Maailma Lindiliistud

Märgid, medalid, ordenid, embleemid, mis tahes muud märgid, mis Sinu vormile ei teki iseenesest... Nendega seonduvad dokumendid. Muud sõjaväeteenistuse ja lahinguautasud.
Vasta
OveT.
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas OveT. »

alex kirjutas:tea kas see nüüd edasi aitab aga mul olemas Tavasti tehtud Loomakaitse seltsi rist karbis, koos lindiliistuga. Arvad et Tavast tellis liistu kuskilt väljastpoolt?

Kas on kindlasti Tavasti tehtud? Neid riste valmistas (vist) Kattenbergi töökoda, kuna Kattenberg oli ise tegev selles seltsis.
Viimati muutis OveT., 09 Sept, 2009 15:24, muudetud 1 kord kokku.
Palun alati pakkuda märke, medaleid, riste, autasusid tsaari, eesti ja saksa ajast. Samuti dokumente, postkaarte ja fotosid igal teemal, vorme, kiivreid, pandlaid, mõõku jms. 52-23353 ri28le@hot.ee
Kasutaja avatar
Noor
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Noor »

Minu arvamus põhineb nende liistude, mis ma näinud olen, reversidel ja suurustel - praktiliselt üks ühele Prantsusmaa või Hollandi omadele!
Kui vaid keegi suudaks välja uurida, kus EW või Läti oma liistud valmistas või lasi teha? Minu oletus on, et vabariigi alguses nad lasti teha või osteti-võeti üle tehnoloogia, eelpool nimetatud riikidest. :wink:
Ostan või vahetan kõike, mis puudutab EW lennundusega seonduvat.
alex
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas alex »

alex kirjutas:
tea kas see nüüd edasi aitab aga mul olemas Tavasti tehtud Loomakaitse seltsi rist karbis, koos lindiliistuga. Arvad et Tavast tellis liistu kuskilt väljastpoolt?

Kas on kindlasti Tavasti tehtud? Neid riste valmistas Kattenbergi töökoda, kuna Kattenberg oli ise tegev selles seltsis.

Rist tuli Tavasti karbis-tegelikult isegi kaks risti kahes karbis- veider oleks kui keegi neid karpe ja riste kokku sobitaks.
OveT.
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas OveT. »

alex kirjutas:alex kirjutas:
tea kas see nüüd edasi aitab aga mul olemas Tavasti tehtud Loomakaitse seltsi rist karbis, koos lindiliistuga. Arvad et Tavast tellis liistu kuskilt väljastpoolt?

Kas on kindlasti Tavasti tehtud? Neid riste valmistas Kattenbergi töökoda, kuna Kattenberg oli ise tegev selles seltsis.

Rist tuli Tavasti karbis-tegelikult isegi kaks risti kahes karbis- veider oleks kui keegi neid karpe ja riste kokku sobitaks.
Oleks tore pilte näha karbist ja ristist.
Palun alati pakkuda märke, medaleid, riste, autasusid tsaari, eesti ja saksa ajast. Samuti dokumente, postkaarte ja fotosid igal teemal, vorme, kiivreid, pandlaid, mõõku jms. 52-23353 ri28le@hot.ee
alex
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas alex »

püüan eeloleval nädalal
Kasutaja avatar
Noor
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Noor »

Türgi

Tänapäevased Türgi üksikud lindiliistud.

Pilt
alex
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas alex »

OveT

siin siis lubatu ja Noorele lindiliistude taguseid, kahjuks andsin just ära valgeristi lindiliistu.
Pilt
Pilt
Pilt
Pilt
Kasutaja avatar
Noor
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Noor »

Kenad liistud Aleks! :shock:

Iisreal

Teadmata millega tegu, sai omale juurde hangitud uus liist. Alguses tundus, et tegemist on Lõuna Aafrikaga aga tuli välja, et hoopis Iisreal. Selle riigi liistud on harilikult suhteliselt haruldased!

1. Suessi kampaania 1956
2. Kuue Päeva Sõda 1967

Pilt
Viimati muutis Noor, 18 Aug, 2009 0:32, muudetud 1 kord kokku.
alex
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas alex »

lootsin vastust, otseselt esitamata küsimusele, kas esitatud liistude kinnitused on prantsuse või hollandi süsteemi?
Kasutaja avatar
Noor
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Noor »

Minu viga, ei saanud varjatud küsimusest aru vaid :shock: seda tsaari vene/EW liistu! :lol:

Nii palju või vähe, kui ma aru olen saanud, siis Prantsusmaa valmistas eelmise sajandi algusest paljudele riikidele autasusid. Ei ole EW ekspert aga nagu aru saan, siis ka noorele Vabariigile tulid osad ristid sealt? :wink:

Lindiliistud ise olid aga suhteliselt uued asjad 20ndatel. Enamus I MS liiste olid nö põlveotsas tehtud või siis otse vormile õmmeldud. Saksmannid olis selles suhtes oma standartiseeritud liistudega kaugelt teistest riikidest ees. Kuna liistude tagumised pooled on väga sarnased osadele Prantsuse variantidele, seepärast oletangi, et EW lasi osad liistud võib olla seal valmistada või siis ostis-õppis tehnoloogia sellest riigist.

Siin Prantsuse üksikud liistud + Läti liist, mis võib ka kuskilt sealt kandis vähemalt maha viksitud olla. Kahjuks ühtegi EW liistu võrdluseks mul skännerisse ei ole panna :cry:

Pilt

1. Üleni metallist värvitud Prantsuse liist. Valtsitud nõela kinnitus on minu arvates väga Prantsusmaale omane - nii vähe kui ma teiste Euroopa riikide liiste olen näinud, siis sellist varianti teised ei kasuta või ei ole vähemalt näinud veel. Nõela, jne puhul osad sarnasused on olemas.
2. Selle liistu puhul kinituse süsteem on väga sarnane Tavasti omale. Taas, piki liistu painutatud nõela kinnitus ning välja valtsistud nõela vastus. Samuti Prantslastele omane, teistest Euroopa riikidest erinev, kitsas ja peenike liistu kuju ( mis omapärasel moel on ka väga sarnane hilisematele USA liistudele!!! )
3. Läti liist... nagu näha, sarnasused on kõik seal ning nii palju kui pilte võrreldes aru saada, siis ka suurus on vist (praktiliselt) sama.
See nõelaga plaat, mis ühtlasi ka linti paigal hoiab, Läti omal on ava keskel. Sellised on suhteliselt levinud (tavaliselt need tehti osadele plaatidele sisse, et saaks lindile metallist lisasid, jne kinnitada).
Kasutaja avatar
Noor
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Noor »

Hollandi stiilis kinnitus....
Siin pildil kaks liistu Hollandist.

1. On varajasem liist ning nagu näha siis, sellised metallist painutatavad "klambrid" on Hollandile omased. Kindlasti oli veel riike, kes sarnast süsteemi kasutasid aga ma ei ole ühtegi teist veel kohanud. Vähemalt mitte II Maailmasõja eelses Euroopas (aga taas, näinud ei ole ma ka just palju :oops: ).
Muidugi EW listud tunduvad palju viimistletumad olevat. Samas olenevalt perioodist, kuidagi on reegliks saanud, minu meelest, et mida vanem autasu, seda suuremat rõhku on pööratud detailidele ning kvaliteedile.

2. Selle skännisin, kuna lihtsalt näidata Hollandlaste järjepidevust ning, et liist Nr. 1 ei ole lihtsalt juhuslikult sellise kinnitusega - Hollandlased kasutavad sama "klambri" süsteemi siiani!

Pilt
Viimati muutis Noor, 17 Aug, 2009 23:55, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
Noor
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Noor »

Üsna sarnane suuruse ning kuju poolest oli esimeste seas ka USA lindiliistud.

Kaks USA liistu 20ndatest.

1. Mehiko Piiri Teenistuse medal (Sõjavägi), Võidumedal, mitteametlik Prantsuse Verduni medal.
2. Võidumedal

Pilt

Samas nõelkinnitus on erinev ning omane USAle enamasti kuni II Maailmasõja lõpuni. Samuti paljud liistud ei ole sama suurusega vaid pisut suuremad.

Siin üks kahene USA liist, kus lint on kinnitatud samal viisil liistu alusele, lindiliistu plaadi abil. Samas, nõelkinnitus ise on aga taas erinev.

Pilt
Viimati muutis Noor, 08 Juul, 2011 15:40, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
Noor
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Noor »

Eesti Wabariik

Nende liistud puhul ma midagi erilist lisama ei hakka. Kenad väikesed liistud, mis minu õnnelikuks teevad. Samas võrreldes teistega, mida siia juba tõsisemate kogujate poolt postitatud, üsna tagasihoidlikud.

Nii palju kui mina aru olen saanud ning näinud, siis EW kasutas päris erinevaid süsteeme. Muidugi üle maailma sellel ajal levinud variant lintide otse vormile õmblemine, klassikaline nõelkinnitus vastusega, metallist haagid (mida siiani kasutab Holland) ning siis veel kruvikinnitus mutritega + nende erinevad hübriidid.

Pilt
Pilt
Kasutaja avatar
Noor
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Noor »

Taani

Pilt

Pilt

Väga omanäoline nõela süsteem :scratch:

Pilt
Kasutaja avatar
Noor
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Noor »

Lisaks eelnenult postitatud USA liistudele veel need kolm haruldust lisaks....

Esimene liist on kuulunud mõnele kõrgemale ohvitserile ning see peaks olema alumine rida tervest komplektist; Hiina ülestõusu medal 1901 / tundmatu / Prantsuse Légion d'honneur

Teine liist Nikaraagua kampaania 1912 / Meksiko kampaania 1911-1913 / Meksiko Piirimedal 1916-1917

Kolmas on kahene Mereväe liist; Mereväe Eeskujuliku Teenistuse medal / I Maailmasõja Võidumedal Tähega.

Pilt
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline