asutati Kaitseringkonnad.
Nüüd on Maakaitseringkonnad täitsa olemas. Nendele peab laekuma luureinfo. Samuti ringkondade malevatele. Sealt antakse edasi käsud varitsuste teostamisest ja sinna kantakse ette varitsuste tulemustest.
See veeuputuseaegne andmesideprogramm on aga vaja asendada uue SecureChatiga üleriigilisse võrku ja hea meelega asutada kõigile Maakaitseringkondadele omad SecureChat võrgud. Saaremaal selline võrk on olemas, aga sinna on vaja hankida SecureChat õlakottkomplekte (raadiojaam URRP2, raadiomodem JOMO3, varrasantenn JARO1, Android nutitelefon, akulaadija, jne.).
Miinivaritsuse saab ehitada headele kohtadele juba päevi enne kui vaenlane sõidab varitsusse sisse. Ma olen näiteks ehitanud varitsuse valmis neljapäeval kui oletetavalt vaenlane sõidaks varitsusse sisse laupäeval. Kõik jäljed ammu kadunud. Distantantslõhkeseadmetega varitsuse saab ehitada väga kiiresti kui see on planeeritud ja harjutatud juba varem. Neid varitsuse plaane on vaja olla "seifides" valmina juba rahuajal.