Eespool seati ajaloolaste ning eriti arheoloogide võimalik osalus muinsusvarade müügis suure kahtluse alla. Olles ise humanitaar, kaldun ka lootma, et 90 protsenti oma alal tegutsejatest on ausad. Loodan lausa, et ehk koguni 95.
Aga paraku on siiski ka olnud neid, kes ausad ei ole.
Olen pärit Lõuna-Tartumaalt ja seetõttu tean mõndagi sellest, kuidas Elva muuseumis toimetati. Seal vormistati tööle peavarahoidjana inimene, kelle valitsemisajal suur osa muuseumi maalidest, haruldasest kultuuriloolisest mööblist, haruldastest raamatutest jms lihtsalt "ära kadus". Viited müügile ja ostjatelegi olid täiesti olemas, ent tõestus kulges väga vaevaliselt. Ja kuna ühe skeemiosalisena figureeris ka Paul Varuli (oli just olnud justiitsminister) nimi, siis jäi (noh, ikka jäeti...

) asi soiku. Peavarahoidja pidanuks justnagu kinni minema, aga paraku: tööleasumisel polnud ta targu andnud allkirja, et ta vara eest vastutab. Ja ei saadudki kinni panna, sest meie kummaline juriidika ütleb, et kui sa allkirja andnud pole, siis vargus polegi vargus, vaid lihtne lohakus!

Kas ei teki tunne, et seda peavarahoidjat oli nõustanud juriidilistes nüanssides väga pädev inimene
Keda toonane Tartumaa Muuseumi paljaksvarastamine täpsemalt huvitab, võib tollastest ajalehtedest küllaga materjali leida.
Ja parandage mind, kui ma eksin, ent minu teada "erastati" veel mitmed kohalikud muuseumid 90-ndate algul väärtuslikumast kraamist puhtaks. "Erastajateks" ikka paraku muuseumide oma töötajad või muuseumi väärtvara hästi tundvad spetsialistid, muidugi koostöös peamiselt pealinna huviringkondadega, kes selle vara eest raha välja käisid.
Kui saate pilgu heita tollastele mahakandmisaktidele, siis võite hämmastusega näha, et rohke nõukaaegse butafooria seas on järsku kantud maha ka näiteks "taldrikute kompekt 17. sajandist, komplekt hõbedast lauanõusid 19. sajandist, 3 maali 18. sajandi lõpust" jne. Terve paha okupatsiooniaja olid teised olemas, aga vaat nüüd, taasjõustunud Eesti Vabariigis jäid korraga kadunuks. Või osutusid muuseumile mittevajalikeks...