Leo kirjutas:siis voibki kriitilise tähtsusega olla artikli kokkuvote, et 1 F35 hinnaga saab 2-3 Gripenit.
Võib, ja kui see vahe tõepoolest selline tuleb], siis oleks Gripeni eelistamine vägagi põhjendatud.
Lihtsalt see väide, et see
kindlasti nii olema saab on hetkel samuti räige SAABi propaganda. Seda aga paljud ei taju, erinevalt Lockheedi lobitööst, sest SAAB on
underdog ja seega populaarsem.
Miks ma nii väidan?
Kõigi praegu toodetavate lennukite hindadest, liini täisvõimsusel (
Full Rate Production) on juttu
siin postituses, koos viidetega (küll kehvakestega, aga siisk)
Gripen-E kohta tsiteeriks taas
seda postitust:
Tegu siiski
täiesti uue lennukiga (kuigi osad uuendused kantakse üle ka C mudelile), millel on:
- Uus mootor (sama mis Super-Hornetli, F414-GE-39)
- Pikendatud kere, et mootor ära mahuks
- Telik ümber ehitatud, et mahutada rohkem sisemist kütust
- 2 uut hardpoint'i relvade jaoks, sellest ka tiibade ümberehitus
- AESA radar, IRST ja palju muud elektroonikat ja avioonikat
Nüüd vaatame, millal pakutud Gripen E siis esmalennu tegi?
Linköpingis esitletav JAS Gripen on esimene kolmest katselennukist.
Õhku tõuseb see lennuk esimest korda ilmselt sügisel.
Uue lennuki suurim tellimus on Rootsi õhujõududelt, mis kavatsevad hankida 60 uue põlvkonna JAS Gripenit. Brasiilia on tellinud umbes 30 lennukit.
Lennukite tarnimist alustatakse 2019. aastal.
http://maailm.postimees.ee/3698093/root ... jas-gripen
Selgub, et lendab alles 2016. sügisel, tarnima hakatakse 2019. Esimest valmistatud katselennukit
demotakse täna. Aasta aega tagasi olid need arvud veel vastavalt 2015/2018 (
wikis veel senimaani)
Siia mainiks juurde et;
a) Praegu on juba novembri lõpp, kuid lennuk ei ole seda esmalendu veel teinud.
b) Esmane lahingvõime on Rootsi õhuväes plaanis saavutada 2021, ning täisvõime 2 aastat hiljem (
siit, saabi juhi Ulf Nilson'i sõnade järgi). Kummaline on, et
see artikkel, samast ajast, väidab esmavõime tähtajaks 2023.a. ning täisvõime alles 3 aastat hiljem
c) Selle lennuki (Gripen-NG) aktiivset arendust alustati 2005. aastal.
Kuid meediale on juba ette selge, et antud mudel pärib kõik C mudeli parimad omadused ja mis põhiline, tuleb kindlasti väga odav.
F-35 kohta:
F-35 on lennanud praeguseks üle 70000 lennutunni (
fast facts), 10.02.2016 sai täis
50 000 lennutundi, kui Mariinid kuulutasid esmase lahingvõime välja 2015 keskel, oli see number umbes 25000.
Kuna neid tunde ikka juba koguneb, ja USA hankeid jälgib mitmeid järelvalveasutusi kes ka oma infot avalikustavad, on F-35 jooksvad kulud siiski juba arvestataval määral teada. Näiteks selleaastasest
Selected Aquisition raportist, võrrelduna F-16C'ga

- Screen Shot 2016-11-23 at 13.11.43.png (171.24 KiB) Vaadatud 3765 korda
Ühegi 4,5 generatsiooni hävitaja kohta (k.a Gripen-C), ei ole kahjuks võimalik leida
mitte ühtegi sarnast hoolduskulude ülevaadet (väga meeldiks, kui keegi tõestaks, et eksin).
Sellegipoolest teab meedia suurepäraselt, et F-35 kulud on veel täiesti ennustamatud ja kindlasti stratosfäärilised, kuna see "ei ole veel valmis".
Mulle tunduvad need kaks "üldteada tõde" eelmainitud info põhjal veidi kallutatud. Kas ma olen tõesti ainuke selles osas?
Kokkuvõte:
Gripen-E tundub iseeneset tulevat väga võimekas lennuk.Vabalt võib osutuda ka parimaks valikuks Soomele. Samuti ei meeldi mulle olla tegelt mingi hirmus kohalik F-35 fänboi. Lihtsalt kohatine peavoolumeedia arrogants selle lennuki tümitamisel ja teiste upitamisel, on piisavalt suur (küll ei kiirenda, ei oma tegevusraadiust, on elevandi-kinemaatikaga, vargsus mõtetu ja sensorid ka sitad, jne), et aegajalt tuleb kasuks ka siiski teadaolevates faktides tuhalta.
Minu arvamused ei ole selles osas kivisse raiutud ja kui keegi viitsib anda kvaliteetseid infoks, tõestamaks, et ülalpool kirjutatu on puhas müügitöö, oleks need väga oodatud.