nimetu kirjutas: ↑08 Aug, 2023 9:16
Osade jaoks on vist probleem selles, et oodatakse Harkivi pealetungi kordust, aga toimub hoopis Hersoni kordus. Mõlemad olid põhimõtteliselt edukad, kuid üks neist oli lihtsalt ootamatult kiire ja efektne. Ma usun, et selline näiliselt vaikne kiigutamine toimub veel mõnda aega. Tegelikkuses pole seal muidugi midagi vaikset.
Ma ise olen järjest enam optimistlik. Täna toimub väga süsteemne töö logistika hävitamisel. Jah, rindekaardile polegi ju peale neid rünnakuid ühtegi muudatust märkida, aga eelduste loomine tuntavaks ja jätkusuutlikuks edasiminekuks käib.
Tähtis on see, et rahva usk ja tahe pole murdnud. Seda vaatamata üliräigetele rünnakutele tsiviilinfra pihta. Ka lääne abi on pidanud ning enamik puruks lastud tehnikast on asendatud/asendamisel. Samuti kogub tuure moona tootmine läänes, ukrainlased teevad edusamme drooninduses.
Ja üks asi, mida igasugu kommentaatorid (s.h ülelahe omad) kipuvad tegema on see, et lokaalsete rünnakute (sh ebaõnnestumiste) pealt tehakse globaalseid järeldusi. Ukraina sõjavägi on väga suur ja eks seal on niisamuti väga erineva kvaliteediga üksuseid, juhtimist jne. Venelased presenteerivad ukrainlaste läbikukkumisi suurima mõnuga, kuid neid fopaasid ei pea/ei saa automaatselt laiendada kogu Ukraina sõjaväele.
Täna Ukraina on keskendunud "mitteseksikatele" globaalsematele teemadele (suurtükiväe hävitamine, sildade/juhtimispunkite/logistiga hävitamine jne). See kõik loob üheks hetkeks eelduse, et edukas rünnak/vaenlase kokkuvarisemine toimuks. Nii nagu see on samas sõjas juba korduvalt juhtunud. Juhtub ka seekord. Lihtsalt täna on vaenlase positsioonid ettevalmistatud, eelmistel kordadel mitte. Seetõttu kulub ka rohkem aega, vaeva ja verd.