NSVL aegsed sõjaväerajatised Järvamaal
NSVL aegsed sõjaväerajatised Järvamaal
Vaja üks pühapäev sisustada, kuid ei oska kohe kuidagi kuhugi minna. Ehk mõni teab ja oskab soovitada just nimelt Järvamaal asuvaid baase /rajatisi?
N-Liidu aegsed sõjaväerajatised,vist meil siin ülesloetud.Üks mida tean kuulub varemasse aega.Midagi olevat seal juba EW aegu olnud,vist KL omand.Sõjaajal kasutati saksmannide poolt ladudena.Süvendid kaevatud,muldvallid kokku kuhjatud,vist kütuse või laskemoona ladu? Üks talumees,üritanud sealt matti võtta,aga lõppes õnnetult,tunnimees andis tina.Peale sõda punapasunad hüüdsid,kui hukkunud nõuk.partisanist.Hiljem sellest loobuti,said ise aru oma lollusest.
Juhataks siis ka teed.Reopalust Väätsa suunas 1km.jagu,siis vasakule,üle värskelt valminud jalgrattatee,raielankki mööda 3-400 m.Siis peaksid olema näha vallid.Ise olen läbisõidul,korraks pilgu peale visanud
Juhataks siis ka teed.Reopalust Väätsa suunas 1km.jagu,siis vasakule,üle värskelt valminud jalgrattatee,raielankki mööda 3-400 m.Siis peaksid olema näha vallid.Ise olen läbisõidul,korraks pilgu peale visanud
Parem peenike peos, kui punalipp katusel!
järvamaa
Nii võib Amblast Tamsalu suunas sõites leida Kuru metsa vahele peidetud tõelise salaasustuse. Endisest sõjaväelinnakust on praegugi alles tohutud maa–alused laod, angaarid, õppeväljakud, kasarmud – oskaks keegi neile vaid rakendust leida. Isegi asfaldist teelint vonkleb hoonete vahel tänini.http://www.album.ee/album/30042344/50093506
Reinevere ja Karkuse küla ehk siis Järvamaa ja Lääne–Virumaa piiril asub järgmine huviväärsus. Selleks on Reinevere – Tapa maanteest 0,4 km lääne pool asuv 136 meetri kõrgune Tõrevere mägi, mis on ühtlasi Järvamaa kõrgeim punkt. Vaat selle mäe otsast näeb tõesti juba kaugele, pealegi veel üle maakonna piiri.
Huvitavaks ei tee Tõrevere mäge siiski üksnes kõrgus, vaid rohkem veel salapära, mis tolle tipu ümber ligi pool sajandit lasus. Nii ei teadnud samas mäe jalamil elanud inimesedki, et tegu on Järvamaa kõrgeima punktiga, kuna mäele polnudki neil asja: nimelt seisis sinna viival teeotsal ees valveputka sõduritega, kust mööda ei saanud keegi, isegi kariloomad mitte.
Põhjuseks see, et mäetipus asus raketibaas, mille tarvis olid mäe külgedesse ehitatud hiiglaslikud angaarid. Nii tulebki nüüd mäel kõndides olla ettevaatlik, sest selle laele avanevad ventilatsiooniavad ja šahtid võivad kukutada hooletu jalutaja läbi kolme korruse mäe sisemusse.http://www.album.ee/album/30042344/50093512
Reinevere ja Karkuse küla ehk siis Järvamaa ja Lääne–Virumaa piiril asub järgmine huviväärsus. Selleks on Reinevere – Tapa maanteest 0,4 km lääne pool asuv 136 meetri kõrgune Tõrevere mägi, mis on ühtlasi Järvamaa kõrgeim punkt. Vaat selle mäe otsast näeb tõesti juba kaugele, pealegi veel üle maakonna piiri.
Huvitavaks ei tee Tõrevere mäge siiski üksnes kõrgus, vaid rohkem veel salapära, mis tolle tipu ümber ligi pool sajandit lasus. Nii ei teadnud samas mäe jalamil elanud inimesedki, et tegu on Järvamaa kõrgeima punktiga, kuna mäele polnudki neil asja: nimelt seisis sinna viival teeotsal ees valveputka sõduritega, kust mööda ei saanud keegi, isegi kariloomad mitte.
Põhjuseks see, et mäetipus asus raketibaas, mille tarvis olid mäe külgedesse ehitatud hiiglaslikud angaarid. Nii tulebki nüüd mäel kõndides olla ettevaatlik, sest selle laele avanevad ventilatsiooniavad ja šahtid võivad kukutada hooletu jalutaja läbi kolme korruse mäe sisemusse.http://www.album.ee/album/30042344/50093512
j
kas kegi veel teab mida järvamaal asub ja kus???
- gnadenlose
- Liige
- Kontakt:
Imaverest Võhma poole sõites peale Arkma teeristi on paremat kätt miski radarijaam. Paar küngast, mille otsas vene ajal radariantennid pöörlesid ja hulk senini (kohati) okastraadiga piiratud hooneid. Tõsi, tundub, et ala on erakätes, sest seal käib vist mingi ehitus.
Aga Koigi kandis oli ju lausa sõjalennuväli, kui ma ei eksi. Lapsena mäletan, vahtisime talveõhtuti oma Särevere korteri akendest taevas rippuvaid "jõulukuuski" (siis tundus, et need võisid rippuda umbes Arkma radarite kandis), mis tõenäoliselt õppuste juurde kuulusid.
Sõjaaegseid militaarrajatisi võib silmaga näha ka näiteks Türil ja Jändja-Karjaküla kandis.
Aga Koigi kandis oli ju lausa sõjalennuväli, kui ma ei eksi. Lapsena mäletan, vahtisime talveõhtuti oma Särevere korteri akendest taevas rippuvaid "jõulukuuski" (siis tundus, et need võisid rippuda umbes Arkma radarite kandis), mis tõenäoliselt õppuste juurde kuulusid.
Sõjaaegseid militaarrajatisi võib silmaga näha ka näiteks Türil ja Jändja-Karjaküla kandis.
Гив Ми Мани
-
- Moderaator
- Kontakt:
Re: järvamaa
(http://www.jarva.ee/index.php?action=ar ... rtID=30320)pepsy kirjutas:Vaat selle mäe otsast näeb tõesti juba kaugele, pealegi veel üle maakonna piiri.
No ja mis viga näha, kui maakonna piir on vaid paarisaja meetri kaugusel

Üldse on seal nii sügavalt jaburat juttu, mida ei viitsi kommenteeridagi. Aga mõni asi hakkas siiski huvitama -- mine tea, äkki on tõsigi?
Kas tõesti ligi 50 aastat? Minu teada oli seal Tapa seniitraketipolgu (1968. aastast -brigaadi) komandopunkt, mis ehitati peale 1961. aastat, ja 80.-te lõpus oli ta juba maha jäetud. (1982 valmis brigaadil uus KP Rakveres.) Minu matemaatika annab kokku alla 30 aasta. Või oli seal ka enne seda mingi väeosa?pepsy kirjutas:Huvitavaks ei tee Tõrevere mäge siiski üksnes kõrgus, vaid rohkem veel salapära, mis tolle tipu ümber ligi pool sajandit lasus.
Kui ma seal käisin, jäi mulle mulje, et KP on ehitatud mitte mäe sisse, vaid mäe peale, või ma eksin? Ikkagi oma 20 aastat sealkäigust möödas. Ja mulle ei tundunud umbes 3 m kõrgused kabiinivarjed kuigi hiiglaslikud. Ent kõik on suhteline...pepsy kirjutas:Põhjuseks see, et mäetipus asus raketibaas, mille tarvis olid mäe külgedesse ehitatud hiiglaslikud angaarid.
"Raketibaas" ehk S-75 tuledivisjon ja hiljem S-125 tehniline divisjon oli sealkandis küll, aga pisut eemal, Kuru mõisa poole.
Re: järvamaa
Kas Rakvere ehitatud KP on tänaseni alles?Kapral Karu kirjutas: Kas tõesti ligi 50 aastat? Minu teada oli seal Tapa seniitraketipolgu (1968. aastast -brigaadi) komandopunkt, mis ehitati peale 1961. aastat, ja 80.-te lõpus oli ta juba maha jäetud. (1982 valmis brigaadil uus KP Rakveres.) Minu matemaatika annab kokku alla 30 aasta. Või oli seal ka enne seda mingi väeosa?
Vanasõiduki huviline
Minu sõidukid: Gaz 22; Moskvich 412 1969
Minu sõidukid: Gaz 22; Moskvich 412 1969
-
- Moderaator
- Kontakt:
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline