Veelkord Rohuneeme raketibaasist

Kindlusehitised. Teed, sadamad ja lennuväljad. Kasarmud ja linnakud.
Maalinnad ja linnused. Kõik militaararhitektuurist.
Vasta
mmetalh
Uudistaja
Kontakt:

Veelkord Rohuneeme raketibaasist

Postitus Postitas mmetalh »

Siin foorumis on ennemalt Rohuneeme raketibaasist räägitud küll, aga ma teen ikkagi uue teema. Ennekõike huvitaks lähenemine selle nurga alt, et mis on seal praegu alles, mida võib näha?

Eriti vahva oleks, kui viitsitaks seletada sedamoodi, nagu seletaksite militaarvõhikule. Enamasti piirduvad mu teadmised sellega, et mägesid ehitati baasidesse näiteks selleks, et mõnd ehitist varjata või et mäe otsa saaks radari või helgiheitja jms panna. Ja et osad raketid on selleks, et kedagi rünnata, ja osad selleks, et vaenlase rakette kahjutuks teha. Ja et on Peeter Suure merekindluse osasid ja on Nõukogude baaside jäänukeid. Rääkige mulle, mis ma selle Viimsi kohta teada võiksin. Võin lugeda ka Viimsi Muuseumide koduleheküljelt baaside rajamise ajalugu või Wikipediast rakettide spetsiifikat, aga see on liiga keeruline ja ei ütle mulle enamasti midagi. Seepärast on mul nii hirmus kaua vaja seletada, et mida ma tahan ja miks peaks keegi viitsima seletada. Ah et miks ma üldse tahan siuksi asju teada? Sest nad ehitavad majad igale poole peale. Ma tahan teada, mis maa peal ma elan, Viimsi on üks lähemaist kohtadest, kus ringi luusida, ja see foorum üks parematest kohtadest, kust küsida sääraseid asju.

Lähenen esialgu sedapidi, et on Viimsi poolsaar. Suur osa sellest on metsane ja kui nüüd poolsaare tipus Kalmistu teed pidi minna, siis tuleb kätte Rohuneeme raketibaasi ala. Viimsis olevat olnud aga kaks raketibaasi - Viimsi ja Rohuneeme. On need kõrvuti ja põhimõtteliselt võib ütelda, et üks ja sama, või on kuskil ka nende piir? Kui, siis kus see Viimsi baas asub? Mere ääres kuskil olla olnud S-125 raketid, Rohuneeme baasis S-75 raketid. Mis raketid need on? Et vastase rakette kahjutuks teha, kui keegi peaks ründama? Kui mööda seda teed seal minna, siis paremat kätt jääb mingisugune mägi. Radari jaoks? Ja kuskil mitte väga keset metsa on ka angaar. Rakettide hoidmiseks? Kui rakette seal hoiti, siis kuidas need sinna sisse veeti, neid seal hoiti? Ja kui oleks vaja olnud kasutada, oleks veetud välja kuskile platsile? Seda ka tean, et praeguse Kelvingi elamurajooni kohal olnud lasketiir. Kui seal oli Nõukogude raketibaas, siis kas see ehitati Peeter Suure merekindluse jäänuste peale, kui või mis sealt üldse järgi oli või kasutati eelnevaid ehitisi ära lihtsalt?

Siit foorumist on erinevatest teemadest läbi käinud ka mingisuguseid kaarte ja mõndasid fotosid. Kuna aga kaarte neist metsateedest tõenäoliselt pole, oskab keegi ehk siiski seletada, kuidas ühe või teise objektini jõuda, mis seal on?

Ülejäänud Viimsis - Lubja külas oli olnud mingi raadiokeskus ja allveelaevade üle lahes vist jäädaksegi spekuleerima.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline