Viktoriin
-
- Uudistaja
- Kontakt:
Jätkame siis šotlastega.
Palju šotlasi teenis eri aegadel Rootsi armees ning neid sattus ka Eestisse.
17. sajandi alguses läks Vändra mõis ühe vahva šotlastest oobersti ning hiljem tema järeltulijate kätte. Tema surma järel läks mõis (vist) tema tütre ja väimehe, kes samuti oli ooberst ja Kolmekümneaastases sõjas suuri tegusid teinud mees, kätte. Tolle surma järel läks mõis jällegi edasi tema tütre ja väimehe kätte. Too viimane väimees sai küll vaid majori auastme.
Küsingi siis, et kes olid need kolm meest kes seal Vändra kandis tegutsesid. Kõik nad olid šotlased ning igati tublid sõjamehed.
P.S Kuna ma ei tea täpselt mõisa pärandamise nüansse siis on võimalik, et too teine ooberst ei olnud mõisa omanik. Aga tema tütrele see mõis igatahes pärandus lõpuks.
Kuna perekonnalegendi järgi põlvnen ühest vallatust Stackelbergist, siis on need küsitavad šotlased ka minu esivanemad.
Palju šotlasi teenis eri aegadel Rootsi armees ning neid sattus ka Eestisse.
17. sajandi alguses läks Vändra mõis ühe vahva šotlastest oobersti ning hiljem tema järeltulijate kätte. Tema surma järel läks mõis (vist) tema tütre ja väimehe, kes samuti oli ooberst ja Kolmekümneaastases sõjas suuri tegusid teinud mees, kätte. Tolle surma järel läks mõis jällegi edasi tema tütre ja väimehe kätte. Too viimane väimees sai küll vaid majori auastme.
Küsingi siis, et kes olid need kolm meest kes seal Vändra kandis tegutsesid. Kõik nad olid šotlased ning igati tublid sõjamehed.
P.S Kuna ma ei tea täpselt mõisa pärandamise nüansse siis on võimalik, et too teine ooberst ei olnud mõisa omanik. Aga tema tütrele see mõis igatahes pärandus lõpuks.
Kuna perekonnalegendi järgi põlvnen ühest vallatust Stackelbergist, siis on need küsitavad šotlased ka minu esivanemad.
Ei. Ditmarid olid saksa päritolu. Ditmarid said abielusidemeid mööda mõisa Krüdeneridelt ja nemad olid selle saanud Meyeritelt, kes said selle šotlastelt. Mina tahangi teada neid kolme šoti sõjaväelast (aga kuna küsimus on vist raske siis lepin ka vaid perenimedega) kellele mõis kuulus 17. sajandil.
-
- Liige
- Kontakt:
-
- Uudistaja
- Kontakt:
Tegemist peaks olema Scott´ide suguvõsaga. Rootsi kuningas Gustav II Adolf olevat andnud Vändra mõisa major Jakob Scottile, kes aastal 1657 tegi Vändrast iseseisva kihelkonna.
Teave pärineb: http://web.zone.ee/vandra/Teadmiseks.htm
Teave pärineb: http://web.zone.ee/vandra/Teadmiseks.htm
No loen selle õigeks. 1657. aastaks oli see esimene Scott juba surnud ja mõisnikuks oli tema samanimeline poeg.
Aga jah, mina lootsin algul vastuseks saada neid kolme nime:
James (Jacob, Jakob) Scott - ooberst, Riia komandant, Narva lossipealik, osadel andmetel ka enne surma Norrlandi rügemendi ülem.
Thomas Kinnenmond - eelmise väimees, ooberst, võitles kolmekümneaastases sõjas, oli 1632. aastal Augsburgi komandant, hiljem Koporje ja Ingerimaa asehaldur ning veelgi hiljem Dünamünde komandant.
James (Jacob, Jakob) Bennett - eelmise väimees, major Turku rügemendis. Suri 1690. aastal Vändras.
Järg Välipreestrile.
Aga jah, mina lootsin algul vastuseks saada neid kolme nime:
James (Jacob, Jakob) Scott - ooberst, Riia komandant, Narva lossipealik, osadel andmetel ka enne surma Norrlandi rügemendi ülem.
Thomas Kinnenmond - eelmise väimees, ooberst, võitles kolmekümneaastases sõjas, oli 1632. aastal Augsburgi komandant, hiljem Koporje ja Ingerimaa asehaldur ning veelgi hiljem Dünamünde komandant.
James (Jacob, Jakob) Bennett - eelmise väimees, major Turku rügemendis. Suri 1690. aastal Vändras.
Järg Välipreestrile.
-
- Uudistaja
- Kontakt:
-
- Uudistaja
- Kontakt:
-
- Uudistaja
- Kontakt:
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist