Kapten Trumm kirjutas:Kuna ma ise IT kasutaja/tellija tootmises olen- asjad tehakse meil valmis enamvähem rahuldavalt (sisulise töö tegijaks tööstuseautomaatika valdkonnas on täna vene rahvusest noormehed), kuid jätkuvalt on suuri raskusi selle valmistehtu käigus hoidmisega ehk müügijärgse teenindusega. Sellega on probleeme enamasti täiesti majanduslikel põhjustel - süsteemi müügist saab müüja rahavoost 90% suht kiiresti ja ülejäänu 10% pärast tuleb tal tõsiselt vaeva näha, sest lisaks hooldustele tuleb see igasugu avariilistest jamadest, mis enamasti tavapärasel tööajal ei juhtu.
See repliik on mõeldud kummutavaks siin hõljuvat kujutlust, kuidas sellega me jubedad tiigrid oleme.
See tsitaat sai valitud, sest see näitab (taaskord) Sinu informeeritust asjadest, milles sõna võtad.
Kui sa hindad kulusid 90/10, siis tegelikult sa räägid karbitootest. Ehk ostsid karbi mingi väikese lisaga. Tegelikult on iga tarkvara kasutamisega see sama värk, mis ka näiteks soomustehnikaga. Soetusmaksumus on väike osa (ilmselt alla 1/3) kogu elutsükli maksumusest.
Stora Enso kasutab raamatupidamiseks SAPi. Selle ülalpidamiseks on kaks osakonda (ma ei tea kui mitme töötajaga, ja tegelikult ilmselt ei tohiks ka öelda) firma sees. Pluss veel server hosting, mis on sisseostetud teenus. SAPi soetushind ei ole väike. Guugelda. Selle jooksutamine ja aja tasemel hoidmine - veel väiksem kulu.
Ma tean Eestis firmat, mis tegi tarkvara saksa autotööstusele. See oli siis mitte otseselt nende keevitus- ja värvimis- ja muude robotite käitamiseks. Aga tootmisliini logistika. Et õigel ajal oleks õiges kohas olemas kõik just selle koostatava auto jaoks vajalikud vidinad. Tegid tarkvara, hoidsid vastavalt tellijate soovile aja tasemel ning tegid muudatusi. jne. Firma tegutseb ka täna. Nende tänase päeva tegemistega ma ei ole kursis.
Stora Enso näiteks ostis sisse saeliinide käitamise tarkvara. Koos tegija(te)ga. Tarkvara arendas tegelikult protsessori tootjafirma Eesti esindus. Kuna SEs tekkis tunne, et see ei ole piisavalt prioriteetne teema nende jaoks - kõik osteti sisse. Praegu "müüvad" samad mehed seda tarkvara edukalt kõigile SE saeveskitele üle maailma. Soetusmaksumus võrreldes selle käitamisega (koos sissostetud meestega)?
jne...
Karpi ostes saad sa karbi. Maksad 10% peale - saad installitoe. Et see soetatud tarkvara sinu arvutites tõesti jooksma hakkab.
Edasi on juba sinu panus. Mis sa sellest tarkvarast saada tahad ja kui palju sa sinna sisse oled valmis ise panustama. Kasvõi kasutajaid koolitades.