Ma olen vist seda 100 korda juba seletanud, et kogu su ettevalmistused ja kalli raha eest soetatud relvastus on kasutud, kui need sõja 15ndal minutil vastase lennuvägi hävitab. Aga ikka ei jõua kohale - ju vist ei taheta, et jõuaks, kuna see tõsiasi aetavat mantrat ei toeta.A4 kirjutas:See on üldlevinud müüt, et selle eelarve eest ei saa. Saab küll. Asju aetakse tasapisi, mitte ei trummeldata pressikonverentsil rinnale, et rohkem pole vaja.Praegu on meil op-struktuuris (vähemalt paberil) 16 000 meest, brigaade 1, suurtükiväegruppe 1, tanke pole. Rahadega tullakse ots-otsaga kokku ja ka olemasolev süsteem lonkab vähemalt ühte jalga. Nüüd võtke meie praegune kaitse-eelarve ja arvutage ise, kuidas Kunnase ideaal selle raha eest valmis ehitada. SEE EI OLE LIHTSALT VÕIMALIK. Aga rahanumbritest rääkimist tegelikult Kunnas väldib.
Alustaks näiteks olemasolevast unarusse jäetud 45 000- 15 000*60%= 18 000 mehest kolme maakaitsebrigaadi loomist, mille ülesanne on vastase tagala kurnamine. Kasutada ära neidsamu reservohvitsere, mille üle alles siin ilguti - koolitades reservistidest rühma või kompanii suured üksused, mis pööravad pahempidi vastase tagala. See on kordi suurem heidutus, kui meie üksainus enamvähem relvastatud brigaad.
Ma kunagi tõin selles reservohvitseride teemas väikese triviaalse arvutuse, kus selgus, et Soomes maksab ühik üks sõdur sõjalist võimekust poole vähem kui meil. Põhjus on eelkõige suur organiseeritud reserv, mida meil ei ole. Meie koolitame iga viie aasta tagant uue operatiivstruktuuri, vaevumata eelmiste sõduritega midagi tegema. See teeb meie süsteemi kalliks, mis ootuspäraselt ei tooda head võimekuse/kulu suhet. Arvuta see ise läbi!
Seejuures võiks sellisele operatiivstruktuurile lisada ka selle foorumi lennundusfanaatikute hävitajate eskadrilli, mille puhul käib ka jutt mitte sadadest miljonitest, vaid miljarditest kroonidest.
Teiseks, lennueskadrilli maksumus on kord välja arvestatud - sõdurifoorumis, mina sain 10 tulitera F-16C rentimisel USA-st ja nende tarvitamisel 200 lennutundi aastas kogu kuludeks 400 miljonit krooni. Aluseks oli Poolale tehtud pakkumine, millele Poola eelistas ostmist. Seejuures 200 tundi on väga vinge koormus, näiteks Saksamaal on riviväeosades see 160-190 tundi aastas.
Igal juhul - enne edasist spekuleerimist paluks andmed, faktid, mis oleks täpsemad ja usaldusväärsemad kui minu omad. Muidu paluks neid TV3 stiilis "miljardeid" siia mitte tuua. Lennukeid on alati võimalik järelmaksuga osta.