ppp kirjutas:Kas 1904 aasta padrunil mitte ümara otsaga kuul ei peaks olema?
Žuki raamat annab jah teravatipulisele kuulile ülemineku aastaks 1908. Ehk oskab keegi paremini seletada, kuid kuuli mantli värvi järgi otsustades on see hülsiga samast ajastust, mitte hiljem kokku komplekteeritud. Ehk toodeti mõnda aega paralleelselt mõlemat tüüpi padruneid.
Uue kuuli erineva välisballistika tõttu oli ju vajalik teistsugune sihik. 1908. aastaks olid kõik püssid uute sihikutega varustatud ja ümaratipuliste kuulidega padrunite tootmine lõpetati. Arvamus vaid. Ajaloolased vast täpsustavad.
Seda pildi värvi ei saa vist eriti uskuda, ka minu silm ei ole kindel, kas ikka on 4 aasta, äkki 14 vmm? Kuul peaks selle ajastu padrunil vast melhior võimisiganes "hõbedane" olema , nii ümara kui ka terava otsaga kuulil ja kest messingist, kollane. Pildil paistab küll ühtekarva tõesti. Kümera otsaga kuuliga padrunikestadel mida olen näinud on kesta suu osa mis ümber kuuli veidi jämedam kui kuulitagusel osal.
Vaatasin veel pilti ja vist ikka 1904 aasta jah.
On ikka 14 tõesti ja kuul muutub nühkimisel hõbedaseks.
Tundub, et on ikkagi mosini padrun, aga mingil arusaamatul moel on hülss kuuli poolt peenemaks muutunud.
Melhiorist mantliga kuule toodeti jah N. Liidus 30. aastate keskpaigani välja. Seejärel mindi üle tompakiga plakeeritud terasmantlile. Võib ju magnetiga kontrollida.
Melhiormantel siis. Vase ja nikli sulam. Ca 1% on ka rauda, kuid magneti jaoks on seda vähe. Väliskihist on nikkel aja jooksul hävinud. Hõõrudes nühid pealmise kihi ära ja metalli originaalvärv tuleb välja.
EOD kirjutas:
Žuki raamat annab jah teravatipulisele kuulile ülemineku aastaks 1908.
Ehk toodeti mõnda aega paralleelselt mõlemat tüüpi padruneid.
Piisava statistilise materjali (originaalpakendites) järgi võin väita, et selline aasta oli 1908!
Siis on toodetud nii tömbiotsalise kuuliga, kui ka teravaotsalise kuuliga vene vintpüssipadruneid.
Võimalik, et aasta 1908 pole ainus, kuid praktikas andmed mul puuduvad.
ProPatria
Hea sõna ja pussiga saavutab enamat, kui lihtsalt hea sõnaga...
käisin siis täna yhe metsavenna jälgi otsimas, kuid neid " jälgi" oli väga vähe.
leidsin yhe taskunoa (väga halvasti säilinud), yhe vasknööbi ja yhe padrunikesta. siit siis kysimus, et mis kest on?