Ise väidab, et ta täieõiguslik liige pole, mis oli tegelikult ka mulle teada.
Teie teadmine on õige Kabel ei ole tõesti täieõiguslik liige- noorliikmeks on ta vist natuke vana juba
No mina saan asjast aru ikka nii, et peatad oma tööd hetkest, mil saad aru, et asi võib muinsuskaitsele huvi pakkuda, adrahõlma ei keela sul keegi otsida. Ja kui igaüks, kellele mõni seadus ei meeldi, selle täitmisest keeldub, mis me siis saame - anarhia...Kui seadus tundub halb, siis demokraatlikus riigis on kindlad hoovad, mida liigutada, et seadus paremaks muutuks, jonnimine a la ei taha nurka minna ei vii kuhugi...Tsaar kirjutas:MargusM.
Sa ise saad ka ju aru, et selle seaduse täitmine viib absurdini. See eeldab, seda, et ma pean iga piiksu peale kutsuma muinsuskaitse kohale. Isegi kui otsin põllult oma kadunud adrahõlma, ei tohi ma enne labidat maasse lüüa, kui muinsuskaitse kohal pole. Ei ole meist keegi selgeltnägija, et teada, mille peale detektor reageerib.
"Spiooni" jutt on muidugi tore ja huvitav, kuid ei pea paraku paika. Pole seda detektoristi elus kordagi silmast silma näinud...See konkreetne telefoni kõne, mis siin foorumis nii palju kära on tekitanud, venis aga tollal pea tunni pikkuseks. Samas oli see ülimalt vajalik meie mõlema seisukohaltHorst kirjutas:EDK-s "spiooni" olemasolul peaksid sellised asjad teada olema.
Igati arusaadav ja tervitatav.MargusM kirjutas:...Ka olin just mina see, kes tema poole seoses ühe "musta arheoloogi" juhtumiga pöördusin (see juhtum ei puudutanud Sind Manurhin!) ja palusin abi. Ja seda ma ka sain. Selles vestluses puudutasime lisaks päris põhjalikult veel seda va arheoloogide ja detektoristide koostöö võimalikuse küsimust...
Enne EDK teemal sõnavõtmist oleks võinud ka EDK foorumi vastavate teemadega (Esmane teave http://edk.pro-forums.com/index.php?c=7 ) kurssi viia.MargusM kirjutas:...Kui oled detekorist, siis oleks jamade vältimiseks mõistlik end seadusandlusega ikka enne kurssi viia kui põllule lähed...
Seda, et ma oma leiu PEAN ära andma, mulle küll ei öeldud. Öeldi hoopis, et vägisi seda minu käest keegi ära võtma ei hakka. Andsin, kellele vaja, oma nime ja kontaktandmed ja jõudsime kenasti kokkuleppele edasise suhtes. Kogu suhtlemine toimus igati normaalselt. Pilt leiust sai EDF-i üles pandud vaid paar päeva peale eseme leidmist. Seal on olemas ka järgnev info: Siinsed leiud on juhuleiud ja on leitud inimeste poolt, kellel puudub leidude määratlemiseks ja dateerimiseks vastav haridus.MargusM kirjutas:
"Manurhin pole nõus sõlge ära andma, peab seda enda omaks, esitab omapoolseid tingimusi, mille täitmisel on nõus eseme ajutiselt ekspositsiooni andma etc..."
See lause ei ole küll kellelegi õiguslikult siduv.Siinsed leiud on juhuleiud ja on leitud inimeste poolt, kellel puudub leidude määratlemiseks ja dateerimiseks vastav haridus.
Leidja on kohustatud siin eksponeeritava kultuuriväärtusega leiu vastavale ametile üle andma. Seda juhul, kui vastav amet avaldab selle eseme omandamiseks soovi.
Muudkui loe ja imesta...Ega jah, siin foorumis toimunud arutlustest vist suurt tolku ei tõuse, kuna teatud kontingent, keda veel tagant ässitatakse, paneb ikka samas vaimus edasi...Manurhin kirjutas: Pilt leiust sai EDF-i üles pandud vaid paar päeva peale eseme leidmist.Keegi soovi ei avaldanud (on vist palju palutud mõnel ametnikul leidjale üks lühike e-kiri saata?)
Senikaua kuni asi seaduste piiresse jääb võidki. Sõida ATV-ga või otsi detektoriga. Paraku ei ole vist paljudel oma maad või ei peeta seadusi miskikski.marxionu kirjutas:Oma maapeal võiks ikka mees teha mis talle pähe tuleb.
"peatad oma tööd hetkest, mil saad aru, et asi võib muinsuskaitsele huvi pakkuda" Aga kui see hetk saabub näiteks kodus pärast mulla ja sodi mahapesemist? Siis oledki juba kurjategija.Skald kirjutas:No mina saan asjast aru ikka nii, et peatad oma tööd hetkest, mil saad aru, et asi võib muinsuskaitsele huvi pakkuda, adrahõlma ei keela sul keegi otsida. Ja kui igaüks, kellele mõni seadus ei meeldi, selle täitmisest keeldub, mis me siis saame - anarhia...Kui seadus tundub halb, siis demokraatlikus riigis on kindlad hoovad, mida liigutada, et seadus paremaks muutuks, jonnimine a la ei taha nurka minna ei vii kuhugi...Tsaar kirjutas:MargusM.
Sa ise saad ka ju aru, et selle seaduse täitmine viib absurdini. See eeldab, seda, et ma pean iga piiksu peale kutsuma muinsuskaitse kohale. Isegi kui otsin põllult oma kadunud adrahõlma, ei tohi ma enne labidat maasse lüüa, kui muinsuskaitse kohal pole. Ei ole meist keegi selgeltnägija, et teada, mille peale detektor reageerib.
Lapiti lahmimisest tõesti suurt tolku ei ole. Parem oleks midagi konkreetsemat välja pakkuda Kui ainult hauarüüstamisest jahuda. Muide oskate öelda kui mittu hauda näiteks viimase pooleteist aasta jooksul on dedektoristid rüüstanud? Teiseks kui mitmel kaitsealal sama aja jooksul on avastatud et just detektoristid (kas siis detektoristide foorumi või klubi liikmed ) on seal rüüstanud. Muideks ärge unustage et detektoreid omavad ka muud isikud kes ei ole koondunud eelnimetatud foorumisse või klubisse ja uskuge aga siia koondunud seltskond tunneb samuti muret just nende mitte koondunud inimeste pärast kuna sealt hulgast on rüüsteretked kõige tõenäolisemad- aga see ju kõige lihtasm sõimata neid kes on kapist välja tulnud. Esialgne kokkuleppe võiks olla kas või see et, lepitakse kokku selles et kui dedektorist avastab et on kaitsealal kaevatud siis sellest ka muinsuskaitsesse teatab-ilma kartuseta et tal hakkatakse kohe turja et on ise kaevanud.Muudkui loe ja imesta...Ega jah, siin foorumis toimunud arutlustest vist suurt tolku ei tõuse, kuna teatud kontingent, keda veel tagant ässitatakse, paneb ikka samas vaimus edasi...
Niisugune suhtumine on minu arvates pehmelt öeldes vildakas. See eeldab, et keegi arheoloogidest või muinsuskaitseametnikest jälgiks pidevalt detektoristide foorumit ja kultuuriväärtusliku leiu päevavalgele tulekul hakkaks kobisema, et kuulge poisid, seda asja võiks isegi lähemalt kaeda. Ma ei tea, kas niisugust pidevat jälgimist on või mitte, aga igatahes peaks nimetatud ametimeestel ja -naistel olema oma tööajaga muudki peale hakata. Lisaks pole kõik EDFi liikmed oma e-posti avalikustanudki, seega on mitteliikmel paljudega neist võimatu ühendust võtta ilma foorumiga liitumata.Manurhin kirjutas:Leidja on kohustatud siin eksponeeritava kultuuriväärtusega leiu vastavale ametile üle andma. Seda juhul, kui vastav amet avaldab selle eseme omandamiseks soovi.. Keegi soovi ei avaldanud (on vist palju palutud mõnel ametnikul leidjale üks lühike e-kiri saata?).
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 8 külalist