Kah ära käidud.
Natuke rohkem lootsin, kui reaalselt näha sain.
Kõige rohkem jääb meelde paras külm. Mul pole see talv vel kordagi nii külm olnud, kui seekord. Ilmselt pani see ka üritusele paraja põntsu. Ime, et orkester suutis hümni sellise külmaga ära mängida, aga peale seda pandi vist pillid bussi ja jeehat.
Pärgade panekul oli liigutav näha vahipati meeste poolt esitatuna traditsioonilist valvelsammu. Oleks võinud küll enam aeglasse muusikarütmi ka minna, aga ju pole aega drilli teha. Kupi pärjapanijatel on sellegi poolest vahipati omadest parasjagu tehnikat ja võtteid (mis iseenesest lihtsad) õppida järgmiseks korraks. Üldse võiks need kusagil paberil või määrustikus kirjas olla. Läheb ikka vahel vaja ju.
Lahingut oleks saanud natuke reaalsemalt teha, ma arvan. Miinipildujapatarei oli positsioonil juba enne algust ja ilmselt tänu sellele, et miinipildurid alles rohelised. Muidu oleks olnud efektsem, kui nad oleksid alles lahingu algul positsiooni hõivanud. Veel reaalsem, kuigi rahvale samas vähematraktiivsem oleks olnud, kui kohale oleks toodud kompanii 81mm rühm, mitte 120mm patarei, mis peaksid asuma mõni km kaugemal ikka. Samas ega neist hästi maskeeritud 120mm kah midagi aru saada olnud peale paugu. 81mm oleks muidu saanud tuua jalaväelaste sabas lähemale ja üsna publikumi lähedale käigult otsesihtimiseks või lühiülekandeks üles panna.
Imitatsioon oli minimaalne. Paar plötsu ja kogu lugu. Ok, saame ju aru, et ei tahetud häirida seda ja teist, kuid oleks neid plötsakaid siis võinud reaalsemal arvulgi teha. Imelik, et üldse ei kasutatud suitsu, kuigi see oleks sellisel lagedal olnud ülireaalne vastase pimestamiseks ja enda lähenemise katmiseks. Imiteeritud kaudtuli oleks pidanud lõppema vast suitsumiinidega.
Rahvale huvi pakkumise eesmärgil oleks kannatanud kasutada veel näiteks signaalrakette. Noh tiibhaarde juures seal midagi edastada vms.
Jalaväeahelik pakkus muljet. Ei tea, kaua seda joondumist drilliti, kuid välja ta tuli minu meelest hästi. Iseasi, et 1. ilmasõda on juba möödas. Rahvast oli vist natuke liiga seal ahelikus. 2 rühma? Ehk oleks ühest piisanud ja teine siis märgatavalt vaatajatest kaugemal või kuidagi 2. eshelonis resevina. Granaadiheitureid ei silmanud, kuigi CG-ga on hea tuletoetust teha. Kildgranaat näiteks. Täpsuslaskureid ega 12,7 muidugi kusagil ei olnud.
Kommentaatorit algul kuulsin, hiljem kahjuks enam mitte. Kõlaritest oleks ehk võinud natuke enam asjatundlikku infot tulla. Jäi mulje, et kommenteerija ise ei olnud ka päris kursis, mis toimub. Tundub, et kaitsev pool tegi ka kaudtulelöögi, kuid kas jäi mul kommentaar kuulmata või ei öeldudki. See seletab ka asjaolu, miks ründajad edasi ei liikunud teatud joonest - oleksid lõhkevõrkudele sattunud. Kaitsjatest ei saandki midagi sotti, kas ja kes seal üldse olid. Miski grupp inimesi seisis seal mõisa juures, aga need vist olid vaatajad.
Pilku püüdis pisike koperdis mõisa kohal. Miski seninägemata kodumaine UAV-?
Mis need langevarjurid asjasse puutusid, ei tea. Igatahes lahing oli juba ammu lõppenud, kui lennuk tuli. Üldse ma ei saanudki täpselt aru, millal lahing siis õieti lõppes.
Eks see ole omaette eksamiteema, et kuidas taolisi näidislahinguid planeerida ja korraldada, et rahval oleks huvitav ja näitlik vaadata, aga samas säiliks ka teatud realismi joon. Siiski väidan, et see pole võimatu ettevõtmine. Vaja on natuke loominguliselt ja oma peaga mõelda ja huvi tunda - küll õnnestub ja huvitavalt. Loominguline mõtlemine või iseseisev mõtlemine on kaitseväes küll kahjuks üks nõrgemaid külgi. Intelligentsuse küsimus ka.
Siia sobiks lisada hea ja
õpetlik tarkusetera, mida kuulsin hiljuti: mõned juhinduvad ainult sellest, et käskude täpne täitmine on kogu teenistus, mitte aga ei mõtle käskude sisule.
Lahti seletatult: ei taheta mõelda, miks, kas ja kuidas saaks paremini, vaid raiutakse saadud käsu ja olemas juhiste täitmist.
Aga näiteks reporteri saate ülevaade oli tehtud minu arvates ikka huvitavalt ja ei jäänud üldse mingit vale muljet.
Tervitada tahaks neid jooksjaid, kes seal -10...-15 külmas hiljem vapralt võistlesid. Ja muidugi auvahtkonda, kes püramiidi tipus kõige lõikavama iili käes vapralt seisis.