A4 kirjutas:
Minu arvates on vale juba selline lähenemine, et NATO ühistes ettevõtmistest osalemine on miskit, mille "hinnaks" on või mille tõttu kannatab iseseisev kaitsevõime. Kollektiivkaitset ja iseseisvat kaitsevõimet tuleks vaadelda kui ühe mündi kahte erinevat külge, mis üksteist täiendavad. Antud juhul kompenseerib meie mereväe suhtelist nõrkust juba see fakt, et me oleme NATO liikmed ning see, et me suudame miinijahtijatega NRF-i panustada, kuigi miinijahtijad ilma NATO toeta oleksid suhteliselt kaitsetud.
Mis puudututab miinijahtijatest loobumist selleks, et hoida raha kokku jooksvatelt hooldus- ja käitlemiskuludelt. See oleks ju jabur - selleks, et hoida kümne aasta jooksul kokku paarsada miljonit, viskame tuulde kolme aasta jooksul hankesse panustatud 800 miljonit. Sellist tegevust nimetataks mõnes teises riigis sõnaga "kahjurlus".
Ma saan aru, et ülesse kerkib küsimus sellest, kas üldse oli mõtet neid miinijahtijaid hankida. Mina vastaks sellele küsimusele küsimusega: "mis oleks olnud alternatiiv"? Minu arvates head alternatiivi polnud. Miinitõrjevõimet on mereväes järjepidevalt arendatud alates mereväe taasloomisest ning selles vallas oli saavutatud päris häid tulemusi. Paraku olid mereväe Saksmaalt kingiks saadud vanemad Frauenlob-klassi traalerid ja Lindau-klassi miinijahtijad 2000. aastate esimeseks pooleks sellises seisukorras, et nendega poleks olnud võimalik enam kaua merd künda. Miinitraaler kui selline on juba iseenesest oma aja ära elanud - miinitõrjet ei tehta tänapäeval enam mitte eriti efektiivse ja ohtliku traalimisega, vaid allveerobotite ja tuukritega (teisisõnu miinijahtijatega). Lindau-klassi miinijahtijad oma puust kere, amortiseerunud seadmete ja lahtise kaptenisillaga (sic!) oleksid vajanud ulatuslikku rekonstrueerimist, mis oleks läinud vähemalt sama kalliks, kui uute aluste hankimine. Alternatiiv uutele alustele oleks olnud see, et mereväel poleks käesoleva kümnendi lõpuks olnud enam ühtegi merekõlbulikku alust ning sellega oleks hävitatud ka kogu mereväe eelneva ligi 20 aasta jooksul kogutud miinitõrje-alane oskusteave. Ja taaskord oleks olnud põhjust kasutada sõna "kahjurlus".
Alternatiivid miinitõrjele - nt miinide veeskamine, raketikaatrid, fregatid - oleksid toimunud kas miinitõrjevõime arvelt (st miinitõrjevõime lõpetamist ehk kahjurlust) või siis oleks nende võimete arendamise kulu lisandunud miinitõrjevõime arendamise kuludele. See kõik oleks olnud nii kallis, et oleks juba tõesti hakanud teiste väeliikide arengut hankima. Ning igal juhul poleks neid aluseid olnud võimalik hankida piisavalt palju või piisavalt võimsa õhutõrjega, et nad oleksid iseseisvalt (ilma NATO-ta) tegutsedes suutnud Venemaale vastu astuda.
Lõppude lõpuks taandub küsimus sellele, et kas üldse oleks pidanud 1990. aastate alguses mereväge taaslooma. Teisisõnu - võibolla oleks pidanud juba tollal selgelt otsustama, et normaalse mereväe arendamine käib Eestile ülejõu, nišivõimete arendamisele pole mõtet raha raisata ning seetõttu hakkab Eesti kaitsevägi koosnema mitte kolmest, vaid kahest väeliigist (või oleks sama hooga ka õhuväe võinud jätta taasloomata?). Aga sellise arengu korral arutleks me praegu ilmselt järgmiselt: "Küll ikka arendasid Eesti riigikaitset 1990. aastate alguses lollid inimesed, kes jätsid mereväe loomata. Tollal oleks ju Saksmaalt saanud tasuta nt miinitraalereid ja miinijahtijaid, milledega oleks saanud välja arendada väikeriigile jõukohase ja missioonidel kasutatava miinitõrjevõime ja samuti panna alus mereväe edasisele arendamisele". Jne. Mina ise arvan, et kui 1990. aastatel otsustati mereväge miinitõrjeväena arendama hakata, siis pole põhjust seni tehtud töö peale sülitada, vaid see jätkata selle suhteliselt taskukohase võime edasiarendamist.
800 miljoni krooni eest kolme miinijahtija hankimine oli kokkuvõttes minu arvates väga arukas tehing järgmistel põhjustel:
1. Sellega säilitati mereväe kümne aasta jooksul välja arendatud miinitõrjevõime, ning enamgi veel, tõsteti see kvalitatiivselt uuele tasemele. Alternatiiv oleks olnud mereväe teadlik hävitamine.
2. Rihma ajutine pingutamine miinijahtijate hankimiseks tähendab täna seda, et mereväele pole järgmisel kümnendil enam suuri investeeringuid teha ning saab keskenduda teiste väe- ja relvaliikide arendamisele.
Minu arvates saime me 800 miljoni eest hea diili. Ja 800 miljonit pole nii suur summa, et selle paigutamine maaväkke, õhuväkke või Kaitseliitu poleks nende väeliikide arengus mingit erilist arenguhüpet kaasa toonud. See-eest jäi merevägi alles.
Seline mõtteviis paneb ahastama. Sul on siin nii palju loogikavigu, et nutma ajab kohe. Aga hakkame otsast pihta.
1. Tõsi ta on, et Nato ühistes ettevõtmistes osalemine on oluline osa Eesti kaitsevõimest, kuid iseseisva kaitsevõime puudumise korral pole sellest mitte mingit kasu. Meil on vajalik saavutada iseseisvas kaitsevõimes teatav miinimumtase (erinevatel hinnangutel vähemalt 14-30 päevane iseseisev vastupanu) enne kui Nato appi tuleb. Kui tuleb. Pealegi aitab näiteks Afganistaani kontingendi suurendamine meid Nato suunal rohkem edasi kui miinitraalerid
2. Sisuliselt on ka sõjaliste hangete puhul tegemist investeeringutega. Mitte ükski investor maailmas ei mõtle niimoodi: "Mul on mingid varad - ootan, kuni ma hakkan nendelt raha teenima." Ainus õige mõtteviis on selline: "Mida ma pean tegema, et saavutada sellist varade struktuuri nagu mul vaja on?" Sama kehtib sõjaväes. Ei saa vaadata nii, et "meil on miinitõrjevõimekus, kuidas me seda kasutada saame". Tuleb vaadata nii: "Meil on vaja nii- ja naasuguseid võimekusi. Mida me peame tegema, et neid saavutada". Kui vaja, tuleb nende võimekuste saavutamiseks miinitõrjevõimekusest loobuda.
3. Isegi kui otsustatakse, et Nato missioonidel on otstarbekam osaleda miinitõrjelaevadega ei ole selleks vaja KOLME miinitõrjelaeva.
4. 800 milli on väga suur raha. Sinna miinilaevade alla on meil läinud praktiliselt kogu ühe aasta kaitse-investeeringud. Isegi kui me oleksime siiski ostnud ühe miinitraaleri, oleks alles jäänud hinnanguliselt ca. 500 mil EEK. Selle eest oleks saanud väga palju väga vajalikke asju. Kasvõi mõned soomustransportöörid, mis oleksid igal juhul kasulikumad.
5. Seda järgmist kümnendit ei pruugi meil tulla. Ma pole nõus Juhani hinnanguga, et Venemaa ründab Eestit 2010. Seda takistab majanduskriis ja ümberkorraldused VF sõjaväes. 2012-2013 on minu isiklik hinnang. Pessimistlik selline. Optimistlikult võttes tuleb enne rünnakut Venemaal tõsine sisemine kriis, mis lükkab selle rünnaku määramatusse tulevikku. Aga me peame valmistuma selle ründe tõrjumiseks arvestusega, et see toimub lähemate aastate jooksul
6. See, et me kunagi need miinilaevad vastu võtsime oli hea mõte - Eesti akvatoorium on palju puhtam. Aga uute miinilaevade ost lähtus sellest eelpool kirjeldatud väärloogikast. Veel nõmedam on aga jätkata raha paigutamist valdkonda, mille ebavajalikkus on teada.
7. Keegi pole öelnud, et miinitõrje ainus alternatiiv on raketikaatrid. Minu isiklik halastamatu hinnang on, et merevägi tuleks likvideerida. Täies koosseisus. Seda juba kasvõi selle pärast, et meie maavägi nutab spetsialiste ja inimressursse taga. Samuti ka lennuvägi. Kui, siis jätta Nato lõbustamiseks alles üks miinitõrjuja.
Üldiselt hakkab minule paistma selline muster: sai meil ülemjuhatajaks admiral - ostsime laevu, sai ülemjuhatajaks tankiAnts, ostame tanke. Ja nii edasi. Ma tahaks loota, et Sinu kirjeldus ratsionaalsest lähenemisest peab paika aga majandusinimese haridus ja praktiline vaatlus seda ei kinnita.