Igatahes tänan, eks seda ole siis näha, kui itaallane ükskord valmis saab..
Need härrad tegelevad tõesti ainult nullist ja "omas" mõõtkavas ehitamisega, mina olen nende kõrval diletant, kuid see-eest on mul alati valik - võin rahumeeli järgmiseks mudeliks võtta sellise karbi, mis meeldib, kuna tegutsen tavalises 1:35 mastaabis. Muidu tuleks jälle alustada hirmpika jooniste otsimise, korrigeerimise ja veelkordse ümbertegemise protsessiga... No ja siis absoluutselt KÕIK detailid nullist alates, no ei tea, kas ma ikka rohkem sellist masohhismi niipea tahan...
Aga ajan seda itaallase rida kah veidi edasi - enne kere kallale asumist tegin vanast CD karbist katsestendi, mille külge keerasin mudeli kliirensit ja käiguosa detailide asetust arvestades teljed. Ja siis kähku jupid paika ning roomik ümber - endalgi ju huvitav, et kas teooria ja praktika ka omavahel kokku lähevad:
Ja ei läinudki - pildil on näha, et kolm lüli jääb üle - kuigi tegelikult kes neid ikka lugema hakkab... Kui aus olla, siis näiteks Friuli roomik Crusaderi jaoks on 8 lüli võrra lühem... Ja epovalu L 6 roomikusse mahub kõigest 75 lüli 88 asemel. Aga selge see, et kõik see nutulaul on ainult enese õigustuseks..
Tegelikult huvitas mind rohkem, et mis hetkel ma siis prohma tegin ja asusin asja üle kontrollima - tuli välja, et asi võis olla traadis - lülisid tehes kasutasin 0,3 mm õõnemoodustajaid, kuid hiljem ei leidnud sobiva jämedusega tinaga kaetud traati - vasekarvalist ei saa kasutada. Siis lõin käega ja puurisin avad 0,4mm puuriga üle ning liitsin lülid omavahel Friuli komplektist üle jäänud traadi abil, seda kippus puudu jääma, aga Siim aitas hädast välja. Ilmselt see puurimise värk panigi asjale põntsu ära, nii et roomik tuli pikem kui peaks. Aga kas ma seepärast hakkan veel uusi roomikuid tegema... kahtlen küll..
Aga kas sa kõikidest detailidest töö käigus vorme teha ei saa? Et siis hiljem väikeseeriana välja anda - kollektsionäär-mudelistid maksaks kindalsti su vaeva kinni.
Vorme tuleb niigi palju, siin on näha veermiku detailide jaoks vajaminevad:
Aga kere jaoks tuleks teha sellised pirakad, et silikooni läheks kilode kaupa, kusjuures siis ei saaks enam tavalise EPO liimiga mökerdada - suuri vorme pole lihtsalt võimalik sel kombel täita. Sel juhul tuleks teha vormid hoopis teisest materjalist ja valada samuti spets värgiga, mis ei ole mitte odav ning nõuab vaakumit. Tulemuseks oleks parasjagu kallis asi - resinile spetsialiseerunud tootja pakub sama asja kusagil 70 euro ringis - kusjuures paljud detailid on vaakumvalu iseärasustest lähtuvalt lihtsustatud. Selline areng mind ei huvita - see pole siis enam hobi, vaid äri...
Urmas.