Ratsionalisaatorid

Muljeid teenistusest. Nii Eesti väeosades, N Liidus, luures või vastuluures, või hoopis partisanide juures. Kuidas kellelgi juhtunud on.
Vasta
Kasutaja avatar
kurisiil
Liige
Kontakt:

Ratsionalisaatorid

Postitus Postitas kurisiil »

Tunneks huvi, kas kellegil veel on õnnestunud vene kroonus ratsionalisaatoriks hakata ?

Minu lugu siis selline:
Kuna olin kokaks väeosas kus olid toiduvaaritamiseks aurukatlad mis eriti
auru ei pidanud siis oli meil köök pidevalt auru täis niiet teise koka üles leidmisega oli päris raskusi.
Selle olukorra vältimiseks oli köögi välisseina ääres õues selline suur ventilaator, mis pidi auru välja imema.
Kui see ventilaator töötas siis polnud probleemi kuid kuna ventilaator töötas
3 faasilise vooluga siis kippus mõne faasi kadumisel selle ventilaatori mootor
pidevalt läbipõlema ja tavaliselt võttis selle mootori vahetamine vähemalt
kuu aega kui mitte rohkemgi.

Lõpuks sai mul sellest probleemist siiber ja tinutasin kokku 2 relee peal
töötava skeemi mis 1 faasi kadumisel lülitas ventilaatori välja.
Releed sain vanast nõudepesumasinast mis ei töötanud seetõttu et
"svjasistid " varastasid temast paar türistori ära peale mida pidi köögitoimkond käsitsi hakkama potte pesema.
Sain oma ehitatud süsteemi mõned nädalad nautida kui ühel päeval tuli
meie kööki "sampotõlu" ja tahtis minu ehitatud süsteemi näha.
Tutvustasin siis seda veidi ja peale ohtrat kiitmist sain käsu kogu see asi
ratsionaliseerimis ettepanekuna vormistada :)
Mina joonistasin siis elektriskeemi aga kuna vene keeles kirjutamine oli mul selline nagu oli võtsin ühe teise koka, kellega olime koos koka koolist tulnud kampa venekeelseid pabereid vormistama.

Mõne aja pärast saime teada et meile määrati isegi mingi raha selle eest,
täpselt enam ei mäleta aga oli vist 30 rubla.

Kuna kuue kuu pärast lasti mind kroonust tulema ja selle aja jooksul seda
raha veel ei näinud siis ootan seda rahakaarti siiani :)
araterI
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas araterI »

2 relee peal
töötava skeemi mis 1 faasi kadumisel lülitas ventilaatori välja
Kolmefaasilise vooluga? Krt see küll andekas. Äkki kribad üles ja paned siia ka? Või oli nii, et tavaliselt käisid kindlad kaks faasi ära ;)
alax
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas alax »

2 relee peal
Lihtne ju, 2 releed faaside vahel ( A&B, A&C), mõlema relee kontaktid järjestikku magnetkäiviti pooliga. Kolmas relee oleks liigne.
alax
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas alax »

Ise olin aastail 1971-1972 lasketiiru elektrik. Ega to aeg polnud eriti soodus millegi leiutamiseks. Polnud ju juppe eriti saada. Märklaudade tõstukite juhtblokke sai veidi täiustatud. Liikuvad märgid olid vineerist, mõlemal pool plekk-kate. Kuulitabamus korraks lühistas plekid. Aga juhtskeem oli nii totakas, et veidi niiskema ilmaga ei seisnud märgid kuidagi püsti. Ümbertegemisel sai see puudus kõrvaldatud. Tollal ei nimetatud seda veel ratsionaliseerimiseks. Aga enamik ideesid jäi juppide puudumise taha. Ülemusi rahuldas see, et kõik vajalik töötas.
araterI
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas araterI »

alax kirjutas:
2 relee peal
Lihtne ju, 2 releed faaside vahel ( A&B, A&C), mõlema relee kontaktid järjestikku magnetkäiviti pooliga. Kolmas relee oleks liigne.
Krt jah faaside vahel ju ka pinge. Normaljno. Vat seda ununevat elektrotehnikat...
Viimati muutis araterI, 09 Okt, 2007 20:46, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
kurisiil
Liige
Kontakt:

araterl kirjutas:
2 relee peal
töötava skeemi mis 1 faasi kadumisel lülitas ventilaatori välja
Kolmefaasilise vooluga? Krt see küll andekas. Äkki kribad üles ja paned siia ka? Või oli nii, et tavaliselt käisid kindlad kaks faasi ära ;)

Alaxi kirjeldatud meetod oli täitsa õige, kolmanda relee lisamist oleks juba saanud laristamiseks nimetada :)
Kasutaja avatar
kalleb
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas kalleb »

meil ka utsebkas paina ti et davai tee ratspredlozenie,nendel mingi plaan
palju peab tegema ,saad raha

no ei mina viitsinud asjaga jebida ja nagu eelnevast selgub täiesti põhjusega
Kasutaja avatar
kurisiil
Liige
Kontakt:

Jajah, ega käsu peale poleks mina ka viitsinud sellist asja ette võtta.
Eks veidi leiutatud sai ikka igavuse peletamiseks.

Mingiaeg toodi meile kööki umbes 100 liitrine elektronkatel.
Oli selline segumasina kujuline seade, mida sai ka ettepoole kallutada ja katla sisu välja valada.
Selle riista küljes asus selline suur osutiga ja kahe kontaktiga termoregulaator ja katla hoitavat temperatuuri sai siis kruvikeerajaga reguleerida.

Ühendas väeosa elektrik siis selle ära ja lasi ise jalga, mina lasin siis veidi vett katlasse ja proovisin seda käivitada, tuled lõid sirama kuid katel soojaks
ei lähe.
Võtsin siis katla all asuva kapikese lahti ja selgus et kunagi kooliajal ei valetatudki kui väideti et vene elektroonika tehastes ei viitsita asju ära
ühendada vaid visatakse lihtsalt peotäis kruvisid sisse ja edasi pead ise vaatama kuidas seadme tööle saad.

Kuna ma vana radioljubitel juba siis hakkasingi kohe seda elektroonikat kokku panema.
Lõpuks siis katel käivitus kuid nagu selgus hiljem siis peale etteantud temperatuuri saavutamist ei lülitanud ennast ikkagi välja.
Korra keetsime temaga isegi sülti kuid siis käis temperatuuri reguleerimine käsitsi.

Vahepeal jätsin selle katla mõneks ajaks jälle rahule kuid igavusest hakkasin teda mõne aja pärast jälle edasi torkima.
Võtsin selle elektroonika päris tükkideks ja otsustasin et järgmine päev
panen ta oma väljamõeldud skeemi järgi jälle kokku.
Avastasin veel et üks relee oli lühises kuid kuna teadsin et elektrikul peaks üks selline olema lootsingi siis järgmisel päeval selle seadme
pidulikult käivitada.

Saabub siis järgmine päev ja kamandati juba hommikul staapi ja öeldi et kaua siin ikka igavled, kao hoopis koju.

Seda ei lasknud omale kaks korda öelda ja katlast polnud ka enam ei sooja ega külma , peaasi et väeosa väravast välja sain :)
ats 2
Uudistaja
Kontakt:

Postitus Postitas ats 2 »

Meil oli ikka kombeks neid akkordtöid anda demblitele.Mulle anti laialivarastatud ZIL -130.Elektroonilist süüteplokki ei saanud kusagilt.Panin teise süütepooli ja kondeka jagaja külge.Töötas küll.Poritiivad koos morda ja radikaga olid ka ära läinud kuhugi.Aga 131 poritiibasi oli küll.Radika asemele läks "urali" radikas.Stangeks severjanka ZIl -i stange.See on lai nigu tantsupõrand (vintsikoha pärast) Värvisime pintslitega auto üle ja valmis.Sambatteh oli ka naljamees avaldas rivi ees tänu uue ZIL mudeli loomise eest,mille margiks saab ZIL 132
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline