Puhka rahus,Metallidetektor...
Katjal õigus jah, viimased 10 lk. on ainult teineteisele sopa pildumine olnud. Sellisel moel ei saa kumbagi poolt tõsiselt võtta, MargusM postitused stiilis "kohtume põllul pätid" meenutavad väikest last, kellel sõnad otsa saanud ja siis teeb nänänännnännää. Ka ei saa omaks võtta vastaspoole postulaate, mida üritatakse tõestada stiilis "sul pole ju ajusidki ja pealekauba sul ei seisa kah". MargusM kes on siin ametkonna (küll mitteamelik) esindaja võiks teha omaltpoolt korraliku postituse, kus ta ütleks välja oma tulevikunägemuse. Siis võiksid sellel nägemusele vastata meie sisside äärmuslikud ja mitteäärmuslikud rühmitused
, millega ollaks nõus ja millega mitte. Niimoodi vast kooruks mingi kondikava välja. Ka tekkis küsimus, kas pole meie äärmuslased hoopiski mitte provokaatorid, kes hoopiski huvitatud detektorite keelamisest, moded võiksid korra silmata, kas pole mitme nime taga üks inimene? Või on tegemist inimesega kes nimetab oma rahateenimisvõimalust kõlavalt hobiks, mulje jääb küll selline, et leivatükki kakutakse mõnel hammaste vahelt ära. Aga jään MargusM postitust ootama.

sitt päev, kellele kurdad
Ma arvan, et ega me siin foorumis ega delfis mingit tulemuslikku arutelu püsti ei saa, kuna puudub teine pool. Ma ei usu, et MargusM esindab MK ametnike enamuse nägemust asjast ja nagu olen aru saanud pole kodanik ka MK palgal. Internetikommentaarides ja foorumites esinevad räigete avaldustega rohkem äärmuslikult meelestatud inimesed, kes pole koostööst huvitatud, kellel on kivinenud seisukohad ja must-valge maailm.
maailm ongi must ja valge, tohib ja ei tohi. Mis pole keelatud on minu jaoks lubatud ja vastupidi. Maisaa sest kammist enam aru mingid segased kes tuleb välja pole isegi MK palgal külvavad sellise jama ja segaduse. Las tõmblevad ajame oma asja edasi ja ongi korras, kui detektor ära keelatakse siis pole see vabariik oma nime väärt ja inimõigused on ainult mull.
Kuulge härrased! Võtke vaikselt! Ma ei ole siin foorumis veel kohanud ühtegi sellist seisukohavõttu, mis propageeriks detektorite totaalset ärakeelamist. Jutt käib hoopis millegi muu ümber, kes veel aru pole saanud. Kordan üle, et ka minul on tutvusringkonnas päris mitmeid detektoriste, kelle suhtes ei saa mitte ühtegi halba sõna öelda. Sestap teen vähemasti ise selget vahet ausatel detektoristidel, kes lähtuvad seadustest ning kaabakatel, kes saamaahnusest või omakasust ajendatuna hävitavad meie kõigi ühist ajalugu. Aga mõni tegelane ei oska vist tõesti lugeda...marxionu kirjutas:maailm ongi must ja valge, tohib ja ei tohi. Mis pole keelatud on minu jaoks lubatud ja vastupidi. Maisaa sest kammist enam aru mingid segased kes tuleb välja pole isegi MK palgal külvavad sellise jama ja segaduse. Las tõmblevad ajame oma asja edasi ja ongi korras, kui detektor ära keelatakse siis pole see vabariik oma nime väärt ja inimõigused on ainult mull.
Käed eemale muinaspärandist!!!
Rokas nost no pagātnes mantojuma !!!
Ei saa kuidagi nõus sellise seisukohaga olla. Vabariik oleme meie ise ja inimõigused seisavad samuti kõigi inimeste ühisel toel.marxionu kirjutas:Las tõmblevad ajame oma asja edasi ja ongi korras, kui detektor ära keelatakse siis pole see vabariik oma nime väärt ja inimõigused on ainult mull.
Kui näed, et keegi peaga vastu seina jookseb, pole mõtet sama teha tõestamaks, et sul on kõvem pea.
PS. CRC roostemuundur on vanemate müntide puhastamiseks liiga kange vahend. EDF-s on poste, kus kirjeldatud paremaid mooduseid.
Ülaltoodust lähtuvalt tahaks küsida, kas muinsuskaitse ametnikud töötavad nädalavahetustel ja tulevad siis kohale ka väljakutse peale? Enamus detektoriste on ju ikkagi tööinimesed, kes tegelevad hobiga pärast tööaega või nädalavahetusel. Ma saan aru, et töögraafikud ei klapi ja sellest saavadki alguse paljud probleemid.MargusM kirjutas:katja kirjutas:
Mida on kriminaalset korda saatnud Teie meelest aga Arne Kivistik???. Mees, tänu kelle vabatahtlikule tööle on suudetud lokaliseerida ja päästa kümneid Harju- ja Raplamaa asulakohti, kultusekive, kalmeasemeid etc. Tema poolt avastatud leiud on antud koheselt ja viivitamatult üle muinsuskaitseametile, kes on siis nende põhjal lasknud koostada konkreetseid objekte puudutavaid eksperthinnanguid. Seejärel on avastatud muistised võetud kultuuriministri poolse käskkirjaga kaitse alla ja vastavad aktid avaldatud Riigi Teataja lisas...Mida on vastaspool (detektoristid, kes on leidnud kultuuriväärtusi) teinud? Riputanud pilte kusagile foorumitesse, ilma ühtegi instantsi sellest informeerimata...Ma ei hakka siinkohal rääkima sellest, mida nn. mustad arheoloogid leitud asjadega aga teinud on. Kuigi need sullerid on teie hulgas selges vähemuses, ei kajastu see seik paraku neti- ja foorumikommentaarides. Aga jõudu. Ärge süüdistage ainult pärast arheolooge...
Eeldame siis, et ajalehe artikkel Kivistikust on laim! Kas siis muinaseseme laupäeval üles korjanud ja koos leiuandmetega esmaspäeval muuseumisse viinud detektorist ei vääriks äkki samasugust suhtumist kui Kivistiku puhul? Ta ei tee ju mitte midagi kriminaalset, pigem vastupidi. Vahest viib leid mõne uue muinasasula avastamiseni ja kaitse alla võtmiseni. Hetkel vist peetakse süüteoks ka oletatava muinaseseme maast ülest tõstmist.
-
- Liige
- Kontakt:
Pole tõesti mõtet lahmida ühelt ja ka teiselt poolt. Muinsuskaitsjate mure on ju põhjendatud, samuti nagu detektoristide mure. Tuleks leida mingi ühine keel.
Ning see foorum pole selleks nähtavasti üldse mitte kõige õigem koht, kuna siin käivad detektorit omavad tegelased (ma ise k.a.) tunnevad suuremas osas huvi vaid 20-nda sajandi vastu (I ja II ilmasõda, Vabadussõda). Ei tuia selline inimene kuskil muististe lähistel ega looda leida mingeid muinasaardeid. Tavaline mürsukild, kest või muu roostes raud on täiesti hea leid ja võib päeva lugeda kordaläinuks. Lihtsalt puhas otsimis- ja leidmisrõõm. Täpselt sama, mis kalal käimine - pole ju saladus, et oluline pole mitte saak, vaid võimalus lihtsalt puhata, aeg enda jaoks maha võtta ja ka teiste samasuguste "hulludega" suhelda. Tunduvalt odavam ja kiirem oleks kala osta supermarketist. Sama moodi nagu muinasehteid ja münte võib osta ebay-st.
MargusM-le teeks aga hoopis ettepaneku rahulikult maha istuda, teha ehk mõni kann õlut ja äkki hakkab mõte ühisel jõul liikuma, ning leitakse mingi mõistlik lahendus. Nagu ka ise aru saad, on suur osa detektoriste täiesti mõistlikud inimesed.
Ning see foorum pole selleks nähtavasti üldse mitte kõige õigem koht, kuna siin käivad detektorit omavad tegelased (ma ise k.a.) tunnevad suuremas osas huvi vaid 20-nda sajandi vastu (I ja II ilmasõda, Vabadussõda). Ei tuia selline inimene kuskil muististe lähistel ega looda leida mingeid muinasaardeid. Tavaline mürsukild, kest või muu roostes raud on täiesti hea leid ja võib päeva lugeda kordaläinuks. Lihtsalt puhas otsimis- ja leidmisrõõm. Täpselt sama, mis kalal käimine - pole ju saladus, et oluline pole mitte saak, vaid võimalus lihtsalt puhata, aeg enda jaoks maha võtta ja ka teiste samasuguste "hulludega" suhelda. Tunduvalt odavam ja kiirem oleks kala osta supermarketist. Sama moodi nagu muinasehteid ja münte võib osta ebay-st.
MargusM-le teeks aga hoopis ettepaneku rahulikult maha istuda, teha ehk mõni kann õlut ja äkki hakkab mõte ühisel jõul liikuma, ning leitakse mingi mõistlik lahendus. Nagu ka ise aru saad, on suur osa detektoriste täiesti mõistlikud inimesed.
Sama jutt ka minu poolt, ühine keel oleks tore asi. Ma ei usu et ma oma paari padrunikesta ja mõnede kopikatega muinsusele mingi kahju oleks tekitanud. Ajalootunnis olin tubli ja saan aru küll kui mingi jama hakkab välja tulema. Lihtsalt võiks selle kommentaarides ähvardamise mõni mees ära lõpetada. Praegu olen aru saanud et rahvas juba kiusu pärast ostab detektoreid ja otsib lohepäid ja kuninga kroone suva kohtadest, see viib aga juba suurema jamani.
MargusM postitus tuli, aga mitte sellises vormis nagu ma ootasin, informatsiooni hulk postituses võrdub sisuliselt nulliga. Kuna ta võtab sõna arheoloogide vaatenurgast, siis paluks ikkagi tema visiooni asjast. Kui ma õieti aru sain, siis ta suhtleb arheoloogide ja MK inimestega, andke teada, mis mõtted teie peas liiguvad, siis oleks vast võimalik leida algus probleemi lahendusele. Kui mingeid konkreetseid ideid välja ei pakuta, siis võib ju teema samahästi lukku panna, pole mõtet teine 60 lk. vahtu edasi keerutada.
sitt päev, kellele kurdad
Minuarust väga põhjalik info.Kindlasti oleks meil siit midagi eeskujuks võtta.
http://www.ourpasthistory.com/metal/
Huvitatud peaaegu kõigest militaarsest!
Keegi hea tõlkijana võiks selle teksti kõigile selle foorumi lugejaile arusaadavaks teha, sellest oleks ainult kasu.varing kirjutas:Minuarust väga põhjalik info.Kindlasti oleks meil siit midagi eeskujuks võtta.
Lisana veel niipalju, et mitmeid kordi foorumis sõna võtnud dektoristid on normaalsed ajaloohuvilised, kergellt militaarkallakuga, kuna seda materjli meil leidub õnneks dektorismi harrastajatele nii oma kollektsiooni täiustamiseks kui ka leide jätkuvalt organiseeritult üritustelt ajalootubadesse ja muuseumidesse.See on ju sport, tervis, jalutuskäik värskes õhus, mõnikord isegi koos koera ja sõpradega ja väikese viina viskamisega.
Millegipärast ühestki avalikest meie poolt organiseeritud üritustest ei ole ükski MK esindaja ega liige osa võtnud.(Tõnu ja Arnold välja arvatud).Aga kritiseerima ja mustama on nad väga aktiivsed.
http://www.maaleht.ee/2008/12/15/arvamu ... esti-liiga
Toon siinkohal ära arheoloog Mati Mandeli vastulause detektorist Roland Koidu poolt kirjutatud Maalehe artiklile...
Väga hää kirjatükk!!!
Toon siinkohal ära arheoloog Mati Mandeli vastulause detektorist Roland Koidu poolt kirjutatud Maalehe artiklile...
Väga hää kirjatükk!!!
Käed eemale muinaspärandist!!!
Kirjatükk on väga hea ja mitmed asjad millest aru ei taheta saada on hästi äraselgitatud.
1. Kui leiad põllult sõle või mõõga siis on tobe väita, et see on juhuleid kuna pärineb küntud põllult. Muistis ise võib asuda täpselt künnipiiri all ja adratera on vaid mõne üksiku eseme sealt välja kiskunud.
2. Kui-ma-viin-oma-leiu-ise-nädal-aega-hiljem-muuseumi-siis-ma-ei-ole-ju midagi-halba-teinud-mentaliteet on vale ja seadusega vastuolus.
1. Kui leiad põllult sõle või mõõga siis on tobe väita, et see on juhuleid kuna pärineb küntud põllult. Muistis ise võib asuda täpselt künnipiiri all ja adratera on vaid mõne üksiku eseme sealt välja kiskunud.
2. Kui-ma-viin-oma-leiu-ise-nädal-aega-hiljem-muuseumi-siis-ma-ei-ole-ju midagi-halba-teinud-mentaliteet on vale ja seadusega vastuolus.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline