AKVALANG

igasugu stuff mis käib siia alla

NB! www.militaar.net ei kanna mingit vastutust ostetava või müüdava kauba päritolu, kvaliteedi ja legitiimsuse eest, ostu-müügitehingud toimuvad osapoolte enda vastutusel.
zenker
Liige
Kontakt:

AKVALANG

Postitus Postitas zenker »

kas keegi teab kus müüakse odava raha eest AKVALANGe üks kõik mis tüüpi?
Kasutaja avatar
ludvig
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ludvig »

sellist asja tavaliselt odavalt ei myyda.börsis on praegu yks myygil 5-e tonniga.
zenker
Liige
Kontakt:

ludvig kirjutas:sellist asja tavaliselt odavalt ei myyda.börsis on praegu yks myygil 5-e tonniga.
seda ma nägin jh

aga äkki kellegil vedeleb kuskil kodus või sugulaste juures?
Kasutaja avatar
Tux
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Tux »

Kas tahad ennast ära uputada? Kuna sa nii küsid, siis järeldan, et sul sellekohaseid oskusi pole, muidu sa ju teaksid. See järjekord on üldiselt tungivalt soovitades nii, et kõigepealt teed läbi kursuse ja siis ostad mida tahad-vajad või laenutad. 100% kõike vajalikku enamikel harrastajatel kodus pole, vaid laenutatakse. Ilma kursusel käimata ükski klubi sulle balloone ei laenuta ega ka ei täida, sest keegi ei taha sinu surma oma hinge peale võtta. Enam-vähem igaüks kes vähe kauem selle alaga tegelenud on teab sulle rääkida lugusid, kus tal endal või mõnel sõbral vee all ootamatult öhk otsa saanud on, vest katki läinud, ise kalavõrku kinni jäänud, lestad ära kadunud, kellel orientatsioon pimedas ära kadunud, mõni saanud külma krambid, mõni on oksendama hakanud või veepeale tulles avastanud ennast paarikümne meetri kaugusel tema poole kihutavast kiirlaevast.
Ma ei taha asjata hirmutada, aga selleks, et sellised juhtumid, mida ikka juhtub, õnnelikult lõppeksid pead sa oma varustust une pealt ja pimesi kasutada oskama ning oma võimeid ka täpselt tundma.
Siis peaksid teadma kuhu mingi varustusega mõistlik minna on. Praegusel aastaajal on üldiselt vaja kuiva ülikonda ja sellist regulaatorit mis ära ei jäätu, suvel võib ka märja ülikonnaga minna (mis on odavam osta), siis pead teadma aega kaua sa mingil sügavusel olla tohid, kui selle aja ületad siis riskid surmaga, sest saad lämmastiku mulli ajusse. Kui lähed õhuga liiga sügavale saad lämmastikunarkoosi ja võid saada ka hapnikumürgituse. Kuulmisest võid ilma jääda jne.
Üldiselt käib see meil nii, et on paar klubi, kus on sertifitseeritud instruktorid, algajate kursusi tehakse iga kuu, vahel isegi mitu korda kuus.
Käi näiteks läbi Raua tänava Sebaki klubi poest, siis on veel Maremargi klubil pood, siis leiab ühte-teist varustust kuulutustelehtedest, aga sealt ei soovita ma sul mitte mingil juhul midagi osta kui sa ise seda kraami kasutada ei oska.
Esiteks ei suuda sa selle töökõlblikust hinnata ja teiseks ei sobi mitte iga asi suvaliselt omavahel kokku panna.
http://www.sebak.ee
http://www.maremark.ee
Tagantjärele tarkus on täppisteadus!
Kasutaja avatar
ludvig
Liige
Kontakt:

samas kui inimesele meeldib ise katsetada siia miks mitte.. omal ka plaanis soetada sukeldumiskomplekt,ja alles siis möelda vöibolla kursuste peale.
Kasutaja avatar
kalleb
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas kalleb »

haikala võib ka hammustada... :twisted:

mul on paar tuttavat kes käivad mullita suletud ringi hingamisaparaadi ehk rebreatheriga

veekogudes hängimas ja pildistamas

mul on ka rebreathereid kuid neid oskavad kasutada ainult vilunud mehed

ja soovitatav sügavus on kuni 7 meetrit niiet ise ei soovita kasutada

lihtsamad ja odavamad on keemilise padruniga,keerulisemad ja kallimad lisa

hapnikubaloonidega

http://www.therebreathersite.nl/Zuursto ... Russia.htm
Kasutaja avatar
Tux
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Tux »

Ise katsetamine on ka majanduslikult kahjulik...
Asi on selles, et alguses sa ei tea mis tüüpi varustus sulle kõige paremini sobib, ostad hurraaga mingi jama kokku ja pärst kirud ja üritad ringi vahetada.
Osa kraami mis sulle pähe määritakse võib olla ka katki või meie oludesse mitte sobiv.
Sellepärast on algul, vähemalt esimesel aastal kasulik laenutada ja proovida erinevaid veste, regulaatoreid, lestasid, maske, lampe, nuge, ülikondi, kindaid ja balloone.
Kindlasti on vaja kella ja kompassi, paha ei teeks sukeldumiskompuuter. See on lihtsalt majanduslikust seisukohast rääkides. Kas sa teed nede mudelitel ja omadustel vahet?
Ohutuse seisukohast ei väsi kordamast, et meie vetes on külm ja pime. 20m sügavusel on aasta ringi 0 kraadi või isegi -1 või -2, talvel on nähtavus parem 7-8 m suvel 3-4 m, pimedaks läheb juba 15 m pealt, seal ilma lambita enam ei saa.
Kas sa tead kui võimast lampi oleks üldse mõtet osta või kui paks peaks olema ülikond, et sa vappekülma krampe 20-30m peal ei saa või missugune regulaator ei jäätu? Kui praeguse ilmaga vette ronid, siis hakkavad veeaurud regulaatoris kondenseeruma ja siis külmuma ja hingates lendab sulle pidevalt jäätükke suhu. Kui sul on meie oludesse mitte sobiv regulaator, siis sul õhku ühel hetkel lihtsalt ei tule sest regu külmub kinni ja ongi kõik! Mida sa teed siis? Ma olen kaks korda olnud olukorras kus minu paarilisel on selline asi juhtunud. Minul on olnud varuregulaator kaasas, et neile seda vee all pakkuda.
Kas sa tead mida sa pead ülikonna või vesti valikul silmas pidama ja üle kontrollima?
Kas sa oskad arvutada oma veeall viibimise ohutut aega?
Kas sa tead kui kiiresti tohib laskuda, et kõrvatrummid ei puruneks,
kas sa tead mitme meetri peal ja mitu korda pead sa ülesse tulles ohutuspeatusi tegema, et mitte dekompressioonihaigust saada? Minul üks sõber sai deko haiguse ja lisaks rikkus ka kõrvad, tal läks üle kahe aasta enne kui jälle normaalselt kuulma hakkas. Eestis saab aastas regulaarselt 1-2 meest otsa, kuna nad on liiga julged (loe: rumalad) ja hindavad oma võimeid üle.
Viimati muutis Tux, 17 Jaan, 2007 19:00, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
ludvig
Liige
Kontakt:

eks ta ole öige jutt jah. ainult et kuidas saab vee temp. olla -1 vöi -2 ,sellest ei saa ma aru :?: :?:
samas tux,tundub et sul on mingi paaniline hirm vee ees... :)
Kasutaja avatar
Tux
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Tux »

soolase vee külmumistemperatuur on madalam, selle pärast saabki.
kapralheinz
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas kapralheinz »

Tõde kõneleb läbi Tux:i suu.
Veealune maailm on meile paraku vaenulik keskkond.
Sarnane avakosmosele.
Langevarjuril on varulangevari mis siis avitab kui põhivarjuga jama...Vee all paraku, kui jama käes ning sügavust 50 meetrit, ei aita Sind enam miski...
Nii-siis, kui huvi, liitu klubiga. Sealt saad koolituse, tunnetuse ning ka vajaliku "body" kes varuotsa annab...
Kulud?
Esialgu koolituskulud (kaasneb ka litsents) mis maksab, ei tea kuna EV:s ei ole kursuseid läbinud, teada saad hobiklubidest. Sealt saad ka varustust laenutada, hiljem isiklikku kraami hooldada. (ka õhku ja nitroxit).
Esialgne (märja) varustuse hanke koguhind võib olla ca 15.000-20.000 ümber. Oleneb muidugi kas võtad uuelt, dubleerid kompuutreid jne.
Kui kogemusi rohkem võib liikuda kuiva ülikonna, suletud süsteemide ja sügavsukeldumise suletud süsteemideni. Siin juba kulub raha palju. Oma kogemused näitasid et lihtsalt kulub 200.000. Ja koonerdada ei saa, liialt palju kaalul...
soadf
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas soadf »

Algul ,et veealust maailma avastada soovitan lestad ,maks ja toru ja siis snorkelda ja vaadata ,kas ültse sulle sobib veeall olla.
Kasutaja avatar
kashey
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas kashey »

Uue hobi hüvanguks leiab soodsa hinnaga mõned pliiraskused, vöö tuleb endal kompunnida.
Kui on huvi asjaga "raskemalt" tegeleda leiab ka paari kummist 3 poldise saapaid, ühel raskus puudu.
zenker
Liige
Kontakt:

mul on endal sugulane kes on tegelenud 10a sukeldumisega tema käest peaks küll saama korralikud juhised kuidas ohutult sukelduda :roll:
MP
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas MP »

Tuxi jutt 100% õige.
Soovitan mõne tuttava inimese või klubi kaudu asjaga tasapidi tutvust teha. Paraku on eesti veekogud suhteliselt halva nähtavusega- unusta ära filmid mis telekast tulevad (ideaalne nähtavus jne)
Igast inimesest ei saagi sukeldujat- vee all olles võib tekkida paaniline him ja seda just halva nähtavusega veekogudes.
Aga kes ei proovi, see ei saa ka teada. Jõudu!

MP (asjaga tegelenud hobi korras ca 14 aastat)
Kasutaja avatar
Tux
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Tux »

Ma tõesti ei taha Ludvigile ega Zenkerile ega kellelegi teisele asjata hirmu naha vahele ajada, aga omades ise mitmeaastast kogemust ja olles katsetanud erinevat varustust olen ma ühte teist näha jõudnud ja ka ise kogenud.
Zenker kui sa arvad, et lühike jutuajamine kellegagi kes ala tunneb annab sulle kõik vajamineva informatsiooni ja oskused, siis siin eksid sa rängalt. Mina olen ka hea jutumees, aga õpetama ma sind nõus pole, sest ma pole kindel kas ma suudaksin tähele panna kõiki neid vigu mida sa teed. Tegelikult on nii, et peale teoreetiliste teadmiste pead sa mõned asjad oma nn. lihaste mällu treenima nii et suudaksid neid ilma mõtlemata teha ja need asjad tuleb õigesti sisse treenida. Seda teed sa aga kõige paremini selleks väljaõppinud instruktori käe all. Tegelikult erinevad ka instruktorid oma võimetelt ja oskustelt ja usu mind sa tahad et sind õpetaks parim spetsialist. Meil leidub instruktoreid kellel on logitud tuhandeid sukeldumisi ja mõni neist on näiteks ka maailmameister vee aluses orienteerumises. Ma olen koos olnud ka sukeldujatega, kellel koolitus on olnud kehv või siis juba ununenud ja nendega on raske.

Sukeldumise põhireeglid oleksid siis veelkord:
- Ära narri oma kaitseinglit
- Suhtu veealusesse maailma lugupidamisega ja ära unusta, et sa oled seal külaline
- Kuula oma sisemist häält, kui enesetunne on sant siis ära roni vette selleks et sõpradele midagi tõestada.
- Tunne hästi oma varustust, oska seda hooldada ja ka tee seda
- Tunne hästi oma võimeid, oskuste arendamine võtab aega mitu aastat.
- Sukeldu alati koos kaaslasega
- planeeri oma sukeldumine ette.
- Rahu ainult rahu, vee all ei rabistata, närviline ringi sahmimine tapab.

Vähese koolitusega sukelduja temale mittesobivas kohas on õnnetuseks kogu grupile kellega ta kaasas on, sest teised peavad pidevalt tema järele valvama ja teda aitama.
PADI koolitussüsteemi järgi käivad asjad nii:
-intro kursus (siin saad teada kas sa põhimõtteliselt sobid veega kokku)
-owd (open water-siin õpid iseendaga toime tulema, saad pärast ka avamerele minna, peale selle kursuse läbimist võib juhtuda nii, et jäädki uude sõltuvus haigusesse)
-aowd (advanced open water-siin läheb asi keerulisemaks, sügavused suuremaks, õpid kuiva ülikonna kasutamist, orienteerumist ja öösel sukeldumist)
-erikursused (õpid erinevate õhusegude kasutamist, jää alla sukeldumist)
-Rescue Diver (õpid esmaabi, et oma sõpru aidata)
-PADI Master Scuba Diver (nüüd oled juba 'kõva mees'-tunned ennast nagu kala vees)
-Divemaster (siin õpid seda kuidas assisteerida instruktorit, võid ise sukeldumisreise korraldada)
-Assistant Instructor (oled valinud koolitajaks saamise tee, õpid kuidas õpetada)
Siis on olemas veel eraldi tehnilise sukeldumise kursused DSAT Tec Deep, kus õpid 50m sügavusse sukelduma, kuid kursusele saamiseks pead omama vähemalt 100 registreeritud sukeldumist ja arstitõendit)
Kõik koolitused (v.a. intro) lõpevad teoreetilise eksamiga ja pead ka praktiliselt oma oskusi näitama, kui hakkama ei saa, siis harjutad koos instruktoriga nii kaua kuni asja selgeks saad. Instruktor kirjutab tunnistusle alla ja saad rahvusvaheliselt kehtiva sertifikaadi. Tuletan siin veelkord meelde, et ilma sertifikaadita ei täideta sinu balloone ega laenutata ka varustust.

Loodan, et käite ilusasti owd algkoolituse läbi ja siis võime näiteks koos mõnele sukeldumisretkele minna.
Kui kursustele oma raha eest minna ei soovi, siis võid liituda mereväe tuukrigrupiga ja saad sealt tipptasemel koolituse või siis on võimalus veel ka päästeameti kaudu vastavad oskused saada.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline