Kaadrimuudatused

Vasta
Martin Herem
Liige
Kontakt:

Re: Kaadrimuudatused

Postitus Postitas Martin Herem »

Tahtmata siin lahata kellegi isikuomadusi (olen siin VVP-ga sarvi ristanud mõnda aega), siis juhtimise teemal on üldiselt see, et sellised Elon Muski tüüpi inimesed püsivad ametis vaid talle endale kuuluvas firmas, suhtlus huvigruppidega (nii sisemiste kui välimistega) on tänapäeval üsna tähtis kriteerium. Et see on ekstra vajalik kunst kõikidega normaalselt läbi saada ja kui vaja, siis kannatlikult seletada, miks nii ikka vaja on.
Kellega poleks "sarvi ristanud"? Kui poleks Eestis ja maailmas asjad nagu on ...
Aga mis põhiline Kapten Trumm - on sul üldse mingigi ettekujutus mõne kindrali juhtimisest, et siin mingeid hinnanguid anda?
Martin Herem
Liige
Kontakt:

Kaitseväes üldiselt on rotatsioonid kinnitatud jaanuaris. Juba mitu aastat. Üsna paljud aimavad oma järgmist ametikohta aga veel pikemalt ette. Jaanuaris kinnitatud rotatsiooniplaan muutub aga umbes 2% ulatuses.
AMvA
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas AMvA »

Martin Herem kirjutas: 25 Juul, 2023 19:41
Tahtmata siin lahata kellegi isikuomadusi (olen siin VVP-ga sarvi ristanud mõnda aega), siis juhtimise teemal on üldiselt see, et sellised Elon Muski tüüpi inimesed püsivad ametis vaid talle endale kuuluvas firmas, suhtlus huvigruppidega (nii sisemiste kui välimistega) on tänapäeval üsna tähtis kriteerium. Et see on ekstra vajalik kunst kõikidega normaalselt läbi saada ja kui vaja, siis kannatlikult seletada, miks nii ikka vaja on.
Kellega poleks "sarvi ristanud"? Kui poleks Eestis ja maailmas asjad nagu on ...
Aga mis põhiline Kapten Trumm - on sul üldse mingigi ettekujutus mõne kindrali juhtimisest, et siin mingeid hinnanguid anda?
Oh, Kapten Trumm on meil igas pulmas peig ja igal matusel kadunuke :D
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Martin Herem kirjutas: 25 Juul, 2023 19:41
Ma olen elus tegelenud inimeste juhtimisega viimane 22 aastat. Arvan ise, et tunnen inimesi üsna rahuldavalt ja saan üsna kiirelt aru, mis on ühe või teise inimese isikuomadused. Kindralite omaduste kohta ei taha ma suud pruukida, aga inimese isikuomaduste kohta (mis on universaalsed) on (vähemalt ma ise usun seda) mingi ettekujutus nende aastate jooksul tekkinud. Ja ühte-teist olen ka loomulikult kuulnud. Ma jätan siinkohal viisakusest ütlemata, mis ma selles artiklis kirjutatust arvan, aga võid kindel olla - oma arvamus on mul siiski olemas ja olen selle kogunud siinse suhtluse käigus, hulga aastate jooksul. Selle põhjal annan hinnaguid (vähemalt enda jaoks).

Minu enda arvamus on stiili kohta selline, et eelistan olla pigem kaasav, sest elu on õpetanud, et mõeldes midagi välja ja virutades rusika lauale ei pruugi tulemus olla parem keskpärasest, isegi kui su mõte on väga hea, ei tee alluvad seda piisavalt hingestatult kaasa, sest nad ei võta seda mõtet omaks või on solvunud, et nende arvamust ei küsitud. Elus õpitud asjad (on ka minu ebaõnnestumisi olnud). :?

Sai nüüd väga viisakalt öeldud, loodetavasti mõte ei kadunud.
Viimati muutis Kapten Trumm, 26 Juul, 2023 11:37, muudetud 1 kord kokku.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Marvin
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Marvin »

Kapten Trumm kirjutas: 26 Juul, 2023 9:28 Ma olen elus tegelenud inimeste juhtimisega viimane 22 aastat. Arvan ise, et tunnen inimesi üsna rahuldavalt ja saan üsna kiirelt aru, mis on ühe või teise inimese isikuomadused.
Tahtmata vaidlusesse sisuliselt sekkuda ei saa jätta mainimata, et inimeste isikuomaduste kiire mõistmine on kahtlemata illusioon või soovmõtlemine :).
Martin Herem
Liige
Kontakt:

Minu enda arvamus on stiili kohta selline, et eelistan olla pigem kaasav, sest elu on õpetanud, et mõeldes midagi välja ja virutades rusika lauale ei pruugi tulemus olla parem keskpärasest, isegi kui su mõte on väga hea, ei tee alluvad seda piisavalt hingestatult kaasa, sest nad ei võta seda mõtet omaks või on solvunud, et nende arvamust ei küsitud.
Lubage see lause nimetada õpikutarkuseks. Kui aga keegi räägib, et ta nii teebki ... Me kõik eelistame midagi, iseasi mitu % see õnnestub, palju sellele aega kulub jne. Oleks Laaneots "kaasamise" juurde jäänud, poleks meil täna reservvägi seal kus ta on.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Viimatisel temaatilisel seminaril räägiti just, et tänapäeval ongi juhtimine "pehmem", seejuures juhi ülesanne pidi olema tagada oma teravad alluvad vajalike võimalustega, mitte ise niipalju kamandada. Aga noh, see kontseptsioon eeldab, et need alluvad ka tõesti teravad on. Sõjaväe kohta muidugi kõik üldine ei kehti, aga jah, trend pidi olema "pehmenemine". Tulenema pidi see sellest, et tänapäeval on inimesel (töötegijal) palju valikuvõimalusi ja alati palk pole see peamine kriteerium.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
mart2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas mart2 »

Lihtsalt minu 2 senti vahele -
Kaasamine on hea ja kui võimalik, siis kasulik.
Kuid kahjuks Kaitseväes on selline "jama", et varem või hiljem tähendab juhi otsus kellegi surmaohtu saatmist ... :cry:
Kuidas siis alluvate "kaasamisega" jääb? :scratch:
Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...
Rabapistrik
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Rabapistrik »

mart2 kirjutas: 26 Juul, 2023 15:16 Lihtsalt minu 2 senti vahele -
Kaasamine on hea ja kui võimalik, siis kasulik.
Kuid kahjuks Kaitseväes on selline "jama", et varem või hiljem tähendab juhi otsus kellegi surmaohtu saatmist ... :cry:
Kuidas siis alluvate "kaasamisega" jääb? :scratch:
Ideaalis tähendab see alluvatele võimalust kaasa rääkida selles, kuidas surmaohtu minnakse. Mission command ehk ülesandekeskne juhtimine ongi sõjalistes küsimustes see 'kaasav' juhtimispõhimõte minu jaoks.
mart2
Liige
Kontakt:

See ei ole kaasav tavalises mõttes. Ülesande täitmise meetodi valid on piiratud ja tulemus ei lähe arutlusele.
Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...
Martin Herem
Liige
Kontakt:

Kaasav ja "mission command" on ... ei ole samad ja mitmes mõttes isegi mitte sarnased asjad. Või noh ... sarnasusi on ainult veidi.
Kaasad planeerimisse.
Mission commandiga jätad järgneva otsustada oma plaani raames.
Rabapistrik
Liige
Kontakt:

Martin Herem kirjutas: 26 Juul, 2023 22:08 Või noh ... sarnasusi on ainult veidi.
Kaasad planeerimisse. [...]
Ega ma rohkemat ju väitnudki ning jah, kindlasti on ülesandekeskne juhtimine tervikuna laiem mõiste (sõnastus saanuks mul ehk olla küll täpsem, tundub). Siin enne lihtsalt kõlas mõte, et kaasamist õieti vist saagi olla. Tõin välja, et nt ülesande täitmise viisis saab vahel kaasa rääkida. Vähemalt NATO kaitsejõududes.

Ning juba ennetavalt, on ilmne, et täitmise viisis kaasa rääkimise määr sõltub muuhulgas ülesandest, täitva üksuse väljaõppetasemest ja olemasolevatest vahenditest. Praktikas sõltub see ka ülema-alluva usaldusest.
Martin Herem
Liige
Kontakt:

Ülesandekeskses juhtimises siiski ei kaasata alluvaid ülesande täitmise viisis kaasa rääkima.
Ülesandekeskses juhtimises: Ülem ütleb, mis on lõpptulemus, miks seda tehakse ja mis on võtmeülesanded lõpptulemuseni jõudmises. Edasi selgitab ülem kuidas ta tahab seda saavutada ajaliselt, geograafiliselt, üksuse funktsioonide ja muu poolest ning siis anna allüksustele konkreetsemad ülesanded. Nii luuakse ülesande täitmise raamistik. Selle raamistiku sees peavad alluvad ... rõhutan: peavad, alluvad otsustama, kuidas nad oma rolli täidavad. Meil räägitakse tihti tegevusvabaduses, mis minu arvates tuleb asjatundmatusest. Mitte et tegevusvabadus puuduks, kuid see pole ei ainuke ega tähtsaim element.
Kui see on kaasamine, siis halleluuja! Minu arvates ei ole. Samas ma tunnistan, et "kaasavat juhtimist" pole ma ka uurinud.
Mina pole seda teemat siiski uurinud sellisel määral nagu näiteks V.V. Palm või E. Mõts. Viimane on koostanud Maaväe lahingutegevuse alused, kus sellest juttu on.
Rabapistrik
Liige
Kontakt:

Tõsi, läheb päris semantiliseks. Kas alluva kohustust (kasutasin enne ise sõna 'võimalus', sest nägin seda kohustust pigem positiivse nähtusena) panustada planeerimisse saab pidada kaasamiseks, kui see on kohustuslik...

Ma ka ei tea, milline on kaasav juhtimine mingis tsiviilmõistes või kas sel on ühtset definitsiooni. Võib-olla, kuna ise näen seda kohustust panustada planeerimisse ka võimalusena, siis tajun, selles kaasamist.

Ma toetan ülesandekeskse juhtimise põhimõtteid ja tõlgendasin selle väikest osa 'kaasavana' (oli ta siis seda või mitte). Kindlasti ei tahtnud ma sinna mingit 'uut kaasamist' külge pookida. Põnev arutelu, aitäh!
mart2
Liige
Kontakt:

Alluvate kaasamine on võimalik teatud tasemel, kuid piirangutega.
Näiteks NATO strateegilisel tasandil liidetakse erinevate osaplaanide planeerimisgruppi antud ülesannet täitva väeliigi vōi juhtimisstruktuuri esindajad.
Operatsioonide tasandil juba kahtlen...

Lihtsalt mälestus Brunssumis ISAF-le operatsioonikäsu koostamisest.

Aga see enam ei puuduta meie kaadrimuudatusi.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline