Vähemalt meie malevas snaipri abi ametikohta üheski rühmas ei ole. Küll on aga kuulipilduritel. See suurenduse kerimine võtab aega sekundi ja arvestades seda, et tihti tuleb snaipril tunde ühes kohas liikumatult lamada, siis on aega timmida küll... Loomulikult oleks parem kui oleks vend kõrval, kel vaatlustoru olemas, aga saab ka ilma läbi. Tabamispunkt mul erinevate suurendustega küll ei liigu. Kui siis üliminimaalselt ja see ei mängi rolli, sest poolautomaadiga nagunii üle 500-600m kedagi püüdma ei hakka. Lihtsalt rauast põhjustatud hajuvus ei luba.Medusa kirjutas:Mulle on jäänud mulje, et vaatluseks kasutatakse snaipripaarides vaatleja vaatlusskoopi, mis on ikka ligi 30x. Et siis jääb snaipril optika suurenduse kerimine ära: vaatlus nt 24x peal ning käbe 10x peale laskmiseks. Pealegi, mõnel kehvemal optikal võib sihtimispunkt optika suurenduse kerimisel pisut liikuda.
Duplex on juustrist, kus keskel on peenike rist, keskelt pisut kaugemal läheb joon paksemaks.
Mildot on minu arust parim, kuna võimaldab kauguse hindamist meetri täpsusega - juusrist nagu duplex, aga peenel osal on ka punktid, nende keskkohtade vahe 1moa.
http://www.leupold.com/products/reticles.htm
Selle kirjelduse järgi tundub olevat duplex rist - keskel ülipeenike, edasi pisut paksem, aga siiski väga peenike.
Ajab asja kenasti ära ja kaugusemõõtjat eriti ei igatsegi, sest selle maa peale, kuhu antud riistaga tööd teha kannatab, harjunud silm kaugusemõõtmisega üle paarikümne meetri ei eksi.