Tangid ja lukukoja kaanid
Tangid ja lukukoja kaanid
Vaatasin saatejuppi, kus "Vanilla Ninja" käis Iraagis, ning Katrin Siska kilkas, et sai "tangiga" sõita. Kui ma selle jutuks võtsin, tehti mulle märkus, et terve militaar.net kubiseb inimestest, kes samuti tangidest räägivad. Panin siis siin foorumis sõna "tangid" otsingusse - & saingi 29 vastet.
Kui te mind ei usu, siis vaadake sõnastikest järgi, aga sõjamasinad & (laeva)mahutid käänduvad tank-tanki-tanki (mitmuses siis tankid-tankide-tanke); samas kui tööriistad on tangid (nt näpitstangid).
Ja veel - ma ei tahaks enam kuulda, kuidas instruktorid ütlevad: "See on lukukoja kaan."
Kaitseväelasi peetakse niikuinii jõmmideks, kes endale suvalisele jopele õmmeldud embleemiga RESPECTi käivad norimas. Püüdkem vähemalt siis ilusa eesti keelega teistele eeskujuks olla.
Kui te mind ei usu, siis vaadake sõnastikest järgi, aga sõjamasinad & (laeva)mahutid käänduvad tank-tanki-tanki (mitmuses siis tankid-tankide-tanke); samas kui tööriistad on tangid (nt näpitstangid).
Ja veel - ma ei tahaks enam kuulda, kuidas instruktorid ütlevad: "See on lukukoja kaan."
Kaitseväelasi peetakse niikuinii jõmmideks, kes endale suvalisele jopele õmmeldud embleemiga RESPECTi käivad norimas. Püüdkem vähemalt siis ilusa eesti keelega teistele eeskujuks olla.
-
- Liige
- Kontakt:
Midagi sarnast vist jah, üks siis mõeldud sõdurite küttimiseks, teine hüljeste küttimiseks.
Aga muidu on olemas Eesti looduses üks kole loom, kelle nimi on piinel. Nii paljud vähese kirjaoskusega eestlased on tundnud tema kust. Sagedamini just siis, kui sattutakse halba valgusse. Kirjaoskajad tunnevad siis piinlikkust, kirjaoskamatud piinlikust. Vahet pole, mõlemad tunded on vastikud.
Aga muidu on olemas Eesti looduses üks kole loom, kelle nimi on piinel. Nii paljud vähese kirjaoskusega eestlased on tundnud tema kust. Sagedamini just siis, kui sattutakse halba valgusse. Kirjaoskajad tunnevad siis piinlikkust, kirjaoskamatud piinlikust. Vahet pole, mõlemad tunded on vastikud.
Vaid Siil mu kõrval lebas siin. Ta suri ammu.
[img]http://www.soobel.planet.ee/TGMB.gif[/img]
[img]http://www.soobel.planet.ee/TGMB.gif[/img]
Kui me nüüd arutaks äriprojekti VN muusikalist taset ja et kui palju nad Boney M'ist kehvemad/paremad on, siis OK! Aga tangid alla kolmekümne korra kümnete tuhandete postituste reas - ülereageerimine.
Selle kaase/kaanega olen eluaeg maadelnud - ju vist on põhjuseks ka kirjakeelest tugevalt erineval murdealal lapsepõlve veetmine. Ei teagi, kas panen kaane peale või kaase ja kas peal on kaas vai kaan. "Tee" tähistab kah füüsikaliselt vägagi erinevaid asju.
Selle kaase/kaanega olen eluaeg maadelnud - ju vist on põhjuseks ka kirjakeelest tugevalt erineval murdealal lapsepõlve veetmine. Ei teagi, kas panen kaane peale või kaase ja kas peal on kaas vai kaan. "Tee" tähistab kah füüsikaliselt vägagi erinevaid asju.

Pagan teab jah, ma olen kah eluaeg kaanega, mitte kaasega katnud.
Küüntega sama lugu.
Küüntega sama lugu.

Palun alati pakkuda märke, medaleid, riste, autasusid tsaari, eesti ja saksa ajast. Samuti dokumente, postkaarte ja fotosid igal teemal, vorme, kiivreid, pandlaid, mõõku jms. 52-23353 ri28le@hot.ee
-
- Liige
- Kontakt:
Samas ei maksa unustada, et düsgraafia on samasugune puue nagu iga teinegi. Mul näiteks on üks selline tuttav - puhas eestlane, ülikool ka läbi käidud, aga õigekiri pole tema tugevaim külg. Nii et ei maksa alati päris tähti ka närima hakata. Minu meelest kui jutul ikka muidu mõte sees ja aru saab, siis pole nii väga lugu kui keegi "tangilahingust" kirjutab. Ega see siin mingi filoloogide foorum ei ole ja kui väga tahta, siis pea iga postituse juures mõne vea ikka leiab.
Noh, düsgraafia on ikka väga erandlik nähtus. See, millega meie igal pool kokku puutume, on tavaline harimatus. Hoopis teine asi on, kuidas sellesse suhtuda. Kui inimene muidu tubli on ja tema amet ei nõua keele laitmatut valdamist kirjas, siis lasku käia. Kui aga tegu ajakirjaniku, poliitiku, ametniku või muu taolise tegelasega, kes keelega leiba teenib, siis on nõuded muidugi hoopis teised 

Palun alati pakkuda märke, medaleid, riste, autasusid tsaari, eesti ja saksa ajast. Samuti dokumente, postkaarte ja fotosid igal teemal, vorme, kiivreid, pandlaid, mõõku jms. 52-23353 ri28le@hot.ee
-
- Liige
- Kontakt:
Küüs ja küün, kaas ja kaan kasutamisel tuleb lihtsalt jälgida, et üks ei hakkaks teist tähendama. Ongi kogu lihtne reegel
Mul õnnestus olla ühe väga hea emakeele õpetaja õpilane. Ta ei vaevanud meid kunagi mingite keeruliste stampreeglitega (mis nagunii meelde ei jää), vaid seletas asjad lahti ja õpetas sellega kuidas kõnes või kirjas sõnu käänates olla mõttega asja juures, et nad oma tähendust ei muudaks.
Ainuke õps kah, kellele olen alati kooli kokkutulekutel austust ja tänu jaganud. Maimu Kindma Valgjärve koolist.

Mul õnnestus olla ühe väga hea emakeele õpetaja õpilane. Ta ei vaevanud meid kunagi mingite keeruliste stampreeglitega (mis nagunii meelde ei jää), vaid seletas asjad lahti ja õpetas sellega kuidas kõnes või kirjas sõnu käänates olla mõttega asja juures, et nad oma tähendust ei muudaks.
Ainuke õps kah, kellele olen alati kooli kokkutulekutel austust ja tänu jaganud. Maimu Kindma Valgjärve koolist.
[i]Last thing I remember, I was Running for the door
I had to find the passage back To the place I was before
"Relax", said the night man, "We are programmed to receive.
You can check-out any time you like, But you can never leave!"[/i]
I had to find the passage back To the place I was before
"Relax", said the night man, "We are programmed to receive.
You can check-out any time you like, But you can never leave!"[/i]
Re: Tangid ja lukukoja kaanid
Ei maksa unustada, et näiteks EW ajakirjanduses kirjutati samuti vahest tanki asemel tangi (näit. Tehnikamaailmas). Samauti kirjutati Taani asemel vahest Daani jne. Pole siin eesti keeles kõik nii must-valge midagi.unihiir kirjutas: Kui te mind ei usu, siis vaadake sõnastikest järgi, aga sõjamasinad & (laeva)mahutid käänduvad tank-tanki-tanki (mitmuses siis tankid-tankide-tanke); samas kui tööriistad on tangid (nt näpitstangid).
.

* Otsin pilte ja infot Aegna merekindluses teeninutest, eriti aastatest 1930-34 *
* Meie peaülesanne olgu peatada eestlaste väljasuremine. Ukrainlased ei sure välja ka siis, kui nad kotavad (enamasti venelastega asustatud) Ida-Ukraina ja Krimmi! *
* Meie peaülesanne olgu peatada eestlaste väljasuremine. Ukrainlased ei sure välja ka siis, kui nad kotavad (enamasti venelastega asustatud) Ida-Ukraina ja Krimmi! *

Sõdur. 1939.
Kas tangid pole mitte veneaegne leiutis? Eesti ajal olid näpitsad ja pihid vast, kas tangi kui sellist nimetust oligi?
* Otsin pilte ja infot Aegna merekindluses teeninutest, eriti aastatest 1930-34 *
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline