Karjäärimudel Eesti Kaitseväes

Kasutaja avatar
TTA
Liige
Kontakt:

Re: Karjäärimudel Eesti Kaitseväes

Postitus Postitas TTA »

zephys kirjutas: 19 Juun, 2024 10:25 Kaitseväe juhataja 13. veebruari 2024 ettepanekul annan kolonel Andrus Merilole brigaadikindrali sõjaväelise auastme.
Kaitseväe juhataja 4. juuni 2024 ettepanekul annan sõjaväelised auastmed järgmistele kaitseväelastele:
kindralmajor Andrus Merilo

Ma saan aru, et uus KVTS nii lubab ja suurte poistega laua taha saamiseks on ka vaja uus KVJ vastavusse viia, aga ikka kuidagi väga kiire tundub altpoolt vaadates...
Ongi väga kiire, ongi sellel põhjusel ja ongi sellepärast möödapääsmatu valik.
mart2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas mart2 »

Kui teiste ohvitseride juures on oluliseks kriteeriumiks ka auastmes oldud aeg, siis minu mäletamist mööda seda ei ole kõrgemate ohvitseride ülendamise juures ning antakse siis kui vaja.
Antud juhul on korrektne, kui Ülemal on alluvast kõrgem või vähemalt samaväärne auaste.

PS. Hetk tagasi kontrollisin - Kaitseväe Akadeemia ülem on Akadeemia kodulehe andmetel ikka veel brigaadikindral, kuid Kaitseväe lehe järgi kindralmajor ...
:wall: :mrgreen:
Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...
mongol
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas mongol »

See on täitsa okei, kus mingil tasemel ametikoht küsib auastet ja saab ka.
Allpool see nii ei käi, aga see on ka okei, sest ju siis subjekt ei ole "ära teeninud" ja pole ka vastavat kursust läbitud, kuhu saatmine on ka kellegi suva järgi.

Ei ole etteheide Merilo'le auastme andmise osas, meile väga muid kandidaate vist polegi hetkel, küll aga ühtede teiste auastmeklasside osas. Juhataja võiks kindral ikka olla, sest et rahvusvaheliselt alla selle jutule ei võetaks ka. Subjekti osas ei oska hinnata, aga usun, et loogilise Palmi "asendajana" areenile sattunud Merilo on samaväärne. Põle kokku puutnud, aga ei eelda ka sitta.
professional retard
Kjen1
Liige
Kontakt:

Rühmavanem vs rühmaülem

Postitus Postitas Kjen1 »

Lingi taga peitub EKV(sh KL lisa) uus allohvitseride teenistus- ja karjäärimudelit tutvustav artikel.
Mitte toimimise all pidasin silmas, et see uus mudel on KV-s juba rakendust leidnud aga KL-s veel mitte. Rühmavanemate koolitamine toimub ikka, hetkel viib seda läbi KL Kool rühma juhtkonna kursuse nimetuse all.
Selle lk 52 tabeli kohaselt muidu võib olla igati tublil nooremseersandi, kes soovib reservteenistuses panustada jätkuvalt jaoülemana, aukraadi tõstmisega ergutamise võimalus edaspidi puudub. Ja need kaks kursust, mis seersandiks saamiseks vajalikud eelduseks on, neid KL koolis õppekavas veel ei ole ja tegelikult isegi kooli töötajad ei tea, mis need on ja millal õppekavasse lisanduvad.
Ja kursustele konkureerivad siis "karjeristid", mitte tegelikult RV ametkohal olijad, kes üldse mitte harvadel juhtudel on üldse kaprali aukraadis.

Ei kõla nagu väärt mudelina.
Rabapistrik
Liige
Kontakt:

Re: Rühmavanem vs rühmaülem

Postitus Postitas Rabapistrik »

Kui päriselt peaks olema nii, et reservis jaoülem enam üle n-srs ei saa, siis on raske näha, et see hästi võitlusvõimele mõjuks. Jaoülem (eriti manööver- ja lahingtoetusüksustes) on võtmeametikoht ja jätta neid kahe pulga peale on endale jalga tulistamine. Kui tegevväelasest JÜ'l on võimalik lükata v-srs'ini, siis peaks see võimalus olema ka reservis, sest vastutus on sama või väga lähedane. Kui inimesel on olemas pikaajaline kogemus, jaoinstruktori pädevused, ja minu poolest pandagu tingimuseks ka läbitud üldfüüsiline test, siis vastupidine tundub olevat mingi hierarhia pealesurumine ja näitab, et reservväelast ei väärtustata nii palju.

Meil on seni olnud nii, et enamikul reservist on RV'd ja JÜ'd lähedase või sama auastmega. Meie senise reservväemudeli kontekstis on see ka loogiline, sest meil pole nagu kutselistes vägedes, kus RV on oluliselt kogenum (va. meie kutselistes üksustes ja osades KLi üksustes, kus reservväelane on ise aega sisse pannud teemasse ja saanud RV olla stabiilselt pikema aja jooksul).

Veel hullem oleks olukord, kus staabikirjutajad/-assistendid saavad lükata v-srs'ini ja JÜ istub n-srs peal. Mitte, et staabiassistent ei võiks olla v-srs, aga ma ei ole nõus olukorraga, kus ütleme, et inimene, kes inimeste elude eest lahingus ei vastuta, saab olla kõrgema auastmega kui see, kes peab inimesi oma isikliku eeskujuga lahingusse viima.
Dnr
Uudistaja
Kontakt:

Postitus Postitas Dnr »

Kuulsin tuttavate käest, kes mingil allohvitseride teabepäeval käisid, et reserv-jaoülema puhul on ikka võimalik ka seersandi auastmeni jõuda.

Rühmavanema puhul siis vanemseersandini.

Mingi kursus tuli selleks läbida, vb siis oligi see sama NAKAK (nooremallohvitseride keskastme kursus), mis seal tabelis kirjas.

Viiteid ärge küsige, ise kohal ei olnud.

Minu meelest on tegelikult allohvitseride reform ses osas positiivne, et nooremallohvitsere väärtustatakse enam kui varem. Eriti terav vahe on rühmavanemate puhul reservväelaste ja KL tegevliikmete vahel, kus ajateenistusest tulev rühmavanem on nooremseersant/seersant ja KL koolis RVAK käinud KL tegevliige on nooremveebel/veebel. Kuna nüüd on ka ajateenistuses RV kursus, siis minu meelest see vahe enam teadmiste osas suur ei tohiks olla - saab mõlemal juhul kursuse läbimisel seersandi peale anda.

Aga juurpõhjus tundub minu meelest olevat pigem see, et KL koolis oli hea esimene vinkel peale õppida ja siis KV veeblina tööle minna. Olen paari sellist juhtumit ise pealt näinud. Sõbrad, kes KV-s veeblitena teenivad, pole sellist liikumist heaks kiitnud.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline