Nõukogude autasud- Afganistani sõda

Märgid, medalid, ordenid, embleemid, mis tahes muud märgid, mis Sinu vormile ei teki iseenesest... Nendega seonduvad dokumendid. Muud sõjaväeteenistuse ja lahinguautasud.
tossom
Liige
Kontakt:

Nõukogude autasud- Afganistani sõda

Postitus Postitas tossom »

II Maailmasõja autasudest räägitakse ja neid ka näidatakse rohkem. Mõtlesin, et riputaksin informatsiooni mõttes ülesse autasusid milliseid vaprad Nõukogude inimesed on saanud ``aidates`` vennasvabariiki Afganistani perioodil 1979- 1989 ja mis on Minu kogusse sattunud.

Otsin ka dokumendiga Punalipu ordenit sellest perioodist, kui juhuslikult kellegil on ja on huvitatud müügist, andku teada.

Nõndanimetatud afgaani autasusid liigub suht vähe ja veel kui keegi omab veel sellest perioodist autasusid, paluksin ülesse panna, kõigil hea vaadata.

Praporsik Leonid Tsujevi komplekt.

Pilt

Pilt

Pilt

Pilt

Pilt

Pilt
tossom
Liige
Kontakt:

Punatähe orden- Anatoli Vedernikov. Hiline pöörleva masinaga graveeritud number ja pehmekaaneline hilise variandi dokument. Väga head asjad.

Pilt

Pilt

Pilt
tossom
Liige
Kontakt:

Vapruse medal Leo Silla nimele. Hiline alumiiniumist kinnitusega Vapruse medal ja hiline dokumendi variant Gorbatsovi trükitud allkirjaga

Pilt

Pilt

Pilt
stilett
Liige
Kontakt:

...

Postitus Postitas stilett »

No näed siis, kolleeg Tossom. Lipnik Tšujevi auarahad otsapidi Su kätte jõudnud. Need ka enne minu käest läbi käinud. Sain kõik, koos paraadvormiga. Mees käesolevaks ajaks läinud manalateed. Sama mehe pensionitunnistus, lipnikekooli Moskva Sõjaväeringkonna 35.lipnike kool) lõputunnistus ja свидетельство о праве на льготы, siiamaani minu käes.

Kusjuures seoses autasudega huvitav see, et mina koos muu komplektiga ei saanud kätte kuldset karva "Veteranimedalit", vaid oli tavaline hall variant. Kollast värvi medal endalgi kogus puudu.

Viimase nn Afgaani komplekti- "Vapruse eest", "Internatsionalist", "Tänulikult Afgaani rahvalt" (kahjuks ilma dokumentideta) ostsin paar nädalat tagasi ühelt solvunud naiselt, kelle oli mees maha jätnud. Dokumendid lubati lähiajal juurde otsida.

Tean Haapsalus ühte peret, kus on olemas väga ilus Afgaani komplekt- Lahingupunalipu orden, Punatäht+ medalid. Kättesaamine aga veel raskendatud. Tegelen asjaga pidevalt ja aktiivselt, ehk annab lõpuks ka soovitud tulemuse.
Viimati muutis stilett, 05 Sept, 2007 18:17, muudetud 1 kord kokku.
OveT.
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas OveT. »

Ma pole kuldset veterani medalit näinudki. Mille eest seda anti ja kus selle statuuti lugeda saab?
Palun alati pakkuda märke, medaleid, riste, autasusid tsaari, eesti ja saksa ajast. Samuti dokumente, postkaarte ja fotosid igal teemal, vorme, kiivreid, pandlaid, mõõku jms. 52-23353 ri28le@hot.ee
stilett
Liige
Kontakt:

Kuldne medal

Sama küsimus ka minul. Tavalisi käest kümneid läbi käinud, kuid kuldset...Oleks huvitav lugeda ametlikku versiooni.

Statuudi järgi peab medal olema hõbetatud...

P.S. Tuhnisin Vene netist. Kullatud variandi kohta arutasid sealsed foorumlased, et tegemist mingi praak partiiga, mis lasti välja kullatuna...
Ukraina foorumis jälle pajatati, et kullatud variant maksab 100 ja enam dollarit...

http://forum.faleristika.info/download.php?id=50741
stilett
Liige
Kontakt:

...

Neile, kes oskab ja viitsib lugeda vene keeles, panen üles tulise vaidluse "kollase medali" teemal. Tekstis mainitakse põgusalt ka Tallinna tehast...

http://www.forum-su.com/topic894.html
tossom
Liige
Kontakt:

Kuldse Relvajõudude medali üle on pikalt ja paljudes foorumites arutletud. Küll arvatakse, et monetnõi dvor tegi neid mingi partii jne, küll, et sellist anti ainult kõrgematele sõjaväelastele. Mingit dokumentaalset kinnitust asjale aga ei ole ja praegu on seisukoht küll selline, et tegemist miski omaalgatusliku asjaga. Arvatavasti oli see mingi moevärk ja medali omanikud ise lasid neid eraviisiliselt kullata. Ja muidugi teades, et kullatud medal on kümme korda tavalisest kallim võivad neid ju ka vuflimehed toota ja müüki paisata.
Samas pole ise neid kordagi hunnikutes ja isegi üksikult mitte kohanud.

Muide samasugune legend käib ka Tööveterani medali kohta. Nimelt olevat ta algselt olnud hõbedast. Tegelikult kinnitab seda ka raamat ORDENA I MEDALI SSSR v.a 1974 aastal. Seal on kirjas, et on valmistatud hõbedast.
Raamat ORDENA I MEDALI v.a 1978 aastal annab aga kirjelduseks, et medal on valmistatud hõbetatud tompakist...
Võta nüüd kinni...
Endal on kogus olemas ilmselt üks eesti esimesi autasustamisi 1974.a tööveterani medaliga ja proov näitas hõbedat, samas ei hakka ma teda pooleks viilima, et teada saada, mis seal sees on...
Sama tööveterani medali dokument on huvitav selle poolest, et dokumendis on Viktor Vaht-i originaalallkiri, hilised olid ju kõik tempelallkirjad.
stilett
Liige
Kontakt:

....

Mitmest vene foorumist on läbi lipsanud, et just Tallinnas olevat mingi partii hõbedat medaleid valmis vorbitud. Kuid paraku on see kõik foorumlaste jutu tasemel.

Tossom, ka sul on vaja lipnik Tšujevi dokustaate, millest ma kirjutasin? Või korjad eranditult auatsud dokumente?
ggdag
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ggdag »

äkki paneksid ka rohkem infot selle medali kohta mis sul kõige esimesel pildil on ning on seal reast paremal esimene !?
tossom
Liige
Kontakt:

Paremalt esimene on mitteametlik vene riigiduuma kommunismirakukese poolt välja antud medal 80 aastat N.LIIDU Relvajõude.
Nende poolt on päris palju erinevaid medaleid välja antud ja kutsutakse neid nn UMALATOVA medaliteks. Rakukese esimehe perekonnanime järgi.
OveT.
Liige
Kontakt:

tossom kirjutas:Paremalt esimene on mitteametlik vene riigiduuma kommunismirakukese poolt välja antud medal 80 aastat N.LIIDU Relvajõude.
Nende poolt on päris palju erinevaid medaleid välja antud ja kutsutakse neid nn UMALATOVA medaliteks. Rakukese esimehe perekonnanime järgi.

Kas see on Tshujevile välja antud?
Palun alati pakkuda märke, medaleid, riste, autasusid tsaari, eesti ja saksa ajast. Samuti dokumente, postkaarte ja fotosid igal teemal, vorme, kiivreid, pandlaid, mõõku jms. 52-23353 ri28le@hot.ee
tossom
Liige
Kontakt:

Jah, see on Tsujevile antud.
stilett
Liige
Kontakt:

....

Neid nn Umalatova medaleid on mul terve rivi. Proua tituleerib end:

Председатель Президиума Верховного Совета СССР Сажи Умалатова.

Autasusid vorbivad nii, et ei jõua jälgida. Jagatakse kastiga nii veteranidele, kui ka sõjaväepensionäridele, isegi vahel nende perekonnaliikmetele. Nimed trükitakse sisse koha peal. Mulle pakkus kunagi üks tuttav pensionär Admiral Kuznetsovi medalit. Ütlesin, et mul on ikka vaja, kui muidu saab. Paari päeva pärast tõigi mulle töö juurde medali ja tunnistuse, kuhu mu nimi oli sisse kirjutatud...Vot nii neid antaksegi.
OveT.
Liige
Kontakt:

Saan ma õieti aru, et lipnik on Umalatova medali saanud Eestis ja et nendega on ka eestlasi autasustatud? Kui autasustamine (Eestis) toimus, siis kes olid volitatud seda tegema ja kas peeti ka mingit registrit?
Seni olen arvanud, et nendega autasustamist ei toimunud ja tegemist on enam-vähem suveniirvidinatega.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline