Puhka rahus,Metallidetektor...

Kõiksugu militaarsuunitlusega väljakaevamised ja nendega seonduv.
Vasta
plekkpea
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas plekkpea »

MargusM kirjutas:

Sa valid välja Sinule sobivad postitused ning tegeled, anna mulle andeks, demagoogiaga :twisted:...
Nähä on, kuid sama toimub Teie postitustega, on ju vaks vahet militaar arheoloogial ja piraatkaevamisel muististel! Hetke detektorism on kujunenud viimase kahe aasta jooksul, viimased ka hobitegijad ja seaduskuulekad. Ise olen ka detektorist ja käisin ka oma maadel otsimas, eelnevalt vaatasin sinised kastid MK lehelt välja ja sinna mitte ligemale , kui 50 meetrit ei läinud. Leiud olid kesised, kõik ilusti internetis esitletud.Olen ma kriminogeen? Kas olen seadust valesti täitnud, seega ootab mind kriminaalkoodeksi "haamer"?
Huvitun maisest rasketehnikast.
Uitaja
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Uitaja »

MargusM kirjutas:
Aga selline küsimus: Kas Sa pead 20. sajandil külakalmistutel toimunud arheoloogilisi probleemkaevamisi tõepoolest "kalmete ründamiseks"???.
Arvan, et inimsäilmete väljakaevamisega seonduv jätab kadunukesed täiesti "külmaks", aga elavate jaoks see eetiliselt keeruline teema muidugi on. Kui mingite kaevetööde alal ikka luud välja tulevad, siis on nende arheoloogide poolt uurimine loomulik. Lihtsalt praktika või uudishimu mõttes ei pea kaevamist õigeks ja nagu selgus, ei kaevatagi. Kui tuleb kunagi uurimise tehnoloogias või metoodikas mingi oluline hüpe, eks siis võib jälle kaevata :)
Kaitsealuseid kalmeid pole ma just palju näinud. Kuhu olen sattunud, on näha kaevamiste jälgi just varasemast ajast, kui metallidetektoreid veel polnudki. Aukudes kasvavad praegu juba suured puud. Viljandi ümbruse 19.saj. mõisakalmistud, nagu Loodi, Heimtali, Õisu (need ei ole kaitse all) olid kõige auklikumad kuskil 1980-date aastate alguses. Viimasel ajal nagu polegi mingeid värskeid auke märganud.
Ei usu mitte, et det-istid otsimise lemmikkohtadeks on surnuaiad ja muinsuskaitsealused objektid. Eestis on praegu üle 25000 kultuurimälestise ja nende hulgast on olnud väidetavalt detektoriga rüüstatud kohti ajalehtedele näideteks tuua ainult mõned üksikud . Ja needki ei tea mis ajast.
Veel kord Heiki Valgu tööd tsiteerudes:
Valdava osa Lõuna-Eesti 13.-18. sajandi maakalmistute leiuainesest moodustavad lihtsad ja odavast materjalist ehted, väiksed tööriistad ja tarbeasjad, mündid ning riietuse metallosad….. Leidude dateerimisel esmaseks lähtekohaks olevate müntide puhul on tegemist peaaegu eranditult pisinominaalidega.
Kas niisugusi leide ikka tasub kasu saamise eesmärgil kaevata ja kuhugi parseldada. Paluks tuua mõned konkreetsed näited, mille alusel Sa väidad, et on detektoristid-hauaröövlid, kes parseldavad kusagil midagi.
Krapp
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Krapp »

[/quote]Kas niisugusi leide ikka tasub kasu saamise eesmärgil kaevata ja kuhugi parseldada. [/quote]
Ega elus kõik ainult kasu saamise eesmärgil käigi. On veel põnevus, hasart ... ja lõpuks leidmisrõõm. Ja mis seal soos ikka mütata, kui ette teada, et asustust pole olnud. Teine asi, kui alla kukkunud saksa lennuk ees ootamas :)
Kasutaja avatar
Arheoloog
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Arheoloog »

Uitaja kirjutas: Ei usu mitte, et det-istid otsimise lemmikkohtadeks on surnuaiad ja muinsuskaitsealused objektid. Eestis on praegu üle 25000 kultuurimälestise ja nende hulgast on olnud väidetavalt detektoriga rüüstatud kohti ajalehtedele näideteks tuua ainult mõned üksikud . Ja needki ei tea mis ajast...Paluks tuua mõned konkreetsed näited, mille alusel Sa väidad, et on detektoristid-hauaröövlid, kes parseldavad kusagil midagi.
Detektoristide enamik ei käi tõepoolest kaitsealuseid kohti rüüstamas. Pole ka kusagil midagi sellist väitnud :wink: Ka minu tutvusringkonnas on detektoriste, kes peavad pühaks meie ajalugu ja järgivad rangelt Eesti Vabariigis kehtivaid seadusi...Millegipärast võtab aga mõni mees siin foorumis nn. mustade arheoloogide tegevusi kritiseerivaid postitusi ikka väga isiklikult kohe. Vähemasti minus tekitab see teatud kahtlusi. Tegelikult ei saa kohe üldse aru, milleks peaks aus inimene röövleid kaitsma hakkama. Loodetavasti pole minu kahtlustel siiski tõepõhja all, vaid sellele kõigele on väga lihtne seletus - detektoristide ringkaitse. Loobuge sellest ringkaitsest ja visake enda foorumitest välja mõned demagoogidest kurikaelad. Uskuge mind, teil hakkab kohe hulga parem. Keda ma konkreetselt mõtlen, seda teate isegi väga hästi :wink: Nagu juba ühes ammuses postituses keegi ütles, siis pole see foorum aga kindlasti see koht, kus nimesid koos kuritegudega avalikustada. Selleks on olemas natukene teised instantsid või kuidas? Politsei on tegelikult teinud viimasel paaril aastal väga head tööd nn. mustade arheoloogide seonduvalt ning kirves mõne mehe pea kohal on hakanud juba langema...Uskuge mind, hoolimata sellest, et meie kohtud jahvatavad mõnikord ikka kohe väga aeglaselt, saavad röövlid oma teenitud palga lõpuks ikkagi nii või teisiti kätte :twisted:
Kasutaja avatar
Arheoloog
Liige
Kontakt:

Re: Kas detektorid keelustatakse?

Westland kirjutas:Musta stsenaariumi korral aitab hädast välja vana hea terasvarras... http://www.hot.ee/suurpomm/F_DOKREG_sis ... 25_001.pdf
Põhimõtteliselt on Detektoristide Foorum saatnud kultuuriministeeriumile 4. märtsil ka vastupöördumise. http://dokreg.kul.ee/?id=&t_id=6889&asu ... ok_id=2717.

Küsimus on muidugi nüüd selles, et kui palju Detektoristide Foorumi liikmetest taolise "ühispöördumise" olemasolust üleüldse teadlikud on...
Frundsberg
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Frundsberg »

Keegi täie mõistusega inimene ju ei vaidlegi selle vastu, et kurjategijad ja meie ajaloo hävitajad peavad saama õiglase karistuse. Või sellele, et kaitsealustest objektidest tuleb labidas ja detektor eemal hoida. Või et kultuuriväärtusega leiud tuleks üle anda. Kui on mingeid kohtulahendeid tulemas, on see väga hea ja olen päris kindel, et korralikke detektoriste ühendav klubi ei saa enda seas selliseid liikmeid aktsepteerida. Aga enne tuleks siiski ära oodata kohtuotsus. Ma ei pea õigeks enne lõpliku otsuse saamist kellegi süüdimõistmist kuskil foorumis. Veel vähem mõne inimese väljaheitmist üksnes seepärast, et tal on käimas kohtuvaidlus.

Teemaks oli ju ikka alguses see, et soovitakse keelustada metallidetektori omamine. Nagu näiteks on keelatud omada puskariaparaati. Ja siin on minu meelest küll vint ikka tugevasti üle keeratud. Üldse on igasugune keelamine ja käskimine viimase aja tendents - keelame alkoholi müügi, sest osa kodanikest ei oska juua, keelame tulirelvad, sest mõni jobu lasi süütu inimese maha, keelame detektorid, sest kuskil on keegi pätti teinud...

Sellise suure keelamise ja käskimisega jõuame lõpuks ühiskonda millest me alles hiljuti lahti saime. Kui see on aga tõesti enamuse kindel soov ja tahtmine, siis palun vähemalt luba jääda eriarvamusele.
Kasutaja avatar
Arheoloog
Liige
Kontakt:

Frundsberg kirjutas:...Aga enne tuleks siiski ära oodata kohtuotsus. Ma ei pea õigeks enne lõpliku otsuse saamist kellegi süüdimõistmist kuskil foorumis. Veel vähem mõne inimese väljaheitmist üksnes seepärast, et tal on käimas kohtuvaidlus.
Mind see ei heiduta, kes kusagil foorumis liige on või ei ole. Ma tegelikult muretsesin nn. seadusekuulekate detektoristide käekäigu pärast. Pole välistatud, et metallidetektorite keelamine võib millalgi saada tõepoolest reaalsuseks ja sellisel juhul ei aita enam tagantjärele lausutud vabandused: a´la me ei tahtnud inimest enne süüdi mõista, kui...Ühel hetkel võib selguda, et võimalus oma hobiga tegeleda on lõplikult kadunud. Süüdistada saab siis muidugi ainult iseennast, et olulisel momendil selgelt poolt ei valinud. Hetkel on suur hulk detektoriste aga ametis ringkaitsest kinnihoidmisega, olles samal ajal pimestatud paari demagoogi muinasjuttudest. Mis te arvate, mis mulje jääb teist seetõttu näiteks arheoloogidele? Te olete enamuses ometigi seadusekuulekad inimesed!!!
Q
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Q »

Mulle tundub, et hoopis MK, mitte detektoristid, on ametis ringkaitse loomisega. Vaadates "Pealtnägijat" jäi küll selline mulje. Ühel mehel ei kõlba oponent, teine pole pädev, kolmas kodus koti peal. :wink:
Seletage nüüd, kuidas seaduskuulekad detektoristid võivad teada, kes nende hulgast on või ei ole kurjategija? Kas süütuse presumptsioon selle inimrühma kohta ei kehti? Seda enam, et massimeedias on kuni viimase ajani kõiki detektoriste kutsutud hauarüüstajateks ja aardeküttideks. Kuidas nad saavad teada kes neist siis lõpuks ei ole kurjategija.
Ajakirjandusele tuginedes julgen väita, et riigiametnike endi vale suhtumise tulemusena on tekkinud selline vastuolu ja arenenud üksmeelne detektoristide liikumine.
Kasutaja avatar
Arheoloog
Liige
Kontakt:

Q kirjutas: Ajakirjandusele tuginedes julgen väita, et riigiametnike endi vale suhtumise tulemusena on tekkinud selline vastuolu ja arenenud üksmeelne detektoristide liikumine.
Muudkui riigiametnikud ja riigiametnikud. :roll: Vaadates ajakirjanduses ilmunud artikleid, siis juhiksin tähelepanu sellele, et väga paljud (enamus?) nendest pole päris kindlasti ametnike kirjutatud... Ka kultuuriministrile saadetud pöördumise all ei leia me teab kui palju riigiametnike nimesid. Erinevate foorumite postitustele tuginedes julgen aga mina hoopis väita, et üks konkreetne vähemus on juba kuid kütnud üles detektoriste stiilis: "riigiametnik on loll, laisk ja joodik ning tegeleb ise nn. musta arheoloogiaga".

Aga mis mina siin detetktoristide käekäigu pärast muretsen. Tulevik või selle puudumine on siiski teie enda kätes...
Kasutaja avatar
gnadenlose
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas gnadenlose »

Q kirjutas: Seletage nüüd, kuidas seaduskuulekad detektoristid võivad teada, kes nende hulgast on või ei ole kurjategija? Kas süütuse presumptsioon selle inimrühma kohta ei kehti? Seda enam, et massimeedias on kuni viimase ajani kõiki detektoriste kutsutud hauarüüstajateks ja aardeküttideks. Kuidas nad saavad teada kes neist siis lõpuks ei ole kurjategija.
Seda, kes kurjategija ei ole, ei saa me kunagi teada, sest ka kohtust väljutakse sageli õige mehena, kuigi südametunnistus pattudest süsimust. Aga seda, kes ON, teab iga inimene, kes näinud pealt kellegi seaduserikkumist. Ja otse loomulikult tuleb ka siin mängu süütuse presumptsioon- seni, kuni mul pole pätis vastu ühtki käegakatsutavat tõendit, on ta endiselt puhas poiss. Ehk siis päris nii neid asju ka võtta ei saa, et kui inimene vangis ei istu, on ta tubli ja eeskujulik kodanik, kuigi leiba teenib võib-olla palgamõrvadega. Lihtsalt tema advokaadid on osavad.

Aga see oli niisama suusoojaks öeldud, detektorite tulevikku puutub see äärmiselt kaudselt

:wink:
Viimati muutis gnadenlose, 07 Mär, 2008 21:56, muudetud 1 kord kokku.
Гив Ми Мани
Arnold
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Arnold »

"On arenenud üksmeelne detektoristide liikumine" - no õnnitlen!
Paraku vist tegu ikka soovunelmaga - halvemal juhul hämaga! Kodanikujulgust on igal alal vaja, kindlasti kulub see ka detektoritest huvitatud seltskonnale ära. Muidugi võib lävida rahvuslaste Edgar Savisaare ja Heimar Lengiga, sotsiaalteadlaste Meelis Lao ja Andres Raidiga, muinasteadlaste Annes Kabeli ja Toomas Mägiga, ning ajaloolase ja samariitlase Ville Drevinguga! Ja kui Igor Mang kinnitab, et ka järgmisel aastal te kinni ei istu, siis ärbelge muidugi edasi, aga kes teid tõsiselt võtab?
Arnold
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Arnold »

OveT.
Teatud nurga alt võetuna pole vahet, kes oma uudishimu rahuldab. Kas on selleks kraadiga arheoloogist kaevaja või külamees. Tegu on sama ja vaevalt need kes maetud ehk ka need kes matsid seda soovisid, et nende luid-konte ja panuseid muuseumides näidatakse, lauasahtlitesse peidetakse
Arheoloogidel on ühiskonna kontroll ja kaevamise eesmärk saab olla mingi teooria tõestamine, mitte "vidinate" korjamine. Tegu ei saa seega olla sama - isegi tulemus ei ole sama! Maetud ja matjad soovisid sama, mida enamus surelikke tänapäevalgi. Ja tehti nendega igasuguseid sigadusi ka juba aastatuhandeid tagasi, aga Sa tead ju seda isegi!
Kas tekib vahepeal selline soov Leevi meest panna? :roll:
Kasutaja avatar
Arheoloog
Liige
Kontakt:

Arnold kirjutas:...muinasteadlaste Annes Kabeli ja Toomas Mägiga...
:lol:

Eks siia nimekirja võiks lisada juurde veel vähemalt oma tosinkond "muinasteadlast" :twisted: ...Aga pole mõtet seltsimeeste elu ka liiga raskeks muuta. Mine tea, äkki kaotavad veel unerahu. Las elavad parem edasi õndsas teadmises, et elu on ilus ja nende hõlma ei hakka ükski seadus ega korravalvur :wink:
Robert
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Robert »

Tase!Loodan,et eelneva kolme postituse autorid said ennast piisavalt välja elada ning edaspidised postitused nende poolt tulevad oluliselt konstruktiivsemat laadi.
Westland
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Westland »

[quote Kas tekib vahepeal selline soov Leevi meest panna? :roll:[/quote]
Lugesin eelnevad postitused läbi ja mõistsin,et kõik see hauarüüstamise jutt vastab ikkagi tõele.Tõsi ta on ,et kolm meest hauda ära ei mahu-kadunuke,detektorist ja Arnold.Arvan,et keegi detektoristidest ei ole vastu,kui Leevi mees rahule jäetakse ja Arnold seal hauas teooriaid tõestab.Imestama paneb ainult,kuidas meie riigiametnik võib olla nii labane...
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Majestic-12 [Bot] ja 1 külaline