Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
Lemet
Liige
Postitusi: 20799
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Lemet »

Aga latik suitsus on muidugi heamaitseline asi....järsku ongi asi ussis? Annab maitset...
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Kasutaja avatar
hillart
Liige
Postitusi: 3288
Liitunud: 07 Jaan, 2005 15:02
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas hillart »

Kunagi naljakirjanikuna leiba teenides pidasin plaani kõhnumiskultuuri pilamiseks soovitada paelussi kasutamist liigsest kehakaalust vabanemisel, kuni kuulsin, et USA-s olla 1930-ndate paiku seda päriselt tehtudki — soovija võis osta purgikeses jupikese paelussi, selle endale sisse süüa, anda loomakesel enda sees kasvada, kaotada ajapikku liigsed kehakilod ning siis lasta meedikutel parasiit ihust välja ajada, vastava raha eest, teadagi.
See polegi nii nali miskit. Täiesti reaalelus juhtunud lugu, millele ise tunnistajaks olin 80-ndate lõpul. Loo kangelannaks oli Peipsi veerel elav noor naissoost inimisend, kes end selliselt seksuaalselt ahvatlevasse konditsiooni oli viinud ja nüüd, kui asi spetsialistide pärusmaalejõudnud oli, kümne küünega vastu sõdis, kui temast seda paarikümne meetri pikkust elukat välja taheti ajada.
Postitusi lugedes kasuta kôigepealt oma aju (NB!! peaaju) HOMO SAPIENS !!! (e. foorumlane)

Stellung halten und sterben!!
Kasutaja avatar
Svejk
Liige
Postitusi: 3758
Liitunud: 13 Jaan, 2010 18:32
Asukoht: Põllul
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Svejk »

hillart kirjutas: Loo kangelannaks oli Peipsi veerel elav noor naissoost inimisend, kes end selliselt seksuaalselt ahvatlevasse konditsiooni oli viinud ja nüüd, kui asi spetsialistide pärusmaalejõudnud oli, kümne küünega vastu sõdis, kui temast seda paarikümne meetri pikkust elukat välja taheti ajada.
Lugupeetud lugeja kindlasti mäletab, et nõukogude ajal vorsti koertest, lastest ja koguni doktoristest tehti ning ka sooneutraalsus veel moes ega poes ei olnud,
vaid olid eraldi meestekonservid "sea" ning naistekonservid "lehma"
(Tõsiküll sorteerimata sissesõitnute elik teadmata päritolu liikuva kontingendi lihast oli kaa - alias "turisti amps". Muideks VF`is leitakse senini keeduvorstist inimese DNA`d!)

Teisaliste teatuste kohaselt ka õrnema soo ning ussi vahele võis võrduslise märgi tõmmata, miska täitsa mõistetav, et platvorm installatsiooniga samastuma kippus ega ennast lahutada lubanud....

Nagu ussil, nii ka naesel keel on kahe haruga ja mõnikord võta sa kinni, kas ta ütleb "ei" või "jaa".... :)
Nali muidugi - naisinimese kümne küünega tutvust teinuna soovitan selgekeelselt ja kõlavahäälselt väljendatud soove tõsimeelselt arvestada.... :D

[*]"ahvatlev konditsioon" - konditsoon
"Vaated ja veendumused pärinevad tunnetemaailma sügavikest ja loogika on enamasti vaid kuuleka intellekti abivalmis instrument põhjendamiseks ja õigustamiseks"
"Maul halten und warten diner!" (lõuad pidada ja lõunat oodata!)
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 16611
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Fucs »

Lemet kirjutas:Isand Fucs on otsustanud ennastsalgavalt hüüdega Skolsko, bljää ambrasuurile viskuda, kaitsmaks neljapäevast püha üritust elik kalapäeva
Kurat, käed eemale minu paelussist !
Pilt

Nuu ja... neljakalapäeva või siis kalaneljapäeva ei maksa praegu üldse asjadesse segada. Sellel päeval sai üldjuhul ainult kala Poola kastmes. Ja selleks kalaks oli (vist?) peamiselt hõbeheik. Nu ja sai ka soolaheeringat vahel ja kuivatatud-kergsoolatud Peipsi tinti (see oli minu lemmik siis). Võibolla seal kusagil Peipuse kandis sai seda Poola kastet ka mõne muu, Peipsi kalaga, mina põhjarannikul küll ei saanud.

Aga muidu üldiselt on mul närvid peppus. Mida aeg edasi, seda sügavamal.
Sellepärast ma totaalselt vihkan tegelikult kalu, mis kubisevad peentest luudest.
Ma lihtsalt ei suuda neid selle pärast süüa, et ma lähen enne juba nii närvi ja pöördesse, et viskan pigem kogu kupatuse prügikasti pärast pooletunnist sonkimist ja närveldamist. Seetõttu ma ei ole mingi eriline Peipuse ja muude järvede-jõgede kalade fänn, vaid söön peamiselt ainult lõhelisi... lõhe, forell, siig (merisiig), paalia, harjus... vbl ka rääbis vahest harva...väga harva. + LEST kes-mis on üks minu lemmikutest. Seega peamiselt merekalad ja/või rannikujõgedes elutsevad/jõgesid aegajalt külastavad kalad.

Ahjaa, RÄIME... suuitsuräime või praetud räime (ja kilusid "sprotid õlis" konditsioonis) söön ka, kui keski selle viitsib enne ära puhastada, või kui on õliga konserviks aetud, kus luud pehmed.

See "Latika" poe külastus ja toodete tarbimine oli selline ekstreemspontaanne juhtumine.
Svejk kirjutas:Lugupeetud lugeja kindlasti mäletab, et nõukogude ajal vorsti koertest, lastest ja koguni doktoristest tehti ... Tõsiküll sorteerimata sissesõitnute elik teadmata päritolu liikuva kontingendi lihast oli kaa - alias "turisti amps"
Olgem täpsed: "Turisti EINE" oli see.
Ning LASTEST ei tehtud mitteainult VORSTI vaid ka SEEPI !
Pilt

Ja Teied unustate sujuvalt, et vorsti tehti siis lisaks ka Külast, Stepist ja Krakovist (siis kui koerad, lapsed, turistid ja doktorid otsa said).
vorst1.jpg
Aga nüüd on asjad palju hullemad juba. Kõik külad, stepp ja Krakov on toorainest tühjad, ning materjali tuleb sisse importida.

PiltPilt


Mina aga olen harjunud selliste vorstivõileibade ja saiadega...
milneti padupostitaja FTP tööhoos
milneti padupostitaja FTP tööhoos
pädevvõiku.jpg (72.81 KiB) Vaadatud 3970 korda
...kuid vorst peab sellisel juhtumil olema kas doktori või laste, mitte importtoorainest :(

Jah.
Just.
Viimati muutis Fucs, 07 Aug, 2017 14:09, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
Svejk
Liige
Postitusi: 3758
Liitunud: 13 Jaan, 2010 18:32
Asukoht: Põllul
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Svejk »

Fucs kirjutas: Olgem täpsed: "Turisti EINE" oli see.
Ning LASTEST ei tehtud mitteainult VORSTI vaid ka SEEPI !
Ja Teied unustate sujuvalt, et vorsti tehti siis lisaks ka Külast, Stepist ja Krakovist (siis kui koerad, lapsed, turistid ja doktorid otsa said)
Ärrad vuksid jälle täiega akuraatseks trügimas... 8)

Kui siin täpsed olla, siis (ja nagu ka Teie ise siin varasemalt mainisite, silmustega seoses, et) väga andiderikas tooraineallikas oli teedevõrgustik külateedest,(külavorst) teise järgu maanteedest (teise sordi vorst) Leningradi sossseeni välja (seda kohapeal ENSVees ei müüdudki, vaid lendas otse lenskasse "parempiin suihin")
Ehket allaaetud ja ülesõidetud loomaksed, linuksed ja muu sorteerimata liikunud liha mass, koondnimetusega

"TEEVORST"

Pee.Eees.

Mitte segi ajada "Teekonna" pralineedega, need olid valmistatud ainult teepeal lõpuleidnud konnadest, põhiliselt suve esimeses poole....
"Vaated ja veendumused pärinevad tunnetemaailma sügavikest ja loogika on enamasti vaid kuuleka intellekti abivalmis instrument põhjendamiseks ja õigustamiseks"
"Maul halten und warten diner!" (lõuad pidada ja lõunat oodata!)
Kasutaja avatar
Svejk
Liige
Postitusi: 3758
Liitunud: 13 Jaan, 2010 18:32
Asukoht: Põllul
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Svejk »

....ja kuna siin täna juba "kalapäevaks" läks, (osade seltsimeestepoolt tugevat üleromantiseerituna) siis sekka üks meeleolukas artikkel, kus ära tuuakse ka kalapäevade tegelikud taustad 8)

"Vorstid rippusid konksu otsas, seinal rippus seakere skeem..."
http://www.ohtuleht.ee/166335/vorstid-r ... kere-skeem
Olgu kohe öeldud, et Nõukogude Eesti lihanduses on mõningaid nüansse, millest Otstavel otsustavalt distantseerub, näiteks kombinaadi esirahvamalevlase kurikuulsus, tsehhi saepurukastis kükitanud nuhk, ENSV parteibosside suitsuvorstilembus ja Karl Vaino reklaam suitsulihatoodete kantserogeensusele.......

60ndatel oli Tartu lihakombinaadi töölise keskmine palk 70 rubla. 10 aastaga tõusis see 100 rubla võrra. 1700pealisse töökollektiivi kuuluda oli prestii˛ne, pealekauba kasulik. Soodsa müügipunkti, üliodava söökla (lihalatakaga praad 10 kopikat) ja omaenda raudteeharuga kombinaat oli riik riigis, asudes küll linna territooriumil, kuid alludes rajoonile.

Lihapuudust ei tuntud esiotsa ka väljaspool kombinaadi tara. Igaühel oli maal sugulane, kelle külastamine = lihakomps. 1973. aasta ikaldus keeras aga nõukogulikule põllumajandusele uue lehekülje.

Söödapuudusel hävitati Venemaa oblastites kariloomi karjade viisi, sotsialismiehitajate söögiisu ja varustuskohustused aga jäid. Fondide, normide, limiitide kiuste ei saadudki lihadefitsiidist enam jagu, kuigi leiutati isegi üleliiduline kalapäev (ühiskondliku toitlustamise ettevõtetes ei tohtinud neljapäeviti lihatoite müüa).

Otstavel: «Moskva nõudis rohkem ja rohkem, seitsmekümnendate keskel ei löönud meie tapavõimsused sellele enam vastu. 1500 siga ja 300 veist päevas oli ränk koormus. Majandid käisid peale: tohutu lihaplaan ootab täitmist, aga tapmisjärjekorras kasvab peekon rasvaseaks!»

Otstavel mäletab, kuidas vaatamata defitsiidile saadeti Tartust sadu tonne sealiha poolsalaja isegi Tsšiilisse, kus NSVL poputas Salvador Allende valitsust. Põhimõtteliselt said lõunaeestlased osta seda, mis säärastest eriülesannetest, üleliidulisest fondist ja riigireservist (mille külmutatud virnu käisid kontrollid kord kuus üle vaatamas) üle jäi.

Vähemalt vorste ei veetud välja – kui mitte arvestada autokoormaid, mis nn. kõrgemalt poolt antud korraldusel aeg-ajalt Leningradi veeresid. Kombinaadi päevane vorstitoodang oli hiigelsuur, 35 tonni. Kõik retseptid ja tootmine vastasid GOSTidele (üleliiduline normiskaala), millest kinnipidamist pingsalt kontrolliti. Kõik vorstide, sinkide, isegi rupsi hinnad pärinesid Moskvast.
jne

Artiklist selgub lisaks, et peale "Teevorsti" oli muideks ka "Semipalatinski vorst".... 8)
Breznevi aeg lihakauplustes:

Sealiha 1.80 ja 2 rbl. kilo, loomaliha 1.90. Sardell 1.90, viiner 2.50, Poola poolsuitsuvorst 2.80, Moskva täissuitsuvorst 3.60, Tartu rulaad 3.50, verivorst 60 kop., maksavorst 1.40, maksavorst «koera rõõm», mida söödi äädikaga, 50 kop.

Levinuimad olid II sordi lihast Teevorst, 1.60, ja Semipalatinski, 1.70.
Tähelepanelik lugeja kindlasti oskab võrrelda numbrite sarnasust tänapäeva juurikutega, aga spekulatsioonid semipalatinski vorsti toormaterjali algupära teemal on kindlasti palju põnevamad... :)
Viimati muutis Svejk, 07 Aug, 2017 17:22, muudetud 3 korda kokku.
"Vaated ja veendumused pärinevad tunnetemaailma sügavikest ja loogika on enamasti vaid kuuleka intellekti abivalmis instrument põhjendamiseks ja õigustamiseks"
"Maul halten und warten diner!" (lõuad pidada ja lõunat oodata!)
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 42800
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kriku »

Neljapäevase kala sööklasse jõudmise ajalugu, nagu ikka, on keerulisem: http://www.urbandictionary.com/define.p ... 0Thursdays

Kuidagi pidi neist ülejääkidest ju vabanema. Läbikukkunud bolševikud kasutasid ära ammu enne neid sisse seatud traditsiooni.
herman30
Liige
Postitusi: 1435
Liitunud: 16 Apr, 2008 18:19
Asukoht: Soome
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas herman30 »

Imelik rahvas olete, kallid eestlased. Neljapäev on ju hernesupipäev. :)
Kasutaja avatar
Svejk
Liige
Postitusi: 3758
Liitunud: 13 Jaan, 2010 18:32
Asukoht: Põllul
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Svejk »

herman30 kirjutas:Imelik rahvas olete, kallid eestlased. Neljapäev on ju hernesupipäev. :)
Imelikud küll kindlasti jah ja järjest kallimad kaa... 8)
Lätlased on palju odavam, aga nad ongi arendusest maas meiega võrreldes, kes me soomlastele järjest kandadele astume, niiet sandaalid käigupealt jalast lendavad... :)

Tähendab tahtsin öelda, hernesupp on minu lemmik, esimesest korrast kohe laksust - vahet pole kas "Jalostaja" või selle teise oma.
Mõnikord tuleb sääne hernesupiisu peale, et võtad tõmbad tihket tumerohelist kontsentraati kahvliga otse purgist, niiet hambad kigisevad.
Külmalt, sest ma söön kõike. Ja siis jään rahuldunult ootele, vabas looduses allatuult...
Pilt
Viimati muutis Svejk, 08 Aug, 2017 6:35, muudetud 1 kord kokku.
"Vaated ja veendumused pärinevad tunnetemaailma sügavikest ja loogika on enamasti vaid kuuleka intellekti abivalmis instrument põhjendamiseks ja õigustamiseks"
"Maul halten und warten diner!" (lõuad pidada ja lõunat oodata!)
oliver
Liige
Postitusi: 2100
Liitunud: 01 Dets, 2004 17:53
Asukoht: Saarel
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas oliver »

Plekktoosis hernesupp on väga OK, eriti kui keeta vahekorras 2 purki suppi/ 1 metssea- või põdrakonserv.
Kasutaja avatar
Che Latino
Liige
Postitusi: 650
Liitunud: 23 Veebr, 2015 0:14
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Che Latino »

...
Ah, kes see vahekorras suppi ikka keedab!?
Ühtelugu räägin ühte lugu...
Kasutaja avatar
Svejk
Liige
Postitusi: 3758
Liitunud: 13 Jaan, 2010 18:32
Asukoht: Põllul
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Svejk »

AGA

"Velg on võõra oma" - nagu ütles rongaisast elatisevõlgnik, kui kohtutäitur tuli tema Asconat arestima, ja "jagajale jäävad näpud" - nagu teadis autoremondilukksepp...

Teadupärast lubasin siin paar lehte tagasi Frank Kutteri sashlõkipurgi saladustesse sukelduda, aga kuna olin FTP käest (nimesid nimetamata!) tugevalt sõimatasaanud
- siis otsustasin enne seda ka piltide peenemakstegemist õppida.... Teatan tagasihoidlikult, et midagi vist õnnestus:
etikett.jpg
sisu.jpg
varras.jpg
Järgneb.....
"Vaated ja veendumused pärinevad tunnetemaailma sügavikest ja loogika on enamasti vaid kuuleka intellekti abivalmis instrument põhjendamiseks ja õigustamiseks"
"Maul halten und warten diner!" (lõuad pidada ja lõunat oodata!)
oliver
Liige
Postitusi: 2100
Liitunud: 01 Dets, 2004 17:53
Asukoht: Saarel
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas oliver »

Ah, kes see vahekorras suppi ikka keedab!?

Küll keedab, kaks kasu korraga :D
Kasutaja avatar
Manurhin
Liige
Postitusi: 5552
Liitunud: 09 Jaan, 2007 0:05
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Manurhin »

oliver kirjutas:Ah, kes see vahekorras suppi ikka keedab!?

Küll keedab, kaks kasu korraga :D
Tea midagi. Algul oled rõõmsasti vahekorras, aga siis on vahekorra teine osapool korraga olukorras ja vot siis oled tõesti sihukese supi kokku keetnud, mida 18 aastat annab helpida.
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist