Puhka rahus,Metallidetektor...

Kõiksugu militaarsuunitlusega väljakaevamised ja nendega seonduv.
Vasta
Kasutaja avatar
Arheoloog
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Arheoloog »

OveT. kirjutas:Konkreetne küsimus, mis eeldab ka konkreetset vastust.
Kas hr. Toomas Türgile on teada, et mõõk leiti detektorit kasutades ning kaevati välja?
See küsimus polnud küll mulle mõeldud, kuid....

1) Mis seal vahet on, kas xXx kasutas detektorit või mitte? Tulemus on ju sama. Samas on pildil olevad pisikesed esemekatked selge märk aparaadi kui kultuurimälestiste pinnasest eemaldamise abivahendi kasutamisest. Sõelaga näiteks neid sulanud pronksitilgakesi igakord ei märkagi. Lähevad kivide pähe minema.
2) mõõk kaevati loomulikult välja, ega ta puu otsas ometi rippunud :wink:
Käed eemale muinaspärandist!!!

Rokas nost no pagātnes mantojuma !!!
Arnold
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Arnold »

Kas Ludvig näeb vahet - "detektivendade ühe osa kiunumine" ja "detektivendade kiunumine"? Kui ei näe, siis soovitaks hommikuti lasta võileivale vorsti lõigata naisel - ei tea mida nii veel leivakõrvaseks ära lõikad :lol:
LeBon
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas LeBon »

P.S olen veendumusel, et paljud ajaloolise väärtusega leiud on juhuleiud ning nende üleskaevajad pole vähimalgi määral hauaröövlid ega kurjategijad.
Samuti loodan, et minu postitust ei peeta ebaseaduslikku kaevamist pooldavaks. Kategooriliselt olen igasuguse seadusi eiravad tegevuse vastu ning mõistan kõik kalmeröövlid sügavalt hukka.
Sa oma jutus vastuolu ei näe? Seadus ütleb: Käesoleva seaduse § 30 lõikes 1 nimetatud asja leidja on kohustatud säilitama leiukoha muutumatul kujul ning leiust viivitamata teatama Muinsuskaitseametile või valla- või linnavalitsusele
Seega, milleks targutada "juhuleidjatest", kes pole "vähimalgi määral hauaröövlid ega kurjategijad"? Üheski riigis ei ole ükski seaduserikkumine õigustatud sellega, et "ma ei teadnud". Kui leiad öökubi peldikust minigripi kokaiiniga ja selle netti üles paned, küsides, et palju see maksta võiks, ei vabanda sind see, et oled "juhuleidja" ja seadusi ei tea.
Kasutaja avatar
ludvig
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ludvig »

Arnold kirjutas:Kas Ludvig näeb vahet - "detektivendade ühe osa kiunumine" ja "detektivendade kiunumine"? Kui ei näe, siis soovitaks hommikuti lasta võileivale vorsti lõigata naisel - ei tea mida nii veel leivakõrvaseks ära lõikad :lol:

kui süveneda siis kerge vahe on küll :D . a vorsti tuleb kahjuks endal ise leiva peale lõigata....
Kasutaja avatar
Arheoloog
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Arheoloog »

MargusM kirjutas:Ma põhimõtteliselt olen seda meelt (nüüd järgneb arvatavasti järjekordne sõim!), et detektoriga leitud asjadele leiutasu maksta ei tohiks. Miks? Sest on kaks vahet, kas aarde leiab kartuleid noppiv Maali või detektoriga mööda põlduv ringituiskav Ville. Viimane läheb teadlikult ju esemeid otsima, võttes endale ka riski sattuda kultuurimälestiste peale...
Täiendavaks selgituseks:

Ei Eesti ajaloole ega teadusele pole vaja mingeid suvalisi leiukohast/kultuurkihist väljatõmmatud "ilusaid asju". 19. sajand on ammu möödas ning tänapäeval väärtustatakse just leiukonteksti ja -situatsiooni. See ei tähenda loomulikult seda, et need asjad võib endale jätta. Ei või, kuna seadus ei luba ning need ei kuulu leidjale. Detektorismiga on selline lugu, et minnes teadlikult asju otsima, need ka maa seest välja tõmmatakse, kuigi seadus käsib teistmoodi talitada. Sellise teguviisiga eemaldatakse aga ese omaaegsest ladestusest ning see kaotab olulise osa oma kultuuriloolisest väärtusest...Siinkohal peaks veel üle kordama seda, et riik ei osta leidja käest asju, vaid premeeib nende eeskujulikku käitumist. Aga mida sa premeerid kui ese on leiukohast välja tõmmatud ja kontekst kadunud...
Käed eemale muinaspärandist!!!

Rokas nost no pagātnes mantojuma !!!
Kasutaja avatar
medal
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas medal »

LeBon, sa eraldasid mu jutust mõtte mida väljendada üritasin ja pöörasid tähelepanu vaid minu mõnevõrra ebaõnnestunud lausetekonstruktsioonile.

Hea küll proovin uuesti. Mõte oli selles, et kui keegi leiab heinamaalt detektoriga mingi metallitüki millele ta mingit tähelepanu ise pöörata ei mõista, kuid millel võib tegelikult olla ajalooline väärtus, paneb sellest pildi foorumisse ja palub abi selle tuvastamisel, vot siis võiks asjatundjad öelda millega on tegu ning kuhu tuleb pöörduda, mitte hakata kohe hirmutama vangla ning ihunuhtlusega.

Teadmatus muidugi ei vabasta vastutusest kuid minuarust on kurjategijad ikkagi need kes sihilikult kaevavad muinsuskaitsealustel objektil või leiavad juhuslikult näiteks kaunistustega mõõga või kuldturvises kuninga (või ükskõik mida mille olulisus peaks igale lollile arusaadav olema) ning neist vastavatesse instantsidesse teavitamata jätavad või sootuks rahaks teevad.
toomas tyrk
Site Admin
Kontakt:

Postitus Postitas toomas tyrk »

Kui juba jutt läks "juhuleidude" peale, siis tahaks siin ära õiendada mõned "detektoristide" poolt levitatavad valed.

1. ma tean, mida juhuleid arheoloogilises mõistes tähendab :P

2. juhuleiu mõiste kasutamine, on sellistele liba-arheoloogidele "mugav vale" (tihti teadlik vale)

3. selleks et tõestada - tegu on juhuleiuga - asjatundjal on vaja teada leiu asjaolusi

Minu isiklik soovitus vähegi organiseerunud metalle tundvate seadmete omanikele ja aktiivsetele kasutajatele - enne kui midagi kusagilt või kelleltki nõudma hakata, tuleks kehtestada oma sisemine eetikakoodeks.

Kuidas leide fikseerida, milliste leidude puhul keda vaja informeerida. Millal, kuidas, jne...

Ma kipun arvama, et enamusel teist on GPS olemas. Kellel pole - võrreldes korraliku detektoriga väga väike kulu.

Leid = koordinaat GPSi kaudu + kaevamise sügavus -> pilt kohalikule MK inspektorile. Umbes iga 10-50-ndada huvitava leiu puhul tuleb kohta veelkord külastada koos pädeva spetsialistiga...

Ja ma juba kujutan ette, kui "raske" selliseid toiminguid teha on.

Ja siis ma veel kujutan ette, kuidas kõik see mees teeb detektori eksameid neile samadele MK meestele :twisted:

Kes siis teist teeb vahet mustmullal ja kultuurikihil?

Või mis see kultuurkiht on? möhh?
Arnold
Liige
Kontakt:

Ma kipun arvama, et enamusel teist on GPS olemas.
Ma pole küll ühelgi mehel näinud, kuigi kasutamise äraõppimine ei tohiks eriti raske olla ja lihtsamad pillid saab kätte päris odavalt. Aga mida pole näinud, seda pole näinud - tegelikult esimene eeldus, et üldse välja minna!
Arnold
Liige
Kontakt:

Parandan - ASuurel oli terve süsteem masina peal, aga pole tegemist mingi otsijaga naljavennaga kah.
Kasutaja avatar
AddressUnknown
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas AddressUnknown »

Alternatiiv. Kel GPS-i pole võib kasutada ka näiteks Google Earthi. Saab ka koordinaadid ilusti kätte.
Arnold
Liige
Kontakt:

Kuidas see siis maastikul kohamääramist asendab? Et läpakas koos ühendusega põllul kaasas ja vaatad guuglit? No mida Sa sealt siis näed, kui just Tõnismäel ei ole? Vaata parem maa-ameti kaardirakendust, näed vähemalt normaalset pilti! Ja koha määrad käsi lehvitades saja meetri kõrgusele lennates, et kaardipilti oma asukohaga paika ajada? Nii palju probleeme - osta keps!
Kasutaja avatar
ludvig
Liige
Kontakt:

Ei Eesti ajaloole ega teadusele pole vaja mingeid suvalisi leiukohast/kultuurkihist väljatõmmatud "ilusaid asju".
tahes-tahtmata tekib küsimus et kui vaja pole millest siis selline kära??
noja 40. aastat põlluks kasutatud maalt vagude vahelt millegi välja võtmine on sinu arust eseme eemaldamine loomulikust puutumatust kultuurikihist või?? no tule appi. :idea:

ps. peaaegu tutikas garmini sport-trak vedeleb kapis,võib teha hinnapakkumise kuna ise liigun ikkagi vana hea kompassi kasutades. :)
Arnold
Liige
Kontakt:

No ei ole adekvaatne jutt, Ludvig! Künnikihi all on ka teinekord kihid, kus veel mõndagi. Salme kaablikraavis olid ka asjad segipööratud ja luud laiali - hea koht ju "legendiotsimiseks"?!
Kasutaja avatar
ludvig
Liige
Kontakt:

Arnold kirjutas:No ei ole adekvaatne jutt, Ludvig! Künnikihi all on ka teinekord kihid, kus veel mõndagi. Salme kaablikraavis olid ka asjad segipööratud ja luud laiali - hea koht ju "legendiotsimiseks"?!
ei ole adekvaatne jutt tähendab eesti keeles vist lolli juttu :?: :)
künnikihi alune muidugi teine teema a kahe vao vahel küll mingit kultuurikihti pole.ja kui ongi siis on see umbes 100x läbi küntud .
toomas tyrk
Site Admin
Kontakt:

Postitus Postitas toomas tyrk »

No ei ole adekvaatne jutt.

Räägi meile, mida sa sellisest leiukohast leidsid. Lisa koordinaadid. Siis tuleb spets ja kaevab lähikonnas 20 cm sügavamalt :twisted:

Praegune jutt käib sinna "kuradi advokaatide" jutu alla. Ja leiab varem või hiljem tee prügikasti. ja pika-ajalisel jutlustamisel leiab jutlustaja tee "häbiposti"

keskaja värk :twisted: :twisted: :twisted:
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist