Westland kirjutas:Mina küsiksin hoopiski MargusM-i käest,kas Eesti Vabariigis on üldse mõeldav mingisugunegi koostöö vormis läbikäimine detektoristide ühenduste ja arheoloogide vahel?Milline oleks Teie isiklik arvamus selles küsimuses ning kuidas ja millistel tingimustel see lävimine võiks toimuda?Olete ennast näidanud teemaga vägagi kursis oleva inimesena ja Teie arvamus on mulle oluline.
Mõeldav on küll, aga kas antud hetkel ka teostatav, see on muidugi iseküsimus...
Üks koostöövorm toimib tegelikult ju ka praegu. Nimelt rakendavad paljud arheoloogid detektoriste arheoloogilistel kaevamistel. See toimub loomulikult muinasteadlaste range järelvalve all. Arheoloogile on väljakirjutatud ka vastav luba. Põhiliselt kasutatakse sellistel töödel detektorit sõela "aseainena", kontrollimaks läbi juba kaevandist väljatõstetud pinnast. Samuti saab detektori abil näidata kaevajatele kätte kohad, kust sügavamale minnes tuleb olla äärmiselt ettevaatlik...
Koostöö detektoristide ja arheoloogide vahel?
Selle eelduseks on esmajoones seaduste täitmine. Tuleb kõrvale visata ideoloogia, et maa seest leitud kultuuriväärtusega ese on nagu lotovõit, mis sulle naeratades sülle kukub. Ega ikka ei ole küll. See kuulub meile kõigile. Paraku just sellist suhtumist kohtasin Manurhini vastuses: "minu sõlg, minu tingimused, minu "kullakallis"...See konkreetne sõlg kuulub juba leidmise momendist riigile, nii lihtne see ongi...
Arheolooge häirib praegu kõige rohkem see, et leiud, mis detektoristid oma foorumisse ülesriputavad, nende seas on muinasaja lõpusajandite leiumaterjali, mis pärineb arvatavalt veel avastamata kalmest. Taoliste esemete väljatõmbamine, leiust mitteteatamine ning samasse kohta tagasiminek on võrdne ühe meie ajalooallika järkjärgulise kuid sihikindla hävitamisega. Arheoloogid ei usugi, et detektoristide enamik käib kaitsealustel objektidel. Seadust rikutakse loodetavasti üksnes teadmatusest, kuigi sisuliselt see ju midagi ei muuda...