Mis embleem?
Mis embleem?
Jõudu kamraadid, sooviks teada mis embleemiga täpselt tegu. Mõningad arvavad, et tegu Pioneeripataljoni vanema embleemiga.

Kes ajalugu ei mäleta,elab tulevikuta.
- Tundmatu sõdur nr. 4
- Liige
...selle embleemi mede tublid pioneerid kusagil 90-te teisel poolel minu teada tegid, nii omast initsiatiivist (-ja edevusest)...
Embleem pidi olema justkui pioneere ühendav erialatunnus siis... Kas embleemil peale selle uduse idee ka mingi konkreetne statuut oli, seda ei tea - mõni elusolev pioneerist voorumlane võiks sellest ise rääkida
Pioneerikooliga siin seega seost ei ole ja ilmselt pioneeripatiga ka - pigem siis nagu Soomes pioneerieriala õppinud mehi ühendama pidanud sümbol... ehk idee, mis ruttu ära suri
Embleem pidi olema justkui pioneere ühendav erialatunnus siis... Kas embleemil peale selle uduse idee ka mingi konkreetne statuut oli, seda ei tea - mõni elusolev pioneerist voorumlane võiks sellest ise rääkida

Pioneerikooliga siin seega seost ei ole ja ilmselt pioneeripatiga ka - pigem siis nagu Soomes pioneerieriala õppinud mehi ühendama pidanud sümbol... ehk idee, mis ruttu ära suri

Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Jõudsid must küsimusega ette
Tahtsin isegi uurima hakata, sest lähemal süvenemisel selgus, et Pioneeripataljon loodi 2004 koos sümboolikaga ja Pioneerikooli sümboolika kohta otseselt avalikes allikates midagi teada ei ole. Kool ju ka suhteliselt uus, 2002. aastast. Siiski embleem on pärit juba 90-ndatest, 99. aastal nägin sellist esmakordselt Tapa garnisonis, kus tol ajal oli ka mingi pioneeriüksus. Mis üksus see oli, kus Neudorf ja teised pioneeri asja ajasid?

Embleem on kindlasti pärit 90-ndatest, kuid see ei ole minu teada kunagi olnud ametlik embleem ühelgi üksusel vms. Esimesed pioneerid said oma väljaõppe Saksamaal ja Eestisse tagasi tulles loodi nende endi poolt nö pioneere ühendav embleem. Tollal oli neid tegijaid vähe ja Neudorf minu teada nende hulka ei kuulunud(võin eksida), Seal oli kindlasti hilisem pioneeri inspektor Klettenberg, siis üle kaitseväe ja kaitseliidu tuntud Ado Mets ning ka tollal leitnant Majorov. See embleem oli umbes sama nagu vaehepeal oli popp ka üleelamisinstruktori embleem(kes olid oma koolituse kusagil Rootsis saanud, siis neil oli ühesugune embleem, mis oli Eestis tehtud)Shogun kirjutas:.... Kool ju ka suhteliselt uus, 2002. aastast. Siiski embleem on pärit juba 90-ndatest, 99. aastal nägin sellist esmakordselt Tapa garnisonis, kus tol ajal oli ka mingi pioneeriüksus. Mis üksus see oli, kus Neudorf ja teised pioneeri asja ajasid?
99-ndal ei olnud veel Tapal mingit pioneeriüksust, Tartu pataljon hakkas Tapale ümber kolima.
Kus need pioneerid siis oma asja ajasid? Minu mälestused sellest ajast on väga ähmased, sest Tapal sai oldud 1,5 kuud ÕTD 2. patareis ainult ESK ajal ja peale STVG omade kellegagi nagu eriti ei läbinud seal. Ometi ma nagu mäletan mingeid tegelasi, kes väidetavalt tegelesid pioneeriasjandusega. 2001. aastal kui me KSK-s juba Rutja lennuvälja taevalaotuse poole pillutasime, olid Mets ja Neudorf meil instruktoriteks - kust nemad tulid ja mis üksuse alla nad tol ajal käisid?TigeSiil kirjutas: 99-ndal ei olnud veel Tapal mingit pioneeriüksust, Tartu pataljon hakkas Tapale ümber kolima.
Pioneerid olid siis veel Tartus ja Tartu pataljoni hingekirjas. Tapale hakati alles pioneere ümber planeerima ja Tartu pataljon teadupärast kaotati hiljem ka ära(põhimõtteliselt öeldi kaadrile, et kas Tapa või reserv). Ma arvangi, et need keda nägid, olid need mehed, kes seal siis ettevalmistusi tegid ja esimestena seal ringi patseerisid. Mets oli kindlasti kaitseliidu all...(on koguaeg olnud ja KVga oli mingid lepingulised suhted)...Neudorf oli minu teada Tartu pataljonist. Alles 2001 lõpus tulid soomest esimesed pioneeriohvitserid ja nemad läksidki Tapale esimesteks Pioneeripataljoni ja pioneerikooli jne kaadriks(juba eesootavatele "Tartu pataljoni" võitlejatele)
Väikese uurimistöö tulemusena on selgunud embleemi tegelik taust. KJPS pioneeriteenistusega seotud olnu kinnitas, et embleem on 1996. aastast ning tehti see KJPS pioneeriteenistuse tähistamiseks. Idee autor ja teostaja oli tollane pioneeriteenistuse ülem major Udo-Meeme Lettens, kes tänaseks on meie hulgast lahkunud. Selles osas oli teil siis õigus, et embleem pioneeride eni poolt üksteise tähistamiseks tehtud oli aga too salapärane üksus mida ma silmas pidasin (mis küll jah Tapal ei asunud), oli KJPS pioneeriteenistus.
kindlasti ei olnud tegemist pioneeiteenistuse kui üksuse embleemiga, sest seda embleemi kandsid ka pioneeriteenistusega mitteseotud inimesed...näiteks tollane leitnant Majorov, kes on koguaeg olnud tagala(logistika tegelane). Kuid ta õppis millalgi saksamaal pioneeriasjandust ja kandis ka seda embleemi(vähemalt 1997.aastal kandis). See võis küll mitteametlikult olla nö pioneeriteenistuse embleemiks.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline