Roostes asjade puhastamine.

Kõiksugu militaarsuunitlusega väljakaevamised ja nendega seonduv.
Vasta
plekkpea
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas plekkpea »

Poolteist tundi juba kaarega küll, nüüd siva karukeel pihku ja kuku julgelt nühkima.Kui midagi ei mõju , siis lahus tuli lahja. Ma tegin 2 peotäit puru ämbrile veele. Esialgu nühi roostekobruseid kohti ja pärast võid kergelt värviga osa üle lasta. Pea meeles , et karukeel võrdub peenikese liivapaberiga, seega nühkides kulutad ka värvi. Kõik tunnetuse värk. Protsessi võid korrata, et leotad, nühid nats ja jälle nats leotad ja nühid, kuid ise pead aimama millal pole mõtet rohkem nühkida, et alles jäänud värvile liiga ei teeks. Pärast neutraliseeri soodalahusega ja kuivata. Ise kasutasin kiirkuivatuseks fööni. :wink: Hiljem oleks kasulik konserveerida parafiniga.
Ei pretendeeri absoluutsele tõele, kuid ehk avitab säästa tükikest ammust.
Huvitun maisest rasketehnikast.
heits
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas heits »

gnadenlose kirjutas:Sa heits kasuta foorumi otsingumootorit, see teema siin liiga palju kordi üles võetud.
Heits on otsingumootorit juba kasutanud ,kuid seal igas teemas natuke siit natuke sealt.
Konkreetselt protessi otsast lõpuni nagu ei leidnud.
Tänud plekkpeale.See vastus suht ammendav.
Aga tundub,et lahus sai lahja,rooste ikkagi nagu naelutatud kiivrile.
Täispuidust uksed-aknad.20 aastane valmistamise kogemus.
Frundsberg
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Frundsberg »

Mis siis sellel oblikhappel nii väga peaks viga olema? Ise ka mõne eseme sealt läbi lasknud ja tulemusega jään rahule. Näiteks professionaalsed restauraatorid ühest Tallinna vanalinnas asuvast äriühingust kes ka muuseumile metalli restaureerivad keerasid mõni aeg tagasi oma professionaalsete puhastusvahenditega mul ühe enne täiesti OK olukorras olnud sturmi magasini nii p**sse, et ei julge siia piltigi üles panna.

Aga kui sul 1,5 tunniga rooste ei hakka maha tulema, siis tegid nähtavasti lihtsalt liialt lahja lahuse. Aga muidu jah, tehnoloogia ongi enam-vähem selline nagu Plekkpea enne juba selgitas - kõvasti solgutamist ja nühkimist ja kõige paremini õpetab siiski praktika.
heits
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas heits »

Küsin nüüd veel ühe lolli :D küsimuse `külaloll` nagu ma olen(nagu viisakas Arnold ütleb) kas sama lahust võib veel kasutada lisades sinna juurde hapet või peab täiesti uue lahuse tegama?
Täispuidust uksed-aknad.20 aastane valmistamise kogemus.
plekkpea
Liige
Kontakt:

Vat seda ei oska ma öelda, kui kiirelt oblika lahus "maha käib", jääb vaid Sul endal katsetada. Omal olen last tavaliselt liguneda 15-20 minuti kaupa ja vahepeal kerge lihv, see teeb ( kuidas seda öelda :D ) rooste vastuvõtlikumaks happele. No viimane sõnastus ei tuld kohe mitte välja, kuid töökäigus saad aru mida mõtlesin.
Kasutaja avatar
gnadenlose
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas gnadenlose »

Muidugi loeb ka see, kui soe on vesi. Reeglina mida soem, seda paremini lahus toimib. Ning mulle on kogemus õpetanud, et näiteks saksa kiivri saab juba ca 40 minutiga ideaalseks, kui sellel rooste just lausa ei kobruta. Aga vene kiivriga nägin vaeva pea kaks päeva ja pidin lõpuks käega lööma, sest need kohad, kus värvkatet pindmise rooste all polnud, ei läinudki normaalseks. Väike OT, aga sama kehtib ka värvilisest metallist hülsside kohta: 2cm flaki hülsi sain tuttuueks tavalise vee- ja soolalahusega (keegi siin kunagi õpetas seda tegema), vene pardapritsi hülsse võib aga jäädagi nühkima, ilma et need pikemaajaliselt ilusaks muutuks.
Гив Ми Мани
Kasutaja avatar
desert eagle
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas desert eagle »

Leotus protsessi pikkus sõltub kui roostes asi on.Üldiselt käib oblikas 24 tunniga maha.Seda on ka silmaga näha.Kui lahus on juba kollane nagu kusi siis pole sellega enam midagi teha.Kui asja puhtaks ei saanud tuleb teha uus lahus ja protsessi korrata.Maha käinud lahuses ei ole mõtet asja leotada.Kuna mingi keemilise protsessi tulemusena hakkavad metalli külge mingid kollast värvi soolad kinni sööma.Mida hiljem on raske eemaldada.
Arnold
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Arnold »

Sa tundud kuidagi negatiivselt meelestatud olema või on mul vale mulje jäänud.
Sa ei eksi, aga muidugi ei ole minust olnud kena õiendada oblikhappafännidega. Palun vabandust! Metallesemete konserveerimine on teema, mida ei saa suhtlusportaalis õpetada. Olen olnud viis aastat õpi- ja sellipoiss (tööraamatus isegi konservaatoriks kutsutud :wink: ) Eesti Ajaloomuuseumis 1990-1994 ja viimati andsin nõu tegevkonservaatorile tänavu kevadel, sest mehelt nõuti, et tehku nii nagu mina!
Paraku pean ennast seda ametit ainult pealiskaudselt nuusutanuks, siiski võin teinekord selliseid "restaureerimisalaseid" köögijutte lugedes ka sappi pritsima hakata.
plekkpea
Liige
Kontakt:

Arnold kirjutas: Palun vabandust! .
Ok.
Kasutaja avatar
Coger
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Coger »

Kust kohast Pärnus oblikhapet osta võiks, teab keegi soovitada?
et see vana nodi maamunalt ja maamunast veel niipea ei lõppeks!
ahvenkala
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ahvenkala »

Mina soovitaks kasutada fosforhappe lahust kuskil 2-3% kangesse hapesse 2 päevaks . see hape sööb ainult raudoksiidi mitte rauda
Nibelungen
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Nibelungen »

ahvenkala kirjutas:Mina soovitaks kasutada fosforhappe lahust kuskil 2-3% kangesse hapesse 2 päevaks . see hape sööb ainult raudoksiidi mitte rauda
Aga kuidas see värvile mõjub?
Kasutaja avatar
eeskujulik kodanik
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas eeskujulik kodanik »

Fosforhapet saab ehituspoodidest? Kas keegi oskab vastata kui mürgine selline sodi on?
Kasutaja avatar
gnadenlose
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas gnadenlose »

eeskujulik kodanik kirjutas:Fosforhapet saab ehituspoodidest? Kas keegi oskab vastata kui mürgine selline sodi on?
Üldjuhul see kangem kraam kõik ülimürgine. Ja kui tegu happega, siis juua enivei ei soovita :wink: Isegi kangemad majapidamiskemikaalid (Chillit bang näiteks) võtavad palja käsi töötades lõpuks naha maha.
Гив Ми Мани
Arnold
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Arnold »

Igasuguste hapetega jamades peaks kasutama tõmbkappi. Kuna sellist mööblieset meie "restauraatoritel" vaevalt on, siis jääb üle soovitada kuuri all toimetamist (kui kuur on 8) ) Suuremahulise elektrolüüsi käigus võite aga tõmbkapi puudumisel ja asjaolude klappimisel ka maja õhku lasta!
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline