Küsimus on ühes klaveris. Tõsi, see ei haaku militaarteemaga. Küll aga on klaver ilmselt ajalooline ning siinne ajalooliste huvidega isikute, kui mitte lausa ajaloolaste kontsentratsioon on kõrgem ühestki teisest mulle teadaolevast veebist.
Pealegi, kui kahurid ei kõnele, siis võivad muusadki noka lahti teha, kas pole
Pöördus minu poole tuttav, kes ise arvutinduses/veebinduses kodus pole. Raske majandusliku seisu tõttu müüb ta klaverit. Klaveri pildid tõi ka kaasa. Klaveri omandas tema vanaisa 1939.a Paidest oksjonilt, millel müüdi kodumaale tagasiminevate sakslaste vara. Mingi uduse kuulujutu järgi olevat tegu Põhjaka mõisast pärinenud pilliga,
Klaveril ilutseva kirja "E. Kessler, Dorpat" järgi oli lihtne välja luurata, et tegemist võib olla Ernst Carl Kessleri (1808-1863), hinnatud orelimeistri loominguga. Võtsin ühendust Kesslerist kõige rohkem kirjutanuga, Helika Gustavson-Rätsepaga. Tema kinnitas mu oletust, Kessler olla esmalt meister Maieri juures õppinud igasugu muude muusikariistade valmistamise kunsti ja alles hiljem orelite manu pöördunud. Ta ise oli üsna üllatunud, sest ühestki Kessleri tehtud klaverist polnud ta varem kuulnud.
Ootame nüüd pr Rätsepa soovitatud eksperdi, Olev Kentsi külaskäiku.
Pilte võib näha aadressil http://picasaweb.google.com/indrek.kuus ... eriKlaver#
Minu küsimused on aga sellised:
1. Kas sellisest asjast peaks teavitama Muinsuskaitseametit? Või on see liiga moodne riistapuu
2. Kuidas soovitate antud pilli müüa? Oletades, et on ikka nii nagu oletan, oleks lausa kuritegu see kusagile väljamaale sokutada. Seal poleks sel enam mingit kultuuriloolist tähendust.
3. Äkki teab keegi Eesti piiresse mahtuvat võimalikku ostjat? Mõisaomanikku? Sest 19. sajandi esimesse poolde kuuluvasse mõisa peaks see igati hästi sobima.
Kogemused puuduvad, palun andke nõu.
P.S Enda kolkapatriootlikud mõtted on nüüd juba sellegi vastu, et pill Järvamaalt välja läheb