EW sõjaväe Schwarzlose-Janeček vz. 7/24 kuulipilduja

Kõik relvadest, nii Eestis kasutatavatest kui muidu...
Vasta
arvolv
Liige
Kontakt:

EW sõjaväe Schwarzlose-Janeček vz. 7/24 kuulipilduja

Postitus Postitas arvolv »

Lgp. foorumi koleegid;

Mul on mõned küsimused EW sõjaväe Schwarzlose-Janeček vz. 24 kuulipildujatest, ja loodan et keegi saab mulle veidi abi pakkuda.

Aprillis, 1937 aastal, EW sõjavägi ostis 55 Schwarzlose-Janeček vz. 7/24 (7.92x56mm) kuulipildujat tsehhoslovakiast; plus 15M padrunid ja varuosi. Tsehhoslovakia Schwarzlose-Janeček vz. 7/24 (M1924) kuulipildujad olid peaaegu täpsed koopiad vanema Austro-Ungari Schwarzlose 1907/1912 (8x56mm) kuulipildujatest - kõige suurem vahe oli kaliiberi suurus (A-U 8mm/Tsehhoslovakia 7.92mm). See ost tsehhoslovakiast maksis eestile 2.863.000 tsehhi kroonid (1937 a. väärtuses).

Minu küsimused siis:

- Millised eesti sõjaväe üksused kasutasid neid Schwarzlose-Janeček vz. 24 kuulipildujad?
- Kas fotod nendest Schwarzlose-Janeček vz. 24 kuulipildujatest eesti sõjaväe kasutuses eksisteerivad?

Minu (lisatud) värvitahvel on ühest tüüpilisest Austro-Ungari Schwarzlose 1907/1912 (8x56mm) kuulipildujast. Ma tahaksin aga väga ühte "eesti" Schwarzlose-Janeček vz. 7/24 kuulipildujat joonistada.

Tänan väga.

Terv.;

Arvo L. V.

Pilt

Austro-Ungari Schwarzlose 1907/1912 (8x56mm) (raske) kuulipilduja
Kasutaja avatar
LoCo
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas LoCo »

Kahjuks uuemast pritsist mul pilte ei ole, aga vanemast on näiteks see (peaks olema kas Vabadussõja lõpp või 20ndate algus):

Pilt
arvolv
Liige
Kontakt:

EW Schwarzlose-Janeček kuulipildujad hispaaniale?

Postitus Postitas arvolv »

Lgp. LoCo;

Tänan väga vastuse ja huvitava foto eest. Mul on tunne, et EW sõjavägi ei ostnud 1937. a. endale need Schwarzlose-Janeček kuulipildujad. Ma kahtlustan, et need müüdi selle asemel hispaaniale; ning Eesti Vabariik oli selle tehingu juures jälle selleks vari-isikuks/vahendajaks. Nagu ka tsehhi lennukite müümise Hispaaniale...

Tänud.

Terv.;

Arvo L. V.
represseritu
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas represseritu »

Eesti sõjaväele Schwarzlos kuulipildujate kaliibriga 7,92 ostmine on täiesti ebatõenäone, kuna kaitseväe relvastus oli täelikult vene (7,62 mm) ja inglise (7,7mm) kaliibriga. Ei ole ju eriti arukas hankida kaitseväele vel ühe erineva kaliibriga kullipildujad.
Kasutaja avatar
hillart
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas hillart »

kaitseväe relvastus oli täelikult vene (7,62 mm) ja inglise (7,7mm) kaliibriga.
Nii see kohe kindlasti mitte ei olnud. EKV relvastuses olid ka saksamaised vintpüssid, missuguseid 30-ndate lõpul isegi juurde telliti.
Millegipärast on laiades rahvamassides kujunenud arusaam, et toonane Kaitsevägi oli suures enamuses vaid inglise moonal töötavate tulenuiadega varustatud.
Postitusi lugedes kasuta kôigepealt oma aju (NB!! peaaju) HOMO SAPIENS !!! (e. foorumlane)

Stellung halten und sterben!!
toomas tyrk
Site Admin
Kontakt:

Postitus Postitas toomas tyrk »

Siiski, saksa 7,92 mm püssid olid kuni 1939. a. kaitseväes haruldus. Ilmselt seisid ladudes.

1939. a. konfiskeeriti nn Grimard'i relvasaadetis, kus muuhulgas oli ka suurem kogus Poolas valmistatud 7,92 mm püsse (mingi 40 000 tk? see on öeldud mälu järgi). Siis otsustati need ka kasutusse võtta ning 7,92 mm läks näiteks kahurväe üksustesse (mälestusväärne repliik Peegli "Ma langesin esimesel sõjasuvel" dialoogist, kus kahurväelased venelaste sissetuleku ajal saksa püssidelt määret maha nühkisid :wink: )

1937. a. 7,92 mm kaliibriga kuulipildujate tellimisel oleks Eesti Vabariik pidanud ette teadma, et nad 1939. a. selle relvalaadungi konfiskeerivad.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline