Ohutustehnika lõhkekeha leidmisel?

Padrunid, mürsud, miinid, granaadid ja kõik muu, mis lendab ja plahvatab, või tapab/vigastab/hävitab muul moel...
Vasta
ööbik
Uudistaja
Kontakt:

Ohutustehnika lõhkekeha leidmisel?

Postitus Postitas ööbik »

Paljud teist on rõõmustanud Päästeametit teadetega leitud lõhkekehadest. Küsimus, kui palju ja kuidas Te neid eelnevalt mullast välja puhastate veendumaks, et tõesti on tegu mürsuga aga mitte vaid selle killu või muu toruja objektiga. Detektoristi rõõmud :?
Kasutaja avatar
Reinhold
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Reinhold »

Üleskutses öeldud, kui leiate, ärge puutuge, koheselt helistada 112.Burzuika suitsutoru suht sarnane, kui ei puutu, tuleb vale väljakutse?
Pean silmas maapõues olevaid esemeid.
Kasutaja avatar
villy.64
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas villy.64 »

pigem ära puutu, ei solvu need eridemineerijad mitte. see-eest jäävad alles kaks nii vajalikku sõrme pruudi jaoks :wink:
-marek-
Uudistaja
Kontakt:

Postitus Postitas -marek- »

Kunagi, kui esimese metall-eseme maa seest leidsin, siis alguses õrnalt kaapisime labidaga mulda pealt ära, kuid see polnd eriti edukas ja lõpuks enam-vähem peksime välja selle puujuurte vahelt, õnneks oli tühi padrunikast...

Oleks võind heast labidast/jäsemest/elust ka ilma jääda tegelikult niiet, kui kindel pole, millega tegu ning objekti rahulikult väljaurgitseda ei õnnestu, las parem olla...
ööbik
Uudistaja
Kontakt:

Postitus Postitas ööbik »

Täpselt, uurid maapõues peituvaid saladusi ja äkki avastad, et see pronkstükk milleni kaevasid on sütik (vedas, et kasutatud) jne. Millistest ohutustenika reeglitest siinsed detektoristid lähtuvad? Võiks ju kohe kui otsijast on kuulda, et on suurem raudese lüüa ilma kaevamata lipukese maase ja helistada 112. Samas juba kaevamise käigus hakkab näiteks mingi raudeseme serv paistma... kas kohe 112? Minu hinnangul on üsna üllatav leida Eestimaal kohta kus musta metalli peale Kratt ei karju
Viimati muutis ööbik, 05 Veebr, 2008 18:50, muudetud 1 kord kokku.
Slinky
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Slinky »

männikult leidsin mürsukesta sellesmõttes et lõhkeainet sees polnud ega sütikut ka, algul kui äär väljapaistis võttis korra kõhedaks küll aga siis üliettevatlikult lükkasin eemale sambla nii et nägin kas sütik on otsas, kui veendusin et ei ole, vaatasin sama põhja-alla et kas on põhjasõtik või lõhkeainet sees, osutus tühjaks ning veel pärast mõnigaid vaatlusi korjasin üles ja tarnisin koju. :)
tai
Uudistaja
Kontakt:

Postitus Postitas tai »

Isiklikult leidnud 3 korral kahtlase lõhkekeha.
Esimene kord männiku kandist, mispeale päästeameti pommirühm tuli, tegutses operatiivselt ja oskuslikult. Kõik kena.
Teine kord oli pärnu kandis, kus tegemist oli suuremat sorti mürsuga. Kohale saadeti suure nuiamise peale politsei patrull (selle asemel, et tallinnast pommiryhm). Kui patrull kohale jõudis mõistsin kohe, et see oli viga. Nimelt noorem politseinik tulles autost välja ja liikudes tundmatu lõhkekeha poole süütas teel närvi rahustuseks või krt seda teab milleks suitsu hambu. No kuul pähe - aga njah vahepealset ma ei hakka kirljeldama kole oli aga finaal oli see, et nad panid selle omale pagasiruumi ja minnes veel ütlesid, kui midagi huvitavat nagu AK vms leiate siis me võime oma numbri jätta. Ühesõnaga kole kogemus oli aga lõpp hea kõik hea. Seepeale ma eeldasin, et politsei koolis ei tehta tutvust lõhkekehade jms ohtliku kolaga.
Kolmas juhus oli taas pärnus. Nimelt toodi ehitus objektile krt seda teab kuskohast koorem pinnast. Seal sees sonkides tuli päevavalgele miinipilduja miin. Selline kena roostes ja hirmuäratav. Kuna tegemist linna piirkonnaga palju inimesi - ühesõnaga ohutustehnika ja telefon välja 112. Oma suureks üllatuseks öeldi mulle, et nad saadavad mulle politsei patrulli enne seda, kui pommimehed tallinnast tulema hakkavad a'la vaatavad asja üle. Mul asi selge saadetakse taas mingid mehed siia, kes ise ka ei tea mis see on ja mis sellega teha. Lõpuks oli kohal vahelduva eduga 2-3 politsei patrulli, kes kõik vaatasid nagu vasikad uut aiaväravat. Telefoni otsas tallinna demineerijad soovitasid selle mul panna liivapange ja tuppa viia - a'la me esmaspäeval tuleme ja kaeme. Finaal oli taas see, et miin oli politsei pagasiruumis ja sõitis mulle teadmata suunas. Lõpp hea kõik hea. Rohkem ei taha leida selliseid asju eriti mitte pärnu kandis - kuigi seal pidavt ka nüüd vist oma pommirühm olema.
oliver
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas oliver »

Pärnus on ju demineerijad täiesti olemas?
Vähemalt saares käinud EOD mehed on kõik Pärnust tulnud.
Mathias Lutz
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Mathias Lutz »

Mul olnud ka Pärnu poistega kohtumine.Ja ikka Sõrve metsast leitud mursud.Sain metsameestelt vihje,et asja palju vedelemas(vist olnud saksa suurtükipositsioon).Samas oli ka suur lõhkamisel tekkinud lehter.Ja aparaat piiksus juba meetrikõrgusel.Õnnestus siis ühele 88mm -sele otse lagipähe labidaga anda.Oli ainult samblaga kaetud.Siis ringi vaadates leidsime veel mitmeid metsa alt.Meenus küll number 112 ja saigi poisid välja kutsutud.Olin ka teejuhiks ja kohapeal leidsime ka ühe 150-se puraka.Andis seda kraami metsast autoni tassida.Ei see pole kerge töö üht!
Eedik
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Eedik »

Kui ma näiteks detektoriga vehkides juhtun leidma mingit lõhkevat kraami metsa alt, no ja kõllan siis 112 , kas siis tulevad ikka ainult eridemineeriad või saadetakse politsei kah veel takka?
oliver
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas oliver »

Tallinnas Järvel tuli kõigepealt Politsei, siis Päästeamet.
ictta
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ictta »

Pärnus olen helistanud 112, annad info edasi, siis on veidke hiljem mulle tagasi helistanud demineerijad. küsivad veidke täpsustavaid küsimusi ning tulevad kohale. politseid pole saadetud.
aga kui helistad esmalt 110 , siis peavad kohale tulema.
EOD
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas EOD »

Lahingumoona ja lõhkematerjali leiu korral saavad väljakutse nii demineerijad kui politsei. Alati politsei kohale ei tule, vaid täpsustab hiljem Pommigruppi helistades leiu iseloomu. Kui ei ole ilmselt tegu kurjategijate peidikuga (või on keegi kunagi ammu lõhkematerjali peitnud), siis politsei vaid fikseerib sündmuse. Laskurrelvade laskemoon jääbki politseile hävitamiseks, kuna Päästeameti vahenditega mõne padruni hävitamine on ebaratsionaalne. Suurema koguse erineva lahingumoona leidmisel jäetakse kõik demineerijate hävitada.
Kännuämbliku mure oli vist seotud sellega, et politsei hakkab detektori vastu huvi tundma. Kui tegemist pole kaitsealuse muistisega, samuti on maa omaniku luba, siis pole politseil midagi öelda.
Kui pole soovi politseiga kohtuda, märgista leiukoht korralikult ära ja anna tel. 112 täpne juhend, kuidas kohale jõuda. Näiteks "A külast B külla viiva tee 12. kilomeetril, paremal pool, teest 200 meetri kaugusel leitud umbes 75 mm läbimõõduga mürsk. Teelt metsa pööramise kohas ja edasi iga 50 meetri tagant on puuokstele seotud kilekoti tükid. Mürsu juures on maasse torgatud kuivanud puuoks." Hea kui saab ka GPS -ga koordinaadid võtta. Sel juhul täpsusta, kas koordinaatides on minuti sajandikud või sekundid.
Eedik
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Eedik »

Sellest see küsimus jah, et hea uskselt kodaniku kohust täites, ennast pärast "sinise-vilkuva" poolt ära ei "demineeritaks" :cry: :x
EOD
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas EOD »

Kännuämblik kirjutas:Sellest see küsimus jah, et hea uskselt kodaniku kohust täites, ennast pärast "sinise-vilkuva" poolt ära ei "demineeritaks" :cry: :x
Mille eest kui just muistist ei kaeva? Isegi maaomaniku loata tema maal kaevamisel antakse vaid korraldus sealt lahkuda ja enne seda kaevatud augud täis ajada. Mõistusega inimene teeb seda niigi. Kui just omaniku ilupuudel juuri läbi pole raiunud või muud sigadust teinud, pole millegi eest hõlma hakata.
Kui leiad, et saad demineerijatele kohapeal kasulikumat infot anda kui helistades, kuid ei soovi oma metallidetektorit võimalikult saabuvaile politseinikele näidata, siis vii see autosse või lihtsalt eemale. Sattusid lihtsalt kohale, kus lahingumoon vedeles. :wink:
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline