Wabariigi aegsed mõõgad?

Üksused, relvad, tehnika. Autasud ja vormid. Kõik teemasse puutuv.
Vasta
MetsaKurat
Liige
Kontakt:

Wabariigi aegsed mõõgad?

Postitus Postitas MetsaKurat »

Foorumlased pöörduks teie poole palvega, et kas oleks näidata erinevate mõõkade pilte ja/või jooniseid, mis olid kasutusel meil wabariigi ajal kaitseväes?
"Es gibt keine verzweifelten Lagen, es gibt nur verzweifelte Menschen."
Aleks
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Aleks »

Selle kohta ilmus äsja hea raamat: Reet Naber, Heino Piirsalu "Kaitseväe ohvitseri mõõk" Luick OÜ Tallinn 2007. Seal erinevaid jooniseid, fotosid, pilte jne.
Olen huvitatud Kaitseliidu ja Kaitseväe rinnamärkidest, autasudest, dokumentidest ja sümboolikast 1918 - 1940. Võimalik erinevad variandid - ost, vahetus jne. Telefon 5092935.
ppp
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ppp »

Huvitav teema! Kui mõni teadjamees valgustaks seda küsimust! Ohvitseri paraadmõõgaga ilmselt asi selge, eriti kui selline tore teos on ilmunud. Tööriistana kasutati ilmselt ikkagi tsaari ajast pärit dragunimõõku, niiohvitseri kui reakooseisu omi? Kas ka seda lühikest kahurväelase mõõka bebuuti , mida Arnold äsja teises teemas nimetas, kasutati Kaitseväes? Kuidagi palju on meil neid liikvel või on puhtalt tsaariajast jäänud? Väidetavalt olla neid Punaarmees veel peale sõdagi (wwII) vahel vööl kantud?
OveT.
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas OveT. »

ppp kirjutas: Kas ka seda lühikest kahurväelase mõõka bebuuti , mida Arnold äsja teises teemas nimetas, kasutati Kaitseväes?

Vabadussõja ajal kindlasti.
Palun alati pakkuda märke, medaleid, riste, autasusid tsaari, eesti ja saksa ajast. Samuti dokumente, postkaarte ja fotosid igal teemal, vorme, kiivreid, pandlaid, mõõku jms. 52-23353 ri28le@hot.ee
MetsaKurat
Liige
Kontakt:

Seda raamatut olen põgusalt juba sirvinud, hea asi praegusel ajal, aga nagu ka autor ütleb ei ole ükski raamat lõplik. Aga tegelikult jäänud mulle kõrva et olnud nagu kadettidel eraldi disainiga mõõk? Samas pildimaterjali oleks ikkagi vahva kaeda.
Aleks
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Aleks »

Olen kuulnud, et Läti kadettidel oli küll teistmoodi disainiga mõõk.
Olen huvitatud Kaitseliidu ja Kaitseväe rinnamärkidest, autasudest, dokumentidest ja sümboolikast 1918 - 1940. Võimalik erinevad variandid - ost, vahetus jne. Telefon 5092935.
stilett
Liige
Kontakt:

Bebutist...

Postitus Postitas stilett »

Bebutist lisaks juurde, et tegu pole ikkagi mõõgaga, vaid kinžalliga. Esimeses maailmasõjas tsaariarmees kasutuseloleva bebuti õige nimetus on: "Кинжал кривой солдатский (бебут) образца 1907 года". Loodan, et tõlget vaja pole. Bebuti üldpikkus oli 60 cm, tera pikkus 44 cm. Samal ajal ratsaväemõõga ehk шашка tera pikkus 81 cm, enne 1905 aastat oli tera üldpikkus 86 cm....
Tuli üks pikk jutt, kuid võib olla pakub kellegile huvi :D

P.S. Mõõtsin üle oma kogus oleva kaukaasia kinžalli. Üldpikkus 50 cm, sellest tera pikkus 35 cm.
Arnold
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Arnold »

Pilt
:lol:
plekkpea
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas plekkpea »

Tool on muidugi kõige effektiivsem, kaks kärbest ühe hoobiga. :D
Huvitun maisest rasketehnikast.
MetsaKurat
Liige
Kontakt:

Vaadates seda pilti, siis ei ole vahet, kas pilt tehtud 100, 50 või 4 aastatat tagasi sõdurite pildid mõnel vabal momendil ikka samad :D
stilett
Liige
Kontakt:

...

Postitus Postitas stilett »

Täitsa õige, Metsakurat! Olgu see Eesti Vabariigi, tsaari-vene, saksa, või NA, poiste naljad ikka ühed :D.

Kusjuures, olen kogu aeg arvanud, et EW ratsaväes olid kasutusel 1909 mudeli tragunimõõgad, pildil aga hoopis vanem, 1881 aasta mudel...
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline