Puhka rahus,Metallidetektor...

Kõiksugu militaarsuunitlusega väljakaevamised ja nendega seonduv.
Vasta
Jaanus2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Jaanus2 »

Siin oli juttu, et leidja tahaks oma leitud eset näha tingimata muuseumi ekspositsioonis ja mitte kuskil hoidlas, muidu on mossis ja hoiaks pigem kodus. Tegelikult on muuseumid kõik sellised asutused, millel ongi enamus esemetest hoidlates ja mitte väljas. Sest neid esemeid on lihtsalt nii palju. Aeg-ajalt tehakse näitusi ja näidatakse siis ka neid hoidlates olevaid esemeid, kui näidatakse. Muuseumid on esemete näitamise kohtade kõrval ka teadustöö ja teadusliku informatsiooni (needsamad esemed) säilitamise asutused. Vahe on selles, et muuseumihoidlas on esemel suurem tõenäosus olla ka tulevastele põlvedele vaadatav-uuritav kui erakollektsioonis. Näiteks müüvad-joovad lapselapsed vanaisa "muuseumikogu" maha. Või viskavad lihtsalt minema asjad, millest nad midagi ei taipa.
Frundsberg
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Frundsberg »

Kõik räägivad siin mingitest muististest ja kultuuriväärtustest, aga üks tavaline detektorist leiab tegelikult väga harva üldse midagi sellest mis võiks muinsuskaitsele huvi pakkuda. Kui just muidugi lausa sihilikult ei otsita just nimelt muinasaegseid esemeid.
Kasutaja avatar
Arheoloog
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Arheoloog »

pühadevahe kirjutas:
Manurhin kirjutas:Leidja on kohustatud siin eksponeeritava kultuuriväärtusega leiu vastavale ametile üle andma. Seda juhul, kui vastav amet avaldab selle eseme omandamiseks soovi.. Keegi soovi ei avaldanud (on vist palju palutud mõnel ametnikul leidjale üks lühike e-kiri saata?).
Niisugune suhtumine on minu arvates pehmelt öeldes vildakas. See eeldab, et keegi arheoloogidest või muinsuskaitseametnikest jälgiks pidevalt detektoristide foorumit ja kultuuriväärtusliku leiu päevavalgele tulekul hakkaks kobisema, et kuulge poisid, seda asja võiks isegi lähemalt kaeda. Ma ei tea, kas niisugust pidevat jälgimist on või mitte, aga igatahes peaks nimetatud ametimeestel ja -naistel olema oma tööajaga muudki peale hakata. Lisaks pole kõik EDFi liikmed oma e-posti avalikustanudki, seega on mitteliikmel paljudega neist võimatu ühendust võtta ilma foorumiga liitumata.
100% "Pühadevahe" postitusega nõus. Täpselt seda sama mõtlesin minagi kui proovisin Manurhinile vastata...

Siinkohal pole mõtet "jalgratast leiutada" :lol: ...kordan üle ühe oma juba varemalt väljaöeldud seisukoha...

Ise olen sellest foorumist (detektoristide foorumist) mõne mehega tõepoolest ühendust võtnud ja ka tagasisideme saanud. Ma ei tea ja ei oma sellekohast informatsiooni, kas keegi teine ka niimoodi käitunud on. Aga tänud nendele, kes on mulle vastanud!... Minu postituse mõte oli aga tegelikult natukene teine ja nimelt: Muinsuskaitsjad ei hoia sellel foorumil silma peal. Võib olla mõni nendest aegajalt sinna satub, kuid ka selles pole ma niiväga kindel. Muinsuskaitsjal (kui ta teeb tööd hingega), on niivõrd palju töökohustusi, et mingit foorumit jälgida pole lihtsalt jaksu...Lisaks on asi ka seaduslikult väga selgelt reglementeeritud: leiust tuleb viivitamatult teavitada muinsuskatiseametit jne. See, et detektorist ei tunne ära kultuuriväärtusega leidu. Nojah, ega detektorism pole ometigi mingi selline asi, ilma milleta indiviid elada ei saa. See on nagu kalapüük või siis jahilkäimine, kus kehtivad väga ranged piirangud ja mis seal salata, ka trahvid on päris kopsakad, kui mingi sigadusega hakkama saad. Mis see detektorism siis teistmoodi on. Ükssama jaht kõik. Nii et, see risk, mis sa võtad, on su enda vaba valik. See on igamehe enda huvides, et ta eeskirjad endale selgeks teeb või laseb teha...Ma põhimõtteliselt olen seda meelt (nüüd järgneb arvatavasti järjekordne sõim!), et detektoriga leitud asjadele leiutasu maksta ei tohiks. Miks? Sest on kaks vahet, kas aarde leiab kartuleid noppiv Maali või detektoriga mööda põlduv ringituiskav Ville. Viimane läheb teadlikult ju esemeid otsima, võttes endale ka riski sattuda kultuurimälestiste peale...

Detektoristide foorumi mõned liikmed tahavad ka ise ajakirjanduses antud teemal sõna võtta. Aga palun, meil on ometigi vaba ühiskond või kuidas....

Eesti muinaspärandi barbaarse hävitamise pärast muretsevate inimeste poolt kokku pandud esimene lõik läheb aga eetrisse juba sellel laupäeval TV 3 keskkonnasaates "Tasakaal" (kell 12.00)...

Paraku muud väljapääsu pole kui pidevalt häirekella lüüa. Hetk tagasi helistati mulle ühest Eestimaa piirkonnast ja teatati kolmest põldudel ringiuitavast detektoristist. Antud juhul oli tegemist eriti kavalate tõbrastega. Nimelt hoiti kaitsevööndist oma riistapuud kogu aeg loetud meetrid eemale ja... :twisted: ...Asulakohad aga ei lõppe teadupärast seal, kus on "kaitseala piir"...
Käed eemale muinaspärandist!!!

Rokas nost no pagātnes mantojuma !!!
cleo
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas cleo »

MargusM kirjutas:
Paraku muud väljapääsu pole kui pidevalt häirekella lüüa. Hetk tagasi helistati mulle ühest Eestimaa piirkonnast ja teatati kolmest põldudel ringiuitavast detektoristist. Antud juhul oli tegemist eriti kavalate tõbrastega. Nimelt hoiti kaitsevööndist oma riistapuud kogu aeg loetud meetrid eemale ja... :twisted: ...Asulakohad aga ei lõppe teadupärast seal, kus on "kaitseala piir"...
herr Margus M, palun selgitage, kuidas on looduslikul maastikul märgitud kaitseala piir? Kas selleks on punane joon maapinnal, okastraataed, selgitavad tahvlid iga 5-10m tagant või kuidagi teisiti? Juhul kui ühtegi märget looduslikul maastikul kaitseala piiri kohta ei ole, siis kuidas on teada, et need "eriti kavalad tõprad" hoidsid loetud meetrid eemale, eriti kui seda vaadati eemalt ja anti telefoni teel teada.
plekkpea
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas plekkpea »

Maaameti kaardid koordinaatidega ja käsigeps.
Huvitun maisest rasketehnikast.
Jaanus2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Jaanus2 »

Katsuks siiski pakkuda midagi toimivat nähtuse reguleerimiseks. Lihtsalt üleskutsetest valvsusele ei piisa paljude kehvalt teadlike aga hästi varustet tüüpide puhul. Maal valvajaid niigi vähe ja neid ka vähe, kes teate peale kähku kohale kimaks. Inglismaaga meil ka see vahe, et seal kirjutatud ajalugu palju vanem ja enamvähem teada "kuidas asjad enamvähem" olid roomlaste ajal, aga meie ei tea siin asjade kohta enne ristisõdijate saabumist suurt midagi - kõik, mis teada saame, tulebki arheoloogiast. Ja kui nüüd pikalt targutada aga praktilise meelega tüübid samalajal tegutsevad, siis meie ajalooteadmised sellest ajast ei arenegi enam eriti edasi. Ühest käljest hea ka - kooliõpikute pealt suur kokkuhoid, ei pea enam uusi kirjutama nii tihti...
Kasutaja avatar
varing
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas varing »

Frundsberg kirjutas:Kõik räägivad siin mingitest muististest ja kultuuriväärtustest, aga üks tavaline detektorist leiab tegelikult väga harva üldse midagi sellest mis võiks muinsuskaitsele huvi pakkuda. Kui just muidugi lausa sihilikult ei otsita just nimelt muinasaegseid esemeid.
No aga nii ju ongi.Aga miks üritatakse iga hinna eest kõik ülejäänud 99,9% detektoristid toppida sammasse kotti kus on rüüstamisega tegelevad kurjategijad? Või saan ma millestki valesti aru :roll:
Huvitatud peaaegu kõigest militaarsest!
cleo
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas cleo »

plekkpea kirjutas:Maaameti kaardid koordinaatidega ja käsigeps.
Loeme uuesti;
Põllul uitavad detektoristid ja eemalt vaatleja.
Vaatleja tuvastab eemalt vaadates loetud meetrid kaitseala piirist (piir nähtavalt maastikule märkimata) uitavad detektoristid. BS aga mitte jutt. Silm sirkel ja nina vinkel, milleks meile küll maamõõdufirmasid vaja on???
Kasutaja avatar
medal
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas medal »

varing kirjutas: No aga nii ju ongi.Aga miks üritatakse iga hinna eest kõik ülejäänud 99,9% detektoristid toppida sammasse kotti kus on rüüstamisega tegelevad kurjategijad? Või saan ma millestki valesti aru :roll:

Ma toon ühe väikese näite. Üks mees räägib foorumis sellist juttu:
kaisin suvel uhte 44.a. legendi uurimas,suure jaani lahistel. leidsin keset paksu metsa imeliku koha. koigepealt tuli odaots,sis pooliku teraga mook ja uks kannus. siis oli selline pikk voore moodi moodustis nagu vana kurgipeenar. seal andis ka piuksu. usna madalalt tulid inimluud.tegin veel pisteliselt kolm auku ja jalle luud,palju luid.
Selle asemel, et meest resoluutselt hukka mõista ja foorumist ära bännida kiidetakse veel talle takka ja ilgutakse muinsuskaitse kallal. See ilkumine ja seaduserikkumise kiitmine laiendabki negatiivset suhtumise ka nendele kes pole ise kuritegelikul kombel midagi välja kaevanud.
tõnuv
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas tõnuv »

Kahju et meil see Eesti riik nii õhuke on. Paar aastat tagasi Prantsusmaal kogemusi omandamas käies oli asi küll väga ametlik. Kohalik press kajastas meie tegemisi jne aga hoolimata sellest käis politsei pabereid küsimas ja lisaks on seal selline ametimees nagu metsavaht, kes iga päev meie juurest läbi astus.Jutt on I maailmasõja aegse kaitseliini taastamisest.
Samuti veetsin ühe päeva keskaegses lossis arheoloogilistel kaevamistel.(Ikka meie eelmine aastatuhat mitte ürgaeg-see kirjapandud ajalugu)
Kaevamised olid seal kestnud 20 aastat. Aastal 2006 liiguti edasi mingi paar meertrit. Sinna on rajatud uurimislabor ja muuseum. Tööd teevad vabatahtlikud üle maailma.Ja kogu lossi läbikaevamiseks kulub ilmselt veel kakssada aastat. Ja nemad ei karda et asjad ära mädanevad. Ilmselt tegu prantsasliku muretusega.Ja erinevalt Salme laevast, kus leitud esemeid nädalate kaupa päikse käes pressile näidati läksid sealsed leiud kohe konserveerimisele.Kui õues oli 40 kraadi sooja siis laboris oli konditsioneer. Laborid olid teisaldatavates soojakutes nii et ärge tulge jälle rääkima, et meil pole ju olnud aega...
Kasutaja avatar
Arheoloog
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Arheoloog »

cleo kirjutas:
plekkpea kirjutas:Maaameti kaardid koordinaatidega ja käsigeps.
Loeme uuesti;
Põllul uitavad detektoristid ja eemalt vaatleja.
Vaatleja tuvastab eemalt vaadates loetud meetrid kaitseala piirist (piir nähtavalt maastikule märkimata) uitavad detektoristid. BS aga mitte jutt. Silm sirkel ja nina vinkel, milleks meile küll maamõõdufirmasid vaja on???
Hei!!! Äkki aitaks juba?

Mis vaatlejast ma siin enne rääkisin???
Ma ei ole kohustatud Sulle aru andma, kuidas informatsioon minuni jõudis. Aga hää küll..., mureliku maaomaniku kaudu...

Paraku muud väljapääsu pole kui pidevalt häirekella lüüa. Hetk tagasi helistati mulle ühest Eestimaa piirkonnast ja teatati kolmest põldudel ringiuitavast detektoristist. Antud juhul oli tegemist eriti kavalate tõbrastega. Nimelt hoiti kaitsevööndist oma riistapuud kogu aeg loetud meetrid eemale ja... ...Asulakohad aga ei lõppe teadupärast seal, kus on "kaitseala piir"...

Oleks naiivne arvata, et need mehed ei tea, mida nad teevad...Meenub eelmise aasta juulikuu pühapäeva varahommik kui sattusin Harjumaa ühes mõisasüdames kell 7.30!!! peale kahele vene keelt kõnelevale detektoristile, kes sonkisid maad u. 75 m muinasasulakohast eemal. Kokkusattumus. Ei usu!!! (Muinasasula kaitsevöönd on 50 m)...Need härrased sai sealt minema kupatatud. Mismoodi, sellest hetkel pikemalt ei pajataks...
Käed eemale muinaspärandist!!!

Rokas nost no pagātnes mantojuma !!!
OveT.
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas OveT. »

MargusM kirjutas: Hetk tagasi helistati mulle ühest Eestimaa piirkonnast ja teatati kolmest põldudel ringiuitavast detektoristist. Antud juhul oli tegemist eriti kavalate tõbrastega. Nimelt hoiti kaitsevööndist oma riistapuud kogu aeg loetud meetrid eemale ja... ...Asulakohad aga ei lõppe teadupärast seal, kus on "kaitseala piir"...[/i]

MargusM

Kui leiate aega lehesabades kommenteerimise vahelt, selgitamaks millega on need detektoristid ära teeninud nimetuse "eriti kavalad tõprad"?
Pole pikka aega oma aparaati puutunud, aga nüüd vist laadin aku (loodame, et võtab ikka voolu sisse :wink: ), riietun erksamatesse rõivastesse ja lähen ka võimalikult avalikku ruumi piiksutama. Praegusel karmil ajal peab vist relva igaks juhuks kaasa võtma ( ennetavalt lisan, et luba olemas :wink: ).
Tahaks ka näha siis need "tõprakütid" ära :wink:

NB! MargusM võiks oma labast politruki sõnakasutust ja kahtlast "aktsenti" piirata. See ei tee haritud ? noormehele au :wink:
Viimati muutis OveT., 04 Dets, 2008 18:02, muudetud 5 korda kokku.
Palun alati pakkuda märke, medaleid, riste, autasusid tsaari, eesti ja saksa ajast. Samuti dokumente, postkaarte ja fotosid igal teemal, vorme, kiivreid, pandlaid, mõõku jms. 52-23353 ri28le@hot.ee
Kasutaja avatar
kike
Uudistaja
Kontakt:

Postitus Postitas kike »

medal kirjutas:
varing kirjutas: No aga nii ju ongi.Aga miks üritatakse iga hinna eest kõik ülejäänud 99,9% detektoristid toppida sammasse kotti kus on rüüstamisega tegelevad kurjategijad? Või saan ma millestki valesti aru :roll:

Ma toon ühe väikese näite. Üks mees räägib foorumis sellist juttu:
kaisin suvel uhte 44.a. legendi uurimas,suure jaani lahistel. leidsin keset paksu metsa imeliku koha. koigepealt tuli odaots,sis pooliku teraga mook ja uks kannus. siis oli selline pikk voore moodi moodustis nagu vana kurgipeenar. seal andis ka piuksu. usna madalalt tulid inimluud.tegin veel pisteliselt kolm auku ja jalle luud,palju luid.
Selle asemel, et meest resoluutselt hukka mõista ja foorumist ära bännida kiidetakse veel talle takka ja ilgutakse muinsuskaitse kallal. See ilkumine ja seaduserikkumise kiitmine laiendabki negatiivset suhtumise ka nendele kes pole ise kuritegelikul kombel midagi välja kaevanud.
Sa oled tundub et meil eriti terane.. :D
jalutaja
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas jalutaja »

Tekkis üks küsimus. Hetkel põhiteemaks on leiu kontekst ja kultuurikiht. Kui ma käin detektoriga põllul otsimas (omaniku loal), mida küntakse, kultiveeritakse, randaalitakse jne ja leian sealt rootsiaegse mündi, mis on põlluharimisel liikunud ühest kohast teise, kas siis võin selle leiu välja võtta või pean ikkagi spetsialisti välja kutsuma?? Kui see toimub nädalavahetusel, kas on olemas MK poolt valvearheoloog ja avalik telefoninumber, millele helistades saan vastavalt situatsioonile adekvaatset nõuannet, et pärast ei tembeldataks "mustaks arheoloogiks" kui riigi poolt volitatud spetsialist ei saa mingil põhjusel kohale tulla?

Tänud ette konkreetse vastuse eest!
Kasutaja avatar
varing
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas varing »

jalutaja kirjutas:Tekkis üks küsimus. Hetkel põhiteemaks on leiu kontekst ja kultuurikiht. Kui ma käin detektoriga põllul otsimas (omaniku loal), mida küntakse, kultiveeritakse, randaalitakse jne ja leian sealt rootsiaegse mündi, mis on põlluharimisel liikunud ühest kohast teise, kas siis võin selle leiu välja võtta või pean ikkagi spetsialisti välja kutsuma?? Kui see toimub nädalavahetusel, kas on olemas MK poolt valvearheoloog ja avalik telefoninumber, millele helistades saan vastavalt situatsioonile adekvaatset nõuannet, et pärast ei tembeldataks "mustaks arheoloogiks" kui riigi poolt volitatud spetsialist ei saa mingil põhjusel kohale tulla?

Tänud ette konkreetse vastuse eest!
Mind huvitaks ka vastus sellele küsimusele,kuidas lahendada taolised olukorrad nii et kõik oleks rahul?
Huvitatud peaaegu kõigest militaarsest!
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline